Herdenking beeld gebroeders De Witt 100 jaar
Herdenking beeld gebroeders De Witt 100 jaar.
Familiegraf gebroeders De Witt in oudste stad van Holland, Dordrecht
De provincie Holland schaft het stadhouderschap voor eeuwig af in 1667 en de andere zes provincies in de Staten Generaal vinden onder druk van het machtige Holland dat 'de positie van stadhouder niet te combineren is met die van opperbevelhebber van het leger'.
Johan de Witt uit Dordrecht, de oudste stad van Holland, is negentien jaar lang de belangrijkste politicus. Hij wordt raadspensionaris, een soort president, van Holland. Na jaren en onder druk van de aanhangers van de prins Van Oranje gaan steeds meer stemmen op om Oranje weer tot opperbevelhebber te benoemen vooral wanneer de republiek van de zeven provincieën in oorlog raakt met Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De gebroeders De Witt zijn fel tegen de benoeming. Johan stelt voor om de prins voor één veldtocht de leiding te geven. De Staten-Generaal en de andere provincies protesteren. Een woedende stadswacht van Den Haag vermoorden de broers daarna vlakbij het Binnenhof in Den Haag. De familie De Witt komt uit Dordrecht, de oudste stad van Holland.
Kranslegging standbeeld Johan de Witt
Het Haagse Historisch Festijn dat dit weekend in Den Haag is gehouden
was een groot succes. Volgens de organisatie is het aantal bezoekers
meer dan verdubbeld. Tijdens het festijn maken bezoekers kennis met
allerlei historisch plekken in Den Haag. Zoals bijvoorbeeld het
standbeeld van een groot staatsman uit de Gouden Eeuw; Johan de Witt.
Herdenking Gebroeders De Witt (20 augustus 2018)
Op de Visbrug, bij het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt vond een officieuze herderking plaats. Naar toespraken was er ook muziek te horen en werd er een gedicht voorgedragen.
Herdenking voor gebroeders De Witt
Radiomaker Ben Corino vindt dat de Dordtse bestuurders Johan en Cornelis de Witt in de vergetelheid dreigen te raken. Daarom organiseert hij op 20 augustus een herdenking bij hun standbeeld.
Luc Panhuysen over de gebroeders De Witt
Luc Panhuysen is de autoriteit als het gaat over de Dordtse gebroeders De Witt. Zaterdag was hij de hoofdgast in het Drechtstad FM programma Studio de Witt. Hij was de hoofdgast omdat zondag, 20 augustus, een herdenking plaats vindt bij het beeld van de gebroeders. Deze herdenking vindt plaats omdat het dan precies 345 jaar geleden is dat Johan en Cornelis De Witt in Den Haag zijn vermoord. Na afloop van de uitzending hebben we Luc nog even gesproken bij het beeld van de broeders op de Vismarkt.
Dordrecht in opstand
Inwoners van Dordrecht zijn in opstand gekomen om te voorkomen dat er een standbeeld van Willem van Oranje in hun stad wordt geplaatst. De petitie ‘ikwillemniet’ is al aan de burgemeester overhandigd. Volgens hen horen de gebroeders De Witt bij Dordrecht en niet hun aartsrivaal de Vader des Vaderlands.
Abonneer je op PowNed voor dagelijks verse videos!
PowNed op Facebook:
PowNed op Instagram:
PowNed op Twitter:
Volg ook de PowNed verslaggevers op Instagram!
Sensi -
Dennis -
Charlotte -
Nadia -
Mark -
Vera -
Fout op nieuw beeld van Willem van Oranje in Dordrecht
Het nieuwe standbeeld van Willem van Oranje, dat woensdag in Dordrecht is onthuld door prinses Beatrix, bevat een fout. Op de sokkel horen alle twaalf namen van de 'Steden van Holland' te staan, maar het Utrechtse Oudewater is vergeten... Aanleiding voor het standbeeld is de Eerste Vrije Statenvergadering, die in opdracht van Willem van Oranje in 1572 in Dordrecht werd gehouden. Twaalf belangrijke steden van Holland spraken daar hun (financiële) steun uit voor de vrijheidsstrijd van Willem van Oranje, tegen de Spaanse bezetters.[youtube: de bijeenkomst woensdag waren afgezanten aanwezig uit onder andere Gorinchem, Leiden, Haarlem en Dordrecht. Ook de burgemeester van Oudewater was aanwezig. Hoe het kon gebeuren dat juist de naam van die stad vergeten is te vermelden, is nog onduidelijk. [article:187061:Prinses Beatrix onthult beeld Willem van Oranje]Het beeld, dat de Vader des Vaderlands toont op middelbare leeftijd met zijn hondje aan zijn voeten, is gemaakt door Arie Schippers en staat op de Hofstraat, vlakbij Het Hof.De komst van het beeld was omstreden, omdat de Dordtse gebroeders De Witt in de 17e eeuw door een Oranje-gezinde menigte vermoord werden.
Herdenkingsplechtigheid nav de moord op de gebroeders De Witt, 345 jaar geleden
Zondag 20 augustus 2017 was het precies 345 jaar geleden dat de gebroeders De Witt in Den Haag door het gepeupel vermoord werden.
Radiopresentator van het programma Studio De Witt bedacht dat deze gebeurtenis eens herdacht moest worden en organiseerde een herdenkingsbijeenkomst met sprekers, een dichter en hij regelde ook een bloemstuk. Zo'n 100 Dordtenaren togen naar de Visbrug om mee te herdenken.
Officieuze herdenking Gebroeders de Witt DORDRECHT
Herdenking voor de afslachting van de Gebroeders de Witt. Zij werden op brute wijze omgebracht in 1672. De 2 broers zijn geboren in Dordrecht, maar de gemeente heeft tot op de dag van vandaag geen initiatieven getoond voor een officiele herdenking. Radiomaker Ben Corino besloot dit te organiseren, met een enorme opkomst!
Helden Op Sokkels #4 | Gebroeders de Witt
Wie kent hem niet? Het Gebroeder de Witt-standbeeld in Dordrecht. Volgens voorbijgangers zit Johan de Witt er wat uitgeblust en droevig bij.
Nederland als Republiek
NEDERLAND ALS REPUBLIEK 1568-1795
Bij ProDemos kunnen scholieren een dag lang een programma volgen met rondleidingen op en rond het Binnenhof. Voor het geschiedenisprogramma over de Republiek wordt o.a. dit filmpje gebruikt.
Het filmpje gaat onder andere over de opstand tegen Spanje, de strijd tussen Staatsgezinden en Oranjegezinden, de executie van Johan van Oldenbarnevelt en de moord op de gebroeders De Witt.
Meer weten over onze scholierenprogramma's? Kijk op prodemos.nl/voorscholen
Herdenking aan de Gebroeders de Witt
Herdenkingsdienst in het centrum van Dordrecht aan de Gebroeders de Witt.
Sprekers, Ben Corino van studio de Witt en wethouder Piet Sleeking.
Herdenking moord gebroeders De Witt
Zondag 20 augustus was het precies 345 jaar geleden dat de gebroeders De Witt in den Haag door het gepeupel vermoord werden. Radiopresentator van het programma Studio De Witt bedacht dat deze gebeurtenis eens herdacht moest worden en organiseerde een herdenkingsbijeenkomst met sprekers, een dichter en hij regelde ook een bloemstuk. Zo'n 100 Dordtenaren togen naar de Visbrug om mee te herdenken.
Johan de Witt - onthulling standbeeld
Plechtigheid op 20 augustus 2017 bij het standbeeld van Johan de Witt op de Plaats in Den Haag, met een tweede onthulling door Koningin Wilhelmina en een kranslegging door Jort Kelder.
De examenstress is weer begonnen
NI20190510
Gebroeders De Witt gelyncht (fragment)
Optreden van de Vrienden van De Witt in de tv-documentaire Nederland in 12 moorden (Teleac).
Dordrecht - stadswandeling met een ode aan Cees Buddingh'
28 september 2013 :
Groothoofd - Groothoofdspoort - Damiatebrug - Wolververskade - Dordts Patriciershuis - Nieuwebrug - Wijnhaven - Catharijnepoort - Grote Kerk - Pottenkade - Lombardbrug - stadhuis standbeeld gebroeders Johan & Cornelis de Witt
Regentenhof - Arend Maartenshof 1624 - Grote Kerk
gedicht Cees Buddingh'
20 augustus, De Witt-herdenking in Dordrecht
1672 Moord op de gebroeders de Witt