Stellingkorenmolen 'De Windhond' Soest
Fragmentje van een bezoek aan de stellingkorenmolen 'De Windhond' in Soest. Rondleiding door een enthousiaste vrijwilliger.
stellingkorenmolen De Windhond Soest 2017
Koren of Rogge -feest 2015 De Windhond Soest
Een jaarlijks terug kerend feest van een oud Soesters gebruik.
Soest - Molen de Windhond
De Windhond is een (herbouwde) korenmolen in Soest. De molen staat aan de Molenweg 30 in de driehoek Molenweg – Veldweg – Kolonieweg in Soest, op nog geen kilometer afstand van de plaats waar zijn voorganger tot 1930 stond.
De eerste vermelding van een molen in Soest stamt al uit het begin van de 15e eeuw. Een stuk land naast de plek waar later de Windhond werd gebouwd werd al het molenstuk genoemd.
In 1474 werd door bisschop David van Bourgondië toestemming verleend om een molen te bouwen op de Eng. Er werd een houten standerdmolen gebouwd. In 1632 werd deze molen verkocht aan molenaarsknecht Gerrit Alberts Varecamp. Een nazaat van deze Gerrit, Gerrit Volkertsz Varekamp, liet in 1737 deze molen vervangen door een stenen stellingkorenmolen, genaamd de Windhond.
Deze molen raakte aan het begin van de 20ste eeuw buiten gebruik, toen molenaar J.B. Mulders zijn maalbedrijf stopte. In 1930 is uiteindelijk molen De Windhond afgebroken. In 1933 volgde ook de andere Soester Korenmolen: De Vlijt. Deze molen was in 1852 herbouwd, na eerst dienstgedaan te hebben als Ondermolen A in Schermerhorn.
De herbouw van De Windhond is begonnen in april 2006. De kap is op 12 februari 2008 geplaatst, en de molen was voor het eerst open op de Nationale Molendag op 10 mei 2008. De molen is inmiddels volledig in bedrijf. Het is een ronde, stenen, stellingmolen met een achtkante, betonnen voet. De romp van de molen is gebouwd in kruisverband van extra hard gebakken ijsselsteentjes. De kap van de molen is gedekt met dakleer. De voeghouten zijn van bilinga. Het kruiwerk bestaat uit houten rollenwagens met ijzeren rollen.
Het wiekenkruis is Oud-Hollands opgehekt. De buitenroe is 21,90 m lang en de binnenroe 21,80 m. De 6,24 m lange, gietijzeren bovenas is in 2007 gegoten door de Soester Gieterij.
De molen heeft 1 koppel maalstenen met een balanceerrijn.
De scharnierende Vlaamse vang is uitgevoerd met een vangereel en een kneppel. De vangbalk scharniert in de ezel in een schuif. De vang wordt bediend met een wipstok.
(bron wikipedia)
Adventures by A Himitsu
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported— CC BY 3.0
Music released by Argofox
Music provided by Audio Library
Soest | De Windhond & De Eng (2016)
Windmill De Windhond @ De Soester Eng.
Molenweg/Veldweg, De Eng, Soest.
Recorded August 2016.
De Windhond Soest
De Windhond is een korenmolen in Soest. De molen staat aan de Molenweg 30 in de driehoek Molenweg – Veldweg – Kolonieweg in Soest, op nog geen kilometer afstand van de plaats waar zijn voorganger tot 1930 stond.
Breicafé Soest pakt molen de Windhond in 1080p
Breicafé pakt molen De Windhond in met gebreide lapjes. Georganiseerd door het cultuurpunt, ook in het kader van Monumentendag. Meer dan 40 dames hebben de lapjes e.d. speciaal voor dit doel gebreid. De versiering blijft twee weken op de molen. Daarna worden de lapjes niet weggegooid maar hergebruikt. Anita Vreugdenhil verteld.
Grotere projecten volgen. Concurrentie voor kunstenaar Christo?
copyright(©) Robert Thoomes
Soest - Molen de Windhond
Rondleiding door molen de Windhond in Soest
Bezoek ook de video van Wim3355 - Webtv7
De Windhond - Een kijkje in de Soester molen
Een kijkje in de molen op de Eng. De Windhond is in bedrijf.
(©) Robert Thoomes
Soest de Molen De Windhond (Nederland) 27-8-2017
Gefilmd: landschap en cultuur
De Windhond 360 Soest
Flying a Phantom 1 around the beautiful windmill.
Kim Lian van der Meij vertelt waarom ze trots is op Soest
Kim Lian van der Meij vertelt waarom ze trots is op Soest. Kijk voor meer informatie op: uitinsoest.nl.
Intocht Groot Gaesbeeker Gilde - Kleine Melm Soest - De Gildefeesten 2018 kunnen beginnen
Intocht Groot Gaesbeeker Gilde - Kleine Melm Soest - De Gildefeesten 2018 kunnen beginnen. Concert aan de Eem door De Eemlander Blaaskapel (onderdeel PVO).
©2018 Robert Thoomes
project142soest.nl, tvsoest.nl en
#robertthoomes
De Windhond, Soest
druilerig weer, 20160320
De windhond in Soest
The windhond in Soest in 2008 rebuilt
Natuurlijk Soest - De Engh met Windmolen - De Windhond - 4K Ultra HD
Een serie video's met als onderwerp 'Natuur in Soest'. Deze aflevering: De Engh met windmolen 'De Windhond'.
De Zuidelijke Engh, zoals de Eng in Soest wordt genoemd, is een open en opvallend glooiend akkerbouwgebied dat ligt op een stuwwal. De noordelijke zijde van de Eng is in de loop van de 20e eeuw bijna helemaal opgeslokt door de bebouwing van Soestdijk. In de gemeente Soest stonden in het verleden twee molens, de molen “De Vlijt” en de molen “De Windhond”. Beide molens zijn lang geleden afgebroken.
Maar De Windhond is herbouwd. Niet precies op de plek waar de oude stond, wel op het meest markante punt van Soest: het hoogste punt van de Soester Eng.
©2016 Robert Thoomes
De Windhond Soest
De Windhond Soest
Dekzandafzettingen: de Lange Duinen bij Soest in Nederland
Bij Soest op de Utrechtse Heuvelrug zijn de zanden die zijn afgezet als aeolische afzettingen (dekzanden) tijdens de laatste IJstijd (het Weichselien) goed te bekijken, doordat er een stuifzandvlakte is ontstaan.
Rogge maaien op de Engh en malen op de Windhond in Soest HD1080p
Dit jaar was het Roggefeest op de Soester Engh extra bijzonder omdat burgemeester Rob Metz tijdens zijn bezoek een koninklijke onderscheiding heeft uitgereikt aan beheerder Tom Bakker.
Er werd met de hand gemaaid met zicht en pikhaak, er werden manden gevlochten, aardappelen gerooid en er werden tochten met huifkar en oogstwagen gemaakt. Het gemaaide rogge werd afgeleverd in molen De Winhond waar het werd gemalen. Door het prachtige weer deed ook de ijscoman goede zaken. Het zangkoor de Eemmeerminnen zorgde voor de muzikale begeleiding.
®Copyright 2014 Robert Thoomes
Heideweg 14 Soest - dronevlucht - The Netherlands
Deze schitterende aan de bosrand gelegen jaren ’30 TWEE-ONDER-ÉÉN-KAP WONING met GARAGE geeft u het gevoel te wonen in de groene zone!