Stellingmolen 'De Nijverheid' Ravenstein
Stellingmolen 'De Nijverheid' Ravenstein 2012. Dateert uit 1857 en staat op de plaats van een vroegere houten standaardmolen. De molen is met zijn hoogte van 30 meter de hoogste molen van Noord-Brabant. De molen bepaalt sinds eeuwen voor een belangrijk deel het silhouet van het vestingstadje. In de oude korenmolen wordt op ambachtelijke wijze het milieuvriendelijk geteelde graan spelt gemalen.
Molen de Nijverheid in Ravenstein zoekt stokers
Iedere zaterdag wordt er in deze molen vers brood op geheel ambachtelijke wijze gebakken. Voor dit stook- en bakproces zoeken ze nog vrijwilligers.
Website:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
Een rondje om de Nijverheid
Beschrijving
Netherlands: Ravenstein on the river Meuse (Maas)
Ravenstein is a fortified town with around 3500 inhabitants, situated on the River Meuse in the province of North Brabant in the Netherlands. It belongs to the municipality of Oss. The town is a member of the Dutch Association of fortified towns.
Ravenstein was founded in 1360 by Walraven van Valkenburg, vassal of the Duke of Brabant, who at that time, had built a castle on the banks of the Meuse.
In the vicinity of the castle came the town of Ravenstein, which has already received city rights in 1380 by Reinout van Valkenburg.
In 1522 the city was fortified with walls and bastions. Already in 1543, Charles V, removed these defensive works, with the exception of the city gates. Two of them were retained.
The city has a historic center. The canals are the centerpiece of a beautiful park.
Ravenstein is een vestingstad met circa 3500 inwoners, gelegen aan de Maas in de Noord-Brabantse gemeente Oss. De stad is lid van de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden.
Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, leenman van de hertog van Brabant, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen.
Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat reeds in 1380 stadsrechten kreeg van Reinout van Valkenburg.
In 1522 werd de stad versterkt met wallen en bastions. Al in 1543 liet Karel V deze afbreken, met uitzondering van de stadspoorten waarvan er twee zijn behouden.
De stad heeft een historisch stadscentrum. De grachten vormen het middelpunt van een prachtig park.
De scheve molen van Ravenstein
- De molen van Ravenstein staat scheef, het gebouw is door de jaren heen een halve meter verzakt. De molen wordt nu gestut en is met hekken afgezet.
Ravenstein en Neerlangel
Luchtvideo van Ravenstein en Neerlangel. Gemaakt met DJI Inspire 1 door bovenzicht.
Ouderbedankmiddag stellingmolen
Dieden - Stella Polaris
Vlucht bij de molen Stella Polaris in Dieden (ravenstein). Gemaakt met de Yuneec Typhoon H.
denolers.nl - Hofkapel de Tröters met 'Wiegenlied' - Ravenstein
De Hofkapel speelde tijdens de kunstmarkt in Ravenstein op de oude molen. Luister naar het wiegenlied. De hofkapel is hiermee het eerste dweilorkest dat zijn klanken heeft laten horen van de molen. Meer informatie over de Hofkapel is te lezen op
Roosendaal, stellingmolen De Twee Gebroeders
Korenmolen, Westbrabantse Molendag 22 maart 2015
Rotary Land van Ravenstein en Schaijk pakt uit.
Enkelspoor brug Ravenstein
Treinrit over de enkelspoor brug van Ravenstein naar Wijchen met onderweg een ontmoeting met een VIRM. Het bijbehorende verhaal staat hier:
ZichtOp: Ravenstein (NL)
Ravenstein werd in 1360 gesticht door Walraven van Valkenburg, leenman van de hertog van Brabant, die toen aan de oever van de Maas een kasteel liet bouwen, na daarvoor jarenlang vanuit zijn kasteel te Herpen tol te hebben geheven over het verkeer op de rivier. In 1364 probeerde de hertog tevergeefs een einde te maken aan deze praktijk door het kasteel te belegeren.
Bij het kasteel ontstond het plaatsje Ravenstein, dat reeds in 1380 stadsrechten kreeg van Reinout van Valkenburg. In 1397 werd de heer van Ravenstein bij de slag bij Kleverhamm verslagen en gevangengenomen. De stad werd vervolgens Kleefs bezit. In 1522 werd de stad versterkt met wallen en bastions. Al in 1543 liet Karel V deze afbreken, met uitzondering van de stadspoorten waarvan er twee zijn behouden. Nadat in 1609 Johan Willem van Kleef en Gulik kinderloos stierf maakten verschillende pretendenten aanspraak op zijn gebied, de Gulik-Kleefse kwestie. Brandenburg riep hierbij de hulp in van de Staten van Holland, die de stad in 1621 bezetten. Er werden Staatse troepen in de stad gelegerd, die ook bleven nadat het gebied in 1624 officieel aan Brandenburg werd toegewezen.
De protestanten lieten een van de twee kerken slopen en gebruikten de andere kerk zelf. De katholieke kerk werd verboden. De stad werd nogmaals versterkt met fortificaties.
In 1630 ging Ravenstein wederom over naar een nieuwe eigenaar, ditmaal het katholieke huis Palts-Neuburg. Het Staatse garnizoen verliet de stad tijdelijk, om in 1635 weer terug te keren. In 1641 werd er een speciale garnizoenskerk gebouwd. Ravenstein bleef echter buiten de Republiek en de vrijheid van godsdienst keerde terug. Het Land van Ravenstein werd hierdoor een toevluchtsoord voor kloosterorden die uit de Republiek waren gevlucht, terwijl katholieken van over de grens in kerken op Ravensteins grondgebied de mis bijwoonden. Bij de komst van de Fransen in 1672 trok het Staatse garnizoen zich weer terug. De vestingwerken werden hierna gesloopt.
Ravenstein in 1868
In 1735 werd in Ravenstein de Sint-Luciakerk gebouwd, de enige Nederlandse kerk in barokstijl buiten de provincie Limburg. De parochie van Ravenstein is afgesplitst van die van Neerlangel. In 1538 werd voor het eerst van een parochiekerk te Ravenstein melding gemaakt. Na een stadsbrand werd door de Jezuïeten in 1606 een nieuwe kerk gebouwd. Na de bouw van de Sint-Luciakerk kerk werd deze kerk overbodig en aldus werd door de Jezuïeten, op de plaats van de oude kerk, in 1752 een Latijnse School opgericht. De school werd gefinancierd uit de opbrengsten van de Ravensteinse Loterij en heette Gymnasium Aloysianum. Dit diende oorspronkelijk als kleinseminarie en heeft bestaan tot 1878. Geleidelijk kwam het gebouw in gebruik als raadhuis, maar in 1905 werd het gesloopt en kwam er een raadhuis voor in de plaats, ontworpen door H.J. Caners. In 1977 werd het gebouw vervangen door een gemeentekantoor en kwam de ernaast liggende 18e-eeuwse notariswoning in gebruik als raadhuis.
In 1794 maakte de Franse bezetting een einde aan de autonomie van het Land van Ravenstein. In 1800 werden Ravenstein en het bijbehorende land verkocht aan de Bataafse Republiek. In 1814 kwam Ravenstein bij het toen opgerichte Koninkrijk der Nederlanden. Onder Nederlands bestuur werd het kasteel in 1818 tot en met de fundamenten gesloopt. Slechts de Kasteelsepoort bleef bestaan als onderdeel ervan.
[bewerken]Economie
De opname in Nederlands staatsverband betekende aanvankelijk nog geen economische opbloei. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw maakte Ravenstein een nieuwe bloeiperiode door dankzij de ligging aan een spoorlijn en de komst van industrie. De spoorlijn en de spoorbrug werden in 1874 geopend, het station Ravenstein werd in 1881 geopend. Ook de Maas bood transportmogelijkeden.
Na 1860 begonnen zich bedrijven te ontwikkelen buiten het eng door vestingwerken omsloten stadje. Het betrof een koren- en schorsmolen, een gasfabriek uit 1867, een boterfabriek uit 1876 en een smederij. In 1857 werd een korenmolen gebouwd op het bastion Utrecht, die in 1863 van stoomtuig werd voorzien. In 1852 startte de schoenmakerij van Suermont die tot de RAVO-fabriek zou uitgroeien tot de fabriek in 1982 werd gesloten. Het leerlooiershuisje vormt hier nog een herinnering aan.
De firma Meulemans begon te Herpen. In 1864 stelde hij aldaar een windmolen in bedrijf die in 1873 uitgebreid werd met een stoommachine. In 1886 verplaatste hij het bedrijf naar Ravenstein, vanwege de betere transportmogelijkheden. Aanvankelijk hield hij zich daar vooral met handel bezig maar in 1904 werd er een motor geplaatst die de maalderij en graanzuiveringsmachines aandreef. Dit alles ontwikkelde zich tot het mengvoederbedrijf dat ook tegenwoordig nog bestaat. Nu onder de naam De Heus.
De stem van de molen - Molendag 2017
13 mei openingsperformance voor Molendag
Oud-Ade, Zuid-Holland
DE STEM VAN DE MOLEN
Van Iris van der Ende en Yvonne Freckmann
Dramaturg Marijn van der Jagt
Luisteren naar het geluid van de molen, het zoeven van de wieken, en de klank van de harp.
Samen met molenaar Hans Lippens geven we een performance bij de Vrouw Vennemolen.
vrouwvennemolen.nl
Openingsperformance om 11:00h,
vervolgens om 13:00h en 15:00h
Duur: 40 minuten
Adres Leidseweg 3, Oud-Ade
Bereikbaar met de fiets en auto of bus 56 vanaf Leiden Centraal Station
Nederlandse Vestingsteden Film - Ravenstein
Dit is een deel uit de promotiefilm voor de Nederlandse Vestingsteden. Hier ziet u Ravenstein.
Willy van de Koolwijk uit Ravenstein ernstig mishandeld
Het klinkt als een scene uit een hele enge film. Willy van de Koolwijk werd maandag twee uur lang mishandeld in zijn televisiewinkeltje in Ravenstein. Twee overvallers bedreigden hem zelfs met een slijptol en een circelzaag..
Oudegeinse molen
Molendag mei 2007
De Ravensteinse 'scheve molen van Pisa'
De boerende molenaar
RAVENSTEIN - Wist je dat alle molens in Nederland tegen de wijzers van de klok in draaien? Dat heeft te maken met de molenas die vroeger altijd van een boomstam gemaakt werd. Je zou denken dat een boom alleen in de dikte en netjes rechtdoor in de lengte groeit, maar dat is niet waar. Tijdens het groeien krijg je een torsie, een soort spiraalvorm zeg maar. Nu is het zo dat deze natuurlijke spiraalvorm altijd dezelfde kant op draait. Een molenas is steviger en gaat veel langer mee als je de krachten die erop uitgeoefend worden met de torsie mee lopen. Vandaar dat alle molens in Nederland tegen de wijzers van de klok in draaien.
Lees meer op:
InZicht Ravenstein: demo van de gratis mp3 audiotour Ravenstein
Dit is een demo van de mp3 audiotour Ravenstein die op website InZicht: microtoerisme.nl, gratis is te downloaden! U hoort (en ziet) het eerste stukje van de wandeling. Tip: stel alle vrienden en familie op de hoogte van deze ontdekking waar u nog veel meer gratis stadswandelingen en mp3 audiotours kunt downloaden: WWW.MICROTOERISME.NL