Ved Løvel i midt Jylland ligger en del gravhøje. En af dem stammer fra jern alderen. I denne gravhøj fandt man en stenkiste hvor der blandt andet lå resterne af en mand. Jeg har boet i området i ca. 8 år, men har først igår hørt om denne stenkiste og grav og besluttede mig at starte motorcyklen og køre ud for at se på området.
Danmark. Glentehøj Jættestue. Lolland.
Et stenkast fra Kragenæs på Lolland ligger jættestuen Glentehøj. De første efterretninger om en undersøgelse af storstensgraven stammer fra 1826, hvor huslæreren på godset Pederstrup undersøgte gravhøjen. Efter udgravningens afslutning besluttede grev Reventlow at retablere gravhøjen, ligesom han satte en dør foran indgangen. Inde i kammeret blev opsat en bænk, mens der i jættestuens ene gavl blev udhugget et hul, så dagslyset kunne trænge ind i kammeret. Bænken er i dag forsvundet -- det skete ved en restaurering i 1920erne -- men hullet findes endnu i dag.
I vikingernes land - Ladbykongens grav
dk4 fortæller historien om Danmarks hidtil eneste skibsgrav. At Ladbykongen må have været magtfuld, er der ingen tvivl om. Gravhøjen har haft en yderst central plads i hans rige. Fra toppen af højen har han kunnet kigge over Kerteminde Fjord til halvøen Hindsholm, hvor han måske har haft sin kongelige bolig i Salby. Mod vest ender Kerteminde Fjord i Kertinge Nor, hvor der kan have ligget en havn. Før indsejlingen til Kertinge Nor har der været en beskyttende pælespærring over fjorden, og ved Dræby (betyder ”træksted”) har man været i stand til at drage skibene fra Kertinge Nor over i Odense Fjord, så de ikke behøvede at sejle den lange tur rundt om Hindsholm. – Herfra kunne man hurtigt sejle ud i Storebælt og videre til fx Tissø, hvor der lå endnu et magtcenter. Endnu vestligere ligger ”Odins sted” i dag Odense, hvor Harald Blåtand formodes at have opført ringborgen Nonnebakken. Kong Haralds interesse i Odins sted kan være med til at underbygge den teori, at mindet om en afdød, lokal konge skulle udslettes, og hans jordiske rester fjernes af den ny kongeslægt. I disse år er frivillige håndværkere i samarbejde med Ladby Vikingemuseum og Roskilde Vikingeskibsmuseum i færd med at bygge en fuldskalakopi af Ladbyskibet. Allerede nu kan man se, hvor fint et skib, det må have været. Der er tale om et klinkbygget smalt krigsskib 22 m langt og kun 3 m bredt med plads til 32 roere og et sejl. Smeden har haft travlt med at producere det flotte anker med ankerkæde og ikke mindst de mange jernnagler, der har holdt egeplankerne fast. Samtidig har lokale brodøser travlt med at beskrive Ladbykongens liv, død, begravelse samt plyndringen af hans grav på et 7 m langt ”tapet” i stil og udførsel som det berømte Bayeuxtapet. Se I Vikingernes land på dk4