Time Traveling 3: De Tramlijn Van Het Tramplein: Purmerend (2016)
De Tweede Noord-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (TNHT) uit Amsterdamse exploiteert sinds 1893 met succes enkele tramlijnen. En de stoomtramlijnen breiden zich snel uit. Zo wordt op 13 December 1888 de lijn Amsterdam-Noord – Monnickendam – Edam geopend.
En op 22 Juni 1894 wordt er een zijlijn geopend van Het Schouw naar Purmerend. Deze stoomtramlijn wordt vervolgens op 17 juli 1895 verlengd via Midden-Beemster, De Rijp en Schermer naar de eindbestemming op de Tienenwal in Alkmaar. Provincie en gemeenten dragen bij in de aanleg en exploitatiekosten.
In Purmerend wordt in 1894 op de plek van de voormalige Amsterdamse Poort - of Barrière - een stoomtramstation gebouwd; nadat de plek enige tijd als 'het groote plein' is betiteld wordt de naam uiteindelijk Tramplein.
Op maandagavond 10 Juni 1895 wordt er al een proefrit gehouden van het 'groote plein' tot aan de 'Beemster Ringsloot'; honderden toeschouwers komen kijken naar dit nieuwe fenomeen..
Maar dan, na zo'n 35 jaar, is het einde daar. De lijn Purmerend - Alkmaar wordt opgeheven als deze niet meer rendabel blijkt. Op 6 september 1931 is de laatste rit. De lijn Purmerend - Het Schouw blijft wel bestaan met een nieuw vervoersmiddel: de 'electrische tram'. Na de trekschuit, paard en wagen is ook het stoomtijdperk voorbij.
Op 22 Juni 1932 gaat deze electrische tram - ook wel Blauwe Tram genoemd - officieel rijden op het traject Amsterdam - Purmerend; deze gebeurtenis en aankomst te Purmerend wordt groots gevierd met tal van genodigden en een ontvangst door de gemeenteraad van Purmerend met burgemeester Cramwinckel. De laatste wijst op de 'belangrijke gebeurtenis, welke een goede electrische verbinding uit Amsterdam voor Purmerend is'.
Doch ook hieraan komt een einde, op 14 mei 1949. De autobus neemt het streekvervoer over.
Nu de autobus, aanvankelijk geëxploiteerd door de N.A.C.O., de dienst uitmaakt valt het tramstation genadeloos ten prooi aan de slopershamer. Een nieuw busstation, ontworpen door de Purmerendse architect Jan Plas (1902-1960), verschijnt op dezelfde plek en zal daar ruim 50 jaar staan. Tot januari 2014. Dan gaat ook dit gebouw tegen de vlakte. Het gebied in de directe omgeving wordt vervolgens 'opnieuw ingedeeld'.
De mening heerst namelijk dat sinds de komst van een opmerkelijk bouwwerk, de 'Melkwegbrug', het Tramplein 'niet meer goed bij het centrum aansluit'. De Jaagweg is daarom verlegd en het busstation is verplaatst richting het kanaal.
Vanaf 14 december 2014 is het 'historische' busstation weer geopend. Het nieuwe station heeft nog wel het kenmerkende dak van het oude stationsgebouw. Het ontwerp is gelukkigerwijze in overleg met de Vereniging Historisch Purmerend en EBS tot stand gekomen. De omgeving is echter dramatisch veranderd. En geeft aan het begrip 'steriel' een geheel nieuwe betekenis.
De tijden zijn 'zoo veranderd' ...
Muziek achtereenvolgens:
Panama - Luis Russel & His Orchestra
The Night Is Young - Smith Ballew & His Orchestra
Wie Zal Dat Betalen? - Orkest Zonder Naam
Theme From Gigi - Andre Previn
===================================================
Copyright Disclaimer.
Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for 'fair use' for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use. So I don't own the rights of music played, AdRev for Rights Holder, SME on behalf of Silver Classics Jazz and INgrooves on behalf of DM Digital do. Copyright infringement, commercial purpose or whatever is certainly not intended.