Dalarnas museum i Falun - Följ med bakom kulisserna på Kulturresan i Dalarna
Välkommen till Dalarnas museum!
Mitt i centrala Falun ligger Dalarnas museum. I deras stora samlingar finns konst, möbler, glas, keramik och mycket annat – både historiska och nutida föremål. Här finns Selma Lagerlöfs arbetsrum, världens största samling dalahästar, folkdräkter och dalamålningar. Allt det som är Dalarna – igår, idag och i framtiden.
Kika in bakom kulisserna på Dalarnas museum och hör berättelserna som ringar in det som verkligen är hela Dalarnas museum.
Läs mer om Dalarnas Museum:
---
Dalarnas museum är en del av Kulturresan Dalarna.
Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Anders Zorn, Carl Larsson och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.
Läs mer om Kulturresan:
Linslageri, Dalarnas museum
1835 installerades vid Falu Gruvas verkstäder en linslagningsmaskin och i den slogs den första tillverkade järntrådslinan i Sverige. Den moderna järntrådslinan konkurrerade snart ut kättingen och år 1840 var alla uppfordringsspel vid gruvan försedda med trådlinor. ( )
Välkommen till Falun
I Falun finns allt man behöver nära till hands. Falun är Dalarnas residensstad och centrum för kultur och idrott i Dalarna. Här finns en levande stadskärna med shopping, mysiga caféer och många promenadstråk. Falu Kommun är Dalarnas största kommun med 55 000 invånare.
Kulturutbudet är stort, här finns sevärdheter som Carl Larsson-gården, Svedens gård med Linnés bröllopsstuga och naturligtvis Koppargruvan som är med på UNESCO:s världsarvslista. Falun är även plats för Dalateatern, Dalarnas museum och Dalasinfoniettan.
Här finns Lugnet Sportanläggning, en av Sveriges mest kompletta sport- och fritidsanläggning där Svenska Skidspelen arrangeras. Gillar man uteliv och naturupplevelser så finns det närmast obegränsade möjligheter till uteaktiviteter. I närområdet finns exempelvis skärgårdssjön Runn med paddling och segling sommartid och långfärdsskridskor på plogad bana vintertid.
I Falun finns många attraktiva arbetsgivare och tillsammans med vår syskonstad Borlänge bildar vi en gemensam bostads- och arbetsmarknad med över 100 000 invånare.
Välkommen till Falun!
Ner i gruvan VLOGG
Familjen har höstlov i Dalarna, i den här vloggen får du hänga med oss ner i Falu Gruva. Alma och Harry är förväntansfulla i bilen på väg från Green Hotel i Tällberg till Falun och Kopparbergslagen som är ett världsarv. När vi kommer fram skiner solen. Vi kollar ner i dagbrottet Stora Stöten och konstaterar att det är jättestort. Vi går en guidad ”skrock- och sägentur” som är anpassad för barn nere i det som var Falu koppargruva. Gruvan är väldigt mörk så det är svårt att filma därnere men pappa Axel flyger med familjens drönare DJI Mavic Pro över området ovan mark. Det Harry kommer ihåg efter turen är att arbetarna i gruvan trodde på gruvfrun. Vi besöker det interaktiva gruvmuseet där man kan klä ut sig, spela spel, bekanta sig med bocken som hittade falu rödfärg och amputera ben(!)
Pappa Axel och mamma Joanna tycker att det är ett bra museum för barn i Alma och Harrys ålder, det finns mycket kul att göra. På eftermiddagen hänger vi på vårt hotell, badar i poolen och bastar. Vi äter middag i Green Hotels restaurang och för barnen finns det buffé. Vi avslutar vloggen i föräldrarnas säng där vi i stället för att svara på Dagens Fråga ställer en fråga till DIG som tittar. Vi närmar oss 100,000 prenumeranter. Vad skulle du vilja se för 100K special video? Kommentera nedan!
Lämna gärna en tumme upp eller ner så att vi vet vad du tycker om den här videon. Vi blir jätteglada om du vill prenumerera också :-)
Här hittar du vårt Instagramkonto:
KRAM KRAM KRAAAM
______
The Swedish Family är en familj som bor på Södermalm i Stockholm. Lillebror Harry 4 år är ett busfrö. Storasyster Alma är 6 år och en tänkare. Pappa Axel är ingenjör och mamma Joanna är TV-producent. Vi vloggar om vår vardag och älskar att resa.
________
The Swedish Family lives in Stockholm, the capital of Sweden. Little brother Harry, 4 years old, is a rascal. Big sister Alma is 6 years old and a thinker. Daddy Axel is an engineer and mommy Joanna is a TV producer. We vlog about our daily life and love to travel.
Vallatrailern – navet i skidlandslaget
Den 18 februari börjar årets stora skidfest – VM i Falun. Vallabilen från Scania är medelpunkten för landslagets intensiva förberedelser. ”Det är en fantastisk upplevelse att köra hemma-VM”, säger en förväntansfull Emil Jönsson.
Skidlandslagets vallabil från Scania är den andra i ordningen, och utvecklad med hjälp av erfarenheterna från föregångaren.
Världsarvet Falun - Gamla Staberg
Välkommen till bergsmansgården Gamla Staberg, en del av Världsarvet Falun.
Life@DU | University Library - Falun campus
The University Library at Campus Falun is one of my favourite buildings and perfectly illustrates Scandinavian design. My fellow blogger Amy and I decided to make a quick video of our visit!
Lisen's Semester #5 Gävle - Falu koppargruva
Jag började semestern uppe i Sthlm hos min kusin i 3 dagar och tillbringade sen 2 underbara veckor med Hartlandify från Gävle. Första veckan var vi hos dem och den andra hos mig.
Detta är femte delen av min semester. Prenumerera för att inte missa nästa avsnitt ;)
Lisen's Semester #1:
Lisen's Semester #2:
Lisen's Semester #3:
Lisen's Semester #4:
Youtube Gatheringen i Göteborg:
Twitter och Instagram: 86lisen
Puss på er! och glöm inte prenumerera!
Ophidia diskotek i Falun 1970-talet
Upphovsrätten:
Film Dalarnas museum
Foton Bo Maltanski maltanski.se
Janne Lövgren
KarlH Kruse art.khkonst.com
Berättare Peter Karlsson
Diskotek / livemusik med kända artister.
The Lost Viking.Sefera Vikîngê TalÎ. 15-6-2013.Torsång.Sweden
The Lost Viking.Sefera Vikîngê TalÎ. 15-6-2013.Torsång.Sweden
The Lost Viking.Josef Erdem.Suzana Barmani Ala Kurdistanê Û CD Ya Suzana Barmani Hedye Kirin
Suzana Barmani.Tjärna Festivalen Borlänge 1-6-2013.part2
Suzana Barmani.Tjärna Festivalen Borlänge 1-6-2013.part1
Tjärna Festivalen.Kurdiska Kulturföreningen. Borlänge 1-6-2013.
.Kurdiska Kulturföreningen.kurdistan 2013.sweden 2013
kurd.kurdistan.duhok.amade.diyarbakir 2013.qamishlo 2013
said gabari.sozana barmani 2013
saiddnany.said dnany
Kampen om ett unikt hus
I dag är flera miljöer i Falun och Falu gruva klassade som världsarv genom FN-organet Unesco.
Delar av de unika miljöerna som i dag skulle varit skyddade föll offer för rivningsraseriet som orsakade en bitter kamp.
I ett fall – det Geislerska huset i centrala Falun – lyckades bland andra Daniels Sven Olsson inte att rädda den världsunika byggnaden från att bli en hög av slaggsten, kalkbruk och trä.
Järnvägens Museum 1
Da 888 är ett ellok som tillverkades 1955 av flera verkstäder tillsammans. Loktypen ingick i en serie om 100 lok som SJ lät beställa på 50-talet. Loktypen är en utveckling av det klassiska D-loket, som var ett ellok som började byggas redan 1925. Da-loken var avsedda för tunga persontåg eller godståg och har använts i hela Sverige. Fortfarande är enstaka lok i drift hos olika tågoperatörer.
Fakta: Da 888
Tillverkat: NOHAB, ASEA, Motala Verkstad och Vagn & Maskinfabriken i Falun 1955.
Motorstyrka: 2500 hk
Största tillåtna hastighet: 100 km/h
Längd: 13 m
Vikt: 75 ton
Loket är ATC-utrustat (Automatic Train control)
Kamera: Go-Pro Hero 3. Monostativ med förlängning.
Musik: Free music for backgrounds and produktions.
Dalarnas Studentradio För Musikhjälpen 2017
BARN ÄR INTE TILL SALU
För fjärde året i rad kommer Dalarnas Studentradio För Musikhjälpen i samarbete med Dalarnas Student-TV och Folkuniversitetet sända radio och webb-TV live dygnet runt mellan 11-17 december.
Vi kommer befinna oss i en bur på Stora Torget i Falun för att hjälpa till att samla in pengar till Musikhjälpen som i år sänder från Umeå.
Lyssna och titta på:
Appen: TuneIn Radio
eller besök oss i buren!
Film av:
Sandra Eriksson
Claude Johnsson
Amanda Wilhelmsson
Voiceover: Amanda Konscanski
Isskulpturer på Berzelii Park, 2001 - Stockholm
Några isskulpturer utställda på Berzelii Park på kalla februari-marsdagar 2001.
Mining Area of the Great Copper Mountain in Falun, Sweden
Konstkuppen mot Nationalmuseum i Stockholm 2000
Kortare reportage om Konstkuppen mot Nationalmuseum 2000 som skedde rum i Stockholm.
Tre dagar före jul år 2000, en kvart före stängningsdags, rusar tre maskerade män beväpnade med automatvapen in på Nationalmuseum i Stockholm. En av dem tvingar ner kvarvarande besökare och personal på golvet medan de andra två snabbt rusar uppför trapporna. Efter bara någon minut är de tillbaka med några små tavlor i händerna. Så springer de alla ut genom stora ingången och över gatan till Nybrokajen, där en motorbåt väntar. Med ett rytande går den stora aktersnurran igång, och båten försvinner med hög fart i mörkret.
Kuppen har bara tagit några minuter. Tjuvarna har bara fått med sig tre små tavlor, men men värdet av det stulna är desto större; närmare 300 miljoner kronor. Det handlar om ett självporträtt av Rembrandt, knappt större än ett vykort, och två små oljemålningar av Renoir. Det gör kuppen mot Nationalmuseum till en av historiens allra största konststölder.
De som begår sådana här brott är inga konstälskande gentlemannatjuvar. De stjäl inte för att kunna sitta i mysiga källarvalv och titta på berömda målningar samtidigt som de dricker fin konjak och röker cigarr. Det handlar om pengar, stora pengar, och brotten begås oftast av personer som har försänkningar i den internationella narkotika- och vapenhandeln.
Det visade sig snart att det fanns vittnen till tjuvarnas flykt. Flera personer hade sett dem hoppa ner i motorbåten och i full fart köra ut ur Nybroviken. Därefter hade en skeppare på en Djurgårdsfärja sett en snabb motorbåt gå in i Danvikstullskanalen. Efter bara några timmar hittades den övergivna flyktbåten vid Hammarbyslussen under Skanstullsbron.
Dagen före julafton publicerades bilder på flyktbåten i Stockholmstidningarna. En båtfirma ringde prompt till polisen och meddelade att den där båten hade man sålt förra torsdagen. En ung man hade köpt båten med motor och allt för tjugotusen kronor och betalat kontant.
Polisen satte omedelbart in avlyssning, och hade snart ringat in en krets med suspekta individer i trakten av Ösmo, ett samhälle på Södertörn halvvägs mellan Stockholm och Nynäshamn. Man indentifierade dragbilen som hämtat flyktbåten. Den ägdes av en småtjuv, känd som Tjock-Rille.
Under telefonavlyssningen framgick att en kvinna i kretsen var mycket orolig över något som var för hett att förvara uppe i huset, och därför burits ner i källaren. Poliserna trodde givetvis att det handlade om de stulna tavlorna och slog till. Men man hittade inga tavlor. Däremot ett större parti amfetamin, och det var ju alltid något.
Ungefär samtidigt hade spaningarna lett mot en ryss som tidigare ägnat sig åt konstbedrägerier. För tillfället satt han emellertid av ett fängelsestraff på Asptunaanstalten utanför Stockholm. Man beviljade nu ryssen permission och satte honom under hårdbevakning. Ryssen kontaktade omedelbart en tidigare fängelsekamrat, varvid en häftig diskussion uppstod. Polisen grep dem, och hittade då foton som visade de stulna Renoirtavlorna tillsammans med några dagar gamla dagstidningar.
Man anade nu att tjuvarna tänkte försöka sälja tillbaka konstverken till museet. Och mycket riktigt. Nationalmuseum kontaktades av en advokat som erbjöd sig fixa tillbaka konstverken för futtiga 10 miljoner kronor.
Nationalmuseum svarade att man först måste förvissa sig om att det verkligen rörde sig om de äkta målningarna. Man gjorde upp om ett möte på ett kafé på Odengatan. En polis utklädd till konstexpert träffade därefter advokaten och två andra män, vilka visade upp en av de stulna Renoir-målningarna. När männen lämnade kafét finkades de raskt av polisen. Så var en målning återfunnen.
Sammanlagt 13 personer åtalades sedan för delaktighet i konststölden. De flesta dömdes till långa fängelsestraff. Ryssen överklagade, men fick då sitt straff höjt från sex till åtta år. Så de övriga nöjde sig med tingsrättens beslut.
Men två av de stulna tavlorna är fortfarande försvunna.
Tevekanalen Discovery Channel har gjort tre program om konststölder och konstförfalskningar. Det första handlar just om kuppen mot Nationalmuseum, och sänds den 7 december kl 21.00. Här får man se och höra hjärnan bakom kuppen frispråkigt berätta om hur planeringen gick till.
Konsten som stals var Rembrandt och Monet bland annat
Historiska kriminalfall i Sverige
Youtubekanal GeWe
Föreläsning om Falu gruva
I den här videon så berättar jag Falu gruvas historia från 650 fram till idag!
Geologisk - Industrisamhället Falun växer fram
Magnus Hellqvist, lektor på Uppsala Universitet, tar med oss till Falu Gruva och berättar om dess uppkomst och betydelse för staden Falun.
Filmen är en del av Geologisk - en digital skolsatsning om samspelet mellan geologi, naturresurser, hållbarhet och samhällsplanering från Sveriges geologiska undersökning:
sgu.se/geologisk
Älgjakt - Det bästa från Svensk jakt 2020
Jakt, Det bästa från svensk älgjakt 2020.
Älgjakten i Sverige är helig och kanske den jaktform som engagerar flest människor i Sverige.
I dom flesta fall jagar man med lösa jakthundar som har till uppgift att skälla när dom ser älgen.
Varje år fälls det ungefär 100.000 älgar i Sverige.
Älgjakt bedrivs för att begränsa älgpopulationens tillväxt i och med att en alltför stor älgstam skulle leda till stora skogsskador och ett ökat antal trafikolyckor.
Jaktmetoder
Jämthund är en i Sverige mycket vanlig ras vid löshundsjakt på älg.
Älgtjur och skällande älghund på Norsk Skogmuseum i Elverum.
Löshundsjakt med ställande hund lämpar sig i områden med stora, sammanhängande marker. Hundföraren går med hunden lös mot vinden. Om hunden får kontakt med en älg som står (inte springer undan) börjar hunden skälla ståndskall. Jägaren försöker då smyga sig nära för att få en skottchans. Ofta placeras även passkyttar ut runt såten där hundföraren går.
Ledhundsjakt skiljer sig från löshundsjakt genom att hunden hela tiden är i band. Hundföraren och hunden går mot vinden. När hunden känner vittring av en älg markerar den det och leder hundföraren till älgen. Även vid denna jaktform kan passkyttar placeras ut eftersom det är vanligt att älgen stöts ut ur såten av hundföraren under dennes försök att komma nära älgen.
Vanligaste jakthundarna: En älghund som används, speciellt under älgjakten är jämthunden. Jämthunden är en stark och snabb hund, jämthunden är även känd för sitt snarlika utseende med vargen. Den närbesläktade gråhunden används också inom jakt, främst till älg.
Drevjakt eller klappjakt används oftast i mycket älgrika såter. En drevkedja går med cirka 50 meters lucka genom såten och försöker mota fram älgarna mot utställda passkyttar.
Tryckjakt är ganska lik drevjakt men under tryckjakten är det färre personer som går i drevkedjan och de går tystare. Detta medför att älgarna går undan lugnare och oftast på redan upptrampade stigar.
Vakjakt kallas det då jägaren sitter stilla och tyst vid en känd älgplats och väntar på att älgen ska komma. Ofta kombineras smyg- och vakjakten.
Smygjakt, även kallat pyrschjakt, är då jägaren försöker smyga sig på älgen då de betar eller vid andra kända älgplatser. Ofta kombineras smyg- och vakjakten.
Lockjakt Under och nära inpå brunsten går det att locka älg. Jägaren härmar då antingen kons lockläte eller tjurens brunstläte. Ofta kombinerat med vakjakt.
Moose hunting is something that even the most well traveled high budget hunters only do a few times in their lifetime. Not because they aren’t enjoyable, but more that they are a bucket list species, once you have gotten the one you are looking for, most call it good. For that reason, it’s important that you have the proper information to find the hunt that would satisfy your trophy quality expectations, physical condition level and budget. With every hunter we speak to, we give them my two cents on how to decide where to go and how much money to spend. The goal of this post will be to give you some (hopefully helpful) moose hunting facts.
Moose Hunting Facts
There is a lot of grey area in the moose hunting sub-species classifications so I won’t argue those points but simply break it down based on regions starting south and going north. Keep in mind that as moose progress north, they have adapted to the cold by increasing their body mass and their antler size has followed suit (general rule is further north you go the bigger the moose).
Shiras Moose
Shiras moose found mostly in the Rocky mountains of the western US is the smallest of all the subspecies. It’s also one of the most difficult tags to draw. Some states like Utah have moose tags you can buy, but you’ll pay a pretty penny for them. Shiras moose hunts often will require very good physical condition and the hunts will run around $13,000 with guaranteed tags. Average bulls on a good hunt will run about 30-40 inches wide.
Eastern Canada Moose
Everything east of Saskatchewan, as a general rule, will have smaller bulls from 20-40 inches but the prices can be from $4,000-$7,000. Buyer beware on these hunts as it has been our experience that many of these hunts can be a train wreck and you really have to know who you will be hunting with before you book. Be very careful of cheap hunts in this area. WITH MOOSE YOU GET WHAT YOU PAY FOR!!!!
Western Canada Moose
Many of these hunts are associated with agriculture and have a decent amount of resident pressure on the bulls limiting trophy quality to 20-40 inch bull averages. There are pockets that produce better bulls but for the most part this is just a moose hunt. What I do like about these farm country hunts, like our Peace River moose hunt in Alberta, is you will see many bulls during your hunt. It’s a great spot and stalk hunt and can be conducive to archery as many times you can ambush bulls coming out of the fields. Hunts here range from $5,500-$7,000.