Prof. Dr. Bilal Söğüt, Stratonikeia Antik Kenti'ni Anlattı
Pamukkale Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia antik kentinde 2018 yılı itibariyle kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonucunda çok önemli tarihi yapıları ayağa kaldırdıklarına vurgu yaparak Stratonikeia’nın UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesini amaçlıyoruz, dedi.
Emekli Gladyatörler Kenti - STRATONIKEIA / MUĞLA
Ve perde… “Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia’ya Hoş Geldiniz”
Lütfen kanalımıza abone olup videolarımızı beğenin...
Youtube Kanalımıza Abone olun;
Facebook Hayran Sayfamızı Beğenin;
Twitter'dan Takip Edin;
Instagram;
Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, zengin tarihi mirası, renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle dünyanın her yerinden milyonlarca turist ağırlayan Muğla'daki müze ve ören yerlerini 2015'te 841 bin 947 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretlerden elde edilen gelir ise 6 milyon 238 bin 75 lira oldu.
Bünyesindeki pek çok antik kent UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan, ören yerleri ve müzeleri ile misafirlerini tarihe yolculuğa çağıran Muğla'da, geçen yıl en çok Sedir Adası ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi gezildi.
Muğla denizi, kumu ve doğa güzelliği kadar tarihi mirasıyla da öne çıkan bir kent. 22'si düzenlenmiş 192 ören yeri bulunan bölgede her yıl en az 10 antik kentte kazı çalışması yürütülüyor ve bu alanlar yerli ve yabancı misafirler tarafından geziliyor
Beçin Kalesi, Kayaköy, Lagina, Kaunos, Stratonikeia ve Tloss'un da aralarında bulunduğu tarihi zenginlikler, yürütülen çalışmalarla turizme kazandırılacak.
Muğla'daki pek çok antik kent aynı zamanda UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde.
Detaylı Bilgi için;
Bir kadın için kurulmuş görkemli kent - STRATONIKEIA / MUĞLA
Lütfen kanalımıza abone olup videolarımızı beğenin...
Youtube Kanalımıza Abone olun;
Facebook Hayran Sayfamızı Beğenin;
Twitter'dan Takip Edin;
Instagram;
Aşk için neler yaptınız? Uzun yollara düştünüz mü mesela? Hiç yapmam dediğiniz şeyleri yaptınız mı? Olamam dediğiniz biri oldunuz mu? Aşk, başka bir günün konusu olsa da, bugün yolumuz aşk için inşa edilmiş bir antik kentten geçiyor. Üstelik evlat sevgisi için sevdiği kadından vazgeçen bir kral ve sevdiğine kavuşunca onun adına antik dönemin en popular kentlerinden birini dünyaya armağan eden aşık bir prens de var bu öykünün içinde!
Ve perde… “Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia’ya Hoş Geldiniz”
Stratonikeia, bugün terkedilmiş bulunan Osmanlı köyü Eskihisar ile içiçe bulunmakta. Ayrı çağlara ait iki terk edilmiş kentin görüntüleri gercekten son derece etkileyici…
Bir şehre ruhunu verenler kuşkusuz ki o şehre aşık olanlardır. Şehrin ruhu da oradan gelir.
Ve orada aşık olduğunuz kadının beline sarılmış yürürken, yüzünüze değen meltemi hissedersiniz. Mermerine aşk bulaşmış bir kent Stratonikeia.. Aşk için yakılan kentler vardır da, aşk için yapılan kentler duymak ne güzel...
Aşk için, aşkla yapılan her şey gibi
Portekizli şair Pessoa’nın dediği gibi
“Yaşamak, bir başkası olmaktır. Ve insan bugün, dün hissettiği gibi hissediyorsa, hissetmek olanaksızdır. Dün hissedileni bugün de hissetmek, hissetmek değil, dün hissedilmiş olanı bugün de anımsamaktır yalnızca.
Artık yok olmuş olan dünkü hayatın canlı cesedi olmaktır.”
Stratonikeia’da her gün bir başkası olmayı denemeye ne dersiniz?
DİP NOT: Yatağan denilince, akla hemen “Termik Santral” geliyor ama inanın, yörede, doğal ve tarihi güzellikler de yok değil.Stratonikea da onlardan sadece biri...Yatağan-Muğla arasındaki uzaklık: 25 km. Yatağan-Dalaman havaalanı arası uzaklık: 125 km. Yatağan-Milas arası uzaklık: 39 km. Yatağan-Didim arası uzaklık: 108 km. Yatağan-Marmaris arası uzaklık: 80 km. Yatağan-Bodrum arası uzaklık: 84 km.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Antik Kenti Gezdi
Yaklaşık iki haftadır Muğla’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia’yo ziyaret etti. Eşi Emine Erdoğan’ın da bulunduğu ziyarette, AK Parti Muğla milletvekilleri Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir, İl Başkanı Kadem Mete, Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz de hazır bulundu.
Türkiye Gazetesi YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
Cumhurbaşkanı Erdoğan, helikopter ile Yatağan Termik Santrali’ne indi. Buradan karayolu ile Stratonikeia antik kentine geçti. Antik kentte kendisini kazı Başkanı Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Stratonikeia Antik Kentinde restorasyonu yapılan hamam. Cami, kazı evi, kuzey giriş kapısı gibi bölgeleri eşi Emine Erdoğan ile gezerken, antik kent içinde köylü kadınların yapıp sattığı gözleme ve çay içti. Antik kentte ürettikleri sebze ve meyveleri satan kadınlarla da sohbet eden Cumhurbaşkanı ve eşi, yaklaşık 3 saat antik kentte kaldılar.
Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, “İlçemiz sınırları içinde yer alan Stratonikeia antik kentini ziyaret ederek incelemelerde bulanan Sayın Cumhurbaşkanımız gerek antik kentimiz, gerekse ilçemiz için hazırlamış olduğumuz tüm projelerimizle bizleri Ankara’ya çağırarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve ilgili bakanlarımızla görüşmeye davet ettiler. Geçtiğimiz Cumartesi günü bizlere 4 saat 30 dakika, bugün ise 3 saat zaman ayırdıkları için ve ziyaretlerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza, değerli eşleri Emine Erdoğan hanımefendiye teşekkür ediyorum” dedi
#haber #gündem #sondakika
============================
Türkiye Gazetesi Resmi Web Sitesi
►
Türkiye Gazetesi Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
►
Türkiye Gazetesi Haber Akışı
►
Yatağan Stratonikeia Antik Kenti Gezisi
Muğla - Yatağan sınırları içinde yer alan Stratonikeia antik dönem ve Türk mimari örneklerinin iç içe olduğu sıradışı bir antik kent. Sonbahar renkleri içinde güzel bir gezi yaptık.
Stratonikeia Antik Kenti Özel (Kazı başkanı rehberliğinde, akşam gezisi)
Kazı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından rehberlik edilen, akşam (ziyaret saatleri dışında) gerçekleşen; kent turu, tarihi, yapıları ve renovasyon süreçlerini de içeren çok özel ve çok keyifli Stratonikeia Antik Kenti gezisi videosu yayında
Stratonikeia hakkında:
Muğla Yatağan'ın 7 km batısında yer alan Stratonikeia antik kent merkezinde yapılan kazı ve araştırmalarda, Bronz Çağı’ndan itibaren buluntular ele geçirilmiştir. Yerleşmenin adı sırasıyla; Hititler Dönemi’nde Atriya, Arkaik ve Klasik Dönemde Khrysaoris, Idrias ve Hekatesia, Hellenistik, Roma ve Doğu Roma (Bizans)Dönemi’nde Stratonikeia ve Hadrianoupolis, Beylikler Dönemi sonrasında ise Eskihisar olmuştur. Düzenli bir kent olarak Hippodomik planlanan yerleşim şekli Hellenistik ve Roma İmparatorluk Döneminde de aynı gelenekte devam etmiştir. Stratonikeia Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir. Stratonikeia antik kentinin büyüklüğü yaklaşık 3600 m. uzunluğundaki sur duvarların çevrelediği Antik kentin korunan kısımlarında, 2 Farklı Sur Duvarı, 1 Gymnasion, 1 Tiyatro, 2 Roma Hamamı, 2 Agora, 2 Roma Çeşmesi, 2 Anıtsal Şehir Kapısı, 1 Meclis Binası (Bouleuterion), 3 Tapınak, 2 Sütunlu Cadde, 3 Nekropol, 4 Kilise, 3 Köy Meydanı Kompleksi, 1 Beylikler Dönemi Hamamı(Selçuk hamamı), Şaban Ağa Camii, 3 Osmanlı Çeşmesi, Ağa Evleri (Abdullah ve Hadi Eskişar Evi-1876, Mehmet Eskişar Evi-1909, Hasan Şar Evi-1940) ve Osmanlı Dönemi’nden taş döşeli yollar bulunmaktadır.
Prof. Dr. Bilal Söğüt'e teşekkür ederim
Kazı ekibine teşekkür ederim
Video atıf: Drone görüntüleri Pamukkale Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın kent gezisi anları İHA youtube kanallarından
...
Contemporary Istanbul'a VIP Katılım (Partiler, Davetler, At First Sight)
Ali Güreli Contemporary İstanbul Sohbeti ve CI Görüntüleri
Sakıp Sabancı Müzesi'nde Bir Gün (Museum)
Courchevel 1850 (Luxury Travel, Lifestyle)
Hey Touba Instagram Stories Trailer (Luxury Travel, Lifestyle)
Tuba Ünsal, Kürk Mantolu Madonna Keyifli Sohbeti ve Sahne Arkası (Kulis)
İstanbul Yalı Partileri ve Modern Sanat (Parties, Modern Art)
Akon UK Tour Backstage (Concert Tour, England)
Mykonos (Luxury Travel, Lifestyle)
Macakizi Hotel (Travel, Lifestyle)
Cihanna ve Sarp Yaman Eğlenceli Özel Sohbeti (PR, Organizasyon, Gece Hayatı)
Kerem Atabeyoğlu Çok Komik Sohbeti (Maket, Oyunculuk Kamera Arkası, Ev)
Son Feci Bisiklet Özel Sohbeti, Kulis, Soundcheck ve Konser Anları
Haldun Dormen Özel Sohbeti
Ayça Erturan ve Halim Ercan Özel Sohbeti ile Eğlenceli Kulis Anları
Petek Ertüre Özel (Sosyal Hayat Arka Planı, Davetler, Eventler, Kitap, Keyifli Sohbet, Ev Turu)
Almila Uluer Atabeyoğlu Özel Sohbeti
Atılgan Gümüş ve Cenk Bıyık Özel Sohbeti, Eğlenceli Kulis Anları
Bedia Ener Keyifli Sohbeti
Çağla Gürsoy Eğlenceli Özel Sohbeti
Özlem Süer Fashion Week Defile Sahne Arkası ve Söyleşisi
Süper İyi Günler Sahne Arkası (Tiyatro)
Two Turkish Tenors Eğlenceli Sahne Arkası (Komedi, Müzikal)
Bedri Baykam Söyleşisi, Epiveron Basın Toplantısı ve Piramid Sanat
Muğla'da 2 Bin 200 Yıllık Mitolojik Masklar Bulundu
Muğla´nın Yatağan ilçesinde UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi´nde yer alan 3 bin yıllık Strakonikeia Antik Kenti´ndeki antik tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarında 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen ve o dönemdeki mitoloji tanrılarının mermer bloklarına işlendiği 17 mask bulundu.
UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi´ndeki antik kent Stratonikeia´da, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığındaki heyet, kazı çalışmalarına devam ediyor. Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bir arada olduğu Stratonikeia Antik Kenti´ndeki kazı çalışmalarında 2 bin 200 yıllık antik tiyatronun içinde sahne binasının bulunduğu alanda mitolojik masklara ulaşıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia Bölgesi’nin en önemli kentlerinden Stratonikeia´da 12 ay kazı çalışması yürüttüklerini söyledi. Kentte antik dönemden bugüne pek çok yapıda çalışma yürüttüklerini belirten Söğüt, 'Bu yıl antik tiyatroda çalışma yürütüyoruz. Tiyatroda yaşadığımız kamulaştırma sorunu sayın bakanımızın talimatı ile kısa sürede çözülünce buradaki çalışmalarımızı genişlettik.' diye konuştu.
Kazı çalışmalarının devam ettiği antik tiyatroda bu yıl, 2 bin 200 yıl öncesine ait kalıntıların da bulunduğunun bilgisini veren Söğüt, şunları dile getirdi: 'Tiyatronun sahne binasında yürütülen kazı çalışmalarında kabartmalar bulduk. Bu kabartmalarda en önemli grubu masklar oluşturuyor. Daha önce burada 16 mask bulmuştuk şu anki kazılarda da 17 maskı gün yüzüne çıkararak korumaya aldık. Burada tiyatronun her iki yan girişlerine ve sahne binası dış cephesine ait maskların büyük bir kısmını bulmuş durumdayız. Bu bizim için çok sevindirici. Tiyatroda maskların bulunması kazılarda gözükebiliyor. Ama bizim gün yüzüne çıkardığımız masklar biraz farklı. Bunlar farklı kültürlere ve inançlara ait pek çok tanrı ve tanrıça ile insanlara ait betimlemeler. Onların da ötesinde bulduğumuz masklar olağandan çok daha kabarık olarak betimlenmiş.'
Masklardaki işçiliğin öncekilere göre daha güzel ve kaliteli olduğuna, betimlemelerin ise iyi ele alındığına dikkati çeken Söğüt, maskları koruma altına aldıklarını ifade etti. Tiyatroda kazı çalışmalarında bulunan maskların bulunduğu blokları kentteki taş hastanesine getirerek temizleme ve koruma çalışması başlattıklarını anlatan Söğüt, tüm çalışmalar tamamlandığında maskların en güzel şekilde aslına uygun bir biçimde ziyaretçilere de açılacağını bildirdi. #Muğla #2200YıllıkMask #Mitoloji #MitolojikMask #UNESCO #Stratonikeia #Arkeoloji #ArkeolojikKazı #AntikKent #DünyaMirası
----------------------------------------------------------------------------------
Akşam TV Youtube Kanalına Abone Olmak İçin:
NESL-İ TARİH
Bİ KONUŞALIM
TARİHİ GÜN
BİR EFSANE OLMAK
GÖKÇE ANLATIYOR
DOKTORUNUZ ANLATIYOR
GALAT-I MEŞHUR
Akşam TV Resmi Web Sitesi:
Akşam TV Sosyal Medya Hesapları:
Twitter:
Instagram:
Facebook:
Stratonikeia - Ölümsüz Aşkların ve Gladyatörlerin Kenti
Stratonikeia Antik Kenti (Muğla)
Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen Stratonikeia, Muğla İli, Yatağan İlçesi’nin 7 km batısında, Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alır. Geç Tunç Çağı’ndan günümüze kadar kesintisiz yerleşime sahne olan kente, M.Ö. 3. yy’ın ilk çeyreğinde Seleukos kralı I. Antiokhos tarafından karısı Stratonike’nin adı verilmiştir. Hellenistik Dönem boyunca, Seleukos, Ptolemaios, Makedonyalılar, Rodos ve Roma arasında el değiştiren Stratonikeia, M.Ö. 130/129 yılında tamamen Roma’ya bağlanmıştır. Anadolu’nun fethinden sonra Türk hâkimiyetine giren kentte Beylikler, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nde de yerleşim devam etmiştir. 1957 yılındaki deprem sonrasında yeni yerleşim alanına taşınan Eskihisar Köyü’nde halen tarihi köy evlerinde yaşayan birkaç aile bulunmaktadır.
Stratonikeia, Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma İmparatorluk, Bizans, Beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir. Kapladığı 7 kilometrelik alanla, dünyanın mermerden inşa edilmiş en büyük kentlerinden biri olan Stratonikeia, Hellenistik Dönem’de birbirine paralel ızgara sisteminde kesişen caddelerden oluşan Hippodamik planda düzenlenmiştir. Antik döneme ait gymnasium, bouleuterion, tiyatro, hamam, kent kapısı ve çeşme gibi anıtsal yapılarının yanında, köy meydanı, Beylikler Dönemi hamamı, Şaban Ağa Camii, Osmanlı Çeşmesi, ağa evleri gibi Türk mimarisi açısından önemli örneklere sahip olan kent, insan yapımı anıtsal ihtişam ile doğal çevrenin güzelliği bir arada barındırmaktadır.
İyi seyirler. ♥
Kanala abone olmak için lütfen bu linkte tıklayın :
İletişim için e-mail adresim : igumst@gmail.com
Bu kanalda; eğitim, eğlence, challenge, komedi, şaka, müzik, şarkı, vlog, montaj, tepki ve benzeri bir çok video paylaşımı bulacaksınız. YouTube Türkiye benim en büyük hobim ve videolarımı çok eğlenerek ve büyük bir zevkle hazırlıyorum.
→ Etiketler :
stratonikeia, antik kentler, muğla, yatağan, eski hisar, ölümsüz aşk, stratonike, antik tiyatro, tapınak, şaban ağa camii,
Muğla Kaunos Antik Kenti - Tek kelimeyle bayıldım :)
Kaya mezarlarıyla Türkiye'nin en çok ilgi çeken ören yerlerinden biri olan Kaunos, ticari açıdan önemli bir liman kentiyken zamanla denizin alüvyonlarla dolmasıyla liman özelliğini kaybetmiş. Kentin kalbini oluşturan akropol 152 metre yükseklikteki tepeye kurulu. Kent surlarının kuzey yönünde olanı Ortaçağ'dan kalmış.
Uzun sur, limanın kuzey yönünden başlayıp Dalyan Köyü'nün ilerisindeki sarp kayalığa kadar uzanıyor. Surun kuzey kısmı Kaunos'un içinde yer aldığı Karya bölgesinin ünlü satrapı Mausolos –dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen mezarı Bodrum'da (Halikarnassos) bulunuyordu- döneminde yapılmış. Kuzeybatı yönündeki sur duvarları Hellenistik Dönem'den (MÖ 323-MÖ 30), limana doğru uzanan surlar ise Arkaik Dönem'den (MÖ 750–475) kalma.
Akropolün eteğinde antik kentin tiyatrosu bulunuyor. Tiyatronun batı yönündeki yapı kalıntılarından biri bazilika tipi kiliseye ait, kentteki diğer kalıntıları ise Roma hamamı ve tapınaktan geri kalanlar oluşturuyor.
Dalyan'dan da görülebilen kaya mezarları MÖ IV. yüzyılda yapılmış, daha sonraları Roma döneminde de kullanılmış.
İskeleden görebileceğiniz kayalara oyulmuş kovuklar, Kaunos'a yük taşımak için antik limana yanaşan gemilere fener görevi gören dev ateşlerin yakıldığı yerlerdir.
Stratonikeia Antik Kenti 2018
Stratonikeia kent merkezinde yapılan kazı ve araştırmalar, Geç Bronz Çağı’ndan günümüze kadar yerleşimin olduğunu göstermektedir. Yerleşmenin adı sırasıyla; Hititler Dönemi’nde Atriya, Arkaik ve Klasik Dönemde Khrysaoris ve Idrias, Hellenistik Dönemde Stratonikeia ve son dönemde ise Eskihisar olmuştur.
MÖ 281-261 yılları arasında tahtta bulunan Seleukos Kralı Antiokhos’un karısı Stratonike adına yenilenmiş olan kent, MÖ 133 yılında Pergamon Krallığı’nın Roma Roma İmparatorluğu’na miras kalması karşısında ayaklanan Aristonikos’ un kente sığınması sırasında kent Romalılarca kuşatılmış, halkı açlıktan kırılmıştır.
Kent Hellenistik Dönemde, Hippodomik planlı olarak düzenlenmiş ve Roma İmparatorluk Dönemi’nde de aynı yerleşim sistemi devam etmiştir. Roma Dönemi sonrasında yerleşim küçüldüğünden Bizans, Beylikler ve Osmanlı Dönemlerinde ise kentin belirli bölümlerinde yerleşim olmuştur.
Antik kent içinde, Arkaik ve Klasik Döneme ait iki farklı sur duvarı (3.600 m uzunluğunda), Hellenistik Dönemden Anadolu’nun en büyük Gymnasionu (105x267 m ölçülerinde) ve Tiyatro, Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlenen Meclis Binası (bouleuterion), Hamam kompleksleri, Agoralar, Tapınaklar, Şehir Kapıları, Sütunlu Cadde, Çeşmeler ve Su Yapısı, Mezar Anıtları gibi yapılar bulunmaktadır. Bu yapılardan Bouleuterion’un (Meclis Binası) duvarlarında Gerekçe Menippos’un takvim yazıtı (Augustus Dönemi) haricinde, Latince Roma Dönemi’nde (M.S. 301) kentte satılan tüm mal ve hizmetlerin adları ile fiyatları yer almaktadır.
Bizans Dönemi’nden Kiliseler (Erikli, İsa ve Mikail kilisesi) ve evler görülebilmektedir. Bunların dışında Köy Meydanı’nda Beylikler Dönemi hamamı (Selçuk Hamamı-M.S. 14-15. yy), Osmanlı Dönemi Camii (Şaban Ağa Camii-1876) ile kent içinde, Osmanlı Çeşmesi (19. yüzyıl), Ağa Evleri (18-19. yy), Sokak Kenarında Dükkanlar (1912), Adnan Menderes Dönemi Meydan Çeşmesi (05.04.1954) ve evler yer almaktadır.
Stratonikeia Antik Dönem ile Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi yapı ve kent dokusunun birlikte görülebileceği nadir yerlerden birisidir. Farklı dönemlere ait pek çok yapının iç içe olması, kenti gezecekler için bulunmaz bir fırsattır. Antik kentteki tarihi yapıların tamamı, Osmanlı Dönemi taş döşeli yollarda yürüyerek gezilebilmektedir.
Kanalıma abone değilseniz bu linkten abone olabilirsiniz;
Sosyal medya hesaplarıma bakıp, abone olabilirsiniz;
Diğer gezi videolarıma aşağıdaki linklerden bakabilirsiniz;
Saklıkent akarsu
Sultan Ahmet Camii(Blue Mosque) - Istanbul
Beçin kalesi
Labranda antik kenti
NuruOsmaniye cami - İstanbul
Euromos antik kenti
Marmaris Rally 2018 özel gösteri!
Avanos sokaklarında kısa bir tur
Iassos antik kenti
Gökçeler Kanyonu
Çinili köşk - İstanbul
Galata Mevlevihanesi - İstanbul
Hierapolis-Pamukkale
Peri bacalarının içerisi neye benziyor?
Lagina antik kenti 2018
Alaçatı sokakları 2018
Gölyazı 2018 -Bursa
Ürgüp Peri bacaları 2018
UÇUŞTAYIZ MAYDAY MAYDAY! TEKNOFEST rüzgar tüneli
Stratonikeia Antik Kenti 2018
Ege'nin şirin kasabası Sığacık kale ve limanında kısa bir gezi
Pamukkale 2018 - Denizli
Laodikeia Antik Kenti - Denizli
Sığacık Organik Pazarı
ÇIBIH patates -Sığacık organik pazarında gezinti
yatağan eskihisar köyü (stratonikeia), voyage
historical village yatagan eskihisar village,mugla yatagandan gecerken mutlaka görün
Muğla'da 1500 Yıllık Kilise ve Mozaik Ortaya Çıktı | 20.07.2018
Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti’nde, 15 Erken Bizans dönemi kilisesi ve mozaik tabanı gün yüzüne çıkarıldı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, 3500 yıl öncesine ait yerleşimle ilgili bulgular tespit ettikleri antik kentte, tarihin birçok döneminden kalıntılara ulaşıldığını belirtti. Söğüt, antik kentin Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdüren, dünyanın en büyük mermer kenti olduğunu ifade etti.
Kentte yapılan kazı çalışmalarında, her yıl önemli verilere ulaştıklarını aktaran Söğüt, “Stratonikeia’yı yaşayan bir arkeoloji kenti olarak adlandırabiliriz. Çünkü bunun bir benzeri yok. Antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak korunduğu başka bir kent bulunmuyor” dedi. Karialılar ve Leleglere de ev sahipliği yapan antik kentin, binlerce yıl önemini sürdürdüğünü vurgulayan Söğüt, kazı çalışmalarında erken Bizans dönemine ait kilise ve mozaik taban bulunduğuna dikkat çekti.
Hem Arkeolojik Hem Mimari Açıdan Ayrıcalıklı
Kent içinde yürütülen kazı çalışmalarında, farklı katmanlarda Helenistik, Roma, Bizans, orta Bizans ve beylikler dönemine ait kalıntılara ulaştıklarını belirten Söğüt, “Antik kent içerisinde farklı dönemlerden değişik yapılarla ilgili kazılar, konservasyon, restorasyon çalışmaları sürdürüyoruz. Bu yapılardan birisi de Erikli Kilisesi. Erikli Kilisesi, Stratonikeia batı surunun yaklaşık 600 metre batısında yer alıyor. Kente yakın ve insanların kullandığı alanlardan birisi” bilgisini verdi.
Gün yüzüne çıkarılan kilisede kazı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Söğüt, şöyle konuştu; “Burası kompleks olmasının ötesinde tarihi bilinen bir yapı olması açısından da son derece önemli. Çünkü burası M.S 4. Yüzyıl’da kullanılmaya başlıyor ve 7. yüzyılın ilk çeyreğinde tamamen terk ediliyor. Erikli kilisesi, tarihi bilinen, mekanları tespit edilen, hem arkeolojik hem mimari anlamda pek çok ayrıcalıkları olan farklı yapılardan birisi. Biz burada taş, tuğla ve mozaik döşemelerden oluşan farklı zeminlerin olduğu alanları temizleyerek gün yüzüne çıkarıyoruz. İnşallah buranın orijinalinin nasıl olduğunu kazı çalışmaları tamamlandığında göreceğiz.”
Söğüt, kilisenin girişi ve girişine bağlı mekanların olduğu kısımların, taş döşeli olduğunu, ancak özellikle ana harem kısmı ve sütunların çok kaliteli olduğunu anlattı.
En Çok Bağış Yapılan Yerlerden Birisi
Kilisenin belirlenen yapılarında son derece kaliteli bir işçilik kullanıldığına dikkat çeken Söğüt, şunları ifade etti: “Erikli kilisesi, erken Bizans döneminde insanların en çok bağış yaptığı yerlerden birisi. Burada bulunan malzemeler içerisinde pek çok malzeme var, ama onlar içerisinde haç şeklinde askılıkları olan kandiller ve üzerinde dua yer alan ifadeler de tespit etmiş durumdayız. Hatta burada Kuzey Afrika’dan getirilmiş ve burada kullanılmış kaplar, içerisinde kokuların bulunduğu eserlerin olduğu kaplar tespit edilmiş durumda. Erken Bizans döneminin hem dini hem de sosyal hayatının pek çok verilerine burada ulaşmış durumdayız.”
Söğüt, antik kentte gün ışığına kavuşan yapıların, 3D teknolojisiyle ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaracağını, çalışmalar tamamlanıp yapılar ayağa kaldırıldığında, kentin merkezinde birçok yapı elemanının görülebileceğini sözlerine ekledi. (Arkeoloji Haber, NTV)
Aşkın merkezine seyahat / STRATONIKEIA
Ve perde… “Ölümüne Aşkın ve Gladyatörlerin Kenti Stratonikeia’ya Hoş Geldiniz”
Lütfen kanalımıza abone olup videolarımızı beğenin...
Youtube Kanalımıza Abone olun;
Facebook Hayran Sayfamızı Beğenin;
Twitter'dan Takip Edin;
Instagram;
Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan, zengin tarihi mirası, renkli kültürel yapısı ve doğal güzellikleriyle dünyanın her yerinden milyonlarca turist ağırlayan Muğla'daki müze ve ören yerlerini 2015'te 841 bin 947 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretlerden elde edilen gelir ise 6 milyon 238 bin 75 lira oldu.
Bünyesindeki pek çok antik kent UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan, ören yerleri ve müzeleri ile misafirlerini tarihe yolculuğa çağıran Muğla'da, geçen yıl en çok Sedir Adası ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi gezildi.
Muğla denizi, kumu ve doğa güzelliği kadar tarihi mirasıyla da öne çıkan bir kent. 22'si düzenlenmiş 192 ören yeri bulunan bölgede her yıl en az 10 antik kentte kazı çalışması yürütülüyor ve bu alanlar yerli ve yabancı misafirler tarafından geziliyor
Beçin Kalesi, Kayaköy, Lagina, Kaunos, Stratonikeia ve Tloss'un da aralarında bulunduğu tarihi zenginlikler, yürütülen çalışmalarla turizme kazandırılacak.
Muğla'daki pek çok antik kent aynı zamanda UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde.
Stratonikeia, Ölümsüz Kentin Hikayesi
Muğla'da turist rehberleri, 3 bin yıllık kenti artık daha iyi tanıtacak
Muğla'da turist rehberleri, tur güzergahına eklenen Stratonikeia Antik Kenti'ni gezerek Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi aldı. Prof. Dr. Söğüt, Stratonikeia'nın tanıtıma ihtiyacı olduğunu ve bu tür etkinliklerle antik kentin daha fazla insana duyurulacağını söyledi.
Muğla Turist Rehberleri Odası'nın üyelerinden oluşan yaklaşık 70 kişilik heyet, Yatağan ilçesindeki 3 bin yıllık Stratonikeia Antik Kenti'ne gezi düzenledi. Tur güzergahına eklenen 'Stratonikeia' hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt'ten bilgi alan heyet, kenti daha iyi anlatabilmek için karış karış gezdi.
Demirören Haber Ajansı'nın haber görüntülerini takip etmek için tıklayarak YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.
Demirören Haber Ajansı(DHA) Resmi Web Sitesi
►
Sosyal Medya Adreslerimiz
►
►
►
►
►
►
►
Stratonikeia Antik Kenti illüstürasyona yansıyor
Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan buluntular kazı ressamının illüstrasyon çalışmalarıyla ile yeniden yaşatılıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve dünyanın en büyük mermer kentleri arasında gösterilen Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları devam ediyor. (AA)
3 bin yıllık Stratonikeia antik kentinde İdil Biret konseri
3 bin yıllık Stratonikeia antik kentinde İdil Biret konseri
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan ve Gladyatörler Kenti olarak bilinen, Stratonikeia Antik Kenti'ndeki amfi tiyatroda piyano sanatçısı İdil Biret ve belediye orkestrası konser verdi
MUĞLA (AA) - UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti’nde piyano sanatçısı İdil Biret ve belediye orkestrası konser verdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir ve Yatağan belediyelerince Stratonikeia Antik Kenti'ndeki amfi tiyatroda düzenlenen konserde, Şef Münir Akalın yönetiminde piyano sanatçısı İdil Biret ve belediye orkestrası sahne aldı.
3 bin yıllık antik kentteki konseri, çok sayıda müziksever takip etti.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, konser öncesi yaptığı konuşmada, kentin en önemli günlerinden birini yaşadığını söyledi.
Konsere tahminlerinin çok üzerinde izleyici geldiğini belirten Söğüt, Yaklaşık bin 650 yıl sonra tekrar tiyatronun basamakları, sahne binaları dile geldi. Tiyatroya daha çok ağırlık verip, basamakları tamamlayarak gelecekte daha çok insanı burada ağırlayacağız. dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de konser sonrası yaptığı konuşmada, Muğla'nın geçmişteki kültürel değerlerini yaşatmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Kültürel değerlere sahip çıkıp, kentte yaşayanları müzikle ve sanatla buluşturmaya çalıştıklarına işaret eden Gürün, Yüzyıllar sonra büyük bir sanatçıyla antik kentte verilen konserde biraya geldik. Olağanüstü bir geceydi. Yaklaşık 2 bin yıllık bir tiyatroda böyle bir konserin düzenlenmesinden mutluluk duydum. diye konuştu.
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise Yatağan'ın tanıtımı için bu tür kültürel etkinliklere ağırlık verdiklerini ve konserin çok katılımlı izleyiciyle gerçekleştiğini kaydetti.
Konser sonunda Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İdil Biret’e çiçek ve plaket verdi.
Kaunos Antik Kent - Bolum 1
Haziran 2013
emrahtezer.com
facebook.emrahtezer.com
Kaunos Antik Kent - Muğla / Köyceğiz
Muğla Dalyan'a yakın Köyceğiz sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da Kbid olan antik kent.
Dalyan, Ortaca boğazının öbür yakasında bulunan kent bir mitosa göre Miletos'un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Karya - Likya sınırında kurulmuştur. Antik Çağ'da bir liman kenti olan Kaunos günümüzde kıyıdan hayli içeride kalmıştır. Kente girişte kaya mezarları ziyaretçilerin ilgisini çeken eserlerdir. Diğer taraftan kenti tahkim eden yaklaşık 3 km. uzunluğundaki sur duvarları, Stoa, agora, çeşme, hamam, tiyatro ve tapınak kalıntıları Kaunos'un Antik Dönemde teşkilatı tam bir kent olduğunu ortaya koymaktadır. Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde hayli yaygın olarak yerleşim geçiren kent, M.S. yüzyılda terk edilmiştir. Yukarı Akropol Orta Çağ'da bir ara tahkim edilerek kullanılmışsa da, bu yerleşim fazla uzun süreli olmamıştır.
Kaunos'a genelde Dalyan'dan deniz motorları ile gidilmektedir. Motorlardan inip bir kilometre kadar yokuş yukarı yürümek gerekir. Antik kentin etrafını surların çevrelediği görülür.