Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi./İSLAMKÖY.ISPARTA ATABEY
Yolgezginleri kanalımda Bazıları hayatınızı kurtarabilir, bazıları hayatınızı kolaylaştırabilir, bazılarını da sırf eğlence olsun diye yapabilirsiniz. Sürekli yeni videolar ekliyoruz. Kanalımıza abone olmayı lütfen unutmayın!
Reklam, sponsorluk konularında aşağıdaki epostadan bize ulaşabilirsiniz. Yazacaklarınız sadece reklam departmanına ulaştığı için verdiğimiz email adresini lütfen sadece bu konular için kullanın.
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Açılış Töreni
KAMERA::ABDULLAH ORTAÇ
26 EKİM 2014 ISPARTA/İSLAMKÖY
İslamköy - Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi
29.11.2015 Müze ve kabir ziyaretim.
SÜLEYMAN DEMİREL DEMOKRASİ VE KALKINMA MÜZESİ 2010
Süleyman DEMİRELMüzesini gezdik.
ISPARTA
ikizzler - Sercan & Serkan
Süleyman Demirel'in anıt mezarı ziyarete açıldı
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel için Isparta Çalcatepe'ye inşa edilen anıt mezar, tamamlanarak ziyarete açıldı.
1965-1993 yıllarında 7 hükümette toplam 10 yıl 5 ay Başbakanlık, 1993- 2000 yıllarında ise 7 yıl süreyle Cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015'te tedavi gördüğü Ankara'daki hastanede solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle 90 yaşında hayatını kaybetti.
ANITKABİR'DEN SONRA EN BÜYÜK ANIT MEZAR
Süleyman Demirel, ölümünün ardından doğduğu topraklar olan Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de, kardeşi Şevket Demirel tarafından 2000'den itibaren oluşturulmaya başlanan Çalcatepe'deki anıt mezar alanına defnedildi. 58 bin metrekarelik alana kurulu Çalcatepe, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin en büyük anıt mezarı olarak planlandı. Çalcatepe'ye Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu Cumhurbaşkanı olmasını simgeleyen 9 suni gölet yapıldı.
ISPARTA'YI KUŞ BAKIŞI GÖRÜYOR
Demirel ailesi Çalcatepe'de, Süleyman Demirel'in defnedildiği noktaya anıt mezar yaptırılması için proje hazırladı. Anıt mezar projesi, 2017'de tamamlanarak, Demirel ailesi tarafından Isparta Valiliği'ne teslim edildi. Valilik öncülüğünde gerçekleştirilen ihalenin ardından aynı yılın Aralık ayında yapımına başlanan anıt mezar, 2 yıllık inşa sürecinin ardından tamamlanarak ziyarete açıldı. Süleyman Demirel için yaptırılan anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşehrilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.
'VAV' VE ÇINAR YAPRAKLARININ ÖZEL ANLAMI
3500 metrekarelik alana inşa edilen anıt mezarda, Süleyman Demirel'in kabrinin üzerine 2 'vav' harfinin birleşiminden oluşan simge konuldu. 2 'vav' harfinin, Süleyman ve Şevket Demirel kardeşleri simgelediği belirtildi. Bunun hemen yanında yükselen tavan bölümüne, 10 bin çınar yaprağının kalıbı alınarak, tavana tek tek monte edildi. Çınar yapraklarının ise Süleyman Demirel'in kıraç arazi olan Çalcatepe'nin yeşertilmesi için gösterdiği çabayı simgelediği ifade edildi.
Mezarın üzerini örten iç kolon yüksekliği 26 metre, toplam yüksekliği 30 metre olan kule inşa edildi. Titanyum karışımı malzemeden inşa edilen kulenin sarmal şekli ise halkın birleşip kucaklaştığı bir nokta olmayı temsil ediyor. Anıt mezarın dışına ise Demirel'in 9'uncu Cumhurbaşkanı olmasını simgeleyen, 9 bölmeden oluşan mini baraj ve yapay şelale konuldu.
'MEZARI UZAKTAN GÖRENLER SU DEPOSU SANIYOR'
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Osman Siviloğlu, anıt mezarla ilgili verdiği bilgide, mezarın resmi bir törenle açılıp açılmayacağının henüz netleşmediğini, ancak inşaatın tamamlandığını ve ziyarete açıldığını söyledi. 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamı boyunca büyük işlere imza atan bir devlet adamı olduğunu kaydeden Siviloğlu, anıt mezarın kurulu olduğu alanda Süleyman Demirel'in gençlik yıllarında çobanlık yaptığını söyledi. Mezarın üzerinde bulunan 30 metrelik kuleyi uzaktan görenlerin su deposuna benzettiğini ifade eden Siviloğlu, “Ancak öyle değil, bu sarmal görüntü halkı buraya çekmek adına yapılmıştır. Demirel sağlığında halkı birleştirici ve bütünletirici bir lider olarak kabul edilmişti. Mezarı ziyaret edenler de adeta bu sarmal yapıyla birlikte Demirel'e sarılıyor. 9 adet mini baraj var, 'Barajlar kralı' sıfatına dikkat çekiliyor diye konuştu.
DEMİREL, ANIT MEZAR İÇİN NELER SÖYLEMİŞTİ?
Süleyman Demirel hayattayken, Isparta'ya gelişinde anıt mezar alanını incelemiş ve şunları söylemişti:
Bu proje dünyada bir numunedir. Çalcatepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket beyin eseridir. Benim hemşehrilerim de kendisine kucak açmış, hep yardımcı olmuştur. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir.
YouTube kanallarımıza abone olun:
► DHA:
► DHA Plus:
Demirören Haber Ajansı(DHA)'nın en güncel haberlerini 'den takip edebilirsiniz.
Sosyal Medya
►
►
►
►
Süleyman Demirel
Bugünlerde Demokrasi ile çokça anılan, adına Demokrasi ve Kalkınma Müzesi açılan Demirel'in demokrasiyle imtihanını BirGün Medya farkıyla izleyin.
DEMİREL MÜZE CANLI YAYIN FRAGMAN
Isparta'nın İlk ve Tek Özel Televizyonu Kanal 32
Süleyman Demirel Külliyesi
İslamköy, Süleyman Demirel Külliyesi ve Demokrasi Müzesi, museum.
Mehmet Barlas : Süleyman Demirel Müzesi'nde o kitap da var mı acaba?
seslimakale.com
fb/seslimakale
@seslimakale
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İslamköy'deki evi
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İslamköy'deki evi
Süleyman Demirelin Görmediğiniz Fotoğraflar
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in adını taşıyan ve dün açılışı yapılan 'Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde sergilenen fotoğraf ve belgeler, Demirel'in 90 yıllık yaşamından kesitler sunuyor. Türkiye'nin 'Baba' lakaplı siyasetçisi, bir dönemin 'Barajlar Kralı' Süleyman Demirel adına, kardeşi Şevket Demirel tarafından yaptırılan müzede, Demirel'in çocukluğundan üniversite yıllarına, DSİ Genel Müdürlüğü'nden siyaset sahnesine ilk çıkışına, kurduğu hükümetlerden seçim mitinglerine, eşi Nazmiye Demirel ile özel fotoğraflarından Çankaya Köşkü'ndeki yıllarına kadar uzanan pek çok fotoğraf yer alıyor.
Süleyman Demirel'in Kabri Hazırlanıyor
Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in cenazesi, Isparta'da Atabey ilçesi İslamköy Mahallesi Çalca Tepesi'ndeki anıt mezar alanına defnedilecek.
Reis-i Cumhur - Süleyman Demirel
Süleyman Demirel öldü... 17.06.2015 - Çarşamba
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kalp yetmezliği, solunum yolları enfeksiyonu nedeniyle 35 gündür yattığı özel hastanede hayatını kaybetti...
Süleyman Demirel Külliyesinin Açılışına Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de Katıldı
Süleyman Demirel Külliyesinin Açılışına Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de Katıldı yaklaşık 6 milyon döküman ve eşyadan oluşan Külliye İsparta İslamköy'de açıldıaçıldı
Arkadaşları, Nazmiye Demirel'i anlattı
Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel'in vefatı, doğduğu yer olan Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy beldesinde derin bir üzüntüyle karşılandı.
9.cumhurbaşkanı Süleyman Demirel son zamanları
9.cumhurbaşkanı Süleyman Demirel son zamanları
DEMİREL’İN ARDINDAn ADI 02 30
Isparta'nın İlk ve Tek Özel Televizyonu Kanal 32
İslamköy Süleyman Demirel Külliyesi: Dünya Süleyman'a kalmadı kalmaz
Darbe Komisyonu Süleyman Demirel'in evinde - Gazete32
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu üyeleri, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bir araya geldi.