Aşk-ı Manisa - Sultan Camii
Kitabe okumaları, Manisa Hafsa sultan daruşşifası
Ömer Kaptan sunumu ile Sultaniye Külliyesi olarak da bilinen mesir macununun dağıtıldığı nevruzda halka saçıldığı Ayşe Hafsa sultan Külliyesi Darüşşifası
rehber, mimari, dinler tarihi, dinlertarihi, sanat, sanat tarihi, tarih, osmanlıca, kitabe, arapça, farsça, ulucami, tanıtım, osman hamdi bey, sunum, belgesel, ömer kaptan, ömerkaptan, hat, hat yazısı, hikaye, tarihi belgesel, şehir, külliye, tarihi cami, tarihi mekan, cami, mescid, hat sanatı, youtuber, tarih video, popüler video, popüler tarih, gerçek tarih, mezar, mezartaşı, külliye, din, mimar sinan, tarihi yapı, din, ayet, hadis, özlü söz, osmanlı, selçuklu, ilahiyatçı, ilahiyat,
Aşk-ı Manisa - Hatuniye Camii
Manisa il merkezinde Hükümet Konağı’nın yakınında bulunan Hatuniye Külliyesi’ni Sultan II.Bayezıd’ın eşlerinden Hüsnüşah Hatun ; 1490-1491 yıllarında yaptırmıştır. Külliye; cami, sıbyan mektebi, han ve hamamdan oluşuyor.
ÜSKÜDAR / Valide-i Atik Camii Külliyesi Hakkında Bilgi - Eski Valide Camii
Üsküdar Valide-i Atik Mahallesi nde Yer Alan Eski Valide Camii Olarakda Bilinen Valide-i Atik Camii Külliyesi Hakkında Bilgi Verdik. Gitmeden Önce Mutlaka Videoyu Sonuna Kadar İzleyin. Ziyaret Bilgileri Aşağıdadır.
-------------------------------------------------------------------------------------------
CAMİNİN BANİSİ NURBANU VALİDE SULTAN HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
ADRES: Valide-i Atik Mahallesi Kartalbaba Caddesi Toptaşı Meydan Sokak No: 1 ÜSKÜDAR/İSTANBUL
-------------------------------------------------------------------------------------------
AKILLI TELEFON NAVİGASYON UYGULAMASI İLE GİTMEK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
VİDEO HOŞUNUZA GİTTİYSE GELECEK VİDEOLARDAN HABERDAR OLMAK VE BİLGİ AMBARI KANALINA DESTEK VERMEK İÇİN VİDEOLARI BEĞEN PAYLAŞ VE ABONE OL. VİDEO HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ MUTLAKA YORUM KISMINA YAZIN. DESTEK OLAN VE OLMAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Abone Ol:
E-Mail: f.demirel34@hotmail.com
---------------------------------------------------------------------------------------------
➤ İlçe İlçe İstanbul Gezilecek Yerler Listesi (Sürekli Güncelleniyor):
➤ İstanbul Tabiat Orman Piknik Gezilecek Park Sosyal Tesis Plaj Yerleri:
➤ İstanbul Eğlence Tema Park Macera Yerleri:
➤ İstanbul Popüler Alışveriş Çarşı Pazar Yerleri:
➤ İstanbul Müzeleri Tarihi Yapıları Ve Kalıntıları:
➤ İstanbul Önemli Camileri Türbeleri:
➤ Klip Çalışmalarım:
---------------------------------------------------------------------------------------------
ETİKETLER:
validei atik camii,validei atik camii hakkında bilgi,valide-i atik camii,valide-i atik camii hakkında bilgi,eski valide camii hakkında bilgi,eski valide camii,üsküdar eski valide,üsküdar validei atik,üsküdar tarihi camiler,validei atik camii nerede,eski valide cami üsküdar,mimar sinan eserleri,validei atik camii tarihi,validei atik camii tarihçe,valide-i atik camii tarihi,nurbanu valide sultan,bilgi ambarı videoları,istanbul tarihi yapıları,istanbul camileri
#bilgiambarıvideoları
#istanbultarihiyapıları
#istanbulcamileri
Aşk-ı Manisa - Sarı Ahmet Paşa Külliyesi
Aşk-ı Manisa - Dilşikar Camii
Külliye 16.yüzyılda 1579 yılında Manisa Alaybeyi olan Ferhat Ağa'nın eşi Dilşikar Hatun tarafından inşa ettirilmiş. Külliye; cami, imaret, sübyan mektebi ve çifte hamamdan meydana gelmekte.
Kare planlı olan caminin tek kubbesi sekizgen olup kiremitle kaplı. Caminin son cemaat yeri daha sonra ilave edilmiş. Külliyenin yanında bulunan Dilşikar Hamamı Klasik Türk hamam mimarisinin örneklerinden olup günümüzde hizmete kapalı bulunmakta. Külliyenin içerisinde yer alan İmarethane ise günümüze ulaşamamış.
Manisa Camileri
Sultan Camii, Hatuniye Camii, Ulu Camii , Muradiye Camii
ivazpasa camii
İvazpasa camii
Manisa Mesir Macunu Festivali'nde Adeta İzdiham Yaşandı
Osmanlı tarihinde, 478 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan’a şifa olan Mesir macunu, coşkulu bir kutlama ile Sultan Camii minare ve kubbelerinden halka saçıldı.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan 478. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Festivalde tarihi Sultan Camisi kubbelerinden 6 ton Mesir macunu bu yıl 40’tan fazla noktadan halka saçıldı. Festival alanını dolduran on binlerce kişi, Mesir Macunu alabilmek için birbirleriyle yarıştı.
Mesir saçım töreni kortejle başladı
Hükümet Konağı önünde kortej yürüyüşü ile başlayan festivale, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti Manisa Milletvekilleri Selçuk Özdağ, Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda ülkenin büyükelçisi, yabancı ülkelerin delegasyonları, halk oyunları ekipleri ve vatandaşlar katıldı. Kortejde temsili Merkez Efendi, Hafta Sultan ve nedimeleri ile Manisa'da yetişip tahta çıkan temsili Osmanlı Padişahları ve şehzadeleri bulundu. Geniş güvenlik önleminin alındığı festivalde, mehter takımının marşları ile Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nde ilerleyen kortej, Cumhuriyet Bulvarı güzergahında devam edip Sultan Camisi’ne ulaştı. Protokol üyeleri, evlerinin balkonları ve yol kenarlarında toplanarak eşlik eden halkı selamlarken, kortej sonunda Sultan Camii önünde toplanan on binlerce kişi heyecanla Mesir Macunu saçımını bekledi.
Temsili Hafsa Sultan şifa dağıttı
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncularından seçilen temsili Hafsa Sultan ve nedimeleri ile temsili Merkez Efendi'nin Mesir Macunu saçılması için berat vermesinin ardından protokol üyeleri temsili Hafsa Sultan ile birlikte ilk Mesir macunlarını halka saçmaya başladı. Sultan Camisi minare ve kubbelerinden çuval çuval mesir macunu halka saçıldı. Her sene olduğu gibi bu yıl da macunlardan kapmaya çalışan yüzlerce kişi ezilme tehlikesi geçirdi, izdiham yaşandı. Bu sırada bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi, alanda bulunan sağlık ekipleri olaya müdahale etti.
Mesir Macununun tarihi
Türkiye'de Kırkpınar yağlı güreşlerinden sonra en eski gelenek olan Mesir Festivali, 478 yıl önce ortaya çıktı. Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesi’nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi’nin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı Mesir macunuyla şifa buldu. Hafsa Sultan, hastalığa şifa olan macunun halka saçılmasını istedi. O günden sonra her yıl Mesir macunu saçılarak bugün 477’nci yılı bulan bir gelenek haline geldi. Mesir macununun hazmı kolaylaştırıcı, kuvvet verici, cinsel uyarıcı, iştah açıcı, yorgunluk giderici, zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklık kazandırıcı özelliği yanı sıra birçok derde şifa olduğuna inanılıyor.
41 çeşit baharat
Şifalı Mesir Macunu içinde yer alan 41 çeşit baharat ise şöyle: Tarçın, Karabiber, Yenibahar, Karanfil, Çörek Otu, Hardal Tohumu, Anason, Kişniş, Zencefil, Hibiskus, Zerdeçal, Hindistan Cevizi, Rezene, Kebabiye, Sinameki, Sarıhalile, Vanilya, Darı Fülfül, Kakule, Havlıcan, Hıyarşembe, Safran, Kimyon, Çam Sakızı, Mürsafi, Meyan Balı, Zulumba, Limon Kabuğu, Portakal Kabuğu, Deve Dikeni Tohumu, Keten Tohumu, Keçiboynuzu, Udi Hindi, Isırgan Tohumu, Akbiber, Üzüm Çekirdeği, Hayıt Tohumu, Biberiye, Funda Yaprağı, Melisa Otu, Karahalile.
#haber #gündem #news #sondakika #haberler
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
Aşk-ı Manisa - Hüsrev Ağa Camii
Manisa, Sakarya Mahallesi’nde bulunan bu camiyi Sultan II. Selim’in Kızlarağası Hüsrev Ağa 1554-1555 yılları arasında yaptırmıştır. Caminin kitabesi günümüze gelmemekle birlikte, camiyi yapanın Hüsrevağa olduğunu yazma kaynaklardan öğreniyoruz.
Aşk-ı Manisa - Manisa Mevlevihanesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma Namazını Bezmialem Valide Sultan Camii'nde Kıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Dolmabahçe'de bulunan Bezmialem Valide Sultan Camii'nde kıldı.
Erdoğan burada vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını kılmak için Dolmabahçe'de bulunan Bezmialem Valide Sultan Camii'ne geldi.
Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti. Caminin çevresinde polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Cami çıkışı vatandaşlar Erdoğan'a yoğun ilgi gösterdi.
=========================================
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
FATİH / Cerrahpaşa Camii Külliyesi Hakkında Bilgi
Fatih Haseki Semti nde Yer Alan Cerrahpaşa Camii Külliyesi Hakkında Bilgi Verdik. Gitmeden Önce Mutlaka Videoyu Sonuna Kadar İzleyin. Ziyaret Bilgileri Aşağıdadır.
-------------------------------------------------------------------------------------------
CAMİNİN BANİSİ CERRAH MEHMET PAŞA HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
ADRES: Aksaray Mahallesi Cerrahpaşa Caddesi No: 61 Haseki FATİH/İSTANBUL
-------------------------------------------------------------------------------------------
AKILLI TELEFON NAVİGASYON UYGULAMASI İLE GİTMEK İÇİN LİNKE TIKLAYIN:
-------------------------------------------------------------------------------------------
VİDEO HOŞUNUZA GİTTİYSE GELECEK VİDEOLARDAN HABERDAR OLMAK VE BİLGİ AMBARI KANALINA DESTEK VERMEK İÇİN VİDEOLARI BEĞEN PAYLAŞ VE ABONE OL. VİDEO HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZİ MUTLAKA YORUM KISMINA YAZIN. DESTEK OLAN VE OLMAYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Abone Ol:
E-Mail: f.demirel34@hotmail.com
---------------------------------------------------------------------------------------------
➤ İlçe İlçe İstanbul Gezilecek Yerler Listesi (Sürekli Güncelleniyor):
➤ İstanbul Tabiat Orman Piknik Gezilecek Park Sosyal Tesis Plaj Yerleri:
➤ İstanbul Eğlence Tema Park Macera Yerleri:
➤ İstanbul Popüler Alışveriş Çarşı Pazar Yerleri:
➤ İstanbul Müzeleri Tarihi Yapıları Ve Kalıntıları:
➤ İstanbul Önemli Camileri Türbeleri:
➤ Klip Çalışmalarım:
---------------------------------------------------------------------------------------------
ETİKETLER:
cerrahpaşa camii,cerrahpaşa camii hakkında bilgi,cerrah mehmet paşa camii,cerrah mehmet paşa camii hakkında bilgi,cerrahpaşa camii külliyesi,cerrah mehmetpaşa camii külliyesi,cerrahpaşa camii video,cerrah mehmet paşa camii video,cerrah mehmet paşa camii youtube,cerrahpaşa camii youtube,cerrahpaşa camii mimari özellikleri,cerrah mehmet paşa kimdir,cerrah mehmet paşa hayatı,tarihi fatih camileri,bilgi ambarı videoları,istanbul tarihi yapıları,istanbul camileri
#bilgiambarıvideoları
#istanbultarihiyapıları
#istanbulcamileri
Muradiye Mosque Manisa, Turkey) - Muradiye Camii
Miniatürk - İstanbul 1
Bu videoyu YouTube Video Düzenleyici ile oluşturdum (
Miniatürk - İstanbul
Miniaturk aşağıdaki eserlerin ve doğal güzelliklerin maketlerini içerir:
Camiler
Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Molla Gurani Camii, Halil-ür, Rahman Camii ve Balıklı Göl, Diyarbakır Ulu Camii, Sivas Divriği Ulu Camii, Konya Alaaddin Camii, Antalya Yivli Minareli Cami, Selçuk İsa Bey Camii, Niğde Alaaddin Camii, Eyüp Sultan Camii, Bursa Ulu Camii, Hacı Bayram Camii, Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Sultanahmet Camii, Manisa Muradiye Camii, Kaymak Mustafa Paşa Camii, Mehmet Ali Paşa Camii
Türbeler ve Kümbetler
Mevlana Türbesi, Kırşehir Aşık Paşa Türbesi, Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi, Kayseri Döner Kümbet, Ertuğrul Gazi Türbesi
Bursa Yeşil Türbe, Sultan Murat Türbesi, Mimar Sinan Türbesi, Budapeşte Gül Baba Türbesi,Romanya Gazi Ali Paşa Türbesi
Medreseler
Erzurum Çifte Minareli Medrese, Sivas Gök Medrese, Konya Karatay Medresesi, Karaman Hatuniye Medresesi, Konya İnce Minareli Medrese
Kilise (Müze Olanlar Dahil) - Sinagog- Manastır
, Ayasofya, Aya İrini, Trabzon Sümela Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Ahrida Sinagogu, Kariye Müzesi, St. Antoine Kilisesi
Kaleler ve Surlar
Ecyad Kalesi, Kudüs Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı, İstanbul, Surları ve Yedikule, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı
Saraylar ve Yalılar
Topkapı Sarayı, İshak Paşa Sarayı, Sadullah Paşa Yalısı, Küçüksu Kasrı, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Hıdiv Kasrı
Evler ve Mahalleler
Safranbolu Evleri, Amasya Yalıboyu Evleri, Mardin Taş Evleri, Soğukçeşme Sokağı, Atatürk’ün Evi
Binalar
Kuleli Askeri Lisesi, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, T.C. Ziraat Bankası, TBMM Parlamento Binası, İstanbul Belediye Sarayı, Darüşşafaka Lisesi Binası, Galatasaray Lisesi, Yapı Kredi Bankacılık Üssü, Profilo Alışveriş Merkezi, Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Selçuklu-Osmanlı Öncesi ve Bizans
Örme Sütun, Burmalı Sütun, Mısır Dikilitaşı, Nemrud Dağı Kalıntıları
Hitit Uygarlığı, Efes Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Zeus Sunağı, Aspendos, Augustus Tapınağı,, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Galata Kulesi
Anıtlar
Anıtkabir
Taksim Cumhuriyet Anıtı
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Saat Kulesi
İzmit Saat Kulesi
İzmir Saat Kulesi
Dolmabahçe Saat Kulesi
Yol-Köprü-Çeşme-Kervansayar-Hamam
Adana Taş Köprü
Malabadi Köprüsü
Mostar Köprüsü
Boğaziçi Köprüsü
Kırk Çeşmeler, III. Ahmet Çeşmesi, Alman Çeşmesi
Haseki Hürrem Hamamı
Aksaray Sultan Han (Kervansaray)
Şam İstasyonu, Haydarpaşa Garı, Atatürk Havalimanı
Otoban Maketi
Doğal Güzellikler
Peri Bacaları
Pamukkale
Taşıma Araçları
Baştarda 1657, Ertuğrul Fırkateyni, Kalender Vapuru, Mini Trenler, Feribot
Miniatürk İstanbul 2
Bu videoyu YouTube Video Düzenleyici ile oluşturdum (
Miniatürk İstanbul
Miniaturk aşağıdaki eserlerin ve doğal güzelliklerin maketlerini içerir:
Camiler
Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Molla Gurani Camii, Halil-ür, Rahman Camii ve Balıklı Göl, Diyarbakır Ulu Camii, Sivas Divriği Ulu Camii, Konya Alaaddin Camii, Antalya Yivli Minareli Cami, Selçuk İsa Bey Camii, Niğde Alaaddin Camii, Eyüp Sultan Camii, Bursa Ulu Camii, Hacı Bayram Camii, Süleymaniye Camii, Selimiye Camii, Sultanahmet Camii, Manisa Muradiye Camii, Kaymak Mustafa Paşa Camii, Mehmet Ali Paşa Camii
Türbeler ve Kümbetler
Mevlana Türbesi, Kırşehir Aşık Paşa Türbesi, Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi, Kayseri Döner Kümbet, Ertuğrul Gazi Türbesi
Bursa Yeşil Türbe, Sultan Murat Türbesi, Mimar Sinan Türbesi, Budapeşte Gül Baba Türbesi,Romanya Gazi Ali Paşa Türbesi
Medreseler
Erzurum Çifte Minareli Medrese, Sivas Gök Medrese, Konya Karatay Medresesi, Karaman Hatuniye Medresesi, Konya İnce Minareli Medrese
Kilise (Müze Olanlar Dahil) - Sinagog- Manastır
, Ayasofya, Aya İrini, Trabzon Sümela Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Ahrida Sinagogu, Kariye Müzesi, St. Antoine Kilisesi
Kaleler ve Surlar
Ecyad Kalesi, Kudüs Sultan Süleyman Surları Şam Kapısı, İstanbul, Surları ve Yedikule, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı
Saraylar ve Yalılar
Topkapı Sarayı, İshak Paşa Sarayı, Sadullah Paşa Yalısı, Küçüksu Kasrı, Beylerbeyi Sarayı, Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Hıdiv Kasrı
Evler ve Mahalleler
Safranbolu Evleri, Amasya Yalıboyu Evleri, Mardin Taş Evleri, Soğukçeşme Sokağı, Atatürk’ün Evi
Binalar
Kuleli Askeri Lisesi, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, T.C. Ziraat Bankası, TBMM Parlamento Binası, İstanbul Belediye Sarayı, Darüşşafaka Lisesi Binası, Galatasaray Lisesi, Yapı Kredi Bankacılık Üssü, Profilo Alışveriş Merkezi, Atatürk Olimpiyat Stadyumu
Selçuklu-Osmanlı Öncesi ve Bizans
Örme Sütun, Burmalı Sütun, Mısır Dikilitaşı, Nemrud Dağı Kalıntıları
Hitit Uygarlığı, Efes Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Zeus Sunağı, Aspendos, Augustus Tapınağı,, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Galata Kulesi
Anıtlar
Anıtkabir
Taksim Cumhuriyet Anıtı
Çanakkale Şehitleri Anıtı
Saat Kulesi
İzmit Saat Kulesi
İzmir Saat Kulesi
Dolmabahçe Saat Kulesi
Yol-Köprü-Çeşme-Kervansayar-Hamam
Adana Taş Köprü
Malabadi Köprüsü
Mostar Köprüsü
Boğaziçi Köprüsü
Kırk Çeşmeler, III. Ahmet Çeşmesi, Alman Çeşmesi
Haseki Hürrem Hamamı
Aksaray Sultan Han (Kervansaray)
Şam İstasyonu, Haydarpaşa Garı, Atatürk Havalimanı
Otoban Maketi
Doğal Güzellikler
Peri Bacaları
Pamukkale
Taşıma Araçları
Baştarda 1657, Ertuğrul Fırkateyni, Kalender Vapuru, Mini Trenler, Feribot
TDV’den KKTC’ye Hala Sultan Camii
Türkiye Diyanet Vakfı’nın yavru vatan Kıbrıs’ta yaptırdığı Hala Sultan Camii’nin inşaatı devam ediyor. Cami bir külliye olarak projelendirilen yapının içinde inşa edilecek.
Haber Detay:
►Web Sitemiz
►Facebook
►Twitter
►Instagram :
MERKEZ EFENDİ TÜRBESİ VE CAMİİ ( MİMAR SİNAN )(HD)
MERKEZ EFENDİ
1463 tarihinde Denizli'de doğmuştur.Asıl adı Şeyh Musa Muslihuddun Efendi'dir.İlk öğrenimini Denizli'de tamamladıktan sonra 1478'de Bursa'ya gidip devrin en önemli alimlerinden olan Müfti Ahmet Paşa'dan ders almaya başlamıştır. 1493'de buradan mezun olup İstanbul'a gitmiştir.Bir dönem öğretmenlik yapmıştır.Fatih'teki Mirzah Baba Tekkesi'ne katılıp Şeyh Mirza Baba'nın kızıyla evlenmiştir.Daha sonra gördüğü rüya üzerine Sümbül Efendi Dergahı'na katılmıştır.Sümbül Efendi ona Merkez Efendi lakabını takınca asıl adı olan Musa ismiyle değil Merkez Efendi ismiyle tanınmıştır.Sümbül Efendi'nin görevlendirmesiyle Aksaray'a gidip Kovacı Dede Tekkesinde halka doğru yolu göstermek için insanları eğitmeye başlar.Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ın Manisadaki Külliye'nin dergahı için Sünbül Efendi'den bir şeyh istemesi üzerine Sümbül Efendi Tarafından bu külliye için görevlendirilir.Aynı zamanda bir şifacı olan Merkez Efendi Manisa Sultan Camii Medresesi'nin başhekimliğinide yürütmektedir.Hafsa Sultan'ın nedeni bilinmeyen bir hastalığa yakalanması sonucu 41 çeşit baharattan bir karışım yaparak şifa için bir macun üretir. Bugünkü adıyla bildiğimiz Mesir Macunu'yla Hafsa Sultan sağlığına kavuşur.Bunun üzerine Hafsa Sultan bir emir vererek her yıl Nevruz Haftası'nda Sultan Camiinden halka saçılır ve zamanla oluşan bu gelenek günümüze kadar ulaşmıştır. Zamanla Kanuni Sultan Süleyman'la bir yakınlık oluşur. Kanuni Sultan Süleyman Savaşa giderken şifacı olarak onuda yanında götürmüştür. 1529'da Sümbül Efendi vefat edince İstanbul'a geri dönmek zorunda kalır.Sümbül Efendi Dergahı'nın şeyhi olur.1551'de vefat edene kadar şeyhliği sürer.
MERKEZ EFENDİ CAMİİ VE TÜRBESİ
Merkez Efendi Külliyesi Yavuz Sultan Selim'in kızı Kanuni Sultan Süleyman'ın kızkardeşi Şah Sultan tarafından Şeyh Merkez Efendi için 1533-1536 tarihlerinde Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Merkez Efendi 1551'de vefat edince Şah Sultan Mimar Sinan'a Caminin avlusuna 1551-1552 yıllarında Merkez Efendi türbesini inşa ettirmiştir.Türbe 1837 tarihinde Sultan II. Mahmud tarafından yeniden inşa ettirilerek eklemeler yapılmıştır. Merkez Efendi tarikatının diğer şeyhleride buraya defnedilmiştir.
Kamera - Canon Legria HF-R506
Bursa Muradiye Camii ve Külliyesi (Bursa Muradiye Mosque and Complex)
Muradiye Külliyesi, Sultan 2. Murad'ın Bursa'da 1425-1426 yıllarında yaptırdığı külliye. Bulunduğu semte de ismini verir.
Şehrin etrafa doğru yayılmasını ve açılımını sağlamak amacıyla yaptırılan külliye, Muradiye Camii, hamam, medrese, imaret ve sonraki yıllarda yaptırılmış 12 türbeden oluşur. Sonraki yıllarda çok sayıda hanedan mensubunun gömülmesiyle saraya ait bir kabristan görünümü kazanmış ve İstanbul’dan sonra en çok saraylıyı barındıran ikinci hazire haline gelmiştir. Bursa'nın çeşitli istimlaklerle kaldırılan mezar taşları ve türbelerinin kitabeleri de caminin haziresine getirilmiştir.
1855 Bursa Depreminde cami hafifçe zedelenmiş, minaresi yarılmış, türbe kubbesi ayrılmış, medresenin dershane ve duvarları zarar gördüğü için külliye büyük bir onarım geçirmiştir.
Külliyenin ana binası Muradiye Camisi’dir. Zaviyeli camiler formundadır. İki minarelidir. Girişte, tavanda yer alan yirmi dört kollu yıldızlardan gelişen geometrik süslemeli muhteşem ahşap göbek 1855’ten sonra yapılan onarım esnasında monte edilmiştir. Ahşap müezzin mahfili ile Rokoko üslubundaki alçıdan mihrabı ve minarelerinden batıda olanı da 1855 depreminden sonra yapılmıştır.
16 hücreli medrese yapısı caminin batısındadır. Tipik bir erken dönem medresesi olan yapı 1951’de restore edilmiş ve uzun zaman Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmıştır. Günümüzde Kanser Tanı Merkezi olarak kullanılır.
Caminin 20 m. kadar kuzeydoğusunda bulunan imaret moloz taştan inşa edilip alaturka kiremitle kaplanmıştır. Günümüzde lokanta olarak hizmet verir.
Çok basit ve sade bir yapı olan hamam, soğukluk, ılıklık, iki halvet ve külhan bölümlerinden oluşur. 1523, 1634 ve 1742 yıllarında onarılan ve uzun yıllar depo olarak kullanılan yapı; günümüzde Engelli Merkezi’dir.
Külliye içinde 2. Murad'ın tek başına yattığı türbe dışında şehzadelere ait 4, sultan eşlerine ait 4, şehzade eşlerine ait bir türbe yaptırılmıştır ve bu türbelerde değişik tarihlerde 8 şehzade, 7 şehzade oğlu, 5 şehzade kızı, 2 sultan eşi ve 1 sultan kızı bir arada gömülmüşlerdir. Ayrıca hanedan üyesi olmayan saray mensuplarının defnedildiği iki de açık türbe mevcuttur. Şehzade Mahmut türbesi dışındaki tüm türbelerin güney duvarlarında mihrap nişi bulunur. Türbelerin hiç birinde mumyalık yoktur.
daruşşifamanisa
Daruşşifa Manisa