Drone pilotları Türkiye’yi tanıtmak için uçtu! Kahramanmaraş Tarihi Ceyhan Köprüsü
Tarihi Ceyhan Köprüsü(Taş Köprü) Havadan Çekim-Kahramanmaraş
Köprünün 15. yüzyılda Dulkadir Beyliği döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Ceyhan Köprüsü günümüze kadar çeşitli onarımlar görmekle beraber orijinal özelliğini korumaktadır. 158 metre uzunluğunda olup sivri kemerli altı adet açıklığa sahiptir. Köprünün üzeri 0.60 ile 1.10 metre arasında değişen moloz taş korkulukla çevrelenmiştir. Köprünün ayaklarında suyun geliş yönünde ikisi sağlam olmak üzere üç adet selyaran bulunmaktadır.
iris medya:Kahramanmaraş tanıtım,reklam,düğün filmi hizmetleri
iletişim:
irismedya.com
0553 877 5364
Fimi X8 4K Tarihi Taşköprü/Ceyhan köprüsü Kahramanmaraş
Kahramanmaraş-Kayseri yolu, kent merkezine 11 km uzaklıkta Kılavuzlu Mahallesi sınırlarında yer alır. Ceyhan nehri üzerinde olmasından dolayı bu isim ile anılır. 16. Yüzyıla ait olduğu düşünülen yapı Doğu-batı doğrultuda 158,00 metre uzunlukta altı kemer gözünden oluşur. 24.60 metre ölçülerinde anıtsal kemer gözü ile köprü tarihte bir teknoloji harikalarındandır. Moloz taş malzemenin kullanıldığı yapı ihtişamlı duruşu ile günümüze kadar gelebilmiştir.
Kahramanmaraş Ceyhan Köprüsü'nden Tehlikeli Atlayış
Sıcaktan bunalanlar Kahramanmaraş'ın Kılavuzlu Barajı üzerinde yer alan Ceyhan Köprüsü'nden suya atlıyor.
Ceyhan Köprüsü (Taş Köprü) Havadan Çekim - Kahramanmaraş
Türkiye'nin ve dünyanın tek madalyalı şehri #Kahramanmaraş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için kanalımıza abone olun!
Diğer Sosyal Medya Hesaplarımız:
Kahramanmaraş Tarihi Taş Köprü
Ceyhan Drone Çekimi, Atatürk Parkı, Ceyhan Tarihi Köprüsü
Adana Ceyhan İlçesi geniş arazileriyle tarım imkanı, ceyhan nehri ile sulama imkanı, nitelikli insan gücü, otoban bağlantıları, deniz ve havalimanlarına yakın olması nedeniyle yatırımlar için çok cazip bir lokasyonda bulunmaktadır.
Bununla birlikte şehrin etrafındaki köyler kervansarayların geçit yaptıkları alanlar olarak yüzyıllardan bu yana kullanılmaktadır.
Şehir son 20 yılda malesef 1998 depremi etkisiylede yeterli yatırımları çekemediği için gerileme dönemine girmiş olmakla birlikte, 2019 yılı başı itibariyle yerel yöneticilerin de inkar edilemez gayretreleri ve merkezi hükümetin de aldığı yatırım kararıyla yeniden canlanmaya adaydır.
Şehir'de halihazırda Botaş, Botal BIL, Toros Tarım, İsken Termik Santrali, Sanko Limanı Serbest Bölge içindeki firmalar, Yine serbest bölge içindeki limanı da bulunan Sönmez çimento gibi tesisler faaliyetlerini sürdürmektedirler. Ayrıca bu firmalara çok sayıda hizmet eden tedarikçi firmalarda bulunmaktadır.
2007'de Bakanblar kurulu kararıyla Enerji İhtisas bölgesi ilan edilen alanlarda malesef 2018 yılına kadar herhangi bir yatırım olmamış yalnızca kamulaştırma faaliyetleri devam etmiştir. Bu çalışmaların neticesinde ise 5 Eylü 2019 yılında açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararnemesiyle Ceyhan polipropilen üretim a.ş. firmasına (enerji ihtisas bölgesinde çalışma yapacak)
süper teşvik verilmesi şehri daha da canlandıracaktır.
Ceyhan STK ve yerel yöneticileri bu fırsatı çok iyi değerlendirmeli buy local work local sustain local gibi sürdürülebilirlik ilkelerinde ısrarcı olmalıdır.
Bu yatırımlarla birlikte mutalak Deniz Ticaret Odası çalışmalarına başlanmalı ve buradaki limanların hizmet aldığı firmların yapısı ve hinterlandı genişletilmelidir.
Ayrıca tüm Türkiye'de gözler Eylül 2019 itibariyle Ceyhan'da olduğu için şehrin komşu il ve ilçelerle de işbirliği içinde tanıtımı içinde önemli bir fırsat yakalanmış durumdadır.
Ülkemizdeki Adana ilinin imajı da malesef akşam haberlerin de iyi çıkmadığı için bu durumun şehrin turizmini de olumsuz etkilediğini düşünmekteyim.
Yapılacak bu yatırımlar vesilesiyle kanalımda da bulabileceğiniz şehir ve yakın civarındaki tarihi yapıların tanıtımının bölgeye mutlaka katma değeri olacaktır. Ancak bunun için Ceyhan, Osmaniye,Erzin, Dörtyol,Adana'nın birlikte çalışması gerekmektedir.
Ceyhan ve civarındaki Özellikle kurtkulağı kervansarayı,kurtkulağı cami, Tatarlı höyüğü, yılan kale, anavarza kalesi, misis antik kenti ve köprüsü, abdülkadir aga cami, yumurtalık kalesi, plajlar, isos antik kenti, zorkun yaylası, erzin içmeleri ve turistik tesisleri, akyatan lagünü gibi sulak alanlar, binlerce yıllık Adana şehrinin güzellikleri ile birlikte tanıtımı şehrin de imajını çok olumlu yönde değiştirecektir.
Lokman Hekim Misis Köprüsü (Roma Köprüsü) Adana Tarihi Gezilecek Yerler
Adana Misis Beldesinde bulunan Misis Köprüsü, 4.yüzyılda Romalılar tarafından inşaa edilen Anadolu'daki ilk köprüdür.
Roma Köprüsü adı ile de bilinen köprü, hala aktif olarak bölge halkına hizmet vermektedir.
Misis Köprüsü Adana'ya 25 km uzaklıktadır.
Eski Adana-Halep yolunun önemli bir parçası olan köprü 1600 yıldır Ceyhan nehrinin iki yakasını birleştirmiştir.
Lokman Hekimin ölümsüzlük iksirinin formülünü yazdığı kağıdı bu köprüde Ceyhan nehrine düşürdüğü rivayet edilir.
Varda Köprüsü videosu için;
Sır Barajı Altında Kalan Osmanlı Köprüsü
1991'de Sır Barajı suları altında kalan köprü, kurak geçen yıllarda ortaya çıkıyor. Görüntüle Kasım 2015'e ait. Detaylı Bilgi için
ÖNSEN KÖPRÜSÜ TAMAM
Önsen Bölgesi ve Kurtlar Mahallesi için de bir çalışma başlatıyoruz.
DEPREM ANI 8.5 EARTHQUAKE MOMENT 8.5
Dünyanın oluşumundan beri, sismik yönden aktif bulunan bölgelerde depremlerin ardışıklı olarak oluştuğu ve sonucundan da milyonlarca insanın ve barınakların yok olduğu bilinmektedir.
Bilindiği gibi yurdumuz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir.
Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, yurdumuzun %92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun %95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin %98'i ve barajlarımızın %93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir.
Son 58 yıl içerisinde depremlerden, 58.202 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 122.096 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411.465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama 1.003 vatandaşımız ölmekte ve 7.094 bina yıkılmaktadır...Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına DEPREM denir.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına SİSMOLOJİ denir....Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara ÖNCÜ DEPREMLER denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler ARTÇI DEPREMLER olarak isimlendirilir ve büyük depremin oluş anına göre bunların şiddetinde ve sayısında azalım görülür....ŞİDDET :
Herhangibir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle depremin şiddeti, onun yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet depremin kaynağındaki büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermemekle beraber, deprem dolayısıyla oluşan hasarı yukarıda belirtilen etkenlere bağlı olarak yansıtır.
Depremin şiddeti, depremlerin gözlenen etkileri sonucunda ve uzun yılların vermiş olduğu deneyimlere dayanılarak hazırlanmış olan Şiddet Cetvellerine göre değerlendirilmektedir. Diğer bir deyişle Deprem Şiddet Cetvelleri depremin etkisinde kalan canlı ve cansız herşeyin depreme gösterdiği tepkiyi değerlendirmektedir. Önceden hazırlanmış olan bu cetveller, her şiddet derecesindeki depremlerin insanlar, yapılar ve arazi üzerinde meydana getireceği etkileri belirlemektedir.
Bir deprem oluştuğunda, bu depremin herhangibir noktadaki şiddetini belirlemek için, o bölgede meydana gelen etkiler gözlenir....DEPREM ŞİDDET CETVELİ :
Şiddet cetvellerinin açıklamasına geçmeden önce, burada kullanılacak terimlerin belirtilmesine çalışılacaktır. Özel bir şekilde depreme dayanıklı olarak projelendirilmemiş yapılar üç tipe ayrılmaktadır:
A Tipi : Kırsal konutlar, kerpiç yapılar, kireç ya da çamur harçlı moloz taş yapılar.
B Tipi : Tuğla yapılar, yarım kagir yapılar, kesme taş yapılar, beton biriket ve hafif prefabrike yapılar.
C Tipi : Betonarme yapılar, iyi yapılmış ahşap yapılar.
Siddet derecelerinin açıklanmasında kullanılan az, çok ve pekçok deyimleri ortalama bir değer olarak sırasıyla, %5, %50 ve %75 oranlarını belirlemektedir.
Yapılardaki hasar ise beş gruba ayrılmıştır :
Hafif Hasar : İnce sıva çatlaklarının meydana gelmesi ve küçük sıva parçalarının dökülmesiyle tanımlanır.
Orta Hasar : Duvarlarda küçük çatlakların meydana gelmesi, oldukça büyük sıva parçalarının dökülmesi, kiremitlerin kayması, bacalarda çatlakların oluşması ve bazı baca parçalarının aşağıya düşmesiyle tanımlanır.
Ağır Hasar : Duvarlarda büyük çatlakların meydana gelmesi ve bacaların yıkılmasıyla tanımlanır.
Yıkıntı : Duvarların yarılması, binaların bazı kısımlarının yıkılması ve derzlerle ayrılmış kısımlarının bağlantısını kaybetmesiyle tanımlanır.
Fazla Yıkıntı : Yapıların tüm olarak yıkılmasıyla tanımlanır.
Şiddet çizelgelerinin açıklanmasında her şiddet derecesi üç bölüme ayrılmıştır.
Bunlardan;
a) Bölümünde depremin kişi ve çevre,
b) Bölümünde depremin her tipteki yapılar,
c) Bölümünde de depremin arazi üzerindeki etkileri belirtilmistir....Bu videodaki müzik
Daha fazla bilgi edinin
YouTube Premium ile reklamsız dinleyin
Şarkı
FiFtYVinC WAY OF THE WARRIOR REMASTERED (HARD AGGRESSIVE VIOLIN DISS HIP HOP RAP BEAT)
Sanatçı
FiFtYVinC
YouTube'a lisanslayanlar
EXMGE Music; EXMGE (music publishing)
TARİHİ SUK-İ MARAŞ BÖLÜMÜ
14 Aralık Pazartesi günü saat 20:40'da VUSLAT TV'de yayınlanacak olan Edeler Diyarı Kahramanmaraş isimli programımızın yeni bölümünü Tarihi Suk-i Maraş çarşımızda çektik . Ailecek oturup keyifle izleyeceginiz bu programı VUSLAT TV'de sakın kaçırmayın. Gözünüz ve gönlünüz bizimle olsun... İŞTE PROGRAMIN FRAGMANI
Alamancılar Türkiyede
ben yeğenler k.maraş taş köprü kebab sefasından önce yılan avı ne yapaalım alamanyada böyle seyler olanaksız bebelerin gönlü hoş olsun
Kahramanmaras Kuzey Cevre Yolu
Aksu Köprüsü yenilendi
26 Köy Yoluyla Ulaşımı Sağlayan Aksu Köprüsü, Yapılan Teknik İncelemelerden Geçer Not Alamayınca, Devreye K.Maraş Büyükşehir Belediyesi Girmişti. Bir Süre Önce Yıkılan Köprü Baştan Aşağı Yenilendi Ve O Köprü Trafiğe de Açıldı.
4 Minareli Yaya Köprüsü Ziyaretçi Akınına Uğruyor
Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, projesi Belediye Başkanı Baki Tezcan tarafından çizilen, yapımını belediye işçilerinin üstlendiği 4 minareli asma köprü ziyaretçi akınına uğruyor. Müteahhitlerin yapımı için 5 milyon TL istediği Andırın ilçesindeki asma köprü, asıl mesleği kerestecilik olan Belediye Başkanı Baki Tezcan tarafından projesi çizilip, belediye işçileri tarafından da yapılınca 300 bin TL’ye mal oldu.
İhlas Haber Ajansı YouTube Kanalına Abone Olmak İçin:
►
3 yıl önce Andırın şehir merkezi girişinde Tufanpaşa Mahallesi ile Yeni Mahalleyi birbirine bağlayan asma köprü hizmete girip yoğun ilgi görünce, bu köprüden daha büyük, daha uzun ve daha yüksek ikinci bir asma köprü yapımına karar verildi. Başkan Baki Tezcan tarafından maliyet araştırılması yapılan köprü için mühendisler ve müteahhit firmalar 5 milyon TL maliyet çıkardılar. Ancak daha önceki mesleği kerestecilik olan Andırın Belediye Başkanı Baki Tezcan köprünün projesini çizdi, belediye işçileri de yaptı.
Köprünün maliyetinin yaklaşık 300 bin TL olduğunu söyleyen Başkan Tezcan, “Köprümüz 6 ayda tamamlandı. Kereste için 30 ton dut ağacı kullandık. 20 ton da demir kullandık. Köprünün yerden yüksekliği 100 metre. Genişliği 2.5 metre. Üzerinden araba dahi geçebilir. O kadar dayanıklı bir köprü. İlçemiz için gerçekten bir cazibe yeri oldu. Her yerden köprüyü ziyarete geliyorlar, yine köprünün bir ayağına ilçemizin sembollerinden olan kalelerimizin benzeri kale yaptık dedi.
Andırın'daki asma köprüyü ziyaret için çevre il ve ilçelerden ziyarete geliniyor. Köprüden geçenlerin bazıları 'helikopterden yukarıya bakmak gibi' diye tarif ederken, bazıları da köprüden geçemeden dönüyor.
#haber #gündem #sondakika #news #haberler #minare #köprü #maraş #kahramanmaraş
================================
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
►
İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
►
►
►
►
İhlas Haber Ajansı hakkında
İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
►
KAHRAMANMARAŞ TANITIM FİLMİ (GÜNCEL)
KAHRAMANMARAŞ TANITIM FİLMİ (GÜNCEL)
Kahramanmaraş Hakkında Kısa Bilgi; Türkiye’nin Akdeniz bölesinde bulunan ve Kurtuluş Savaşındaki direnişi sebebiyle “Kahraman” ünvanını alan şehirdir. Kurtuluş Savaşındaki Direnişi ile İstiklal Madalyası verilmiş ve ismine ön ek olarak Kahraman eklenmiştir. Aklınıza gelen ilk şeyin dondurma olduğunu biliyoruz. Tabi ki bizimde öyle, hatta bazı ülkelerdekilerin de öyle. Dünya piyasasına satış yapılan dondurmalardan bir tanesidir Maraş dondurması. Şehrin geçim kaynağının büyük bölümünü ise tekstil ve iplik sanayisinden sağlanmaktadır. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %15 kadarı Kahramanmaraş’ta üretilir. Kara yolu ve Hava yolu ile ulaşımı sağlanabilir.
Meşhur Yemekleri; Tirşik Çorbası, Tarhana Çorbası, Ekşili Çorba, Eşkilaye Sulusu, Çiğ Köfte, Leğen Çorbası, Suluyağlı Köfte, Yavan Köfte, Yoğurtlu Döğme Aşı, Kahramanmaraş Paçası, Kısır Köftesi, İçli Köfte, Ekşili Köfte, Yoğurtlu Köfte, Bezdirme Köftesi, Simit Köftesi, Çökelek Böreği, Biber Dolması, Kuru Dolması, Et Böreği, Bayram Çöreği, Patlıcan Dolması, Tas Pilavı, Kabak Dolması, Mimbar Dolması, Fıstıklı Pilav, Pıt Pıt Lapası, Acem Pilavı, Pancar Sarması, Maraş Pilavı, Kabak Lapası, Sömelek Köfte, Ekşili Kebap, Bazlama, Yoğurtlu Kebap, Dövme Aşı, Havuç Dolması, Nohut Yahnisi, Şekerli Peynirli Börek, Peynirli Börek, Ekşili Turşu, Ciğer Kebabı, Domatesli Maraş Kebabı, Patlıcan Kebabı, Etli Salçalı Bulgur Pilavı, Ekşili Bamya, Eli Böğründe, Borani, Söörme, Ekşili Havuç Salatası, Tavuklu Pilav, Yaprak Sarması, Şebit, Saç Kavurması, Kırma, Külbastı, Dövmeli Mercimek Çorbası, Bulamaç, Dondurma, Hapısa, Harmanda, Samsa, Baklava, Somun Arası Kebap, Ravanda, İlende, Baklava, Bastık, Gün Pekmezi, Dondurmalı Baklava, Fıstık Ezmesi, Un Sucuğu, Çullama, Ekşili, Et Kabağı, Salatalık Dolması, Pestil Sucuğu, Pestil
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Buğday, Nohut, Pamuk, Arpa, Çavdar, Fasülye, Mahlut, Şekerpancarı, Çilek, Zeytin, Fındık, Kayısı, Pirinç, Elma, Armut, Antepfıstığı, Dut, Yerfıstığı, Çamfıstığı, Kabak, Üzüm, Hurma, Kırmızı Biber
Tarihi Yerleri; Ulu Camii, Şeyh Adil Çeşmesi, Çukur Hamamı, Andırın Azgıt Kalesi, Hatuniye Camii, Kahramanmaraş Kalesi, Taş Han, Afşin Hurman Kalesi, Süleymaniye Köprü ve Çeşmesi (Zeytun), Köroğlu Kalesi, Ceyhan Köprüsü, Andırın Geben Kalesi (Meryemçil), Çukurhisar Kalesi, Taş Medrese (Padişah kızı mezarlığı),Eshab’ı Kehf (Afşin), Orçan Kalesi, Andırın Haştırın Kalesi, Yaylaüstü Kalesi
İlçeleri; Elbistan, Göksun, Nurhak, Onikişubat, Pazarcık, Türkoğlu, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü,
Kahramanmaraş Tarihi Taşköprü'den halı üstünde uçuyorum ????
Taşköprü Kahramanmaraş tarihi köprü
Türkiye Su Jeti Ve Flyboard Şampiyonası K.Maraş’ta
Türkiye Su Jeti Ve Flyboard Şampiyonası Kahramanmaraş Yarışının Tanıtım Toplantısı Kılavuzlu Taş Köprü’de Düzenlendi.
Tanıtım Toplantısına Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke Ve Gençlik Ve Spor Şube Müdürü Halil Bozdoğan Katıldı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ceyhan Nehri Üzerinde Yer Alan Kılavuzlu Su Sporları Merkezi’nde İlk Kez Türkiye Şampiyonası’nı Düzenlediklerini Belirtti.
Öte Yandan Flyboard Turkey Sporcusu Türkiye Şampiyonu Uğur Piro’nun, Taş Köprü’de Yaptığı Şov İzleyenler Tarafından Büyük Beğeni Topladı.
Uğur Piro, Türk Bayrağını Başkan Erkoç’a Takdim Etti.
Türkiye Su Jeti Ve Flyboard Şampiyonası’nın 3. Ayak Yarışı, Kahramanmaraş’ta 30 Eylül -01 Ekim Tarihlerinde Düzenlenecek.
Daha Sonra Başkan Erkoç İle Gençlik Hizmetleri Ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı, Rafting Botuna Bindi.
Başkan Erkoç, İlk Defa Bindiğini Ve Çok Heyecanlı Olduğunu İfade Etti.