konya,meram,karatay,selçuklu,hadim,güneysınır,konya büyükşehir belediyesi,konya metro,
konya,meram,karatay,selçuklu,hadim,güneysınır,konya büyükşehir belediyesi,konya metro, Konya
Türkiye'de bir şehir
Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri. 31 ilçeden oluşan Konya'da TÜİK'in 2014 verilerine göre 2.108.808 kişi yaşamaktadır. Vikipedi
Alan: 39.000 km²
Hava durumu: 8 °C, Rüzgar yönü: Güneybatı, Rüzgar hızı: 13 km/s, Nem: %63
Nüfus: 1,221 milyon (2014)
Yerel saat: Cuma 20:16
Havaalanı Sayısı: 1
Yüksekokullar ve Üniversiteler: Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mevlana University Concept DesignKonya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri. 31 ilçeden oluşan Konya'da TÜİK'in 2014 verilerine göre 2.108.808 kişi yaşamaktadır.[1][2] Trafik plaka numarası 42'dir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince büyükşehir statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır.Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir. Anadolu Kaplanları'ndandır. Şehrin futbol takımı Torku Konyaspor'dur. Yöresel yemekleri Etliekmek,Bamya Çorbası, Mevlana böreği, Fırınkebabı dır. Konya’nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal dır.
İçindekiler [gizle]
1 Adlandırma
2 Tarihçe
2.1 Tarih öncesi dönem
2.2 Roma dönemi
2.3 Selçuklu dönemi
2.4 Karamanoğulları dönemi
2.5 Osmanlı dönemi
2.6 Kurtuluş Savaşı dönemi
2.7 Cumhuriyet dönemi
2.7.1 Atatürk ve Konya
3 Demografi
4 Coğrafi özellikleri
4.1 Göller
4.1.1 Tuz Gölü
4.1.2 Beyşehir Gölü
4.1.3 Akşehir Gölü
4.1.4 Suğla Gölü
4.1.5 Ilgın (Çavuşçu) Gölü
4.1.6 Ereğli Akgöl
4.1.7 Yunak Akgöl
4.1.8 Diğer göller
5 İklimi
6 Yönetim
6.1 Bağlı ilçeler
7 Ekonomi ve sanayi
7.1 Ticaret
8 Ulaşım
8.1 Karayolu
8.2 Demiryolu
8.3 Havayolu
8.4 Raylı sistem
8.5 Metro
9 Turizm
9.1 Alâeddin Camii
9.2 Alâeddin Tepesi
9.3 Mevlana Müzesi
9.4 Camiler
9.5 Kiliseler
9.6 Çatalhöyük
10 Kültür ve sanat
10.1 Ağız
10.2 Müze
İvriz'deki kaya kabartmaları
İle adını veren Konya şehrinin isminin Kutsal Tasvir anlamındaki İkon sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Mitolojide bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bu hikâyelerden birinde anlatıldığı üzere, kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, İkonion dur. İkonion adı, zamanla İcconium'a dönüşür.
Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen, Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium gibi yeni adlar alır. Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia...
Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]
Tarih öncesi dönem[değiştir | kaynağı değiştir]
Konya, Türkiye'deki en eski yerleşim birimlerinden biridir. Konya'da yerleşimin Prehistorik (Tarih öncesi) çağdan başladığı görülmektedir. Konya'nın merkezinde yer alan ve aynı zamanda bir höyük olan, Anadolu Selçuklu sultanı II. Alaeddin Keykubad'a nispetle Alâeddin Tepesi adı verilen suni tepe ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu, prehistorik çağ içinde gerek Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Kalkolitik ve gerekse Erken Bronz Çağlarına ait kültürel bulgulara rastlanmıştır.
Yine prehistorik çağa ait höyüklerden, merkeze 15 km mesafede yer alan ve Konya'nın bugünkü merkez Harmancık mahallesinde yer alan Karahöyük ve Konya Ovası üzerinde, bulunmuş en eski ve en gelişmiş Neolitik devir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük bulunmaktadır.
Roma dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]
Anadolu ve Suriye topraklarında büyük bir imparatorluk kuran Hititler Konya'ya da hakim olmuşlardır. Hititler'den sonra Friglerin egemenliğine giren Konya (Kavania) daha sonra Lidyalılar, Persler ve Büyük İskender'in istilalar