Una visita al Poble Vell de Corbera d’Ebre
El Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarat Bé d’Interès Cultural al 1992, és un dels símbols més rellevants de la Batalla de l’Ebre. A causa de la seva proximitat amb el front, va ser un espai que fou durament castigat durant aquesta batalla de la Guerra Civil Espanyola, que va durar del 25 de juliol al 17 de novembre de 1938. Les parets de les cases de Corbera van quedar enderrocades per bombes, bales i clivellades per la metralla.
Un cop passada la Batalla de l’Ebre, els habitants de Corbera van intentar refer la seva vida retornant al Poble Vell i vivint de l’agricultura i de la recollida de ferralla, amb el coure com el material més preuat d’aquesta ferralla.
Com explica Terra Enllà, el símbol més conegut de la població és l’antiga església de Sant Pere del Poble Vell, la qual va rebre l’impacte de diverses bombes d’aviació, quedant molt danyada i, per això, va restar molts anys abandonada. Aquesta situació es prolongà fins al 2011, quan es va construir una coberta i s’hi va habilitar un espai de memòria únic a Catalunya.
Vins a les Trinxeres, memòria i enoturisme al Poble Vell
L’empresa ebrenca de guiatges Terra Enllà i el Celler Frisach, de la DO Terra Alta, estrenen aquest divendres, 15 d’agost, una nova experiència turística al municipi de Corbera d’Ebre. Es tracta d’una sinèrgia entre turisme de memòria i enoturisme, que posa en valor el valuós paisatge de la batalla de l’Ebre i l’alta qualitat dels vins de la denominació d’origen de la Terra Alta.
Terra Enllà ofereix un doble guiatge pels carrers nus del Poble Vell, símbol de la destrucció provocada per la guerra, i per les trinxeres de la Cota 402, antic lloc de comandament de la 35ena Divisió Internacional, on hi lluitaven els mítics brigadistes. És en aquest segon espai on el Celler Frisach oferirà una degustació comentada dels seus vins. La ruta té una durada de dos hores i mitja, i comença a les sis de la tarda a l’entrada del Poble Vell de Corbera. El preu de la ruta és de 15 euros, tot i que els adolescents entre 12 i 18 anys tenen un 50% de descompte. En canvi, els menors de 12 anys no paguen. La ruta es repetirà el proper diumenge, 28 de setembre, a partir de dos quarts de dotze del matí.
Frisach és un petit celler familiar de Corbera d’Ebre impulsat pel jove enòleg Francesc Ferré. ‘Sóc autòcton’ és l’eslògan del celler i també la seva filosofia de treball. Elaboren únicament vins ecològics amb varietats autòctones de la Terra Alta, i treballen en la recuperació de varietats antigues de la zona i en tècniques perdudes. Un dels seus vins és ‘Sang de Corb’, un negre en record als veïns de Corbera que van haver de patir la batalla de l’Ebre i la duríssima postguerra.
Per la seua banda, Terra Enllà és una empresa ebrenca de guiatges pels escenaris de la Guerra Civil a les Terres de l’Ebre i el Priorat. Està formada pel periodista especialitzat Andreu Caralt i per l’antropòloga i experta en drets humans, Maite Hernández. Van començar la seva activitat al mes de juny i han programat pels mesos d’agost i setembre un complet programa amb més d’una desena de propostes diferents, que combinen els guiatges a peu per espais urbans i escenaris naturals, rutes en bicicleta i sinèrgies amb diversos cellers de la DO Terra Alta i la DO Montsant. Ha estat, a més, la primera empresa que ofereix de manera regular una ruta guiada per la Tortosa de la Guerra Civil. El programa d’activitats es pot consultar a la web terraenlla.com, on també es poden fer les reserves en línia.
La Batalla de l'Ebre (2)
Trinxeres - Capítol 5 - De Móra d'Ebre a Miravet: la Batalla de l'Ebre 2
El cinquè capítol comença a Móra d'Ebre i continua pels grans escenaris de la Batalla de l`Ebre: les Camposines, Corbera d'Ebre, Gandesa, la Serra de Pàndols i Miravet.
Subscriu-te al canal oficial de TV3 a YouTube:
Catalunya Ràdio a YouTube:
Facebook:
Twitter:
Instagram:
Web:
El vi es consolida com a pol d’atracció de turistes a la Terra Alta
“Els vins de la Terra Alta han de ser la punta de llança per donar a conèixer el nostre territori”, explica Francesc Ferré del Celler Frisach de Corbera d’Ebre. Aquesta és una filosofia que els darrers anys ha calat entre els productors de vi i els agents turístics del territori. I és que el moment dolç que viuen els vins de la Terra Alta s’ha fet notar també en el turisme.
Els darrers dos anys han proliferat les propostes per vincular el paisatge, el patrimoni i els vins. L’empresa Vi Origen de Gandesa, per exemple, acaba de posar en marxa un ruta amb bicicleta per la Via Verda que culmina amb un tast de vins a tocar del riu Canaletes en el seu pas per la Fontcalda. “La nostra intenció és atreure la gent amant del paisatge i els esports de natura al món del vi, però també a la inversa”, comenta Josep Segarra, cofundador de Vi Origen. Les propostes per gaudir de la Terra Alta, però, van més enllà. La combinació de tastos de vins amb visites guiades en els espais de la Batalla de l’Ebre és un producte cada cop més consolidat. L’empresa Terra Enllà ofereix rutes que combinen memòria històrica i cultura del vi. Andreu Caralt, guia especialitzat en els espais de la Guerra Civil, assegura que s’ha “constatat que unir diversos actius és un producte d’èxit, perquè s’està promocionant a la vegada diversos elements del patrimoni de les Terres de l’Ebre”.
També els cellers han notat un augment de turistes que arriben al territori atrets per l’atractiu del vins. “Ens visita molts gent interessada pel vi, però que vol conèixer més i millor la comarca. També cal tenir en compte el turisme de proximitat; rebem turistes de la comarca i les Terres de l’Ebre”, assegura Pili Sanmartín del Celler Bàrbara Forés de Gandesa. Fa poques setmanes, precisament, es va constituir la taula de l’enoturisme(turisme del vi) de la Terres de l’Ebre amb l’objectiu de proposar accions i buscar sinèrgies entres els agents del sector.
Una exposició fa un recorregut fotogràfic pels principals espais de la Guerra Civil a Catalunya
L’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre acull des d’aquest passat divendres l’exposició fotogràfica “Itinerari d’una memòria enfrontada”, obra de l’historiador i fotògraf Oriol Arnalot. Es tracta de la primera exposició que organitzen conjuntament el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Un fet que va voler destacar el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz.
L’exposició és un recorregut fotogràfic dels principals indrets que durant nou mesos, des de l’abril al desembre de 1938, van esdevenir la línia del front a Catalunya, resseguint els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. Prop d’un centenar d’imatges dels escenaris d’aquella guerra acompanyats de fragments de dietaris dels que hi van combatre durant aquells mesos. L’exposició ha estat itinerant des de l’any 2007 i, segons el seu autor, l’objectiu és dona a conèixer el patrimoni de la que va ser la darrera línia de defensa de la Guerra Civil.
Des de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, Jaume Ferré, va destacar la importància que es conegui allò que va succeir a Catalunya més enllà de l’episodi de la Batalla de l’Ebre. També l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez, afirmava que el poble acollia l’exposició amb molt bons ulls.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, va destacar que era una exposició que ajudava a conèixer el gran patrimoni existent a Catalunya al voltant de la Guerra Civil.
L’exposició es pot visitar fins a l’1 de novembre, als matins, coincidint amb l’horari de visita al Poble Vell de Corbera d’Ebre.
Maria del Mar
Documental d'una Maria del Mar Bonet personal, íntima, que parla de la seva pròpia evolució, del moment d'aturar-se, o no, del perquè dels camins que ha anat triant al llarg de la seva vida, del que viu més enllà de la música, i de les coses que per a ella han estat i són fonamentals.
#SenseFiccióTV3
Subscriu-te al canal oficial de TV3 a YouTube:
Catalunya Ràdio a YouTube:
Facebook:
Twitter:
Instagram:
Web:
Els relats de Hemingway a Tortosa
La ruta Hemingway és una experiència que no et pots perdre a les Terres de l'Ebre perquè et trasllada a un passat encara viu, a la Tortosa de finals dels anys 30 i et mostra el batec social, polític i comercial d'aquella època.
La visita comença al refugi antiaeri número 4 on molta gent s'hi amagava després que se'ls avisés d'uns atacs aeris imminents des de la zona del Coll de l'Alba, on hi havia instal·lada una caseta de ràdio. D'allí es veia com passaven els avions procedents de Mallorca i s'avisava per ràdio a l'ajuntament de Tortosa, els quals feien sonar la sirena.
La ruta segueix pels carrers vora l'Ebre, explicant com Ernest Hemingway va estar 15 dies per la zona d'una Tortosa de 1938, devastada pels bombardejos aeris de la Guerra Civil, cobrint l'ofensiva de Aragó, ofensiva molt important pel nombre bombardejos aeris de l'aviació italiana i que culminà el dia 15 d'abril de 1938, el divendres negre o de sang, tal com el varen anomenar molts de tortosins i tortosines.
Hemingway relatava aquest dia de la següent forma:
Damunt dels nostres caps, el cel alt i sense núvols, flota rere flota de bombarders volava amb estrèpit sobre Tortosa. Quan va deixar caure el sobtat fragor de les seves càrregues, la petita ciutat a la vora de l'Ebre va desaparèixer en un creixent núvol de pols groga.
(Ernest Hemingway. Bombing of Tortosa. 15 d'abril de 1938)