Kekova tersane koyu
Antalya'nın Demre ilçesinde,Kekova adasının batı ucunda yer alan tersane koyu 'Delichites Antik Kenti 700 metre uzunluğunda Roma ve Bizans yapıları yer alır.
Tersane Koyu - Kekova (Timelapse) 1:16
Gün batımında kamp hazırlıkları
Kekova - Batık Şehir, Kaş / Antalya
Yaz aylarından unutulmaz bir hatıra; Kekova batık şehire gerçekleştirilen bir tekne turu.
Yüzyıllar önce gerçekleşen depremler sonrasında bir kısmı sulara gömülen kent, denize uzanan merdivenleri ve su altındaki temel kalıntılarıyla sıradışı bir görüntü sergiliyor.
Türkiye’nin en uzun adası olan Kekova adasında, 1. derece arkeolojik sit alanı olması sebebiyle herhangi bir yerleşim bulunmuyor. Özel çevre koruma bölgesi olan bu sularda yüzmek, dalmak hatta tekneyi duraklatmak dahi yasak. Kekova’da denize girebileceğiniz yerler de var. Tersane koyu ve Akvaryum koyu tekne turlarının ilk duraklarından.
Kekova’ya Kaş’tan, Üçağız’dan veya Demre Çayağzı’ndan tekne turuna katılarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca Üçağız’dan deniz kanosu kiralayarak kol kuvvetinizle, kafanıza göre de turlayabilirsiniz.
ABANDONED - Sunken City Kekova Turkey (Atlantis ?) Glass Bottom Boat Trip
#ABANDONED - Sunken City Kekova Turkey (Alantis ?) Glass Bottom Boat Trip, #urbex #atlantis. Kekova, also named Caravola (Lycian: Dolichiste), is a small Turkish island near Demre (Demre is the Lycian town of Myra) district of Antalya province which faces the villages of Kaleköy (ancient Simena) and Üçağız (ancient Teimioussa). Kekova has an area of 4.5 km2 (2 sq mi) and is uninhabited.
After the Italian occupation of Kastelorizo, Kekova — which at that time was temporarily inhabited during summer because of wood harvest — was disputed between Italy and Turkey. The 1932 Convention between Italy and Turkey assigned it to Turkey.
On its northern side there are the partly sunken ruins of Dolchiste/Dolikisthe, an ancient town which was destroyed by an earthquake during the 2nd century. Rebuilt and still flourishing during the Byzantine Empire period, it was finally abandoned because of Arab incursions. Tersane (meaning dockyard, as its bay was the site of an ancient city Xera and dockyard, with the ruins of a Byzantine church) is at the northwest of the island.
The Kekova region was declared a specially protected area on 18 January 1990 by Turkish Ministry of Environment and Forest. All kinds of diving and swimming were prohibited and subject to special permits from governmental offices. In later years the prohibition has been lifted except for the part where the sunken city is.
The Kekova region is 260 km2 (100 sq mi) and encompasses the island of Kekova, the villages of Kaleköy and Üçağız and the four ancient towns of Simena, Aperlae, Dolchiste and Teimioussa.
Kaleköy (locally just Kale) (ancient Simena) is a Lycian site on the Turkish coast. It is a small village with the partly sunken ruins of Aperlae[1] and a castle. Access to the village is possible only by sea.
Üçağız (ancient name, Teimioussa) is a village one km from Kaleköy, north of a small bay by the same name, with the ruins of Teimioussa to the east. The name Üçağız means three mouths, referring to the three exits to open sea.
Kekova batık şehir, tersane koyu
Gezelim görelim, yiyelim içelim
Kekova tersane koyu kedileri
tersane koyu
Kas Yacht - Tersane bay in Kekova
Tersane is a beautiful part of the Mediterranean coast in Turkey. Is located near Kekova, a small Turkish island that can be reached by cruises and boat tours.
ANTALYA - KAŞ KEKOVA TEKNE TURU VLOG. BATIK ŞEHİR BİRAZ KORKUTUCU FAKAT KENDİNE HAYRAN BIRAKTIRDI.
ANTALYA - KAŞ TEKNE TURU. BATIK ŞEHİR SU ALTINDA BİRAZ KORKUTUCU FAKAT KENDİNE HAYRAN BIRAKTIRDI.
KAŞTA TEKNE TURU YAPMANIZI TAVSİYE EDERİM. BİR ÇOK KOY VAR VE HEPSİ İNANILMAZ GÜZEL.
Tekne turunun ilk durağı; cam gibi görüntüsüyle Akvaryum Koyu. Benzer özelliklerde koyları farklı tatil beldelerinde görsek de bence bu tekne turundakinin yerini hiçbir şey tutamaz. O yüzden, buraya gelip de ‘önümüzde daha çok koy var, burayı pas geçeyim’ diyen üzülür, hayatımda gördüğüm en berrak koy sanıyorum ki burası.
Akvaryum’un ardından tekne turunda sıra Tersane Koyuna geliyor. Burası Kekova batık şehir yakınlarında teknelerin demir atmasına izin verilen tek yer. Yüzerken koyun dibine doğru batık şehir kalıntılarını görmeye başlayacaksınız, suya atlamadan teknedeki deniz gözlüklerinden birini kapmakta fayda var.Tersane koyunun su altı dünyası oldukça etkileyici, hatta suyun derinliklerinde süzülürken gördüğüm manzaralar karşısında kalp çarpıntısı yaşadığımı bile söyleyebilirim. Tekneye gelirken ayağınıza terlik yerine ayakkabı giydiyseniz kıyıya çıkıp buradaki kilise kalıntılarını da görebilirsiniz.
Tersane koyundan sonra istikamet Kekova Batık Şehri. Bu noktada tekne oldukça yavaş gidiyor ve rehberiniz Kekova’yı ve antik kalıntıları anlatırken her detayı inceleme şansınız oluyor. Turun bu noktasında tarih her yanınızı sarmış oluyor, böyle zamanlarda gördüğüm manzaraların birilerine mekan olduğu anları hayal etmekten kendimi alamıyorum. Tarihte yaşanmış çok çok şiddetli depremler nedeniyle bir bölümü yerin altında kalan Kekova’da görebilecekleriniz arasında eskiden yaşam olduğuna dair referanslarda bulunan bölünmüş yüzeyler, tapınak kalıntıları, merdivenler ve mezar taşları.
Batık şehrin sonrasında çoğu tekne turunda karşımıza çıkan rotalardan biri olan Korsan Mağarası’na gidiyoruz, adından belli olduğu üzere buranın eskiden korsanlar tarafından kullanıldığına inanılıyor. İçine girdiğinizde ise biraz küçük olduğunu görüyorsunuz. Bu durumda korsan gemisi bu mağaraya nasıl girmiş acaba demekten kendinizi alamamakla birlikte, adettendir diyerek fotoğraflarını çekmeye başlıyorsunuz tabii.
Yeni adı Kaleköy olan Simena, geçmişten bugüne antik adı halen kullanılan ender yerleşimlerden biri. Simena’ya deniz yolu harici ulaşım yok, çünkü köye doğru giden araç yolu sit alanı kapsamı ve Simena’nın koruma altında olması nedeniyle köye erişemiyor. Deniz yolu Simena için öyle önemli ki, çocuklar okula bile tekne ile gidip geliyor. Zamanında tarımın olmadığı, hayatın zorluklarla geçtiği Simena, 50’lerden sonra gelişmeye başlamış. Önce elektrik, su gelmiş, sonra tarım başlamış. Köyün gelişiminde Rahmi Koç’un bir okul açması çok etkili olmuş. Okul şu an hizmet vermiyor olsa da çocuklar Üçağız’da eğitim görebiliyor.
Kaleköy Kekova - Simena, Turkey (short version)
The ancient Lycian sunken city of Simena is often referred to as Kekova-Simena. Simena is a popular Lycian site, situated upon one of the most attractive spots of the Turkish coast. The name Kekova is Turkish for plain of thyme and describes the region encompassing the island of Kekova, the villages of Kaleköy and Üçağiz and the three ancient towns of Simena, Teimussa and Tersane.
On the mainland the fishing village of Kaleköy (castle village) stands today, its buildings mingling with ancient and medieval structures, many of which are submerged either partially or completely under the sea.
The only way to reach it is on foot, or by boat from the village of Üçağiz.
Attributions:
Eumig 8mm film projector, Paracelsus,
Stunning Turkish anchorages - Sailing A B Sea (Ep.073)
In this episode of Sailing A B Sea we begin our 2019 summer sailing by visiting some stunning Turkish anchorages as we head west and north along the Turkish coast.
The three stunning Turkish anchorages we visit are Yesilkoy, Karacaoren and Kucuk Kargi Koyu.
Drone footage courtesy of Jim Furness.
#SailingABSea
A brief history of our story and in depth personal blogs that bring you along on our journey can be found at
GET MORE WITH PATREON -
FOLLOW US ON FACEBOOK -
READ OUR BLOGS -
CATCH UP ON TWITTER - @SailingAbsea
PICS ON INSTAGRAM -
Still photos and videos are shot using the Canon EOS M3 with either the EF-S 18–55mm IS STM lens or the EF-M 55–200mm IS STM lens.
Underwater video is shot using the GoPro Hero 4 Silver and the Sony action cam HDR AS300R
Still shots & video Samsung Galaxy S6
Intro music: Truth of the Legend Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
Forever Yours - Wayne Jones
Cherry Blossom - Wonders by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (
Source:
Artist:
The Story Unfolds - Jingle Punks
Follow our boat on NOFOREIGNLAND:
Kekova Batık Şehir - 2019
Dolichiste (Kekova)
Doğa ve tarihin bütünleştiği bir dünya cenneti olan Kekova olağanüstü güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Mavi yolculuk yapanların kolayca ulaşıp gezebildiği ve yatlarını emin bir şekilde demirleyebildiği bir yer olan Kekova tarihle iç içe inanılmaz güzellikler sergiler. Kekova'ya denizden ulaşım Kale Çayağzı'ndan kiralanan kayıklarla yapılabilir.
Sıcak İskelesinde Aperlai antik kenti, yarımadanın ucunda Toprakada ve Karaada yer alır. Bundan sonra Kekova Adası uzanmaktadır. Bu adadan dolayı tüm bölge Kekova adıyla anılmaktadır. Kekova Adası depremlerle biraz suyu batmış bu nedenle buraya batık şehir denilmiştir. Kekova Adası'nın karşısında Kaleköy ve biraz ileride de yatlar için sakin bir koy olan Üçağız Köyü bulunmaktadır.
Burası tarihle doğanın ve bugünkü yaşamın iç içe olduğu bir bölgedir. Sıcak İskelesindeki Aperlai, Batık Kent, Kaleköy'deki Simena, Üçağız'da bulunan Theimussa, Gökkaya koyu üzerindeki Istlada birbirine çok yakın antik kentlerdir. Deniz kenarındaki bu kentlerden başka Kılıçlı'da Apollonia, Üçağız'a 2 km uzaklıkta yol üzerindeki Çevreli'de Tyberissos antik kenti bulunur. Tyberissos eski adı Tirmisin olan ovaya bakan 365 m yükseklikteki bir tepe üzerinde bulunmaktadır. Dağın eteklerinde bir düzineye yakın Lykia lahdi ve güvercin yuvası şeklindeki Lykia kaya mezarları bulunmaktadır ki bunlar Hellenistik ve Roma Çağı'na aittir. Antik şehir tepenin iki zirvesinde yer alır. Kuzeyde şehrin akropolisi, bulunmaktadır. Daha alçak olan güney tepesinde ise Dor düzenindeki Apollon tapınağının üzerine onun taşları ile yapılmış olan bir kilise bulunur.
Çevreli'den Kapaklı'ya doğru gidilirse 4 km sonra İnişdibi denilen yere gelinir. Bu alanın doğusunda yani deniz tarafında 10 dakikalık bir yürüyüş yapılırsa ilginç yapılarıyla ünlü Istlada antik kentini de görme şansına sahip olabilirsiniz. Buradaki şehirler küçük olduğundan birkaçı birleşerek Lykia Birliği içinde temsil edilmekteydiler. Örneğin; Aperlai, Simena, Apollonia ve İsinda bu birlik içinde temsil ediliyordu. Çevreli'den 2 km sonra yol bizi bir yeryüzü cenneti olan Kekova'ya ulaştırır. Bu yol Üçağız'da bitmektedir. Ancak buradan teknelerle Kaleköy'deki Simena, Batık şehir, Sıcak İskelesi'ndeki Aperlia görülebilir.
Kekova Adası
Bölgeye adını veren ada, Kale Köyü'nün önünde uzanan büyükçe bir adadır. Ucunda yer alan Tersane Koyu'na tekneler yerleşebilir. Burada Bizans Devri'ne ait bir kilisenin apsisi ile karşılaşılır. Kazı yapılmadığı için tarihini bilmediğimiz bu adanın her tarafı kalıntılarla doludur. Tersane Koyu'na göre sağ tarafta denize batmış dükkânlar ile sol tarafta batık şehrin su içindeki kalıntıları görülebilir. Kıyıya takip ettiğimizde, evlerin yarısının sulara gömüldüğünü ve merdivenlerin denize indiğini görebiliriz. Ayrıca denizin içinde temeller ve ev tabanlarını da görmek mümkündür.
Sunken City of Kekova
Lying across from the Simena peninsula, Kekova Island was sunk under water due to several earthquakes during Lycian era (2nd cent. AD),and later resettled and flourished under Byzantine reign. However, Arabian invasions forced Byzantines to desert the island.
In 1990, Kekova Island was declared a protected area by the Ministry of Environment and Forestry, and swimming at of the sunken city territory was forbidden. However, the Byzantine church ruins are visible in Tersane Bay and can be accessed only by boat, near Kekova Island and you can both swim and visit the ruins on the shore. Again, Akvaryum Bay (named after its crystal clear waters) in Kekova is perfect for swimming and again can be accessed only by boat. For closer study of the of the historical sunken city, Kekova boat rentals are popular.
kekova buzagılık koyu - akdenizin en güzel yerlerinden biri
Kekova yolunda kapaklı köyüne girdiğiniz zaman lykia yolu üzerinde bulunan bu gizli şirin koy a herkesin gitmesini tavsiye ederim. Gayet temiz ve sessiz sakin . Kafa dinlemeyi sevenlerin adresi olabiliceğine inanmaktayım. Mekan da su ve tuvalet maalesef yok ona göre giden bunu göze alarak giderse iyi olur. Barış abimiz oranın yerlisi ve lykia yolu üzerinde butik otele sahip bizi gezdirdiği için de çok teşekkür ediyoruz.
ANTALYA KEKOVA'DAKİ SUALTI KURTARMA KAZISINDA ÖNEMLİ ESERLER ÇIKARILDI
ANTALYA'NIN DEMRE İLÇESİ KEKOVA BÖLGESİNDE SUALTI KURTARMA KAZISI YAPILDI. KAZIDA SUALTINDAKİ BİRÇOK ESER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI. ELDE EDİLEN VERİLERE GÖRE BÖLGENİN KESİNTİSİZ BİR GEMİ TİCARETİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR.
Kekova Bölgesi SİMENA
Tanju BATIBEKİ ile Kekova Bölgesi SİMENA nisan 2019
Likya Yürüyüşü sırasındaki kamp yaptığımız Kekova Simena Kale deki sokak turumuzdan görüntüler...iyi seyirler...
Demre Kekova (Batık şehir) tersane koyu.
Kekova Batık Şehir Turu (Rehberli Anlatım) 2020
Videonun ilk başlarında su sesi biraz fazla geliyor, bazı anlatım anlaşılmıyor olabilir. Anlayamadığınız yer olduğunda altyazıyı açabilirsiniz.
Kekova Adası
Bölgeye adını veren Kekova, bölge içinde yer alan en büyük adadır. Kekova adası, Anadolu yakasına yapışık bir boğaz oluşturarak uzanır. Anadolu yakasında ise girintiler, çıkıntılar, koylar denize gömülmüş eski kent surları, kale kalıntıları bulunur. Iç Ada, Toprak Adası, Aşırlı Ada ve Kişnali Ada önemli diğer adalardır. Kıyıya paralel uzanan Sıcak Yarımadası ve Kekova Adası bir iç deniz niteliği taşıyan Ölüdeniz’i oluşturur.Kekova Adası aynı zamanda akdenizdeki Türkiye’ye ait olan en büyük ada konumundadır.
Bölgedeki yükseklikler kuzeye doğru uzanmaktadır. Kıyıdan itibaren hemen yükselmeye başlayan eğimli araziler, dar düzlüklerden sonra dik yamaçlarla aniden yükselerek 550 m’yi aşan dağlara dönüşmektedir. Kıyılar girintili çıkıntılı koylardan meydana gelen bir topografya göstermektedir. Kara ulaşım imkanlarının kısıtlı olduğu bölge kıyılarına denizden ulaşım teknelerle sağlanmaktadır. Jeolojik yapıda ise miaesen, kireç taşları ile kaplı alanlar vardır.
Akdeniz bitki örtüsünün hakim olduğu bölge, iklim tipine uygun makilik ve yer yer çam ağaçlarıyla kaplı olup, daima yeşildir. Bölgeye has tarımsal faaliyetler turfandacılık, zeytincilik ve hububat ekimidir. Balıkçılık ise başlıca geçim kaynağıdır.
Doğal güzelliklerin yanısıra antik ve tarihi eserlerin zenginliği de bölgeyi arkeoloji turizmi yönünden çekici kılmaktadır. Uzun yıllar Likya Uygarlığı’nın daha sonra da Roma İmparatorluğu’nun etkisinde kalan yörede günümüzde de küçük yerleşmeler vardır. Üçağız (Theiminssa) ve Kale (Simena) köyleri günümüzdeki yerleşimlerdir. Bunların yanında bölge Likya yazısı ile yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, ortaçağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekrapol sahası, Teimiussa’da (Uçağız) ise antik mezarlar ile su içinde kalmış rıhtımdan oluşan zengin bir tarihi mirasa sahiptir. Ayrıca bölgede çok sayıda batık kent vardır. Kekova Adası’nın iç yakasındaki Tersane denilen yerin çok eski bir tekne yapım yeri olduğu tahmin edilmektedir.
Kekova’da Aperlai, Batık Kent, Kaleköy’deki Simena, Üçağız’daki Theimussa, Gökkaya koyundaki Istlada isimli antik kentler bulunmaktadır. Ayrıca Kılıçlı’daki Apollonia Üçağız’a 2km. uzaklıkta Çevreli’deki Tybertissos kentleri de Kekova bölgesindeki diğer antik yerleşim alanlarıdır. Bunlardan Tırmısın ovasına hakim 365 m. yüksekliğinde bir tepenin üzerindeki Tyberissos antik kentinde çok sayıda Lykia tipi lahitler ile güvercin yuvası şeklindeki Lykia kaya mezarları bulunmaktadır. Bunlardan günümüze ulaşan kalıntılar Helenistik ve Roma çağlarına tarihlendirilmektedir.
Akropolün tepesinde bazı yapı kalıntıları ile güneyde Dor üslubundaki Apollon mabedi kalıntılarından yararlanılarak Bizans döneminde bir kilise yapılmıştır. Çevreli Kapaklı arasındaki İnişdibi’de Istlada antik kenti bulunmaktadır. Ne var ki bu küçük yerleşim alanlarının bölgede siyasi bir etkinliği olmadığından hepsi birleşerek bir bütün halinde Lykia birliği içerisinde temsil edilmişlerdir.
Kekova Adası üzerinde Bizans devrinde yapılmış bir kilisenin apsidi ile karşılaşılmıştır. Ayrıca adanın üzerinde bazı mimari kalıntılar çevreye dağılmış durumdadır.Burada yeterince bir yüzey araştırması ve arkeoloji kazıları yapılmadığından bu konuda detaylı bilgi bulunmamaktadır. Bugün tersane koyunun sağ tarafında deniz içerisinde kalmış dükkanlar ile sol tarafta da ne oldukları kesinleşmeyen bazı yapı kalıntıları görülebilmektedir. Büyük olasılıkla bunlar, evlere ait temel kalıntılarıdır.
Kekova bölgesindeki antik yerleşim alanlarına ait, eski çağlarda kayalardan yontma yöntemi ile elde edilen büyük taş blokları, Helenistik devirden itibaren çevredeki diğer kentlerde kullanılmıştır. Bu bakımdan tarihte önemli bir liman olan bu yerleşim alanı ile ilgili kalıntı ve buluntular günümüze ulaşamamıştır.
Kanalıma Abone olmak için :
Bedava , bazen bedavadan biraz pahalı serisine ulşamak için :
Isparta'da gezilecek yerleri anlattığım seri için :
Aliexpress videoları için :
Antik kentler serisi için :
İddaa tahminleri videoları için :
KEKOVA ÜÇAĞIZ TEKNE GEZİSİ-3
ESKİ TERSANE KOYU, KAŞ, ANTALYA
Mavi Kaş Tur ile eski tersane koyunda yaptığım dalıştan sahneler.
KEKOVA KANO SİMENA KALEKÖY BATIKŞEHİR KORSAN MAĞARASI TERSANE FREEDIVING GEZİLECEK YERLER
Kekova, (Likya dilinde: Dolichiste) Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. Kaynaklara çoğu kez Kakava diye geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla birlikte bu adada kimse yaşamamaktadır. Üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunan adaya teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.İtalyan işgalinden sonra adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda Türkiye ve İtalya arasında bir süre uzlaşılamamış, daha sonra ada 1932 yılındaki anlaşma ile Türkiye'ye bırakılmıştır.Kuzey tarafında ikinci yüzyılda depremlerle yok olan antik Dolkisthe kentinden kalma batıklara yer yer rastlanır. Kekova, Bizans döneminde yeniden kurulup gelişmiş fakat gelişmesi Arap istilaları yüzünden devam edememiştir.Kekova ve çevresi 18 Haziran 1990'da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Tüm yüzüş ve dalışların hükümet tarafından özel izin alınarak yapılması kararlaştırılmışsa da sonraki yıllarda bu yasak, tarihî batık olanlar haricindeki yerler için kaldırılmıştır.Akdeniz’in Antik Kenti Simena’ya (Kaleköy) Yolculuk Sıcak yaz günlerinin yaşandığı şu günlerde, “gün doğmadan” çıkamadım yola ama sizleri Türkiye’nin sadece denizden ulaşılabilen ender yerlerinden biri olan Simena’ya götürüyorum. Antalya’nın Kaş ilçesinin sınırları içerisinde bulunan ve günümüzde Kaleköy olarak anılan antik Simena’ya en son 2007 yılında arkadaşlarımla gelmiştim. O unutulmaz seyahatimizde, Kaş’a gelmeden önce oldukça uzun olan Likya yolu yürüyüşünde Gelidonya Feneri’ne tırmanarak zirve yapmıştık.Kaleköy’e ulaşabilmek için öncelikle Kaş’a gitmek gerekiyor. Buradan Üçağız balıkçı köyüne gidip pansiyon sahiplerinin mini tekneleriyle veya sabahları Kaş’tan kalkan tekne turlarına katılarak Kaleköy’de inilebiliyor.Kaleköy (Simena) Simena antik kentinin adı ilk kez Pilinius (M.S.1.yy) tarafından anılmış. Likya yazısıyla yazılmış kitabe ve Aperlai’de bulunan gümüş sikkeden anlaşıldığı üzere, tarih M.Ö.4.yüzyıla kadar iniyor.Kaleköy, Kekova Adası’nın tam karşısında yarım ada üzerine konumlanmış küçük bir Likya kıyı kenti. M.Ö. 4. yüzyıldan günümüze kadar iskân görmüş stratejik bir nokta. Bu özelliğini en canlı yansıtan kalıntı ise günümüze dek sağlam kalmış olan kalesi.Kekova adası çevresindeki kıyılarda doğal, kültürel ve coğrafi değerlerin korunması amacıyla oluşturulmuş olan ve 260 Kilometrekarelik alanı kapsayan Kekova Özel Çevre Koruma Alanı’nın içerisinde yer alan Simena antik kenti 1.derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiş.Kekova, hem Simena’nın tam karşısında kıyıya en yakın yeri 500m. olan 7.4 km uzunluğundaki adanın hem de Simena, Teimiussa (Üçağız), Aperlai (Sıcak) İskelesi, Akvaryum Koyu ve Gökkaya Koyunu da içine alan bölgenin genel adı.Adanın Simena’ya bakan kuzey kıyıları denizin 4-5 m. derinliklerine kadar uzanıyor. Yarısı suyun içinde yarısı dışındaki taş merdivenler, ev kalıntıları, iskele kalıntıları gibi antik çağlardaki depremlerde kısmen suya gömülen uygarlığın izleriyle dolu.Kekova Bölgesi’ne karadan ilk giriş yeri olan ve antik dönemde Teimiussa liman kenti olarak bilinen Üçağız balıkçı köyü, komşu Simena’nın yanında yer alan Akdeniz’in en şiddetli dalgalarına karşı denizcileri koruyan en güvenilir köşesiymiş. Kaleköy ile Üçağız arasında özellikle lahitler için taşocağı olarak kullanılmış küçük adacıklar (Kaptan adası, Papaz Adası, Kurşun Adası) arasından kıyıya doğru su altında kalmış yol ve rıhtım kalıntılarını izlemek mümkün.Kral Mezarları Kaş, Kekova ve Simena’nın adeta sembolü olmuşlar. Her yerde karşınıza çıkıyorlar. Üçağız köyünden Kaleköy’e gelirken teknelerin bağlandığı Kekova koyunda batık merdivenleri olan Papaz Adası ile Kaptan Adası dikkatimi çekiyor. Ayrıca bir kısmı suyun altında kalan Kral mezarlarını görüyorsunuz. Kral mezarları en çok, kaleye tırmanma yönüne göre sağ tarafta kalan Nekropol alanında bulunuyor. Bugünkü teknolojiyle bile yapılması zor olan mezarlar değişik konumlarda yapılandırılmış. Aynı zamanda Hamidiye Koyu olarak adlandırılan sahilin tarihi açıdan bir özelliği: Balkan savaşı sırasında 13 Ocak 1913’de Çanakkale’den çıkıp hiçbir onarım görmeksizin 7 ay 24 gün süre ile 11.500 mil seyir yaparak komutanı Hüseyin Rauf Orbay’a ”Tarihte ilk akın harekâtı icra eden gemi komutanı” ve “Hamidiye Kahramanı” unvanlarını kazandıran Hamidiye Kruvazörü, Beyrut’tan Ege Denizi’ne seyrederken 25-26 Şubat 1913’te iki gün boyunca dinlenmek, kazanlarını temizlemek ve düşmanı aldatmak maksadıyla burada demirlemiş. Adanın yüksekliği Hamidiye’nin direklerinin görünmesini engelleyerek doğal ve gizli bir korunak oluşturmuş. Demre ilçesine bağlı Üçağız-Demre arası 15.Km. Korsan Mağarası ise bir rivayete göre burada bir zamanlar korsanlar yaşamış o yüzden korsan mağarası denmiş Akdeniz de gördüğüm en büyük mağaralardan.