Climbing the Toren Grote of Lebuinuskerk in Deventer with Saxion Summer School |#studyinholland
'Lebuinuskerk ' is the largest church building of Deventer, the Netherlands.
The church started being built in 1450. Nowadays visitors from all over the world can climb its tower to get a beautiful overview of the city.
The climb up is 220 steps to a height of 46 meters above sea level.
????Planning to visit Deventer soon?
Include this attraction in your 'to-do list':
????What do you think about enjoying summer in Europe while being challenged in weekly short courses?
Find more about Saxion Summer School:
---
Feeling social?
????????
????
????
Netherlands Overijssel Deventer Grote- of Lebuïnuskerk Nederland UNESCO monument
The tower of Great- or Lebuïnus Church in Deventer can you already see from the highway above the rest.It took a while before we had found the entrance. So finally just asked .. The entrance consisted of two glass doors, on the other side of the church and were hidden between a few houses . The church was beautifully restored and had a beautiful organ. If you look at my video you see the inside of the church. The large square tower has a dome on top and holds the carillon. You can climb the tower led by a guide. This is possible all year round by appointment. Together with the guide you go through the narrow spiral staircase to the second floor at 46 meters height. You must climb 220 steps. The guide tells you about the history of the tower, the church and the town of Deventer. Once there... you can enjoy the beautiful views. History: The Grote- or Lebuïnus Church is a Gothic hall church in Deventer.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
De toren van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer zie je al vanaf de snelweg overal boven uit steken. Het was flink zoeken voordat we de ingang van de kerk hadden gevonden. We waren er inmiddels helemaal omheen gelopen maar hadden geen ingang gezien. Uiteindelijk dus maar even gevraagd.. De ingang bestond uit twee glazen deuren die aan de andere kant van de kerk waren verstopt tussen een paar huizen.
De kerk was prachtig gerestaureerd en bezat een mooi orgel. Als je mijn filmpje bekijkt dan zie je ook de binnenkant van de kerk. De grote vierkante toren heeft een koepel aan de bovenkant. Hierin bevindt zich het carillon. Je kunt de toren beklimmen onder leiding van een gids. Dit is het gehele jaar mogelijk op afspraak. Samen met de gids ga je via de smalle spiltrap naar de tweede verdieping op 46 meter hoogte. Je moet hiervoor wel 220 treden beklimmen. De gids vertelt je dan over de geschiedenis van de toren, de kerk en de stad Deventer. Eenmaal boven ... kun je genieten van prachtige vergezichten. De Grote of Lebuïnuskerk is een gotische hallenkerk in Deventer. In de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. De Lebuïnuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580) dienst als kathedraal. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer. Muurschilderingen van voor de reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 onder andere teruggevonden op het plafond van de crypte en in de Magistraat, de kapel die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde en met schilderingen versierde kruis-, ster-, en netgewelven. Deze ondergingen in de jaren 2007-2010 een belangrijke restauratie. De overige bepleistering van het interieur is, met uitzondering van de delen die van muurschilderingen voorzien waren zijn vanaf 1927 verwijderd. In de toren hangt het oudste Hemony klokkenspel van Nederland. Het heeft lang bestaan uit 47 klokken, 28 daarvan zijn nog origineel. In 2009 werd het carillon geheel gerestaureerd. Bij die gelegenheid werden 6 klokken toegevoegd; een 1800 kg zware luidklok en 5 kleine klokjes waardoor de muzikale mogelijkheden sterk zijn vergroot.
OLIVIER GROSSETÊTE Lebuinuskerk kartonnen torens Deventer Op Stelten 2018 Holland
OLIVIER GROSSETÊTE Lebuinuskerk kartonnen torens Deventer Op Stelten 2018 Holland
OLIVIER GROSSETÊTE
Olivier Grossetête
In 2018 bestaat Deventer precies 1250 jaar. Speciaal hiervoor bouwt de kunstenaar Olivier Grossetête (Frankrijk) samen met 1250 (!) inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. De twee torens verwijzen naar de huidige toren van de Lebuinuskerk, die oorspronkelijk niet één maar twee torens zou hebben.
Bouw mee!
De bouw vindt de week voorafgaand plaats in de Grote of Lebuinuskerk, samen met 1250 inwoners van de gemeente Deventer en omstreken. Met maar liefst 3800 kartonnen dozen, 750 rollen tape, zonder machines, maar met heel veel helpende handen! Geef je hier op en bouw mee.
Tijdens en rondom het festival worden de gigantische bouwwerken opgebouwd op het Grote Kerkhof, samen met publiek. Aan het eind van het festival wordt het geheel op feestelijke en indrukwekkende wijze neergehaald.
Welke hork heeft de Lebuinuskerk van Deventer ontheiligd?
Welke vrachtwagen heeft de Grote of Lebuinus Kerk van Deventer geschampt? Dat wil de koster van de kerk, Marco Heemskerk graag weten. De schade aan de Lebuïnuskerk is aanzienlijk. Volgens Heemskerk loopt de totale schade op tot enkele duizenden euro’s. En die schade is nu op niemand te verhalen.
Meer Hart van Nederland? Abonneer je hier:
Op het YouTube-kanaal van Hart van Nederland kun je dagelijks de beste reportages uit onze uitzendingen bekijken. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten!
Wil je meer zien? Bekijk dan onze website of app. Je kunt ons ook vinden op social media:
Facebook:
Instagram:
Twitter:
Deventer (OV) luidklokken van de Grote of Sint-Lebuïnuskerk (na restauratie)
Ik presenteer de grote klokken van de Lebuïnuskerk in Deventer. Opname is gemaakt tijdens het testen van de klokken i.v.b nieuwe kettingen en schok veren.
In de toren hangt de oudste nog bestaande beiaard van Pieter en François Hemony. In 2009 werd het carillon geheel gerestaureerd. Van de oorspronkelijke 33 Hemonyklokken zijn er nog 31 aanwezig naast 22 nieuwere. Er werden 6 klokken toegevoegd om de oude basis van de middentoonstemming te kunnen herstellen; een 1800 kg zware luidklok en 5 kleine klokjes. De grote luidklokken hangen in een nieuwe driedelige stalen klokkenstoel terwijl de kleinere klokken weer zoals vroeger in de lantaarnvensters. In totaal zijn er nu 53 klokken.
Het uurwerk werd in 1862 gemaakt door de Parijse uurwerkmaker Amédée-Philippe Borrel en de speeltrommel met toebehoren werd geleverd door de Deventer firma Nering Bögel in 1866.
Grote klok:
Gieter: Pieter en François Hemony
Gietjaar: 1653
Gewicht: 3300kg
Aandrijving: motor
Constructie: krukas
Toonhoogte: B♭°
Middelmatige klok:
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1949
Gewicht: 2000kg
Aandrijving: motor
Constructie: krukas
Toonhoogte: C¹
Kleine klok:
Gieter: Petit & Fritsen
Gietjaar: 1949
Gewicht: 1720kg
Aandrijving: motor
Constructie: krukas
Toonhoogte: D¹
Sorry voor het slechte opnemen, er stond behoorlijk veel wind.
(Royal Eijsbouts veel dank voor het opnemen)
© luidklokkenenorgels
Bouw reusachtige kartonnen torens begonnen in kader van Deventer 1250 jaar
Maar liefst vierduizend kartonnen dozen worden in elkaar gezet om twee torens van 25 meter hoogte te bouwen op het Grote Kerkhof.
Bekijk het hele bericht op:
PIMP MY PLENUM - St. Lebuinus - Deventer
Volgelui, luidklokken
Church Bells
Glocken
Cloches campane
gesimuleerd aan rechte assen.
Ned. Herv. Grote-of-St. Lebuinuskerk
Direct naar plenum: 01:12
Muziek: BWV 214
F0 fictief
Bes0 Francois Hemony 1653 173,1cm
C1 Petit en Fritsen 1950 157,1cm
D1 Petit en Fritsen 1950 139,5cm
F1 fictief
G1 fictief
De toren, aansluitend tegen het westeinde van het zuidschip, bestaat uit twee XV B geledingen en pas in 1613 is de 62 meter hoge toren bekroond met een lantaarn naar het ontwerp van Hendrik de Keyser ten behoeve van het aanbrengen van een nieuw klokkenspel. Dit klokkenspel is het oudste Hemony-carillon dat nog bewaard is gebleven in Nederland. Het plan om een tweede toren te bouwen is niet uitgevoerd omdat de aangebouwde Mariakerk dit belemmerde. Wel is de fundering aangelegd die nu nog aanwezig is. In 1459 werd de eerste steen gelegd. Op de zuidoosthoek een achtzijdig traptorentje, oprijzend tot de omloop op de eerste geleding; tegen de westzijde van de onderste geleding twee zware steunberen. De toren en het carillon werden in 2009/10 gerestaureerd. Er zijn 47 klokken waarvan 28 originele Hemony klokken. Deze laatste werden niet gerestaureerd. Wel zijn de klepels vervangen wat het geluid verbeterde. De klokkenstoel werd vanwege betonrot vervangen door een lichter metalen exemplaar. De klokken hangen nu hoger waardoor het geluid beter weg kan. De toren is eigendom van de Gemeente Deventer.
Tot 1885 stond er een armenhuisje tegen de toren, van waaruit de verschillende armenkassen werden beheerd.
Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan één van P. Hemony, 1653, diam. 173 cm. en drie moderne klokken. Klokkenspel, waarvan 21 klokken gegoten door F. en P. Hemony 1647/53, 7 door F.Henomy 1664 en 1 H.Wegewaert 1613. Trommelspeelwerk van Nering Bögel, 1866. Mechanisch torenuurwerk, Firma Borel, Parijs, 1862. In de dakruiter boven de Magistratenkapel een klok van een anonieme gieter, 1943, diam. 55 cm.
Drtv nieuws - Drieluik voor Grote of Lebuïnuskerk - vrijdag 29 mei
De restauratie werkzaamheden van de 'Grote of Lebuinuskerk' zitten er op en dat werd gevierd. Donderdag werd een drieluik onthuld dat bestaat uit het wilgenhout van de wilgen die moesten wijken bij het project 'Ruimte voor de rivier'.
Netherlands Overijssel Deventer (Sint-Nicolaas) Bergkerk Nederland Romaanse kruisbasiliek
The Berg church was built between 1198-1209, near the former harbor Deventer. She was in the heyday of the Hanseatic city founded by Norbertine from the Westphalian Varlar (near Coesfeld). The church, a Romanesque basilica was dedicated to Saint Nicholas, the patron saint of sailors. The building is very similar to churches in the Baltic States. It was consecrated by the Bishop of Livonia. In the 15th century, the Bergkerk several renovations making it a late Gothic character. Then the two characteristic steeples built in that period (the lower part of the towers is still original). In 1580 the church went into the hands of the Protestants, when the building was from the Dutch Reformed Church. The interior was, as usual, immediately stripped of the Catholic characteristics. The wall and vault paintings disappeared under a layer of whitewash.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
De Bergkerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Ze is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). De kerk, een romaanse kruisbasiliek, werd aan Sint-Nicolaas gewijd, de beschermheilige van de schippers. Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. Het werd ingewijd door de bisschop van Lijfland.
In de 15e eeuw onderging de Bergkerk diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. Zo zijn de twee karakteristieke torenspitsen in die periode gebouwd (het onderste deel van de torens is nog wel oorspronkelijk).
In 1580 ging de kerk over in de handen van de protestanten; het gebouw was vanaf toen van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Het interieur werd, zoals gebruikelijk, direct ontdaan van de katholieke kenmerken. De wand- en gewelfschilderingen verdwenen onder een laag witkalk.
Ægum (FRL) de klokken van de Hervormde toren (na restauratie)
Hoe oud het dorpje Aegum (Eagum) is, is niet bekend, maar gezien de bouwstijl van de oude kerktoren die in het dorpje gelegen is, werd de toren in de 13e eeuwgebouwd. In het begin van de 16e eeuw kreeg de toren een zaal. De kerk zelf was in 1777 zo slecht geworden, dat deze afgebroken werd, en vervangen door een nieuwe die in 1778 gereed was. Die kerk werd vervolgens in 1838 verkocht om afgebroken te worden, wat in 1856 ook gebeurd is, maar de toren is wel blijven staan en is in 1983 gerestaureerd. In Aegum gaat het verhaal dat de stenen van het kerkgebouw destijds zijn hergebruikt voor het bouwen van een kroeg in Opeinde
De luidklokken;
De oorspronkelijke westelijke klok is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Deze klok dateerde uit 1326 en was gegoten door de klokkengieter Stephanus. Op 24 juli 1998 is een vervangende luidklok bijgeplaatst. Deze klok is in 1958 door Petit en Fritsen te Aarle-Rixtel gegoten voor de inmiddels buiten gebruik gestelde Christus Koning Kerk aan de James Wattstraat te Amsterdam. De klok heeft een kroon en een traditionele randversiering. De onderdoorsnede van de klok is 63,5 cm. en een gewicht van ca. 65 kg. de slagtoon is Dis2. In de tekstband staat: A.D. 1958. Het opschrift op de flank is: St. LEONARDO MARTIJRI GORCOMIENSI. Boven de slagrand staat: PETIT ET FRITSEN ME FUDURUNT 2881 Deze klok hangt ook aan een rechte luidas. Beide klokken hebben smeedstalen klepels en een kleine stalen luidarm.
Stadstour Deventer - Hanzestad Deventer, vooruitstrevend historisch
Deventer is één van de oudste Nederlandse steden. Zo vind je in Deventer het oudste stenen huis van Nederland en het oudste stadspark van Nederland (het Worpplantsoen). Deventer staat bij het grote publiek vooral bekend om de Deventer koek, de Brink, Boekenmarkt en Dickens festijn. Maar Deventer is nog veel meer en dat gaan wij ontdekken. Tijdens deze tour staan wij stil bij het oude en het nieuwe Deventer.
Ontdek het oude en nieuwe Deventer nu ook in ons uitgebreide verslag:
Drieluik Lebuinuskerk Deventer Daventriptiek, Triptych
The process of making a Triptych with old and new techniques for the Lebiunuschurch in Deventer, Netherlands.
Made by Atelier & MaakPlaats de kruittoren.
With thanks to AMR Europe, Bosch Hinges bv, Ruimte voor de rivier,
Zwolle, kerkklokken Peperbus of Onze Lieve Vrouwe-toren
De #kerkklokken van de Peperbus of Onze Lieve Vrouwe-toren te Zwolle!
Woensdag 5 juni 2019, 17:00 uur
0:00 Foto's en automatisch beiaardspel
0:46 Kerkklok 4 luiden
2:14 Kerkklok 3 luiden
4:42 Kerkklok 2 luiden
6:36 Kerkklok 1 luiden
9:50 Kerkklokken luiden
Na de voltooiing van de Onze Lieve Vrouwekerk in 1454 is er in 1457 reeds sprake van het maken van een klokkenstoel voor twee klokken. Of hier van de huidige onderste geleding van de romp of van een andere toren sprake is, is niet bekend. Ander bronmateriaal vertelt dat de bouw van de huidige toren is begonnen in 1463. De toren werd gebouwd door stadsbouwmeester Berend van Covelens. In 1477 werd de afdichting aanbesteed. De toren had toen twee geledingen met kapitelen en drakenspuwers op de hoeken. Een jaar later besloot men de toren echter hoger op te metselen. In 1481 werd hout geleverd voor de afdichting. Een klokkenstoel werd gemaakt in de derde geleding.
Een klokkengieter uit Deventer ontving in 1480 al 73 rijnse gulden. In 1484 kreeg meester Geert van Wou uit Den Bosch de opdracht om drie klokken te gieten, een sol van 929 pond, een fa van 1311 pond en een mi klok van 1731 pond. In oktober van dat zelfde jaar kwam daar nog een re klok van 2300 pond bij. Op Palmpasen van het jaar 1485 werd ook nog een la klok van 640 pond geleverd en ten slotte in 1486 een ut of do klok van 3437 pond. De klokken werden door negen vooraanstaande burgers van de stad geschonken. Hiermee was de toren met klokken voltooid. De romp was drie traveeën hoog. De huidige galmgaten laten nog de plaats van de zes luidklokken vermoeden. Van de klokken is alleen de Mariaklok (la) nog aanwezig en is opgenomen in de beiaard.
De blikseminslag in de toren van de Grote- of St. Michaëlskerk in 1669 had grote gevolgen voor die ruim 115 meter hoge toren. Ze was dusdanig beschadigd, dat besloten werd de hele toren af te breken. Daardoor was de Onze Lieve Vrouwetoren plotseling van groter belang geworden voor de verdediging van de stad. De kerk werd niet meer voor de eredienst gebruikt sinds 1591. In de kerk werd een werkplaats ingericht voor de orgelbouwers Schnitger tussen 1718 en 1721 voor de bouw van het grote orgel in de St. Michaëlskerk. Ook deed het gebouw dienst als opslagplaats voor legervoertuigen, karossen en als opvangplaats voor door watersnood getroffen boeren. De toren kreeg in werd in 1727 van een uivormige kap voorzien. Eerst in 1809 kreeg het gebouw zijn functie als gebedshuis weer terug.
Evenals de toren van de Grote Kerk werd ook de Onze Lieve Vrouwetoren in januari 1815 door de bliksem getroffen. De uivormige kap, de lantaarn en een gedeelte van de bovenste geleding van de romp werden verwoest. Jarenlang lag de toren open als een 'zuurkoolvat'. Twee van de drie nog aanwezige van Wou-klokken waren met een razende vaart door het dak van de kerk gekomen. Het pas in 1813 aangekochte Brunswickorgel in de kerk werd danig beschadigd. De in 1714 gegoten klok overleefde deze ramp wel. De klokken werden omgegoten. Het orgel en dak gerepareerd.
De Peperbus bezit een carillon van 51 klokken. In 1929/1930 werd de beiaard gegoten door de fa. John Taylor & Co uit Loughborough, Engeland. De omvang van de beiaard werd bepaald op 3½ octaaf (C1 - g4) en zijn spel klonk voor het eerst bij de opening van de oude IJsselbrug op 15 januari 1930. Een fonds dat door de Zwolse burgerij bijeen gebracht werd ter realisering van de IJsselbrug behoefde slechts gedeeltelijk aangewend te worden. De overgebleven middelen zijn in overeenstemming met de wens van de burgerij bestemd voor een Zwols carillon. Vier van deze klokken, waaronder de klok uit 1714, worden gebruikt als luidklok.
Sinds september 2018 kunnen de klokken weer met de hand worden geluid. Dit wordt met enige regelmaat gedaan door het Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël, vernoemd naar de patroonheilige van de stad Zwolle. Ter gelegenheid hiervan hebben de klokken namen gekregen, omdat ze voorheen in zekere zin naamloos waren.
→ Kerkklok 1: Michaël, Claes Noorden en Jan Albert de Grave, 1714, 1580 mm, 2200 kg, c1
+ CLAES NOORDEN ET IAN ALBERT DE GRAVE ME FECERVNT AMSTELODAMI: ANNO DOMINI 1 7 1 4 +
Wapen van Zwolle
→ Kerkklok 2: Maria, John Taylor and Co, 1929, 1150 mm, 900 kg, f1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
→ Kerkklok 3: Christoforus, Johan Taylor and Co, 1929, 1020 mm, 650 kg, g1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
COMMISSIE TOT OVERBRUGGING VAN DE IJSSEL
NABIJ HET KATERVEER
AAN
DE GEMEENTE ZWOLLE
HET KLOKKENSPEL WAARVAN IK DEEL UITMAAK,
KLONK VOOR HET EERST OVER ZWOLLE
OP DEN DAG DER OPENSTELLING
VAN DE BRUG.
→ Kerkklok 4: Antonius (Poortklok), Johan Taylor and Co, 1929, 900 mm, 450 kg, a1
TAYLORS BELLFOUNDERS LOUGHBOROUGH ENGLAND 1929
Met dank aan dhr. Borst, dhr. Dijkink en de luiders van het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël!
De Grote of Lebuïnuskerk In de mist
De bourdon klok van de Lebuinuskerk in Deventer
De bourdon van de Lebuinuskerk in Deventer
Lebuinuskerk | Restauratie Holtgräveorgel Deventer | Deel 1: Start werkzaamheden
Dit is de eerste in een driedelige serie video's over de restauratie van het Holtgräveorgel in de Lebuinuskerk te Deventer. De restauratie is begonnen in oktober van 2017, de heringebruikname staat gepland voor september 2018
Bouwen van Torens van Karton ( Deventer op Stelten 2018)
Korte reportage van het bouwproces van de kartonnen torens tijdens Deventer op Stelten 2018. Iedereen draagt daarbij zijn steentje bij.
Een kleine kartonnen kathedraal.
Hans van der Pol vertelt over de Lebuinustoren
De Lebuinus toren staat in de steigers. Hans van der Pol vertelt waarom hij houdt van van de Lebuinus toren.
Landgoed Sterrebosch Twello Gemeente Voorst en de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer
Landgoed Sterrebosch Het meest oostelijk gelegen landgoed in de gemeente Voorst.
Op de dijk heeft men een schitterend uitzicht over het stadsland met uitzicht op de Deventer toren. De toren van de grote kerk. De Lebuineskerk Landgoed Sterrebosch is de groene muur op de grens van Gelderland en Overijssel. Van oorsprong Romaanse kerk met crypte en veel wand- en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw.
De Lebuïnuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk. De Lebuïnuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580) dienst als kathedraal. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.
Huidige kerk
De huidige kerk, een gotische hallenkerk, kwam tot stand tussen 1450 en 1525. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk.
Muurschilderingen van voor de reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 onder andere teruggevonden op het plafond van de crypte en in de Magistraat, de kapel die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde en met schilderingen versierde kruis-, ster-, en netgewelven. Deze ondergingen in de jaren 2007-2010 een belangrijke restauratie. De overige bepleistering van het interieur is, met uitzondering van de delen die van muurschilderingen voorzien waren, in de jaren vanaf 1927 verwijderd.
De grote lebuinuskerk te Deventer
De op name zijn gemaakt van af de grote lebuinuskerk te Deventer