Turkey/Trabzon (Hagia Sophia Museum-Ayasofya Camii) Part 14
Welcome to my travelchannel.On my channel you can find almost 1000 films of more than 70 countries.
See the playlist on my youtube channel.Enjoy!
Hagia Sophia-Ayasofya Camii:
Hagia Sophia is a museum, formerly Greek Orthodox church which was converted into a mosque in 1584, and located in Trabzon, in the north-eastern part of Turkey. It dates back to the thirteenth century when Trabzon was the capital of the Empire of Trebizond. It is located near the seashore and two miles west of the medieval town's limits. It is one of a few dozen Byzantine sites still extant in the area. It has been described as being regarded as one of the finest examples of Byzantine architecture.
Hagia Sophia was built in Trebizond during the reign of Manuel I between 1238 and 1263. The oldest graffiti carved in the apses of the church contain the dates 1291 and 1293. After Mehmed II conquered the city in 1461, the church was possibly converted into a mosque and its frescos covered in whitewash. Other scholars suggest it was not converted until 1584, being spared the initial transformation because it stood several kilometers outside the city walls. The monastery next door continued to be used by monks as late as 1701, when Tournefort found them still in residence. It is likely that the monks gradually abandoned a building that failed to protect them from harassment and predation, and the Turks assumed its use without needing to expel them.
In 2012, the religious authorities (Diyanet) filed a lawsuit against the ministry of culture, claiming the ministry had been 'illegally occupying' the church for some decades. The Diyanet won the case, getting ownership of the building. On 5 July 2013, the former church was partially converted for a while into a mosque according to the local Vakif Direction of Trabzon, which is the owner of the estate. The reconstruction works have already been started. Some frescoes were veiled and the floor covered by a carpet. The mufti of the Turkish province Trabzon said that “the works for opening the Hagia Sophia mosque in the city to practice prayers again are going on,” and that “during the prayer the mural paintings will be covered by curtains. The local union of architects from Trabzon filed a lawsuit against the ministry of religious affairs' conversion plan. A local judge ruled the transformation of the former church to be illegal, and ordered it to be maintained as a museum.Wikipedia
Ayasofya Müzesi Belgesel Video Trabzon Hagia Sophia Museum Video Rehberim.com
Ayasofya Museum, Trabzon, Turkey
Hagia Sophia, also known as Ayasofya Museum, is a monastery church and the most important historical sight in Trabzon. Believed to be built during the reign of Manuel I (1238-1263), this church became a mosque, military depot, hospital, mosque again in 1880 and finally turned into a museum in 1964.
A very impressive building with a frieze on the south side depicting the creation of Adam and Eve, the Garden of Eden, picking the forbidden fruit, expulsion, and Cain slewing Abel. Just the first of today's sights that would be filled with important monasteries in Eastern Turkey.
Ayasofya Kilisesi Müzesi Trabzon - Church of Hagia Sophia Museum, Trabzon
Ayasofya Kilisesi Müzesi Trabzon
Öz Antalya Tur İle Gezi Çekimleri
ozantalyatour.com.tr
Çekimler: Mehmet SÖKMEN - 14-23.07.2010
mehmetsokmeninyeri.com
mehmetsokmeninyeri.com/masaj
05325258493
Church of Hagia Sophia Museum, Trabzon
With Öz Antalya Tour Travel Photography
ozantalyatour.com.tr
Shot: Mehmet Sökmen - 14-23.07.2010
mehmetsokmeninyeri.com
mehmetsokmeninyeri.com/masaj
05325258493
Trabzon, Turkey | Tatil Budur | Hagia Sophia | Sümela Monastery
Trabzon, Turkey | Tatil Budur | Hagia Sophia | Sümela Monastery | Part 1
Hagia Sophia Museum, Trebizond - Ayasofya Müzesi, Trabzon
Saint Sophia Museum; the former Chalcedonian church of Hagia Sophia (Turkish: Ayasofya) meaning Holy Wisdom, is located in the city of Trabzon in the north-eastern part of Turkey. Hagia Sophia was built in Trebizond during the reign of Manuel I between 1238 and 1263. After Sultan Mehmed Khan II conquered the city in 1461, the church was converted into a mosque until 1964 when it was turned into a museum.
Ayasofya Müzesi; eski Kalkedon kilisesi Hagia Sophia (Kutsal Bilgelik), Türkiye'nin kuzey-doğu kesiminde Trabzon'da yer almaktadır. Ayasofya kilisesi, Manuel I döneminde 1238 ila 1263 yılları arasında Trabzon’da inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet Han 1461 yılında kenti fetih ettikten sonra kilise, müze haline getirildiği 1964 yılına kadar cami olarak kullanılmıştır.
To follow, subscribe and like Stork Kosova
Facebook:
Twitter:
Google+:
Ayasoyfa Müzesi (Hagia Sophia Museum) ve Trabzon Havadan Çekim
Trabzon ve Ayasofya Müzesine hiç bu açıdan baktınız mı?
Turcja - Trabzon, Hagia Sophia - Sumela Monastyr
Turcja - Trabzon, Hagia Sophia - Sumela Monastyr
【K】Turkey Travel-Trabzon[터키 여행-트라브존]세계에서 가장 빠른 춤, 흑해 전통 ‘호론’/Horon Dance/Black Sea
■ KBS 걸어서 세계속으로 PD들이 직접 만든 해외여행전문 유투브 채널 【Everywhere, K】
■ The Travels of Nearly Everywhere! 10,000 of HD world travel video clips with English subtitle! (Click on 'subtitles/CC' button)
■ '구독' 버튼을 누르고 10,000여 개의 생생한 【HD】영상을 공유 해 보세요! (Click on 'setting'-'quality'- 【1080P HD】 ! / 더보기 SHOW MORE ↓↓↓)
● Subscribe to YOUTUBE -
● Follow me on TWITTER -
● Like us on FACEBOOK -
● KBS 걸어서세계속으로 홈페이지 -
[한국어 정보]
호론이라 부르는 흑해 전통춤은 리듬이 빠르고 동작도 무척 경쾌하다. 특히 여자들의 어깨를 터는 듯한 춤과 남자들의 힘찬 발동작이 인상적이다.
[English: Google Translator]
Horon, it called the Black Sea dance is also very quick and nimble action rhythm. Particularly impressive is the powerful footwork of the dance like Tur shoulders of women and men.
[Turkish: Google Translator]
Horon, Karadeniz dans da çok hızlı ve çevik hareket ritmi denir. Özellikle etkileyici kadın ve erkeklerin Tur omuz gibi dans güçlü ayak olduğunu.
[Information]
■클립명: 유럽115-터키06-18 세계에서 가장 빠른 춤, 흑해 전통 ‘호론’/Horon Dance/Black Sea
■여행, 촬영, 편집, 원고: 은희각 PD (travel, filming, editing, writing: KBS TV Producer)
■촬영일자: 2012년 3월 March
[Keywords]
유럽,Europe,유럽,터키,Turkey,Turkey,은희각,2012,3월 March,트라브존,Trabzon,Trabzon,Trebizond
TRABZON AYASOFYA
Merhaba Ben Erdoğan Budak, Etrafımdaki gördüklerimi sizlerede sunma çabası içerisinde videolar kayda alıyorum. ABONE olarak desteğinizi göstermenizi dilerim.
#AYASOFYA #TRABZON
BU YER HAKKINDA BİLGİ
AYASOFYA CAMİİ
Trabzon’da şehrin doğu tarafında kiliseden çevrilen cami.
Müellif:
SEMAVİ EYİCE
Mâbed şehrin içinde olmadığından esas kilise gibi muamele görmemiş ve fethin hemen arkasından cami yapılmamıştır. Bir manastır kilisesi olduğu anlaşılan Ayasofya Trabzon’un 1461’de fethinden sonra bir süre daha Rumlar’ın elinde kalmıştır.
Kubbedeki badanalar temizlendiğinde ortaya çıkan freskolar üzerine kazıma suretiyle yazılan bir yazı kubbenin 1484’te tamir edildiğini bildirmektedir. Aynı yerdeki ikinci bir yazıdan da kubbenin ve belki de kilisenin Georgios Thutos tarafından 1547 Ekiminde tamir edildiği öğrenilir. Böylece Ayasofya’nın bu tarihlerde henüz Rumlar’ın elinde olduğu anlaşılmaktadır. Trabzon hakkındaki yayınlarda Ayasofya’nın cami oluşunun tarihi değişik olarak verilmiş, hatta bunu 1660’a kadar çıkaranlar olmuştur. 1648’de Trabzon’a gelen Evliya Çelebi’nin yazdığına göre “kefere asrında bina olunan” Ayasofya, matbu nüshadaki yazılışa göre Körlet (?) Ali Bey adındaki bir vali padişahtan izin aldıktan sonra 991 (1583) yılında bir mahfil ve minber ilâvesiyle camiye çevirmiştir. Evliya Çelebi minaresinin “tarz-ı kadîm” üzere yapıldığını, güzel bir minber ve mihrabı bulunduğunu bildirerek etrafında zeytin bahçeleri olduğunu da sözlerine ekler. Seyahatnâme’nin J. von Hammer’in elinde bulunan ve kısmen İngilizce’ye çevirdiği nüshasında ise Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi tarihi 951 (1544-45) olarak gösterilmiştir. Ayasofya hakkındaki büyük yayında da (D. Talbot Rice, The Church of Haghia Sophia at Trebizond) bu tarih aynen alınmıştır. Aynı eserin 1155’te (1742) istinsah edilen yazma nüshasında (İÜ Ktp., TY, nr. 5939, vr. 2586) Ayasofya’yı camiye çeviren valinin adı “Kurd” olarak yazılmıştır ki doğrusu da bu olmalıdır. Nitekim Trabzon’da hâlâ Kurdoğulları adında bir aile vardır. Kilisenin camiye dönüştürülmesi tarihi de herhalde 1583’tür.
Ayasofya’yı cami halinde gören ilk Batılı seyyah, 1609’da Trabzon’dan geçen Fransız Julien Bordier’dir. Ondan sonra bütün seyyahlar bu mâbedden bahsetmişlerdir. XIX. yüzyılda da Ayasofya’nın Ch. Texier (1838) ve J. Laurens (1846) tarafından resimleri çizilerek gravür halinde yayımlanmıştır. 1830-1840 yıllarında caminin cemaati olmadığından bakımsız bir durumda bulunduğu anlaşılmaktadır. 1281 (1864-65) yılında Trabzon’a teftişe gelen Bursalı Rızâ Efendi’nin öncülüğüyle camide büyük ölçüde tamirat yapılmış, açıkta olan fresko duvar resimleri kapatılmıştır. 1880’lerde Ayasofya askerî depo haline getirilmiş, fakat az sonra önemli ölçüde bir tamir daha görmüştür. Yüzyılın sonlarında caminin bir kolera salgınında tecrithâne olarak kullanıldığına dair bir rivayet vardır. 1916-1917’de Trabzon’un Ruslar tarafından işgali yıllarında Rus arkeologları burada bazı araştırmalar yapmışlardır. 1940’lı yıllarda II. Dünya Harbi sırasında Ayasofya tekrar askerî depo yapılmış ve hatta içinde benzin varilleri muhafaza edilmiştir. 1957’de yeniden ibadete açılan cami 1958’den itibaren içindeki freskoların meydana çıkarılması gayesiyle kapatılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Ayasofya şimdi müze haline getirilmiştir.
Belki daha eski bir yapının kalıntıları üstünde yükselen Ayasofya, Bizans mimarisinde çok yaygın olan dört sütunlu, kapalı haç biçiminde bir plana sahiptir. Tam ortada yüksek kasnaklı kubbe bulunmaktadır. Bu biçimi ile kilisenin Trabzon’da Komnenos hânedanı hüküm sürdüğü yıllarda, 1245-1255 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Duvara kazınan bir hâtıra yazısı 1291 tarihini vermektedir. İçindeki fresko resimler de 1260’a doğru tamamlanmış olmalıdır. Mâbedin batı tarafında yükselen ve Türk devrinde minare olarak da kullanılan dört köşe planlı ve iç duvarlarında resimler bulunan çan kulesi, süslemelerin üzerindeki bir yazıdan anlaşıldığına göre 1443 tarihlidir.
Tamamen kesme taştan olan Ayasofya’nın iki yanında taşkın ve dışarı iki sütuna dayanan üçer kemerle açılan holler Bizans sanatına yabancıdır. Cephelerde görülen bazıları kabartma süsleme de daha çok Kafkasya sanatları ile bağlantılıdır. Bazı süs motifleriyle hollerin sütun başlıkları üstündeki mukarnaslı yastıklar ve yanlardaki nişler ise Anadolu Selçuklu sanatından alınmıştır. Böylece Trabzon Ayasofyası, Bizans-Kafkasya ve Selçuklu sanatlarının karma eseri olarak meydana gelmiştir. Câmi, İngiliz arkeologu D. Winfield tarafından içeride sağlam kalabilmiş bütün freskolar meydana çıkarılarak restore edilmiştir. Mâbedin zemininde de renkli mermerlerden yapılmış, geçmeli zengin bir döşeme mozaiği kalıntısı vardır. Bugün Ayasofya’da cami olduğunu hatırlatacak hiçbir iz görülmemektedir.
YENİ KANALIM : cafeebudake
SOSYAL PLATFORMLAR
facebook : ebudake
facebook : erdoganbudakofficial
instagram : ebudake
twitter : ebudake
Hagia Sophia ( Ayasofya ) Trabzon Turkey 2016 GoPro
TURKEY TRABZON AYASOFYA 2016 GOPRO.
WATCH 1080 P HD....
Trabzon Hagia Sophia Garden
Provided to YouTube by The Orchard Enterprises
Trabzon Hagia Sophia Garden · Doğa Sesleri
Trabzon Sumela and Long Lake - Nature Sounds for Relaxation, Meditation and Deep Sleep
℗ 2015 YÜCELEN MÜZİK
Released on: 2015-05-25
Auto-generated by YouTube.
Trabzon guide for 4 days! #Turkey #trabzon طرابزون تركيا الجميلة في أربعة أيام؟ #طرابزون #تركيا
سبسكرايب و شير :) و تابعوني على انستاجرام و فيسبوك و تويتر. كل التفاصيل و اسماء المطاعم و مواقعها مفصلة تحت
Instagram :
Facebook :
Twitter :
Website :
_____
اليوم الأول
1. شارع أوزون (الشارع الطويل)
2. ميدان أتاتورك.
3. جميل أوستا - العنوان : Cemilusta, İskenderpaşa, Belediye Caddesi., Atatürk Alanı No:6, 61100 Merkez/Ortahisar/Trabzon, Turkey
4. جميل أوستا أكتشابات كباب - العنوان : Cemilusta Akçaabat Köfte, Dürbinar, Sahil Park Alanı, Adnan Menderes Cd. No:120, 61300 Akçaabat/Trabzon, Turkey
____
اليوم الثاني:
1.بحيرة سيرا ليك : مطعم أكبينار يلدزلي - العنوان : Yıldızlı Mah., Sahil Yolu Cad. Yıldızlı Toki Konutları Yanı, 61300 Akçaabat/Trabzon, Turkey
2. مطعم علي كفتشي - العنوان : Köfteci Ali, Söğütlü, Adnan Kahveci Blv. 6/A, 61300 Akçaabat/Trabzon, Turkey
3. مطل بوزتيبة - العنوان : Boztepe, İran Cd. No:192, 61030 Ortahisar/Trabzon, Turkey
4. مطعم بوردو مافي - العنوان : Boztepe, İpekyolu Cd., 61030 Ortahisar/Trabzon, Turkey
____
اليوم الثالث:
1. مغارة تشال - العنوان : Çal Mağarası, Çalköy, 61390 Düzköy/Trabzon, Turkey
2. كمير ألتي - العنوان : Çarşı, 61200 Ortahisar/Trabzon, Turkey
3. سوق بيديستين - العنوان : Çarşı, Bedesten Cd. No:36, 61200 Trabzon Merkez/Trabzon, Turkey
4. فورم مول - العنوان : Kalkınma, 2. Sahil Yolu Cd No:101, 61200 Merkez/Ortahisar/Ortahisar/Trabzon, Turkey
5. حديقة أيوف - العنوان : Kalkınma, 61080 Trabzon Merkez/Trabzon, Turkey
____
اليوم الرابع:
1. كتافة سيراييلي - العنوان : Sarayli Künefe Trabzon, DEVLET SAHİL YOLU CADDESİ, 61030 Trabzon
2. مسجد أية صوفيا - العنوان : Trabzon's Hagia Sophia Museum, Fatih, Zübeyde Hanım Cd., 61040 Ortahisar/Trabzon, Turkey
3.قلعة طربزون - العنوان : Ortahisar, Burç Sk. No:10, 61030 Trabzon Merkez/Trabzon, Turkey
4.مسجد الفاتح - العنوان : Ortahisar, Fatih Cami Sk. No:6, 61030 Trabzon Merkez/Trabzon, Turkey
5. 100 مطعم ييل للسمك - العنوان : Kalkınma, Ortahisar 100. Yıl Balıkçı Barınağı D:19, 61100 Ortahisar/Trabzon, Turkey
Aya Sofya (Hagia Sophia) Trabzon
Die Hagia Sophia ist eine große, ehemalige byzantinische Klosterkirche in Trabzon (früher Trapezunt) im Nordosten der Türkei. Die Kreuzkuppelkirche wurde im 13. Jahrhundert errichtet, als Trapezunt die Hauptstadt des gleichnamigen Kaiserreichs war, während der osmanischen Herrschaft im 16. Jahrhundert in eine Moschee umgewandelt und mit Unterbrechungen bis in die 1950er Jahre in dieser Funktion verwendet. Nach der Restaurierung der erhaltenen Fresken, die unter einem weiß gestrichenen Wandputz freigelegt wurden, war das bedeutendste Baudenkmal der Stadt seit 1964 als Museum (Aya Sofya Müzesi) zugänglich. Nach einer umstrittenen Gerichtsentscheidung von 2012 wurde die Hagia Sophia wieder in eine Moschee umgewandelt. Im Juli 2013 fand das erste Freitagsgebet statt
Trapezounta - Trabzon - Agia Sophia, Frondistirio, Karadeniz
During my trip to the city of Trabzon (old Pontic capital of Trapezounta) our tour guide showed us the main features of the city.
Trabzon had a large church of the Metropolis called Saint Gregory on peak, which was the most dominant and amazing thing to see when you entered the city. It somehow dissapeared (got knocked down) after 1922!!!
Along the coast you would then marvel at the Frondistirio school which was ahead of its time and finally the church of Agia Sophia.
Our tour went for two weeks in 1997 and was organised by Georgos (George) Andreadis, author of books like tamama. He has been visiting the region since the 1950's but was banned by the Turkish government after 1998!! Its his croaky voice you hear over the PA on the Bus..
Later on we visited the Church of Agia Sophia which was transformed to a Mosque then to a museum (as is today).
Theo (from Thessaloniki) has his go at making us laugh!!! and the local Police didn't stop following and video taping everything....
The music is from the albums Mariam ana and Passion of the Christ
Turkey Trabzon
The ancient city of Trabzon saw its most affluent days after the Latin Fourth Crusade turned against their fellow Christians and captured Constantinople in 1204 The successor Byzantine state in Trebizond survived until 1461 and grew rich from its strategic location at the Black Sea end of the Silk Road from Asia. The Church of Haghia Sofia (Holy Wisdom) in Trabzon, now a museum, is one of the most beautiful examples of Byzantine architecture. Video taken in 2004.
AYASOFYA CAMİİ VE MÜZESİ - HAGİA SOPHİA MUSEUM | DRONE ÇEKİMLERİ
Ayasofya Müzesi ve Camii Drone ile hava çekimleri 4khavacekim.com
TRABZON AYASOFYA MÜZESİ VE SAHİL-2
Aya Sofia Museum Trabzon November 2013
Trabzon Ayasofya Müzesi Gezi (Hagia Sophia)
Kayıt : Emre Yücelen
Doğa Sesleri için gittiğimiz Trabzon'da ilk kaydımızı Ayasofya Müzesi bahçesinde yaptık. Daha sonra da sizin için içini gezdik.
Günümüzde müze olarak kullanılmakta olan Trabzon Ayasofya Kilisesi, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1.Manuel Komnenos zamanında (1238-1263) inşa edilmiştir. İngiliz seyyah ve araştırmacı G.Finlay tarafından 1427 yılına tarihlenen çan kulesi kilisesinin batısında yer almaktadır. Kilisenin kuzeyinde bulunan üç apsisli şapel kalıntısı ise daha erken bir döneme ait olmalıdır.
Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur. Ayasofya, yüzyıllar boyunca şehri ziyarete gelen seyyah ve araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Trabzon üzerine anlattıkları ile ünlü Evliya Çelebi (1648), Pitton de Tournefort (1701), Hamilton (1836), Texier (1864), Trabzon Şakir Şevket (1878) ve Lynch (1893) yapıya önem veren kişiler arasındadır.
1864 yılında harap durumda olan caminin Bursa’lı Rıza Efendi’nin teşvikleriyle yeni baştan onarıldığı bilinmektedir. I. Dünya Savaşı yıllarında sırasıyla depo, hastane, daha sonraları yine cami olarak kullanılmıştır. 1958-1962 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Edinburg Üniversitesi’nin işbirliği ile restore edilerek 1964 yılından sonra müze olarak ziyarete açılmıştır.
Üstün bir işçiliğin görüldüğü taş plastiklerde, hıristiyan sanatının yanısıra Selçuklu dönemi İslam sanatının da etkileri görülmektedir. Kuzey ve batıdaki revak cephelerinde görülen geometrik geçmeli bezemeleri içeren madalyonlarla, batı cephede görülen mukarnaslı nişler Selçuklu taş işlemelerindeki özellikleri taşımaktadır.
Binanın en görkemli cephesi güneyidir. Burada Adem’le Havva’nın yaratılışı kabartma olarak bir friz halinde anlatılmıştır.
Güney cephedeki kemerin kilit taşı üzerinde Trabzon’da 257 yıl hüküm süren Kommenosların sembolü olan tek başlı kartal motifi bulunmaktadır. Benzer bir kartal tasviri ana apsisin dışında doğu tarafta yer alır. Bu cephede, kentaur grifon gibi karışık varlıklar, güvercinler, merkezlerinde yıldız ve hilal bulunan kare panolar, içleri bitkisel motifli madalyonlar yer almaktadır.