Cetatea și Monumentul Tropaeum Traiani – Adamclisi
Denumirea actuală vine de la numele turcesc Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului). Monumentul triumfal Tropaeum Traiani „Nerva Traian August, împărat și cezar, învingătorul germanilor și dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei.” Marele monument se pare că a fost construit în perioada 106-109, ca omagiu pentru înfrîngerea în anul 102 a coaliției geto-dacică alături de care luptau triburile de buri și sarmați. O mare bătălie, probabil cea de la Tapae, a fost cu greu câștigată de romani, iar marele împărat Traian a trimis să construiască un monument măreț la Adamclisi pe nimeni altul decât Apolodor (Apollodoros) din Damasc, cel care a proiectat Columna lui Traian și Forul lui Traian de la Roma, dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin. Complexul cuprindea Monumentul Triumfal, un altar cu numele celor 3800 de soldați romani căzuți în luptă (în urma studiilor se presupune că rudimentarii daci și aliații lor au avut pierderi de 3 ori mai mari) și un mausoleu dedicat unui ofițer superior (descoperit de Grig. Tocilescu în 1897). Actualul monument este o replică a originalului care ajungea la 39 de metri înalțime și avea diametrul de 38 de metri. Refacerea lui a început în 1974 și a durat trei ani, tot atât cât le-a luat romanilor să îl construiască de la zero. Piesele originale (o parte au fost recuperate din curțile oamenilor, fiind folosite construcția fântânilor, a hambarelor și a tot felul de dependințe gospodărești) sunt adăpostite în muzeul construit în centrul satului Adamclisi; Cetatea Tropaeum Traiani Al doilea mare obiectiv turistic de la Adamclisi este cetatea romană. Ea este considerată drept cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei și a fost construită odată cu monumentul, fiind locuită inițial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane. Mai târziu cetatea a fost ridicată la rangul de „municipium”, iar după invazia goților a fost reconstruită din temelii de împăratul Constantin cel Mare. Lovitura de grație a fost dată de avari (anul 587) după a căror invazie cetatea a fost abandonată definitiv.
Topaeum Traiani
Monumentul de la Adamclisi este ridicat de romani în amintirea victoriei obţinute contra oştilor lui Decebal în campania din Dobrogea din 102.
Despre complexul de monumente de la Adamclisi istoricii au mai multe întrebări decât răspunsuri. Un lucru este cert: ele sunt legate de războaiele purtate de romani cu daci. Dintre cele trei monumente – un altar, un tum şi Tropaeum Traiani – cel din urmă este cel mai important.
Află toată povestea pe
Consultant științific – Dorin Matei, redactor-șef Magazin istoric
Radio România Constanța
Prezentare, voice over – Silvia Pascale
Operator video/editor video – Bogdan Turlacu
Coordonator proiect – Dana Sterghiuli
Tropaeum Traiani / Monumentul de la Adamclisi
Facebook :
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române
Adamclisi, Tropaeum Traiani, monument triumfal roman
Într-o zonă împădurită de coline, la nord de comuna constănţeană Adamclisi, se află unul dintre cele mai importante vestigii antice de pe teritoriul României. Cândva, istoricii îl considerau un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii (106-109), pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor din anul (102). Controversele istoricilor asupra acestui monument au fost multe de-a lungul timpului, iar o ultimă încercare îi aparţine cercetătorului român Vasile Rudan, care este de părere că originea monumentului nu este romană.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul (CT-I-s-A-02567). Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române.
Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu.
Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înalt de 10,75 m, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi.
Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează.
Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.
Ansamblul, din care făcea parte monumentul, mai cuprindea un altar funerar, pe ai cărui pereți se aflau înscrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani căzuți probabil în lupta de la Adamclisi, și de asemena un mausoleu, cu trei ziduri concentrice, în care se pare că a fost înmormântat comandantul (praefectus castrorum), care, cu prețul vieții sale, a decis victoria din anul 102.
Tropaeum Traiani Adamclisi
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, în comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române.
Locatie:
Text preluat partial de aici:
Tropaeum Traiani [Adamclisi, Constanta - Romania]
Tropaeum Traiani [Adamclisi, Constanta - Romania]
Cetatea Tropaeum Traiani – Adamclisi.
Denumirea actuală vine de la numele turcesc Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului).
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani
„Nerva Traian August, împărat și cezar, învingătorul germanilor și dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei.”
Marele monument se pare că a fost construit în perioada 106-109, ca omagiu pentru înfrîngerea în anul 102 a coaliției geto-dacică alături de care luptau triburile de buri și sarmați. O mare bătălie, probabil cea de la Tapae, a fost cu greu câștigată de romani, iar marele împărat Traian a trimis să construiască un monument măreț la Adamclisi pe nimeni altul decât Apolodor (Apollodoros) din Damasc, cel care a proiectat Columna lui Traian și Forul lui Traian de la Roma, dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin.
Complexul cuprindea Monumentul Triumfal, un altar cu numele celor 3800 de soldați romani căzuți în luptă (în urma studiilor se presupune că rudimentarii daci și aliații lor au avut pierderi de 3 ori mai mari) și un mausoleu dedicat unui ofițer superior (descoperit de Grig. Tocilescu în 1897).
Actualul monument este o replică a originalului care ajungea la 39 de metri înalțime și avea diametrul de 38 de metri. Refacerea lui a început în 1974 și a durat trei ani, tot atât cât le-a luat romanilor să îl construiască de la zero. Piesele originale (o parte au fost recuperate din curțile oamenilor, fiind folosite construcția fântânilor, a hambarelor și a tot felul de dependințe gospodărești) sunt adăpostite în muzeul construit în centrul satului Adamclisi;
Cetatea Tropaeum Traiani
Al doilea mare obiectiv turistic de la Adamclisi este cetatea romană. Ea este considerată drept cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei și a fost construită odată cu monumentul, fiind locuită inițial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane. Mai târziu cetatea a fost ridicată la rangul de „municipium”, iar după invazia goților a fost reconstruită din temelii de împăratul Constantin cel Mare. Lovitura de grație a fost dată de avari (anul 587) după a căror invazie cetatea a fost abandonată definitiv.
Adamclisi, Romania
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.
Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța.
Tropaeum Traiani - Adamclisi
Tropaeum Traiani - - este situat in regiunea Podisului Negru Voda, langa comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanta. Pentru a citi intreg articolul, vizitati: ...
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani
Denumirea actuală vine de la numele turcesc Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului).
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani
„Nerva Traian August, împărat și cezar, învingătorul germanilor și dacilor, fiul divinului Nerva, mare preot, pentru a XIII-a oară tribun, pentru a VI-a oară împărat, pentru a V-a oară consul, părintele patriei.”
Marele monument se pare că a fost construit în perioada 106-109, ca omagiu pentru înfrîngerea în anul 102 a coaliției geto-dacică alături de care luptau triburile de buri și sarmați. O mare bătălie, probabil cea de la Tapae, a fost cu greu câștigată de romani, iar marele împărat Traian a trimis să construiască un monument măreț la Adamclisi pe nimeni altul decât Apolodor (Apollodoros) din Damasc, cel care a proiectat Columna lui Traian și Forul lui Traian de la Roma, dar și podul peste Dunăre de la Drobeta Turnu Severin.
Complexul cuprindea Monumentul Triumfal, un altar cu numele celor 3800 de soldați romani căzuți în luptă (în urma studiilor se presupune că rudimentarii daci și aliații lor au avut pierderi de 3 ori mai mari) și un mausoleu dedicat unui ofițer superior (descoperit de Grig. Tocilescu în 1897).
Actualul monument este o replică a originalului care ajungea la 39 de metri înalțime și avea diametrul de 38 de metri. Refacerea lui a început în 1974 și a durat trei ani, tot atât cât le-a luat romanilor să îl construiască de la zero. Piesele originale (o parte au fost recuperate din curțile oamenilor, fiind folosite construcția fântânilor, a hambarelor și a tot felul de dependințe gospodărești) sunt adăpostite în muzeul construit în centrul satului Adamclisi;
Cetatea Tropaeum Traiani
Al doilea mare obiectiv turistic de la Adamclisi este cetatea romană. Ea este considerată drept cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei și a fost construită odată cu monumentul, fiind locuită inițial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane. Mai târziu cetatea a fost ridicată la rangul de „municipium”, iar după invazia goților a fost reconstruită din temelii de împăratul Constantin cel Mare. Lovitura de grație a fost dată de avari (anul 587) după a căror invazie cetatea a fost abandonată definitiv.
Visit Dobrogea - Monumentul triumfal Tropaeum Traiani
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.
Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, în comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric, cu codul CT-I-s-A-02567. Inaugurarea monumentului a avut loc în cadrul festivităților prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independenței Principatelor Române.[2]
Ansamblul este format din următoarele monumente:
Cetatea Tropaeum Traiani
Bazilică
Necropolă
Ansamblu de apeducte
Monumentul triumfal Tropaeum Traiani
Altarul roman de la Adamclisi
Tumul roman
Termele cetății Tropaeum Traiani
Locuințe extramurane
Tropaeum Traiani, Adamclisi, Romania - includes Spark footage
The Tropaeum Traiani is a monument in Roman Civitas Tropaensium (site of modern Adamclisi, Romania), built in 109 in then Moesia Inferior, to commemorate Roman Emperor Trajan's victory over the Dacians, in the winter of 101-102, in the Battle of Adamclisi. Before Trajan's construction, an altar existed there, on the walls of which were inscribed the names of the 3,000 legionaries and auxilia (servicemen) who had died fighting for the Republic. (Latin: Tropaeum from Greek: Tropaion, source of English: trophy).
By the 20th century, the monument was reduced to a mound of stone and mortar, with a large number of the original bas-reliefs scattered around. The present edifice is a reconstruction dating from 1977. The nearby museum contains many archaeological objects, including parts of the original Roman monument. Of the original 54 metopes, 48 are in the museum and 1 is in Istanbul.
Includes DJI Spark footage
Best Attractions and Places to See in Constanta, Romania
In this video our travel specialists have listed some of the best things to do in Constanta . We have tried to do some extensive research before giving the listing of Things To Do in Constanta.
If you want Things to do List in some other area, feel free to ask us in comment box, we will try to make the video of that region also.
Don't forget to Subscribe our channel to view more travel videos. Click on Bell ICON to get the notification of updates Immediately.
List of Best Things to do in Constanta, Romania
Tomis Harbor
The Mosque of Constanta - Minaret
Museum of National History and Archeology
Saints Paul and Peter Cathedral
Constanta Casino
Mamaia Beach
Tropaeum Traiani Monument
Ovidiu Square
Delfinariu
Constanta Beach
Monumentul si Castrul Roman Adamclisi
Adamclisi - Trophaeum Traiani - Ernesto Cortazar - Morelia's Waltz
La nord-vest si nord de comuna Adamclisi, intr-o zona colinara, se
afla ruinele romane ale cetatii Tropaeum Traiani si Monumentul
Tropaeum Traiani.
Considerata drept cea mai mare asezare romana de pe teritoriul
Dobrogei, construita intre anii 106-109, cetatea a fost locuita de
familiile veteranilor lui Traian care au participat la razboaiele cu
geto-daci si au fost colonizati aici.
Batalia de la Tropaeum Traiani
Batalia de la Tropaeum Traiani
Reabilitarea monumentului Tropaeum Traiani de la Adamclisi, sub lupa DNA - Litoral TV
Agentia de turism (Adamclisi 1) - Litoral TV
MONUMENTUL TROPAEUM TRAIANI ADAMCLISI 21 AUGUST 2017
Monumentul de la Adamclisi
Emisie din iunie 2004.