Curacao & Tula Museum, Caribbean.
A trip around Curacao during our Caribbean Cruise.
Curacao was originally populated by Arawak Indians but is generally accepted as having been discovered by the Spaniard Alonso de Ojeda in 1499.
Tula and his Legacy The 1795 Uprising in Curacao lecture by Drs Jeanne Henriquez MUSEO TULA
Tula and his Legacy The 1795 Uprising in Curacao
A lecture by drs. Jeanne Henriquez
Tico Vos Multi Media Productions
NOSTEVE
KANAL EDUKATIVO
EDUCATIE TV
VERONSUR
FUNDASHON MUSEO TULA
Museo TULA na Landhuis Knip
Kosnan pa sa.
Tula vs. Van Westerholt
Jeanne Henriquez, directeur van het Tula Museum, vertelt in het kort over de slavenopstand van 17 augustus 1795 op Curaçao. Onder leiding van Tula en kompanen.
Curacao Day and Nite at Het Curacaosch Museum
Curacao 2010-18: Historisch Museum / Historical Museum Kas di Pal'i Maïshi December 14th
Deze video maakt deel uit van de Afspeellijst Curacao-2010;
This vid is part of the Playlist Curacao-2010
Curacao 2010-18: Tussen de Landhuizen Ascension en Dokterstuin bevindt zich aan de linkerkant van de weg een door de Stichting Monumentenzorg Curacao volledig gerestaureerd traditioneel knoekhuisje. Als je over het platteland, de knoek of cunucu, rijdt zie je ze in de buurt van landhuizen. Na de afschaffing van de slavernij werden ze er door de voormalige slaven gebouwd. Ze worden nu meestal met golfplaat belegd.
Dit huisje dateert van het midden van de 19e eeuw en laat de oorspronkelijke versie zien! De muren zijn van leem, waarbij takken voor stevigheid zorgen. De vloer is van een mengsel van leem, mest en kalk, terwijl het dak uit maïsstengels bestaan (yerba)( kas di pal'i maïshi = huis van maïsstengels). Dit werkte zeer verkoelend. Binnen is nu alles met wat eenvoudig oud meubilair en antieke gebruiksvormen ingericht.
(Bronnen: ANWB, Curacao, Aruba, Bonaire, p48 en Wereldwijzer, Petra Possel p148)
Je ziet achtereenvolgens:
Het hekwerk gemaakt van cactusstengels, het huisje van buiten, de oven rechts, het huisje van binnen.
Dit huisje was van de eerste vrijgemaakte slaaf, Coole, van wie je het portret ziet. Verder de Proclamasjon van vrijmaking, de slaapkamer voorbehouden aan moeder. Vader verbleef met 13 kinderen in de andere (lege) ruimte en buiten mocht slechts 2 keer per jaar in die slaapkamer.
Voorts de keuken, waar moeder van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zwoegde. Terloops zie je een wespennest.
Met toestemming van beheerster en in diep respect voor bewoners en historie gefilmd.
Zie ook:
Curacao 2010-30: Slavernijmonument / Slavery Monument Rif Willemstad December 16th
Curacao 2010-18: Between Ascension and Doktershuis is located on the left side of the road by the Heritage Foundation Curacao fully restored traditional so called knoekhuisje. If you're driving around in the countryside, the knoek or cunucu, you see them around the landhouses. After the abolition of slavery they were built by former slaves. They are now mostly invested with corrugated iron.
This house dates from the mid 19th century and have seen the original version! The walls are of mud, with branches for rigidity. The floor is a mixture of clay, manure and lime, while the roof consisting of corn stalks (yerba) (ie cash pal'i maishi = house of corn stalks). This worked very refreshing. Inside is everything with some easy uses old furniture and antique furnishings.
(Sources: ANWB, Curacao, Aruba, Bonaire, and p48 Wereldwijzer, Petra Possel p148)
You see successively:
The fence is made of cactus stalks, from outside the house, the oven right inside the house.
This house was of the first liberated slaves, Cool, whom you see the portrait. Further liberalization of the Proclamasjon, the bedroom reserved for mother. Father stayed with 13 children in the other (empty) space and allowed out only two times a year in that bedroom.
Furthermore, the kitchen, mother of early morning until late at night toiled. Incidentally you see a hornet's nest.
With permission from administrator and deep respect for residents and filmed history.
See also:
Curacao 2010-30: Slavernijmonument / Slavery Monument Rif Willemstad December 16th
Muziek/Sound: Tim Renwick, Freehand, Gospel&Religious
Update 25 Juni 2013:
Curacao and tour of the Kura Hulanda Slave Museum
The forced relocation of Africans from Africa to the Americas and the Caribbean by Europeans from the 17th to the 19th centuries, changed the face of the world forever. Museum Kura Hulanda is situated right at the city-center harbor of Willemstad,
Doble R Tula kaha di orgel
Curacao 2010-37: Landhuis/ Landhouse(Kenepa) Knip en Plantagegebied /Slavenopstand Tula
Curacao 2010-37: Landhuis/ Landhouse(Kenepa) Knip en Plantagegebied /Slavenopstand Tula
Deze video maakt deel uit van de Afspeelijst Curacao-2010;
This vid is part of the Playlist Curacao-2010
Landhuis Knip op Curacao is vernoemd naar de vruchten van de Kenepa boom (vertaling Kenepa=Knip) en dateert van het begin van de 18e eeuw. Landhuis Knip was in de 18e eeuw één van de welvarendste plantages op het eiland. De bekendste producten waren divi-divi-zaadpotten en schapenwol.
In de historie van Curacao is deze koloniale villa op Curacao een belangrijk monument. Op 17 augustus 1795 waren er bij landhuis Knip een aantal slaven, onder leiding van Tula, die weigerden aan het werk te gaan op de plantage. De in opstand gekomen slaven trokken weg van de plantage. Hun strategie was om Willemstad te bereiken. Ze wilden in Willemstad schuilplaatsen vinden en vandaar versterking zoeken om de blanken tegen houden. Onderweg werden meer dan 1000 slaven bevrijd.
Tula werd op 19 september 1795 gevangen genomen door het verraad van een slaaf genaamd Caspar Lodewijk. In Santa Cruz werden Tula's volgelingen overmeesterd door de politie. Op dat moment was de opstand voorbij. Op 3 oktober 1795 werden Tula en de andere leiders publiekelijk ter dood gebracht. Tula werd als eerste terechtgesteld. Volgens het vonnis werden alle botten in zijn lichaam gebroken met een ijzeren staaf, te beginnen bij de voeten (radbraken). Daarna werd zijn gezicht verbrand en uiteindelijk werd hij onthoofd. Voor de huidige inwoners van Curacao is Tula nog altijd een belangrijk historisch figuur.
Landhuis Knip op Curacao telde in 1875 nog altijd 175 slavenhutten en 5 stenen gebouwen waarin 390 mensen leefden. Door de ligging van de villa lijkt het erop dat het landhuis de mooie Curacao stranden Kleine Knip en Grote Knip heeft bewaakt. Tegenwoordig huist er een museum en een tentoonstelling van antieke meubelen in landhuis Knip.
Link:
Naast het Landhuis geeft de video ook zicht op het westelijke gedeelte van het gebied waar de plantages waren in ruw gebied.
Links:
Tula (slavenleider) wiki:
Over Slavenopstand op Curacao:
OverCuraçao heeft nog steeds moeite met z'n slavenopstand, artiekel in Trouw uit 1995:
Link:
Update 25 Juni 2013:
Over de film Tula the Revolt:
Deze film is een grote internationale productie met Nederlandse en internationale acteurs. De film is voor het overgrote gedeelte op locatie opgenomen op en rond Curaçao.
Link:
Update 20 november 2013:
Een marginale business
Door: Machiel Bosman
Historisch Nieuwsblad nr. 11/2013
Slavenhandel in de zeventiende en achttiende eeuw
Slavernij op Curaçao
Door: Jeannette van Ditzhuijzen en Els Langenfeld
Historisch Nieuwsblad nr. 5/2007
King Tula by Adetokunbo
This is the story of King Tula of Curacao. He led a slave rebellion on August 17th, 1795 after learning of the Haitian Revolution. He is another great ancestor who story we should all learn about. There is a monument erected to commemorate the rebellion in Curacao and a museum named after him as well. In Curacao, August 17 is celebrated to commemorate the beginning of the liberation struggle. The clips in this video are from a movie about the revolt called 'Tula: The Revolt' that came out in 2013 (starring Danny Glover). You can find the full movie on youtube or click here to download and watch There is a wiki page on his rebellion here I dedicate this work to King Tula and all present day warriors that are fighting for the empowerment and liberation of Our People. This song is featured on the Adetokunbo Album entitled #MaroonLaw and can be found here
Tula Herdenking slavernij verleden curacao
met de Crown Princess naar Curacao Tula museo
excursie van de Crown Princess rondrit op Curacao met bezoek aan het Tula museo
Created with MAGIX Video deluxe 2014 Plus
Ontdek Curaçao Het Curaçao museum deel 2
Landhuizen en plantages
Curaçao kent op het eiland nog veel getuigenissen die herinneren aan de koloniale tijd, met plantages en landhuizen. De bewoners vinden het belangrijk dat ook dat op de Werelderfgoedlijst komt, zodat behoud verzekerd is. Los van de binnenstad, die dus inmiddels ruim 10 jaar op de Werelderfgoedlijst staat, is er veel meer te zien op Curaçao. Dus de geschiedenis is zeer rijk aan architectuur en aan cultuur. Waaraan momenteel wordt gewerkt is een tweede nominatie, dus naast de eerste nominatie van de binnenstad, zijn we bezig met een tweede nominatie, en die richt zich met name op het plantagesysteem, de plantagehuizen en alles wat daaromheen zat, dus ook het hele leven en het gebeuren rondom de plantages is een issue waar we momenteel mee bezig zijn. We staan nu bij Savonet, één van de landhuizen in het westelijk deel van Curaçao, één van de belangrijkste onderdelen van de nieuwe nominatie. Savonet is het gaafste en meest complete exemplaar van de landhuizen. Want waar gaat het om? We gaan onze nominatie richten op een cultural landscape, een cultureel landschap, en het gaat om de interactie, dus de mens en natuur, en dat komt hier en op het westelijk deel van Curaçao het best tot haar recht. Je had het hoofdgebouw en daaromheen een aantal bijgebouwen en het ging erom hoe kon je toch daar uit de grond gewassen halen, veeteelt bedrijven, wat iets kon opleveren. En het was natuurlijk niet alleen het verhaal van de mensen, maar ook van hoe konden de mensen en de slaven, met de eigenaar, samen die grond zodanig bewerken dat er iets uitkwam dat voldeed aan de levensbehoefte die nodig was. Heel veel dingen nog in het landschap die daar op wijzen, hoe men inventief daar mee omging. Hoe men toch water kon produceren en behouden, dammensystemen, koralen waar het vee werd gehouden, en heel veel van dat soort zaken zijn hier nog verspreid op Savonet in goede staat te zien.
teleacbeeldbank.nl
Black History In Curacao
A video presentation of photographs taken at the Kura Hulanda Musuem in Curacao. The site of the Dutch West Indies slave trade post. Find out more
Curacao 2010-30: Slavernijmonument / Slavery Monument Rif Willemstad December 16th
Deze video maakt deel uit van de Afspeellijst Curacao-2010;
This vid is part of the Playlist Curacao-2010
Curacao 2010-30 16 december: Slavernijmonument aan het Rif.
Uit ANWBExtra, Curacao, p53 en Wikipedia:
In 1795 heerste onrust op Curacao door de politieke verwikkelingen in Europa.
Tula was een onafhankelijkheidsstrijder, en één van de bekendste aanvoerders van de grote Curaçaose slavenopstand van 1795.
De opstand begon vroeg in de ochtend van 17 augustus 1795 op plantage Knip (Kenepa) van Caspar Lodewijk van Uytrecht op Bandabou.
Op 18 augustus trokken de slaven in de richting van Porto Mari. Onderweg passeerden ze de plantages San Nicholas, Santa Martha en San Juan. Hun strategie was, om naar Willemstad te trekken; uit te kijken naar schuilplaatsen, en versterkingen vanuit de stad tegen te houden. De plantage-eigenaars hadden hun huizen verlaten en vluchtten naar de stad, voedsel en water achterlatend in handen van de slaven.
De koloniale raad stuurde een groter leger (met 93 militairen, 62 mariniers en 45 bereden burgers) onder commando van garnizoenskapitein Baron van Westerholt tot de Leemcule naar Bandabou. Van Westerholt had orders om de rebellen clementie aan te bieden om levens te redden. Met deze groep ging ook Jacobus Schink mee, een pater van de Fransiscaner orde.
Schink sprak met Tula en probeerde tot overeenstemming te komen en een oorlog te voorkomen. Tula zei hem:
Zij hebben ons erg slecht behandeld. Wij willen niemand kwaad doen maar wij willen vrijheid. Is niet iedereen op aarde een afstammeling van Adam en Eva? Deed ik er fout aan om 22 broeders uit de gevangenis te bevrijden, waar ze ten onrechte in zaten? Ai, vader, zelfs een dier krijgt een betere behandeling.
Hierbij moet worden bedacht dat de protestantse Hollanders hun godsdienst beschouwden als exclusief voor blanken. Ze doopten nooit slaven, in tegenstelling tot de katholieken. Rooms-Katholieke priesters waren al vanaf de Spaanse tijd actief op Curaçao, en preekten met name onder de bevolking van het platteland; hoewel ook in Willemstad Roomse geestelijken werkten.
Bij Serí Neger ( niet ver van Porto Marie) kwam het tot een treffen met militairen. De met stokken en machetes bewapende slaven hadden geen schijn van kans tegen de geweren. Zij vluchtten. Tula en enkele andere leiders werden opgepakt en veroordeeld.
Op 3 oktober 1795 werden Tula, Bastiaan Carpata en Pedro Wacao publiekelijk ter dood gebracht. Tula werd als eerste terechtgesteld. Volgens het vonnis werden met een ijzeren staaf alle botten in zijn lichaam gebroken, te beginnen bij de voeten (radbraken). Daarna werd zijn gezicht verbrand ('in het aangezicht geblakerd')en uiteindelijk werd hij onthoofd.
Bastian Carpata moest eerst -op een kruis gebonden- toekijken hoe Tula op deze wijze aan zijn einde kwam om uiteindelijk hetzelfde lot te ondergaan. Pedro Wacao werd eerst met touw om de benen rond het schavot gesleept, waarna zijn handen werden afgehakt en het hoofd met een moker werd verbrijzeld. De lichamen werden verzwaard in zee gegooid. Nog eens 29 andere slaven werden opgehangen.
Dit alles gebeurde bij het galgenveld te Rif (gelegen tussen Koredo en het Holiday Beach Hotel).
Daar staat nu dit standbeeld.
Mede door deze opstand van Tula won de strijd tegen slavernij aan kracht. Abolitionisten bestreden steeds feller de onmenselijke slavernij. Nadat men ook steeds meer aan de economische noodzaak ervan was gaan twijfelen, ging koning Willem III pas op 1 juli 1863 over tot de afschaffing. Die dag kregen 11654 slaven de vrijheid.
Jaarlijks wordt op 17 augustus een herdenking van de grote slavenopstand gehouden bij het slavernijmonument op het Rif.
Curacao 2010-30 December 16: Slavery Monument in the Rif.
From ANWBExtra, Curacao, p53 and Wikipedia:
In 1795, unrest prevailed in Curacao by the political developments in Europe.
Tula was an independence fighter and one of the most famous leaders of the great slave revolt of 1795 Curaçao.
The rebellion began early in the morning of August 17, 1795 on plantation Cut (Kenepa) Caspar Louis Uytrecht on Bandabou.
On August 18 the slaves moved in the direction of Porto Mari. En route they passed the plantation of San Nicholas, Santa Martha and San Juan. Their strategy was to Willemstad to withdraw to seek shelter, and reinforcements from the city to stop. The plantation owners had to abandon their homes and fled to the city, leaving food and water in the hands of the slaves.
Muziek/Sound: Oliver Lake, African Breeze, Jazz
Zie ook:
Curacao 2010-18: Historisch Museum / Historical Museum Kas di Pal'i Maïshi December 14th
Update 25 Juni 2013:
TULA KONMEMORASHON.
Na Rif a tene e tradishonal konmemorashon di Dia pa Lucha di Libertat. Tabatin diferente personahe den komunidat ku a hiba palabra. Esaki ta un kompilashon
Tula An Untold Story: Baile di libertad
Local people tell about the hidden sights on the island: Tula Museum
Encounter the hidden sights of Curacao