Gökbüvet Şelale Sahası Doğanın Gizli Köşesi 2018 - Serik Antalya 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Gökbüvet Şelale Sahası Doğanın Gizli Köşesi 2018 - Serik Antalya 4K UHD
İlk çekimlerimiz 2014 ve 2016 Yılında yapıldı. Bu şelale sahası bizim dışımızda hiçbir kurum ve kuruluş tarafından kayda alınmamıştır.
Ovacık Dağı dip vadilerine su kaynaklığı ederken çok sayıda eğim kırıklığı yaratarak 6 adet şelale oluşturmuş, bunlardan biri de Gökbüvet Şelale Sahasıdır. Dar ve uzun vadilerde akan farklı çarşaklara sahip birkaç şelaleden oluşmaktadır. Suyun bolluğu, doğal çevre ve peyzaj özellikleriyle ilginç ve çekici görsel zenginlikler sunan Gökbüvet Şelalesi, Antalya için bulunmaz doğal zenginlik sunan saklı doğa köşelerinden biridir.
Muhteşem doğa sistemine sahip Gökbüvet şelalesi Akbaş kanyon sahasında her mevsim renklerinde bir başka güzeldir. Zorlu bir iniş ve çıkış parkuruna sahiptir.
Antalya Serik Akbaş Köyü doğa sahasında Toros dağlarının muhteşem görselliğe sahip bu bölümünde, siz doğa severlere gizemlerle dolu saklı doğa cennetlerini tanıtmak, buraları görmek isteyen doğaseverlere, tatlı sert yürüyüşlerle Torosların buram buram kokan aromatik bitkilerinin nadide parfümlerinden burunlarına kokularını çektirip bayram ettirmek temel amacımız olmuştur.
Şelale sahasında her mevsime göre renk değişimi sunan ormanların farklı türden ağaçların yaprakları yeşilden başlamak üzere sarı, kırmızı ve kahverenginin her tonunu alır. Bir gördüğünüz rengi, bir sonraki gün göremezsiniz. Çünkü ormanın rengi her gün değişmektedir. Gökbüvet şelalesi de orman ekosistemine göre renk harmonisine bürünür.
Antalya’da korunması gereken Gökbüvet Şelale Sahası, doğanın en nadide oluşumlarından sadece bir tanesi olan muhteşem güzellikteki saklı doğa köşesidir. Yakın zamanda, pek fazla bilinmeyen diğer saklı doğa köşelerini bu filmimizle insanlık için kayda aldık. Etler Köyü Karapınar sahasında, berrak bir kaynaktan çıkan içilebilir sular, etler şelalesi ve dört diğer şelaleyi besledikten sonra yan çarşaklardan akan kollarla Gökbüvet şelalesinin haşmetini yaratıyor.
Gökbüvet Şelalesi üç basamaklı olarak 25 metreden düşüyor. Şelale tabanındaki kazan, 30 metre derinliğinde muhteşem güzellikte doğal bir havuz niteliğindedir. En doğal çevre peyzajına sahip bu şelale; Sadece yöre köylüleri ve az sayıda maceraperest tarafından bilinmektedir. Buz gibi mavi ve yeşilin tonlarını ihtiva eden camgöbeğine yakın renkteki suyu tam bir görsel terapi sunar.
Kayalıklar ve keçi yolu patikalarından zorlu iniş ve çıkış ile vadi tabanından ulaşımı mümkündür. Yolculuktan sonra, dalarak, terlerinizden arınmak müthiş bir rahatlama sağlar. Bedenler üç beş kulaç sonrasında çivi gibi olur. Yan tarafta yaşlı bir ağacın gövdesinden çıkıyormuş izlenimini veren kaynak suyundan da içinizi ferahlatmayı ihmal etmeyin deriz.
Keyifle inilen patika ve keçi yolundan gerisin geri çıkarken kekik ve mersin yapraklarının kokularını ciğerlerinize doldurarak daha bir zindelikle ve çok daha fazla neş'eyle yukarı çıkarsınız.
Gökbüvet Şelalesi sahası oldukça sarp vahşi görünümlü kaya krallığının hükmü altındadır. Dipte mağaralar ve yosunların renk karışımları ile farklı ışık zamanında suyun renkleri değişkendir. Alt kazan bölümündeki bakış ile üst bakış renk görselleri de çok farklıdır. Bu yönüyle Gökbüvet Şelalesi eşsiz bir özellik sunar.
Çok dik ve sarp kayalıklı bir yapıya sahip Gökbüvet şelalesi, sonbahar mevsiminde oldukça düşük debi ile yine de muhteşemdir. Antalya merkeze tam 80 km uzaklıkta bulunan Gökbüvet Şelale Sahası, Serik ilçesine 28 km uzaklıktadır. Bu filmimizi izlerken, doğa sistemi içerisinde, endemik ekosistem yapı, floral bütünlük ve çok farklı ışık konumunda, doğanın renk cümbüşü ile büyüleneceksiniz
Bu şelale sahasında ilk kez, bizler kapsamlı çekimler yaptık ve ilk olma ayrıcalığına sahibiz. Bu filmimiz bu saha için özel ve tektir. Şelale sahasına coğrafi olarak bakıldığında, Ovacık dağı etler bölümü üst Miyosen ve Pliyosen havzasında yer alan şelale, Orta Toroslar'ın batısında yer alır. Bu havza, Aksu vadisinin güneyinde ve kıyı Akdeniz boyunca görülmektedir.
Post tektonik karakterdedir. Bu havzanın çökel kayaları, Messiriiyen yaşında çakıltaşı-kumtaşmdan oluşan farklı formasyonlar ile yanal geçişli ve bazen resifal karekterde olan Gebiz Kireçtaşı, Alt ve Üst Pliyosen yaşında killi kireçtaşı-kumtaşından oluşan formasyonlar, ve Üst Pliyosen yaşında volkanik tüflü kumtaşı ve çakıl taşından oluşan Alakilise Formasyonu'nu kapsar.
Şelale sahası ve bağlı Ovacık dağı derin vadisi kanyonu, Tektonik etkinlik ve topografya ölçülü kesit için, gerekli düzenli yüzeylemeyi engeller. Ancak kaya türü, ince-orta düzgün tabakalı kumtaşı-şeyl oluşumları ve orta-kalın tabakalı kumtaşı olarak gözlenmektedir.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 13.04.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 18.04.2018
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1