Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, the Capital of Roman Dacia (Hunedoara County, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Ulpia Traiana Sarmizegetusa was the capital and the largest city of Roman Dacia, having the name Ulpia Traiana after the Traian emperor, the conqueror of Dacia, and Sarmizegetusa, after the former Dacian capital name. Built in 108-110 on the ground of a camp of the Fifth Macedonian Legion, the city was settled by veterans of the Dacian wars, having a population between 20,000 and 25,000. With strong fortifications, Ulpia Traiana Sarmizegetusa was the political, economic, military, religious and administrative centre of Roman Dacia in the 2nd and 3rd centuries. After the year 275 (the Roman withdrawal), the Amphitheater was used as fortification, more easily defensible than the city walls. The abandonment of Dacia took place amid invasions of barbarian migratory peoples, the old border could no longer be defended. Today the city remains in ruins, with a partly preserved Forum, an Amphitheatre, and remnants of several temples. The archeological site contains the following remains: Amphitheatre, Gladiator school, Goddess Nemesis Temple, Liber Pater Temple, Gods Aesculapius and Hygieia Temple, Temple Basilica, Temple of god Mithra, Temple of palmyrans, Great Temple, God Silvanus Temple, Glass blowers' workshops, Horreum, Financial procurator's office, Thermae and the Forum.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala și cel mai mare oras al Daciei romane, având numele de Ulpia Traiana după împăratul Traian, cuceritorul Daciei și Sarmizegetusa după vechea denumire a capitalei Daciei. Orașul a fost în anii 108-110 pe locul castrului Legiunii a V-a Macedonica, fiind colonizat cu veterani ai războaielor dacice. Se estimează a fi având o populație cuprinsă între 20.000 și 25.000 locuitori. Prevăzută cu fortificații puternice, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost centrul religios, administrativ plitic, economic și militar al Daciei romane din secolele II și III. După anul 275 (retragerea romană), Amfiteatrul a fost folosit ca fortificație, fiind mai ușor de apărat decât zidurile orașului. Abandonarea Daciei a avut loc pe fondul invaziilor popoarelor migratoare barbare, vechea graniță numaiputând fi apărată. Astăzi, orașul rămâne în ruine, cu un Forum parțial conservat, un Amfiteatrul și resturi ale mai multor temple. Site-ul arheologic cuprinde următoarele vestigii: Amfiteatrul, Școală Gladiatorilor, Templul zeiței Nemesis, Templul zeului Liber Pater, Templul zeilor Esculap și Hygieia, Templul de Basilica, Templul zeului Mitra, Templul palmyrans, Marele Templu, Templul zeului Silvanus, ateliere de sticlarie, Horreum (depozite), Domus Procuratoris (palatul procuratorului financiar), Termele și Forumul (ansamblu complex).
Ulpia Traiana Sarmizegetusa - Romania
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, întemeiată în jurul anilor 106 - 110, a fost capitala Daciei romane, amplasată în Ţara Haţegului, la Sarmizegetusa, judeţul Hunedoara.
Este o aşezare distinctă de Sarmizegetusa Regia, cetatea de scaun a lui Decebal. Numele de Sarmizegetusa i-a fost adăugat de împăratul Hadrian în 118, pentru a simboliza că noua colonie romană prelua simbolic şi de drept, locul vechii capitale a statului dac.
La apogeul puterii sale, Ulpia Traiana avea circa 25.000 - 30.000 de locuitori, număr destul de mare pentru acea vreme. În anul 168 d.Hr a predat titlul de capitală municipiului Apulum, care depăşise ca importanţă vechea capitală.
descoperire la ulpia traiana sarmizegetusa
Începând de astăzi, telespectatorii români au la dispoziţie o noua sursă de inspiraţie pentru călătoriile lor - televiziunea Travel Mix.
Travel Mix îşi propune să promoveze turismul în toate formele lui: călătorie, afaceri, cultural, medical, religios, agroturism, ecoturism şi să ofere tuturor telespectatorilor posibilitatea să descopere noi destinaţii turistice.
Acest proiect de promovare a turismului românesc este rodul muncii unei echipe formate din 35 de oameni talentaţi, profesionişti în domeniu.
Postul Travel Mix are o tematică foarte diversificată: de la oraşele lumii, capitale europene, ghid de calatorie, destinaţii de lux, croaziere, destinaţii exotice, hoteluri de lux, restaurante de top, bar&pub, parcuri de distracţie, travel shopping, business travel, plaje de vis, pârtii de ski, trasee turistice, agenţii de turism, last minute, sporturi de vacanţă, locuri si oameni, jurnalist de ocazie, pescar în România, descoperă România, balneo turism, agro turism, muzee sub lupă, is
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ep 1 Documentar Istoric
Echipa de productie:
Lectura: Marius Klein
Muzica: Marius Mateescu
Imagine: Cristi Medveghi
Editor audio/video: Razvan Malciu
Realizator: Cristian Cealera
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Film documentar în două episoade câte aprox. 40 de minute, realizate în anul 2008 de o echipă a televiziunii dobrogene Constanța TV (CTV).
Produs realizat cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Momentele de modelare grafică și reconstrucții 3 D au fost realizate de o echipă compusă din Ovidiu Țentea, Andrei Câmpeanu, Cristian Minu.
Echipa a fost formată din:
Cristian CEALERA, producător, realizator;
Răzvan MALCIU - editare video, regie, foto;
Cristian MEDVEGHI – operator imagine;
Marius KLEIN – voce;
Marius MATEESCU – muzică;
Marian URDĂ – asistent producție.
Film realizat cu sprijinul Agenție de Turism Paradis Constanța.
Specialistul care oferă informațiile este arheologul Marius Barbu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane DEVA)
Probabil unul dintre puținele produse TV de o asemenea amploare, pe tema acestui șantier arheologic Ulpia Traiana este un film care prezintă în detaliu fiecare obiectiv al sitului arheologic, precum și povestea marelui oraș, dar și istoricul cercetărilor arheologice.
Povestea filmului
Urmând un fir cronologic, filmul povestește viața cetății de la construcție (în 101-102 aici funcționa o garnizoană militară, pentru ca după 106 să fie ridicată practic cetatea) și până la decăderea sa.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost ridicată în Bazinul Hațegului, din ordinul împăratului Traian, la aproximativ 8 kilometri distanță de celebra trecătoare Tapae, acolo unde s-au purtat de-a lungul timpului sângeroase bătălii între daci și romani. Ulpia a fost construită la aproximativ 40 de kilometri distanță de cealaltă Sarmizegetusa, Regia, fosta capitală a regatului dac condus de Decebal.
A fost o cetate cu o suprafață de peste 32 de hectare, de forma unui patrulater cu laturile rotunjite și care era străbătută de două drumuri principale care traversau întreg orașul. O populație numeroasă trăia între zidurile groase ale cetății, dar se știe că un număr însemnat de autohtoni locuiau și în așezările civile din apropiere. Capitală a provinciei romane, de o importanță strategică deosebită, Ulpia Traiana avea numeroase clădiri administrative, vile și case superbe, temple pe măsură, Piețe impresionante, terme și nu în ultimul rând, un amfiteatru impresionant, ale cărui ruine pot fi admirate și astăzi.
Pe aici au trecut mulți împărați romani (de pe urma lor au rămas monumente ridicate în cinstea lor) de la Traian, la Hadrian, la Marc Aurelius, Severus Alexander sau Gordian III. După o perioadă de maximă înflorire, după anul 271 d.H (Aurelian decide să își retragă administrația și armata din Dacia) orașul decade treptat până la distrugerea sa definitivă din secolul V.
Filmul Ulpia Traiana prezintă în detaliu fiecare obiectiv arheologic, care poate fi vizitat astăzi, începând cu Amfiteatrul, Zona Sacră cu ale sale Temple închinate zeilor Liber Pater, Domnus și Domna, Aesculap, Hygia, Marele Zeu, Silvanus și nu în ultimul rînd cel al Zeiței Nemesis, aflat chiar lângă arena gladiatorilor.
Sunt prezentate sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis, termele din spatele clădirii acestuia.
Impresionează în același timp Capitoliul, Forum Vetus (Forul lui Traian) și Forum Novum (Forul Nou)
Poveștile cetății revin la viață și odată cu studirea statuilor sau incripțiilor din depozitele muzeului, cele care spun povestea unui oraș extrem de bogat și de puternic al Daciei Romane.
Este un produs low cost, realizat din pură pasiune și dragoste pentru istoria României, doar cu două camere video, dar care demonstrează că se pot face filme bune și exacte din punct de vedere istoric și fără fonduri europene sau sume colosale.
Un alt aspect – filmările au durat doar două zile, iar montajul și editarea în studio până la difuzarea sa, alte două. În același timp, filmul a fost primit foarte bine de toate comunitățile de arheologi sus-menționate și care au apreciat seriozitatea echipei și modul corect de folosire al informațiilor de specialitate.
În loc de epilog
Au trecut aproape şapte ani de la fimările noastre, dar între timp nu a mai fost realizat niciun film similar, atât de complex.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana - Ancient history
The former Dacian capital city after the Roman Empire conquered Dacia (current Romania).
Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ep 2 Documentar Istoric
Echipa de productie:
Lectura: Marius Klein
Muzica: Marius Mateescu
Imagine: Cristi Medveghi
Editor audio/video: Razvan Malciu
Realizator: Cristian Cealera
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Film documentar în două episoade câte aprox. 40 de minute, realizate în anul 2008 de o echipă a televiziunii dobrogene Constanța TV (CTV).
Produs realizat cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Momentele de modelare grafică și reconstrucții 3 D au fost realizate de o echipă compusă din Ovidiu Țentea, Andrei Câmpeanu, Cristian Minu.
Echipa a fost formată din:
Cristian CEALERA, producător, realizator;
Răzvan MALCIU - editare video, regie, foto;
Cristian MEDVEGHI – operator imagine;
Marius KLEIN – voce;
Marius MATEESCU – muzică;
Marian URDĂ – asistent producție.
Film realizat cu sprijinul Agenție de Turism Paradis Constanța.
Specialistul care oferă informațiile este arheologul Marius Barbu (Muzeul Civilizației Dacice și Romane DEVA)
Probabil unul dintre puținele produse TV de o asemenea amploare, pe tema acestui șantier arheologic Ulpia Traiana este un film care prezintă în detaliu fiecare obiectiv al sitului arheologic, precum și povestea marelui oraș, dar și istoricul cercetărilor arheologice.
Povestea filmului
Urmând un fir cronologic, filmul povestește viața cetății de la construcție (în 101-102 aici funcționa o garnizoană militară, pentru ca după 106 să fie ridicată practic cetatea) și până la decăderea sa.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost ridicată în Bazinul Hațegului, din ordinul împăratului Traian, la aproximativ 8 kilometri distanță de celebra trecătoare Tapae, acolo unde s-au purtat de-a lungul timpului sângeroase bătălii între daci și romani. Ulpia a fost construită la aproximativ 40 de kilometri distanță de cealaltă Sarmizegetusa, Regia, fosta capitală a regatului dac condus de Decebal.
A fost o cetate cu o suprafață de peste 32 de hectare, de forma unui patrulater cu laturile rotunjite și care era străbătută de două drumuri principale care traversau întreg orașul. O populație numeroasă trăia între zidurile groase ale cetății, dar se știe că un număr însemnat de autohtoni locuiau și în așezările civile din apropiere. Capitală a provinciei romane, de o importanță strategică deosebită, Ulpia Traiana avea numeroase clădiri administrative, vile și case superbe, temple pe măsură, Piețe impresionante, terme și nu în ultimul rând, un amfiteatru impresionant, ale cărui ruine pot fi admirate și astăzi.
Pe aici au trecut mulți împărați romani (de pe urma lor au rămas monumente ridicate în cinstea lor) de la Traian, la Hadrian, la Marc Aurelius, Severus Alexander sau Gordian III. După o perioadă de maximă înflorire, după anul 271 d.H (Aurelian decide să își retragă administrația și armata din Dacia) orașul decade treptat până la distrugerea sa definitivă din secolul V.
Filmul Ulpia Traiana prezintă în detaliu fiecare obiectiv arheologic, care poate fi vizitat astăzi, începând cu Amfiteatrul, Zona Sacră cu ale sale Temple închinate zeilor Liber Pater, Domnus și Domna, Aesculap, Hygia, Marele Zeu, Silvanus și nu în ultimul rînd cel al Zeiței Nemesis, aflat chiar lângă arena gladiatorilor.
Sunt prezentate sediul procuratorului financiar al Daciei Apulensis, termele din spatele clădirii acestuia.
Impresionează în același timp Capitoliul, Forum Vetus (Forul lui Traian) și Forum Novum (Forul Nou)
Poveștile cetății revin la viață și odată cu studirea statuilor sau incripțiilor din depozitele muzeului, cele care spun povestea unui oraș extrem de bogat și de puternic al Daciei Romane.
Este un produs low cost, realizat din pură pasiune și dragoste pentru istoria României, doar cu două camere video, dar care demonstrează că se pot face filme bune și exacte din punct de vedere istoric și fără fonduri europene sau sume colosale.
Un alt aspect – filmările au durat doar două zile, iar montajul și editarea în studio până la difuzarea sa, alte două. În același timp, filmul a fost primit foarte bine de toate comunitățile de arheologi sus-menționate și care au apreciat seriozitatea echipei și modul corect de folosire al informațiilor de specialitate.
În loc de epilog
Au trecut șapte ani de la fimările noastre, dar între timp nu a mai fost realizat niciun film similar, atât de complex.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa #DrumuriAproape @TVRTimisoara
Tura asta de „Drumuri aproape” ne poartă către capitală. Nuuuu, nu Bucureşti, capitala României. Nici vechea capitală a Imperiului Habsburgic, Viena. E o călătorie mai lungă pe firul istoriei. Vă spun doar atât... dacă aş fi locuit în capitala cu pricina, ar fi trebuit să vorbesc cam aşa: „Erare humanum est, sed perseverare, diabolicum”; „Veni, vidi, vici”; „Gaudeamus igitur” etc. Ei, bine, e limpede: astăzi mergem în capitala Daciei Romane. Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Ulpia Traiana Sarmisegetuza ✔
➤ Ulpia Traiana Sarmizegetusa (nume complet: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108-110. Conform unui monument epigrafic, orașul a fost fondat din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus.
Sub Hadrian i-a fost adăugat și numele Sarmizegetusa, iar în timpul împăratului Alexandru Sever a devenit metropolis. Așezarea a cunoscut o perioadă de dezvoltare care a durat până în a doua jumătate a secolului al III-lea, când a avut loc retragerea aureliană. În acest interval s-a construit pe bază de materiale variate, precum piatra locală de râu și stâncă, marmura, cărămida și țigla. Cea mai impunătoare clădire, amfiteatrul, avea o capacitate de cca. 5000 de persoane.
➤Thank you for RATE, SHARE and SUBSCRIBE for more!
Wishing you all the best!
➤ SUBSCRIBE to my channel HERE:
➤CASTELE MEDIEVALE Playlist:
➤Biserici Fortificate din Transilvania Playlist:
➤ROMANIA Playlist:
➤MARAMURES Playlist:
➤Music: At a Loss by Fireproof_Babies (feat. onlymeith, The3amAssociation)
is licensed under a Creative Commons license:
-~-~~-~~~-~~-~-
Please watch: a l'intérieur du musée du Louvre ✔
-~-~~-~~~-~~-~-
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
29-06-2014
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
(pe numele său complet Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa) a fost capitala Daciei romane, situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele orașului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic în localitatea Sarmizegetusa, județul Hunedoara.
Sursa:
English:
Amfiteatrul 3D:
Other videos:
Music:
Our Story Begins Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0
Sarmizegetusa Ulpia Traiana - City Overview - Virtual Reconstruction
Cetatea - ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA - Viziteaza Tara Hategului
Va asteptam sa cititi mai multe in articolul de pe site:
Daca va place de noi, dati-ne un like pe:
Extra lucruri si pe: traseeromania.ro/wiki
Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Oras în Dacia romana, fondat de primul guvernator al provinciei, Terentius Scaurianus, între anii 108 - 110, în timpul domniei împaratului Hadrian orasul primeste si numele de Sarmizegetusa, purtat de capitala Regatului Dac al lui Decebal, situata la 40 de km E de noua ctitorie, iar din 222, pâna la 235 va purta si epitetul de metropolis.
Romanian Dacia City, founded by the first governor of the province, Terentius Scaurianus, between 108 - 110, during the reign of Emperor Hadrian Sarmizegetusa city gets its name from those worn by United If Decebal's capital, situated 40 km E of new founded, and from 222 to 235 and will bear the epithet of the metropolis.
„RUTA ÎMĂRAȚILOR ROMANI” TRECE ȘI PRIN SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA
Situl a fost selectat anul trecut pentru a face parte din circuitul european
Prislop- Sarmizegetusa Regia- Costesti Dacian Citadel- Densus Sarmizegetusa Ulpia
Prislop- Sarmizegetusa Regia- Costesti Dacian Citadel- Densus Sarmizegetusa Ulpia.
On the footstep of Dacian Ancestors and the Grave of last Romanian Saint as some people name him- Arsenie Boca- at Prislop Monastery
Sarmisegetusa Ulpia Traiana
Chiar dacă nu este o realizare a dacilor face parte din trecutul nostru istoric. Merită să fie văzută.
Sarmisegetusa Regia | Dacii | Legende & Comori #IstoriiAscunse @TVRTimisoara- a doua parte
Sarmizegetusa Regia. O cetate în jurul căreia s-au ţesut poveşti fabuloase. De la lupul dacic, moroi sau descântece împotriva farmecelor Mumei Pădurii, toate aceste istorii sunt încă prezente în zonă.
La Sarmisegetusa Regia orice poveste începe cu marele protector al dacilor. Marele lup alb - o creatură misterioasă care în perioadele grele a fost alături de popor dac.
Muma Pădurii este amintită în mitologia românească ca fiind o creatură hidoasă ce sperie oamenii şi trăieşte departe de lume, în inima pădurilor. În aşezările din munţii Orăştiei se pare că Muma Pădurii însoţeşte turmele de animale şi aruncă farmece asupra copiilor.
În Munţii Orăştiei se poate spune că există una dintre cele mai fascinante comori ale Românei. Pe de o parte, istoriile şi ritualurile păstrate în aşezările din jurul capitalei regilor daci, pe de altă parte cetatea în sine, cetate ale cărei mistere n-au fost încă pe deplin desluşite.
Sarmizegetusa Regia Ulpia Traiana | Muntii Godeanu | Judetul Hunedoara | MeliMi canal pentru copii
Capitala Daciei. Sarmizegetusa Regia, muntii Godeanu, judetul Hunedoara. MeliMi canal pentru copii. Aflăm despre: zidurile cetății, temple, zona sacră, drumul pavat, locuințele dacice, atelierele meșteșugărești, războaiele romano-dacice și altele.
MeliMi kids show canal video, activitati, lectii, bricolaje, povesti, basme, cantece, muzica, calatorii, excursii, distractie, jocuri, jucarii, coafuri pentru copii. Melissa si Mircea asteapta comentariile si aprecierile tuturor abonatilor.
MELIMI KIDS SHOW asteapta si alte provocari! ????
Va multumim pentru LIKE-uri, comentarii si abonari! ????
????Abonati-va la MeliMi kids show canal
????Instagram MeliMi
????Facebook MeliMi
????Twitter MeliMi
????Odnoklassniki
????Toate filmuletele cu MeliMi
????Calatorii si excursii cu MeliMi
????Mergem la mare cu MeliMi
????Mergem la munte cu MeliMi
????Vizitam muzee cu MeliMi
????MeliMi viziteaza castele si cetati
????Jucariile MeliMi
????Provocari cu MeliMi
????Bricolaje cu MeliMi
????Povesti / basme cu MeliMi
????Gradinarit cu MeliMi
????MeliMi merge la concerte
????Petrecem sarbatorile cu MeliMi
????Vizitam lacasuri de cult impreuna cu MeliMi
????Rezolvam puzzle cu MeliMi
????Mergem in parc cu MeliMi
????Vizitam natura
Va multumim pentru LIKE-uri, comentarii si abonari!
#melimi #melissa #mircea #copii #pentrucopii #romania #moldova #cetate #sarmizegetusa #hunedoara
#transilvania #daci #youtuberiromani #lectii #traian
PORŢI DESCHISE LA SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA