Vakıflı Köyü - Hatay / Samandağ. ( Moto Tour Village Vakıflı / TURKEY )
,.,.,.,.,,.,.,.ABONE OL,.,.,.,.,,.,.,BEĞEN,.,.,.,.,.,.,.,.,.,ABONE OL,.,.,.,.,.,.,.,.,
2012 from vakifli.com
A point-of-view tour of Vakifli, Turkey... It features a live recording of Es Kiser Hampartzum e / Bugun Bayram Gunudur (Hele Hele) performed by local keyboard player, thirteen-year-old Vartan Babek. This video is a component of a documentary photography project on Vakifli, Turkey's last Armenian village. The project features photography by Sait Serkan Gurbuz and writing by Caroline Trent-Gurbuz. To view the project, please visit
2012 © Sait Serkan Gurbuz
SEYYAH ANTAKYA VAKIFLI KÖYÜ
2062 from vakifli.com
Interviews with young Armenians from Vakifli, Turkey... They were asked where they saw themselves fifty years from now (in 2062) and what they thought Vakifli would be like. This video is a component of a documentary photography project on Vakifli, Turkey's last Armenian village. The project features photography by Sait Serkan Gurbuz and writing by Caroline Trent-Gurbuz. To view the project, please visit
2012 © Sait Serkan Gurbuz
Turkey’s Changemakers - Season 04 - Episode 15 - Vakifli Village Cooperative
Women Develop The Only Armenian Village In Turkey
Sabanci Foundation Turkey’s Changemakers Program continues to share the unique stories of extraordinary people who contribute to the social development.
Vakıflı’da ‘Meryem Ana Yortusu’ Kutlandı Hatayinternettv.com
Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, tüm yılın bereketi için dua etti.
HATAY (İHA) - Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyünde “Meryem Ana Yortusu” düzenlenen ayinle kutlandı. Ayin sonunda bağ bozumunu yapan köylüler, tüm yılın bereketi için dua etti.
Vakıflı Ermeni Kilisesi’nde düzenlenen Meryem Ana Yortusu'na yurt dışından, İstanbul’dan, Ankara’dan, Antakya ve İskenderun’dan çok sayıda Hristiyan vatandaş katıldı. Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları etkinlikte kazanlarda pişirilen yöresel yemek “hırisi” vatandaşlara ikram edildi. Vakıflı Köyü Ermeni Cemaati Başkanı Cem Çapar, Meryem Ana Yortusu'nu kutluyoruz.
Bu seneki Meryem Ana Yortusu, Alevi komşularımızın bayramı ile aynı güne denk geldi. Beraber kazanları kaynattık, beraber dualarımız yerden göğe yükseldi. Anadolu’da geliştirdiğimiz bu kardeşlik ortamının aslında bütün dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyoruz, herkesi hirisi soframıza davet ediyoruz dedi.
Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun ise, her sene geleneksel olarak düzenledikleri Meryem Ana Yortusu'nu bu sene de içten duygularla kutladıklarını söyledi.
Peder Avedis Tabaşyan da, Bugün dualarımızı ettik. Yalvardık, dedi ki 'bu ülkedeki barışı her daim kıl ve bu kardeşlik sevgisi hep var olsun dedi.
Patrik Vekili Episkopos Sahak Maşalyan, Eski geleneklerimize sürdürmek istiyoruz. Gelenekler, insanlar ona önem verdiği oranda geleceğe taşınabilir. Biz de elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Anadolu'daki Ermeni kültürümüzü bu en son Vakıflı köyümüzde yaşatmaya çalışıyoruz. Buradan yayılan barış, esenlik ve sevgi mesajlarının tüm ülkeye ve dünyaya yayılmasını temenni ediyorum diye konuştu.
Vakıflı Ermeni Köyü Samandağ Hatay 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Vakıflı Ermeni Köyü Hatay 4K UHD
Muhteşem bakımlı ve temiz bir köydür, Vakıflı. Doğaya ve çevreye saygılı, doğanın korunumuna önem veren kültürlü, medeni ve sanatkar insanların doğayla bütünleşik yaşadığı benzersiz yerdir. Muhteşem güzellikteki tek Ermeni Köyü dışında maalesef, Türkiye’nin diğer yerleşim yerleri doğayı korumada sıfır seviyede olduğu anında fark edilir!
Hatay’ın Samandağ ilçesine 4 km uzaklıkta bir Ermeni köyüdür. Onca köyden onca yerleşim alanından sonra Türkiye’nin tek Ermeni köyü olma özelliğini sürdüren Vakıflı şimdi turistlerin, gazetecilerin uğrak yeri. Vakıflı köyünü ve doğanın kollarına bırakılmış civarındaki Ermeni coğrafyasını çok kısa görüntüleme zamanımız oldu.
Vakıflı, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı, yüzlerce yıl Ermenilere ev sahipliği yapmış ve ayakta kalmış tek köy. Musa Dağı eteklerindeki Hıdırbey Vadisi’nin doğal devamı niteliğinde, Akdeniz’i tepeden seyreden ve Yayladağı-Suriye sınırına 30 kilometre uzaklıkta şirin bir yer.
Ermeniler ve halklarını sevenler için, Vakıflı bir nefes borusu, bir gönül diyarı olmuştur. Doğasıyla muhteşem köyde, Antakya’da Mistik defne ağaçlarının koyu yeşil yaprakları arasından sızan Akdeniz güneşi insan tenine işlediğinde, fışkıran terin bıraktığı tuz sizi rahatsız ederken imdadınıza Asi Nehri’nin açtığı vadiden geçerek gelen ve denizden esen rüzgâr yetişir.
Defne ağaçlarının saldığı koku burada insanı eski çağlara götürür. Ve baş döndüren büyüleyen kokunun sebebi genç ve güzel bir kadın olan mistik Dafne’dir. Bir inanışa göre çok güzel bir kadın olan Dafne, Apollon’la karşılaşır. Daha ilk bakışta ona âşık olan Apollon’dan kaçmaya başlayan genç kadın çaresiz kalınca ağaca dönüşmek için yalvarır. İşte bu ağaç kokusunu gençliği ve güzelliğini dillere destan Dafne’den alır.
Organik Tarım’a ağırlık veren Vakıflı halkı likör, reçel, defne yağı gibi ürünleriyle meşhurdur. Meyveleri likör için hazırlanan karışımda 45 gün kavanozda bekleten Vakıflılar kış mevsimde murt denilen Mersin meyvesi, yaban mersini, nar, mandalinadan yazın ise yaz meyvelerinden likör yaparlar. Köye özgü konsantre olarak yapılan mandalina şurubunun yapım zamanı 15 Ocaktır.
Kadınlar; evlerinde ürettikleri reçel, defne sabunu, meyve suyu, defne yağı, nar ekşisi, 17 çeşit likör ve şarabı köydeki kilisenin bahçesinde, köyün çay bahçesinde satışa sunuyorlar.
Vakıflı ve Samandağ yöresine has bir diğer ürün ise, organik defne sabunlarıdır. Kışın defne ağacından toplanan meyve kazanlarda saatlerce kaynadıktan sonra yağı suyun üstüne çıkıyor. Pişme işlemi biten sabun kuruması için daha önceden hazırlanmış olan yüksekliği sabit tahta ya da demir profilden yapılmış olan teknelere süzgeç yardımıyla alınır, kovalara doldurulur ve kalıplara dökülüp kurutulur.
Doğal bir yumuşatıcı ve nemlendirici özelliğe sahip olan bu yağ saç diplerine sürülüp saçların beslenmesini ve parlamasını sağlıyor. Saç dökülmesi, kepeklenmeye karşı bire bir olan defne sabunu antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı, cilde faydalı.
Vakıflı Kadın Kolları’nın Kilise bahçesindeki küçük dükkânda ise organik tarımın ürünlerinden yöreye özgü kireçte bekletme tekniğiyle yapılan yaptıkları reçelleri, ceviz reçeli, kabak reçeli, patlıcan, defne sabunlarını ve zeytinyağlarını satarlar.
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 02.12.2018
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 05.06.2019
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
YANYANA-SIDE BY SIDE PART5 / ANTAKYA, ARSUZ, VAKIFLI
Yönetmenliğini VTR Yapım adına Enis Rıza ve Mesut Tufan'ın üstlendiği YANYANA belgesel filmimizin son bölümünde Hatay'dayız. Antakya, ardından Arsuz ve Vakıflı köyünden geçiyoruz.
w English subtitle
Ermeniler Hac yolculuğunda Hatay’dan geçti 06-04-2019 Hatayinternettv.com
İstanbul’dan başlayarak, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi ve sonrasında İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesini ziyaret eden, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Ermeni Cemaati, her yıl çıktığı hac yolculuğunu Samandağ Vakıflı Köy Meryem Ana Kilisesi’nde sonlandırdı.
Fark Yaratanlar | Vakıflı Köyü Kooperatifi | 4. Sezon 15. Bölüm
Türkiye'nin Tek Ermeni Köyünü Kadınlar Kalkındırıyor
Sabancı Vakfı, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, “Fark Yaratanlar” programıyla kamuoyuna anlatmaya devam ediyor.
Sabancı Vakfı’nın yeni Fark Yaratan’ı; Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan ve nüfusu ve geliri azalan Hatay'ın Vakıflı Köyü’nde dayanışmayı artırmak için kurulan “Vakıflı Köyü Kooperatifi Kadınlar Kolu” oldu.
#SabancıVakfı #FarkYaratanlar #TurkeysChangemakers #SenDeFarkYarat
VAKIFLI KÖYÜ
GÖKSU BULANIK AKIYOR 'Bir Umut' ROMANI İÇİN ARAŞTIRMA YAPARKEN ROMAN KAHRAMANI İBRAHİM ÇENET'İN ÖNERİSİ İLE DÜŞTÜ YOLUM VAKIFLIYA. İYİ Kİ GİTMİŞİM...
Hatay Vlog - Antakya / Harbiye / Habib-i Neccar / Vakıflı Köyü / Musa Ağacı / Samandağ / Titus Tünel
Hepinize merhaba arkadaşlar, sizlere bugün Hatay ve Adana gezimi paylaşıyorum.
İzlediğiniz için teşekkür ederim.
Yorum yapıp Like atmayı unutmayın. :D
Video'da bana yardımcı olan Seçil ve Kevser'e, yol arkadaşım olan Nazım'a ve bizlere evlerini açıp, Hatay'ı gezdiren Onur&Seçil çiftine çok teşekkür ederim.
Videonun 8.30 ve 9.45'inci saniyeleri arasında ses çıkmamış izleyenlerden özür dilerim.
Maryam Asdvazazin 2007
Maryam Asdvazazin 2007
Part 5 Վաքիֆ Հարիսա , Vakef Turkey , Вагиф Турции
Վաքիֆը տոնում է Սուրբ Աստվածածին տոնը յուրաքանչյուր տարվա օգոստոսի կեսերին. Սա նաեւ համընկնում է ավանդական խաղող օրհնությանը: Այդ երկակի առիթներով եփում են ավանդական հարիսան ու աշխարհի տարբեր մասերից գալիս են հյուրեր:
Вагиф единственное армянско село Турции
В 25 километрах от Антакии находится населенное армянами село Вагиф. Из семи армянских сел горы Муса в Турции осталось только село Вагиф, которое целиком заселено армянами (в переводе с турецкого Вагиф означает сотрудничество). Церковь сурб Аствацацин была построена в 1890-ом, но использовалась в качестве помещения для шелкопрядства. Церковь начала действовать с 1924 г., а в 1997-ом была отреставрирована. Летом отмечаем праздник сурб Мариам, со всех концов света в село приезжают армяне. В это время здесь бывает, наверное, 3000-4000 армян, они устраивают праздник.
Vakef of Musa Dagh: The Sole Armenian Village Left in Turkey
Vakfili is the only village in Turkey that is still populated with Armenians.
The Armenian village of Vakef (Vakifli or Vakifkoy) in Musa Dagh is situated in the Samandai district of the southern Turkish province of Hatay (formerly the Sanjak of Alexandretta). The word “vakif” is the Turkish version of the Arabic “waqf,” which means, among other things, religious foundation or endowment. Where did the Armenian village of Vakef–also pronounced as Maqf by the natives–derive its name from? According to oral tradition, the original settlers of Vakef were a few families from the Armenian villages of Yoghun Oluk and Kheder Beg who used to cultivate religious properties adjoining the Alawi village of Kurtderesi. As those households reestablished themselves in Musa Dagh permanently, they named their new habitat Vakef. Since, however, the village lands were in part charitable holdings, it can be surmised with relative certainty that Vakef’s name reflected the nature of its actual site.
Church
The Surp Asdvadzadzin (Holy Mother of God) Armenian Apostolic Church of Vakef was established in 1910.
The church of Vakef celebrates the Holy Mother of God feast in mid-August of each year. This also coincides with the traditional blessing of grapes. On these dual occasions, a food called harisa is cooked and served to the numerous congregants visiting from various parts of the world.
VAKIFLI'DA KIRK GÜN
Mart ayı sonunda Suriye'nin kuzey batısındaki Ermeni kasabası Kesab üzerine saldırıdan sonra Kasabadan kaçamayacak durumda olan yaşlı Ermeniler zorla Türkiye'ye getirilerek yetkililere teslim edildi. Türkiye'nin son Ermeni köyü, Hatay Samandağ'a bağlı Vakıflı köyünde onlara güvenli bir sığınak verildi ve Musa Dağı'nda 40 Güne nazire yaparcasına 40 gün geçiren Kesablılar Mayıs ayı içinde Beyrut'a geçtiler. CivilNet gazetecileri Harout Ekmanian ve Daron Titizian onlara tüm yol boyunca eşlik ettiler.
© Նյութի հեղինակային իրավունքները պատկանում են Սիվիլիթաս հիմնադրամին: ՍիվիլՆեթի խմբագրական քաղաքականության համաձայն` արգելվում է օգտագործել ՍիվիլՆեթի նյութերը առանց պատշաճ հղման, ներբեռնել և այլ օնլայն հարթակից վերբեռնել ՍիվիլՆեթի պատրաստած և տարբերանշանը կրող տեսանյութերը` առանց համապատասխան համաձայնության:
Part 6 Վաքիֆ , Vakef of Musa Dagh Turkey , Вагиф армянско село Турции
Վաքիֆը տոնում է Սուրբ Աստվածածին տոնը յուրաքանչյուր տարվա օգոստոսի կեսերին. Սա նաեւ համընկնում է ավանդական խաղող օրհնությանը: Այդ երկակի առիթներով եփում են ավանդական հարիսան ու աշխարհի տարբեր մասերից գալիս են հյուրեր:
Вагиф единственное армянско село Турции
В 25 километрах от Антакии находится населенное армянами село Вагиф. Из семи армянских сел горы Муса в Турции осталось только село Вагиф, которое целиком заселено армянами (в переводе с турецкого Вагиф означает сотрудничество). Церковь сурб Аствацацин была построена в 1890-ом, но использовалась в качестве помещения для шелкопрядства. Церковь начала действовать с 1924 г., а в 1997-ом была отреставрирована. Летом отмечаем праздник сурб Мариам, со всех концов света в село приезжают армяне. В это время здесь бывает, наверное, 3000-4000 армян, они устраивают праздник.
Vakef of Musa Dagh: The Sole Armenian Village Left in Turkey
Vakfili is the only village in Turkey that is still populated with Armenians.
The Armenian village of Vakef (Vakifli or Vakifkoy) in Musa Dagh is situated in the Samandai district of the southern Turkish province of Hatay (formerly the Sanjak of Alexandretta). The word “vakif” is the Turkish version of the Arabic “waqf,” which means, among other things, religious foundation or endowment. Where did the Armenian village of Vakef–also pronounced as Maqf by the natives–derive its name from? According to oral tradition, the original settlers of Vakef were a few families from the Armenian villages of Yoghun Oluk and Kheder Beg who used to cultivate religious properties adjoining the Alawi village of Kurtderesi. As those households reestablished themselves in Musa Dagh permanently, they named their new habitat Vakef. Since, however, the village lands were in part charitable holdings, it can be surmised with relative certainty that Vakef’s name reflected the nature of its actual site.
Church
The Surp Asdvadzadzin (Holy Mother of God) Armenian Apostolic Church of Vakef was established in 1910.
The church of Vakef celebrates the Holy Mother of God feast in mid-August of each year. This also coincides with the traditional blessing of grapes. On these dual occasions, a food called harisa is cooked and served to the numerous congregants visiting from various parts of the world.
VAKIFLI KÖYÜ'NE TARİHİ VAKIF EVİ...
Aslım CEVHER'le Gezi Günlüğü: Hıdırbey Köyü, Musa Ağacı, Ab-ı Hayat Suyu ,Samandağ, Antakya, HATAY
Şimdiye kadar gittiğim yerler arasında, en çok huzur bulduğum yerlerden biriydi...Özellikle ağaçları çok seviyorum..Bu yüzden, güzel de bir halk hikâyesi olan bu Musa Ağacı'na hayran kaldım..Hemen yanında ise Ab-ı Hayat Suyu var..İnsanlar şifa için içiyorlar..
Buraya gittiğinizde, keyfini çıkarmak için, biraz daha fazla zaman verin kendinize..Çay içilecek çok salaş ve güzel, ağaçlar altından yerler var..
Şimdi de biraz bilgi diyelim:
Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ'daki buluşmasından sonra, birlikte Hıdırbey Köyü'nün yanındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkarlar. Hıdırbey Köyü'ndeki Musa ağacının bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere bıraktıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yollarına devam ederler. Asasını suyun kenarında unuttuğunu anlayan Hz. Musa, döndüğünde ise asasının yeşerdiğini ve bir fidan haline geldiğini görür. O günden bugüne, o ağaç Musa ağacı olarak bilinir.
800-1000 yaşlarında olduğu tahmin edilen ve halk arasında 2000-3000 yaşlarında olduğuna inanılır.Köyün Merkezinde bulunan ağacın gövde çapı 7.50 m’dir. Dıştan çevresi yaklaşık 20m’dir. İki oyukla ağacın gövdesine girilmektedir.
Devasa bir çınar ağacı olan Musa ağacının gölgesinde sabah kahvaltısı yapabilir veya bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
VAKIFLI'DAKİ TARİHİ KÖY EVİ TÖRENLE HİZMETE GİRDİ...
hatayhaber.com