ZIMBRI IN FREEDOM / THE NATURAL PARK VANATORI - NEAMT / BIZON / ROMANIA
Parcul Natural Vânători Neamţ
Parcul Natural Vânători Neamţ se află situat în nordul judeţului Neamţ, la graniţa cu Suceava, cu precădere în raza comunelor Agapia, Bălţăteşti, Brusturi,Crăcăoani, Vânători Neamţ, Raucesti, Pipirig si a oraşului Tg. Neamţ.
Din punct de vedere geografic, parcul se întinde pe versantul estic al Munţilor Stânişoarei, subdiviziunea Munţii Neamţului (în partea estică a Carpaţilor Orientali), şi peste Subcarpaţii Neamţului (aflaţi în cadrul Subcarpaţilor Orientali), acoperind o parte a bazinului Ozanei şi Cracăului, între 47°03'10'' şi 47°18'20'' latitudine nordică şi 26°4'20'' şi 26°22'32'' longitudine estică. Suprafaţa parcului este de 30.818 ha, din care 26.190 ha pădure. (vanatoripark.ro)
Zimbri hrăniți de specialiștii Romsilva în Parcul Natural Vânători Neamț din România
Imagini cu zimbri din Parcul Natural Vanatori Neamt în timp ce se hrănesc la un punct special amenajat de rangerii parcului. Specialiștii Romsilva asigură zimbrilor hrană suplimentară, fân și furaje, în special iarna, când hrana este deficitară.
Parcul Natural Vanatori Neamț este unul din cele 22 de parcuri naturale și naționale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva.
Parcul Natural #Vânători - #Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil. În #România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, la peste două secole de la dispariție, iar în urmă cu șase ani, specialiștii Romsilva de la Parcul Natural Vânători Neamț au eliberat primele exemplare în natură, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 35, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul de eliberare a zimbrilor în natură este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare. Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare. Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
*****
European Bisons feeding Vânători Neamț Natural Park in Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 35 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Rezervaţia de zimbri Vânători Neamţ
Peste 50 de ani, România ar putea deveni patria zimbrilor! Vor fi atât de mulţi, încât ne vor invada oraşele şi vom avea o nouă generaţie de maidanezi - zimbri maidanezi. Bine, exagerez un pic. Dar nu este imposibil.
Cliseu Rural - Parcul National Vanatori Neamt
Parcul National Vanatori Neamt
Grup de mistreți în Parcul Natural Vanatori Neamt - Wild Boar in Romania
Grup de #mistreți filmați de colegii noștri în Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul #Romsilva
Se pot observa, bine camuflați, numeroși godaci abia fătați. Scroafele cu pui sunt foarte agresive și periculoase.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #VânătoriNeamț #WidlBoar
Zimbri în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț din cadrul Romsilva European Bisons in Romania
Imagini spectaculoase cu una din turmele de zimbri în libertate, filmată de rangeri în timp ce caută hrană într-o pădure din Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul Regiei Naționale a #Pădurilor - #Romsilva
În imaginile surprinse de colegii noștri Răzvan Deju, Lică Balmoj și Iulian Câlța apare una din turme, alcătuită din 13 exemplare de zimbru, din care doi viței născuți în libertate anul trecut.
Parcul Natural #Vânători - #Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.
În #România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, la peste două secole de la dispariție, iar în urmă cu șase ani, specialiștii Romsilva de la Parcul Natural Vânători Neamț au eliberat primele exemplare în natură, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 35, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul de eliberare a zimbrilor în natură este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare.
În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare.
Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
*****
Group of 13 European Bisons searching for food in a forest in Vânători Neamț Natural Park in Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 35 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Păduri#Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Zimbru in Parcul Natural Vânători Neamț / European Bison in Vânători Neamț Natural Park in Romania
Exemplar de #zimbru surprins de colegii noștri de la Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul #Romsilva
În Parcul Natural #Vânători #Neamț se află 7 zimbri în captivitate, 17 în semilibertate și 25 în libertate, din aceștia, 6 fiind născuți în libertate. Primii zimbri au fost puși în libertate acum cinci ani iar între timp arealul lor s-a mărit, ei explorând o suprafață de peste 40 de mii de hectare.
Zimbrii sunt permanent monitorizați de specialiștii #Romsilva
#dezvoltaredurabilă #ariiprotejate #faună #responsabilitate #mediu #EuropeanBison #VânătoriNeamț
Turmă de zimbri în libertate în Parcul Natural Vânători neamț din cadrul Romsilva
Imagini frumoase cu o turmă impresionantă de zimbri în libertate în mișcare în Parcul Natural Vanatori Neamt
Imaginile au fost filmate de Răzvan Deju, specialistul parcului în științele vieții. Zimbrii în libertate sunt permanent monitorizați de specialiștii Romsilva.
Zimbrul a fost reintrodus în fauna României după două secole de dispariție, primele exemplare fiind aduse în țară în 1958. În urmă cu șapte ani, specialiștii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamț au eliberat primii zimbri în natură, în prezent numărul acestora crescând la 38 de exemplare, 14 dintre aceștia fiind născuți în libertate. În ultimii ani, arealul turmelor de zimbri în libertate s-a extins la peste 40.000 de hectare. Tot în Parcul Natural Vânători Neamț mai sunt 16 exemplare de zimbru în semilibertate și 7 în captivitate.
După o selecție riguroasă și o perioadă de acomodare, în fiecare an sunt eliberate în natură alte exemplare de zimbri.
Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.
Regia Națională a #Pădurilor - #Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
Credit video: Razvan-Florian Deju, Parcul Natural Vânători Neamț
*****
European Bisons in Vânători Neamț Natural Park, in #Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and seven years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 36 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor#Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Grup de zimbri liberi în Parcul Natural Vanatori Neamt - European bison in Romania
Grup de #zimbri liberi în Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul #Romsilva
Specialiștii Regiei Naționale a #Pădurilor – Romsilva au reușit în ultimii cinci ani să reintroducă în natură numeroase exemplare, în acest moment, la #VânătoriNeamț existând 30 de exemplare în libertate, din care 7 născuți în libertate.
Zimbrul a fost reintrodus în #România în 1958, la două secole de la dispariție. Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și Vânători-Neamț, cu un efectiv total de 97 de exemplare.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #Bison #EuropeanBison #wildlife #faună #Neamț
Reservations in Vanatori Natural Park
- Vanatori Natural Park is located in the north east of Romania, on the east side of Stanisoara Mountains, in the north of Neamt County. The park stretches on more than one commune: Cracaoani, Agapia, Vanatori Neamt, Targu Neamt town and Baltatesti and Oglinzi.
The park is a protected area from 1998 and hosts some of the most important cultural and religious settlements from Neamt County. Here are some natural reservations of great touristic value
Zimbri in libertate - P.N. Vanatori Neamt
Acest videoclip nu are scopuri comerciale
Ilustrație muzicala : Ennio Morricone - Le Vent, Le Cri
Zilele comunei Vanatori Neamt
Zimbru jucăuș în Parcul Natural Vânători Neamț din cadrul Romsilva
Un zimbru jucăuș, care smulge din rădăcini un brad, a fost filmat într-o pădure din Parcul Natural Vanatori Neamt
Masculul, aflat în libertate, a fost filmat de Razvan-Florian Deju, specialistul în științele vieții al parcului.
Este posibil ca prin gestul său să transmită și un mesaj de avertizare, după ce a simțit prezența colegului nostru
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
Parcul Natural #Vânători - #Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.
Zimbrul a fost reintrodus în #România în anul 1958, la peste două secole de la dispariția sa din țara noastră, iar în urmă cu șase ani au fost eliberate primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, în acest moment numărul numărul zimbrilor aflați în libertate în această arie protejată fiind de 36, între care 12 zimbri născuți liberi, dovada că proiectul este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.
Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție, inclusiv analize genetice, și o perioadă interimară de acomodare.
*****
A playful male European Bison in Vânători Neamț Natural Park, in Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 36 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Imagini cu cei patru #zimbri născuți în libertate, la Parcul Natural Vânători Neamt al Romsilva
Imagini inedite cu cei patru #zimbri care s-au născut în libertate, primăvara aceasta, în Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul #Romsilva
În prezent, numărul zimbrilor aflați în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț a ajuns la 33, dovedind că programul colegilor noștri de a introduce din nou specia în libertate este un succes.
#Zimbrul este cel mai greu animal terestru supraviețuitor sălbatic din Europa, având o greutate ce variază între 300 și 920 kg (ocazional și 1000kg) și măsurând între 2 și 3,5 m lungime, cu o înălțime de până la 2 m.
Zimbrul a fost reintrodus în #România în 1958, la două secole de la dispariție. Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și Vânători-Neamț, cu un efectiv de peste 100 de exemplare.
vanatori neamt pasul petru voda
Bison cubs in Neamt County - Vanatori Natural Park
- Vanatori Natural Park from Neamt County is the place where you'll also find Dragos Voda Bison and Carpathian Wildlife Reserve. Here there are 30 bison protected by law: 6 of them can be visited in the reservation, where you can also see other animals specific to the Moldavia area and the rest of 24 are in an acclimatization pen that stretches for over 180 ha in Vanatori Neamt.
In January 2011, two bison cubs were born here, which is considered to be an anomaly by specialists. They believe that captive animals manifest different behaviors and this is the reason for this event in January. Because of the fact that the two cubs were born inside the reservation, following an international convention, their names start with the prefix of the country. That is why the two cubs are named Robobi (the male) and Roana (the female).
Luptă între doi zimbri în Parcul Natural Vânători Neamț din cadrul Romsilva
Imagini extrem de rare cu o luptă între doi zimbri în libertate, un mascul și o femelă, surprinse rangeri în Parcul Natural Vanatori Neamt din cadrul Regiei Naționale a #Pădurilor - #Romsilva
Imaginile au fost filmate de colegii noștri Răzvan Deju, Lică Balmoj și Iulian Câlța în cursul acțiunilor de monitorizare a turmelor de zimbri din parc.
Parcul Natural #Vânători - #Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.
În #România, zimbrul a fost reintrodus în 1958, la peste două secole de la dispariție, iar în urmă cu șase ani, specialiștii Romsilva de la Parcul Natural Vânători Neamț au eliberat primele exemplare în natură, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 35, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul de eliberare a zimbrilor în natură este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare.
În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare.
Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
*****
Very rare footage with a fight between to European Bisons, a male and a female, in Vânători Neamț Natural Park in Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 35 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor#Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Montare colar GPS la un zimbru în Parcul Natural Vânători Neamț din cadrul Romsilva
Imagini rare de la operațiunea de montare a unui colar GPS pe o femelă de zimbru la Parcul Natural Vanatori Neamt, operațiune derulată cu succes de specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Montarea colarului GPS va permite specialiștilor o monitorizare mai bună a turmelor de zimbri aflați în libertate.
Vă prezentăm un set de fotografii și video scurte care prezintă pregătirea dozei de tranchilizare, tranchilizarea zimbrului, montarea colarului, administrarea antidotului și revenirea zimbrului din starea de sedare. Operațiunea a fost coordonată de colegul nostru Razvan-Florian Deju, specialistul în științele vieții al parcului.
Parcul Natural #Vânători - #Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind inclus recent în ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.
Zimbrul a fost reintrodus în #România în anul 1958, la peste două secole de la dispariția sa din țara noastră, iar în urmă cu șase ani au eliberat primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, în acest moment numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată fiind de 36, între care 12 zimbri născuți liberi, semn că proiectul este unul de succes. În timp, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți în acest an, iar în captivitate alte 7 exemplare.
Anual, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare în libertate, după un proces îndelungat de selecție și acomodare.
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
*****
Vânători – Neamț Natural Park specialists have fixed a GPS monitoring device on a female European Bison in Vânători Neamț Natural Park, in Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 36 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife
Doi pui de zimbru alăptându-se la aceeași femelă în Parcul Natural Vânători Neamț
Imagini foarte rare cu doi pui de zimbru alăptându-se la aceeași femelă, surprinse de camerele de monitorizare a faunei montată într-o pădure din Parcul Natural Vanatori Neamt.
De obicei femela fată un singur pui de zimbru, hrănit cu lapte de regulă timp de un an. La zimbri, cazurile de gemeni sunt extrem de rare.
La peste două secole de la dispariția sa, zimbrul a fost reintrodus în #România în anul 1958. În urmă cu șase ani au eliberate primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț. Numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată este acum de 36, între care 12 zimbri născuți liberi, dovada că proiectul este unul de succes. În ultimii șase ani, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.
În fiecare an, după un proces îndelungat de selecție și acomodare, specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru.
Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.
Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Regia Națională a #Pădurilor - #Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
*****
Very rare footage caught on monitoring camera with two European Bison cubs feeding at the same famale in Vânători Neamț Natural Park, in #Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 36 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons.
#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor#Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife