Stichting Varend Erfgoed Hoorn - Holland van Boven
Centrum Varende Erfgoed Hoorn in het programma HOLLAND van BOVEN van SBS 6
De Halve Maen - Varend Erfgoed - Hoorn
De Halve Maen was het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie dat, onder leiding van kapitein Henry Hudson, in september 1609 de haven van New York binnenvoer.
Het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. (Deze video is gemaakt in 2014)
Het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn is het trefpunt voor liefhebbers van maritieme historie. Hoorn is de thuishaven van zo’n vijfentwintig historische bedrijfsschepen, waaronder een fraaie collectie varende monumenten. het varend erfgoed volgt in grote lijnen de maritieme geschiedenis van Hoorn, scheepvaart en visserij op de Zuiderzee, scheepsbouw en restauratie.
Halve Maen
Sinds 23 mei 2015 is Centrum Varend Erfgoed Hoorn ook de thuishaven van de replica Halve Maen. In ons Bezoekerscentrum vindt u ook de presentatie over de Halve Maen. Klik op Halve Maen voor het bezoeken van de aparte website.
Oostereiland
U vindt ons op de zuidpunt van het Oostereiland, midden in het historisch havengebied van Hoorn.
Nieuwe Tjalk voor Varend erfgoed
Ze hebben al veel mooie schepen liggen bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Maar met de nieuwe 90 jaar oude aanwinst zijn ze erg blij. Het gaat om een tjalk waarmee tot 1981 nog zand, grind en puin werd vervoerd over de Hollandse IJssel. Eigenaresse Eline de Boer uit Hoorn wil er gaan wonen. Zo wordt de studente geschiedenis zelf varend erfgoed in de historische haven op het Oostereiland in Hoorn.
De reis van voormalig marineschip Hendrik Karssen naar Hoorn
Hr.Ms. Hendrik Karssen als varend erfgoed behouden
Dit Nederlandse marine-communicatievaartuig werd gebouwd op de Rijkswerf in Den Helder en op 1 april 1940 bij de Koninklijke Marine in dienst genomen als de MOK1. Na vele wederwaardigheden keerde het terug in Nederland. Sinds 28 november 2018 is ~Aqua-Omega eigenaar van de Hr.Ms. Hendrik Karssen.
Ons doel: behoud van het varend erfgoed
Het schip lag al een tijd te koop in Den Helder. Het zag ernaar uit dat het schip als woonschip verkocht zou worden en misschien zelfs naar het buitenland zou gaan. Gezien de historie van het schip vinden wij dat de Hendrik Karssen behouden moest worden, en zelfs weer zou moeten varen op de Nederlandse wateren. Het schip als varend erfgoed behouden voor de huidige en toekomstige generaties, en de exploitatiekosten van het schip te kunnen betalen met werkzaamheden rondom afscheid nemen van dierbare op water. De planning is in april het schip te dopen op het Spaarne in de thuishaven Haarlem.
Geschiedenis van de Hendrik Karssen
In de dagen voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland begon heeft het kunnen uitwijken naar Engeland. Daar werd het onder andere gebruikt om te helpen bij de evacuatie van Duinkerken. Tijdens die evacuatie werd het op 4 juni 1940 zwaar beschadigd door een luchtaanval van de Duitse luchtmacht, en op het strand gezet. De Duitsers hebben het toen geborgen, gerepareerd en in dienst genomen.
Uiteindelijk overleefde ze de oorlog. Na de oorlog werd ze teruggevonden en verbouwd door de rijkswerf en in 1949 weer in dienst genomen. In 1954 werd het schip vernoemd naar Hendrik Karssen.
Wie was Hendrik Karssen?
Hendrik Karssen werd geboren op 26 april 1918 te Semarang. Hij was een matroos bij de Nederlandse Marine, en werd door de Japanners geëxecuteerd op 22 april 1942 in Bandoeng. Na de oorlog werd hij postuum onderscheiden met de bronzen leeuw.
De overvaart naar Hoorn
Op 11 december jongstleden hebben wij met zeven man het schip overgevaren vanuit Den Helder naar Hoorn, waar het schuin tegenover de Hoofdtoren (klik hier voor de locatie). Hier ligt ze nu veilig en beschut voor alle weersinvloeden. De reis was voor sommige bemanningsleden de afsluiting van een avontuur, en voor andere het begin. Er moet nog veel gebeuren wil het schip straks onder goedkeuring van de scheepsvaartinspectie varen. Of dit ons gaat lukken? Niks is zeker en er is nog veel werk, maar de motivatie is er van onze kant en het schip heeft voor hetere vuren gestaan.
DOE MEE! Ren 'm d'r over 8 september 2019 Hoorn - Voor een mooie stad
DAPPERE MANNEN & VROUWEN OPGELET!
???? Wie wordt de nieuwe Stadsheld van Hoorn? Ren jij 'm d'r over en pak jij die admiraalsvlag? Of TAG ???? je vrienden en daag ze uit!
???? De Ronde Tafel heeft weer een spetterend evenement bedacht om geld op te halen voor het goede doel: Proud to be Oud, de leukste dag voor de eenzame ouderen van Hoorn.
???????? Ren 'm d'r over vindt zondag 8 september plaats in de haven van Hoorn. De bedoeling is vanaf de Halve Maen over de mast te rennen om zo snel mogelijk de admiraalsvlag te pakken (zie video). Klinkt makkelijk, is het niet!
❤️ Meedoen of bijdragen kan via: vooreenmooiestad.nl/ren
Voorjaarsgoederenmarkt 20 april 2016 in Hoorn
Op woensdag 20 april was er in de Hoornse binnenstad de jaarlijkse voorjaarsgoederenmarkt.
De markt bestaat uit zo'n 200 kramen met een uiterst gevarieerd aanbod. Op de Gedempte Turfhaven staan ongeveer 25 standwerkers.
De kramen staan op de Nieuwstraat, de Gouw, de Gedempte Turfhaven, de oostzijde van de Veemarkt, het Grote Noord en het Breed. Op het parkeerterrein aan de Spoorstraat komt een grote plantenuitstalling, naast gereedschappen, kleding en houten speelgoed.
westfriesland.tv maakte hier een impressie van.
p.s. op de titel staat de datum 13 april . dit moet zijn 20 april.
Gemeente geeft historische scheepshelling in Oude Haven laatste kans
De gemeente stopt met het geven van subsidie aan museumwerf Koningspoort. Alleen als de stichting zelf met een reddingsplan komt voor de historische scheepshelling, wordt de subsidie met maximaal één jaar verlengd.Eerder was de werf te kennen gegeven dat de boel op 1 mei op slot moest. "Ik ben duizelig van verwarring, maar we zijn blij dat er een opening komt", zegt Chris van der Meulen van de stichting die de werf runt.Het voortbestaan van de scheepswerf, waar historische schepen worden gerestaureerd of opgeknapt, staat al langer ter discussie. De werf hoorde tot 2017 bij het Maritiem Museum. Dat droeg de Koningspoort over aan de gemeente, omdat de werf niet langer rendabel was. De gemeente besteedde de exploitatie vervolgens uit aan de Stichting Tijdelijk Beheer de Koningspoort. De stichting moet nu van de gemeente zelf een reddingsplan gaan opstellen en op zoek naar private investeerders, maar ook dat kost geld. "Of we ooit helemaal zonder subsidie kunnen is moeilijk te zeggen. Er zijn wel voorbeelden in het land van succesvolle museumwerven, maar die krijgen vaak vanuit de gemeente of provincie toch nog een beetje steun. We doen in ons plan geen beloftes die we niet waar kunnen maken."Een jaar verlenging van de subsidie is wel krap, stelt Van der Meulen. Bovendien wil de gemeente niet investeren in achterstallig onderhoud, terwijl dat volgens of de stichting noodzakelijk is voor het openhouden van de werf. "Het zou zo zonde zijn als de Koningspoort zou verdwijnen. Deze werf en de hele vloot van historische schepen heeft zoveel waarde voor de stad."Volgens de gemeente was het altijd al de bedoeling dat de werf uiteindelijk op eigen benen zou komen te staan. "Als de stichting met een goed businessplan komt waarmee ze na volgend jaar zelfstandig verder kunnen, dan kunnen ze voor komend jaar nog subsidie krijgen,"zegt een woordvoerder van de cultuurwethouder.
VIDEO: Demonstratie van het varend erfgoed
De Waddenzee bij Terschelling was donderdag het decor van een grote demonstratie van de kunsten van de hulpdiensten. Stichting Guusjen van het eiland heeft het georganiseerd om het varend erfgoed zoals de sleepboot Holland van het eiland onder de aandacht te brengen...
De Halve Maen - VOC - Hoorn - Holland
De Halve Maen, Hoorn, Nederland
TAVE - Traditionele Ambachten Varend Erfgoed
LVBHB initieert het project TAVE: Traditionele Ambachten Varend Erfgoed
Traditionele scheepsambachten staan onder druk. Het aantal beoefenaren neemt af door verdere commercialisering van scheepswerven, vergrijzing en gebrek aan aandacht. Het project “Traditionele Ambachten Varend Erfgoed” (TAVE) beoogt dit “tij te keren”. Een initiatief van voorzitter Rolf van der Mark van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB).
Uit een scala van scheepsambachten zijn vier technieken gekozen met maatschappelijke relevantie ten behoeve van het behoud (in originele staat!) van de huidige collectie Varend Erfgoed. Concreet gaat het om klinken, staaldraad splitsen, rondhouten maken en huidgangen (planken) krombranden.
Het project wordt uitgevoerd in 2017 met Petra Spithost als de projectleider. De hoop van de initiatiefnemers is dat dit het begin wordt van een “revival” van scheepsambachten en dat dit initiatief een vruchtbaar vervolg krijgt!
Sponsoren: Fonds voor Cultuurparticitpatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, B.A.S.M. LVBHB
Middeleeuws Festijn Radboud te Medemblik 13 sept. 2015
Het jaar is 1351 en het is een roerige tijd in het graafschap Holland. De adellijke Hoekse aanhangers van gravin Margaretha moeten zich in hun kastelen verdedigen tegen de Kabeljauwse rebellen onderleiding van haar eigen zoon, graaf Willem V.
Heer Jacob van de Binckhorst, een echte Hoek, heeft zich meester gemaakt van kasteel Radboud en versterkt het tegen de Kabeljauwen. Maar Willem heeft de heer van Egmond met een klein leger op pad gestuurd om heer Jacob eruit te gooien!
tjalks du Hoorn Hollande
Hoorn, dans Hollande-Septentrionale. Le Cap Horn et les îles Horn lui doivent leur nom à cette ville.
Nieuwe sleepboot voor Mees Toxopeus
Tewaterlating van de nieuwe sleepboot voor Mees Toxopeus. Deze is gebouwd naar eigen specificaties van de groep om zoveel mogelijk functies voor de groep te kunnen vervullen. Veel zelfwerkzaamheid aangevuld met specialisten van buiten maakten dit mogelijk.
Opendag stichting varend erfgoed zondag 9 oktober 2016
opendag stichting varend erfgoed zondag 9 oktober 2016
Hoornse FOOD MARKET op 5 & 6 april 2015
Op Eerste en Tweede Paasdag 2015 werd de eerste editie van de Foodmarket georganiseerd.
ruim 10.000 mensen bezochten dit evenement in de oude fabriekshal van Philips aan de Holenweg in Hoorn.
er was een groot aanbod van mode,live muziek, kunst, en duurzame en biologische producten.
Camera en Montage; Adrie Schipper
Interviews: Frank baltus
© westfriesland.tv
Red de LAATSTE CONGOBOOT CHARLESVILLE ( Frederik Janssens)
Frederik Janssens
De nakende sloop van de Charlesville, de laatste Congoboot, beroert in extremis de gemoederen. De media hebben de noodkreet van enkele erfgoedverenigingen gehoord en ze brengen de laatste levensdagen van een stuk geschiedenis in beeld. Is het alleen het laatste hoofdstuk in een drama of zal de boot zoals in een spannende thriller op het allerlaatste toch nog gered worden?
De problematiek van de Charlesville is niet nieuw. Op het ogenblik van het tot stand komen van het decreet varend erfgoed maakte de overheid ook een inventaris op van schepen die in aanmerking komen voor bescherming. De Charlesville, toen nog in gebruik als jeugdherberg in Rosstock, figureerde meteen op dit lijstje. Als laatste overblijvende boot die Antwerpen met Congo verbond, was de erfgoedwaarde overduidelijk. Daar komt nog bij dat het ongeveer het laatste in Antwerpen gebouwde zeeschip is dat nog niet werd gesloopt.
Toen enkele maanden geleden duidelijk werd dat de Charlesville verkocht zou worden en dat met de eventuele sloop een belangrijke laatste materiële getuige van de wisselwerking tussen België en Congo teloor zou gaan, schoten verschillende erfgoedverenigingen en erfgoedliefhebbers in actie.
Langs de kant van de Vlaamse overheid bleef het echter stil. Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor het varend erfgoed, liet weten dat hij met dit dossier niets te maken heeft omdat de bescherming als varend erfgoed altijd in overleg en na akkoord met de eigenaar of beheerder gebeurt.
Theoretisch klopt dit. Maar het toont vooral aan hoe weinig passie, visie en gedrevenheid er van het huidige erfgoedbeleid uitgaat. Zeker omdat de Vlaamse overheid wel meer middelen ter beschikking heeft dan louter de bescherming als varend erfgoed.
Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege zou zich bijvoorbeeld vanuit haar bevoegdheid voor het cultureel erfgoed evenzeer om de Charlesville kunnen bekommeren. Zij beschikt immers over een budget voor de aankoop van de zogenaamde sleutelwerken. Meestal betreffen die schilderijen, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Enkele jaren geleden kocht de Vlaamse overheid een belangrijke collectie draaiorgels. Waarom niet de aankoop van de Charlesville?
Ook de nieuwe erfgoedorganisatie Herita kan een rol spelen. Vlaams minister Geert Bourgeois voorzag in extra werkingsmiddelen, onder andere om het beheer van probleemmonumenten in de praktijk te realiseren. Voorlopig blijft het ook bij Herita stil. Jammer, als je weet dat de maatschappelijke zetel van Herita, het Erfgoedhuis Den Wolsack, jarenlang de plaats was waar de vele Witte Paters die naar Congo voeren, de laatste dagen voor de afvaart doorbrachten.
Leren uit het verleden
Het is vooral jammer dat we geen lessen trekken uit fouten die in het verleden gebeurden. Iedereen is het er bijvoorbeeld over eens dat te veel historische schepen gesloopt werden in plaats van bewaard. De Vlaamse overheid maakt wel middelen vrij om allerhande replica's te bouwen, tot de Belgica toe, maar blijft in gebreke om the real thing te beschermen en behouden.
Ook op andere terreinen van ons erfgoed laat Vlaanderen steken vallen. Tien jaar geleden al pleitte het toenmalige Contactforum voor Erfgoedverenigingen voor meer aandacht voor de getuigen van onze industriële ontwikkeling die vanuit Vlaanderen naar de hele wereld werden uitgevoerd. Eerder deze week vernamen we de voornemens om de schitterende tramrijtuigen in Buenos Aires uit gebruik te nemen. Deze pareltjes van art nouveau werden in Brugge gebouwd. Het zijn de laatst overgebleven rijtuigen van dit type. Nog op dit moment staat ook de metrolijn van Caïro-Alexandrië onder druk, blijft het wachten voor een initiatief rond de schitterende collectie stoommachines van Vlaamse makelij in Colombië, enzovoort.
Misschien dat ook dergelijke onderwerpen kunnen meegenomen worden in het kader van initiatieven rond ontwikkelings-samenwerking of buitenlandse handels- missies.
Hoorn Stad van de Gouden Eeuw
Hoorn is de Stad van de Gouden Eeuw. In dit jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw staan we daar extra bij stil, met een speciale glossy over de Gouden Eeuw, een speciale Westfriese Gouden Eeuw app, fantastische evenementen en interessante lezingen. Kijk op stadvandegoudeneeuw.nl voor meer info.
Historische schepen dreigen Hoorn te verlaten vanwege extra belasting
Vanwege de aankomende watertoerismebelasting, dreigt Hoorn haar meest herkenbare schepen te verliezen. Scheepseigenaren denken erover om uit te wijken naar andere havens. Zelfs de lokaal beroemde Egberdina uit 1882 zou zo maar eens kunnen vertrekken.