Vikingeborgen ved Køge
Udgravningen af Danmarks femte vikingeborg ved Lellinge i Køge er gået ind i sin sidste fase - og arkæologer afdækker spadestik for spadestik mysteriet om, hvad der skete med Harald Blåtands forsvundne og genfundne vikingeborg.
En gruppe dedikerede arkæologer har de seneste tre år gravet sig ned igennem det sensationelle fund. Og mange spørgsmål er besvaret - men der dukker også nye op. Blandt andet har man for nylig fundet et sjældent smykke, som sætter Borgring i forbindelse med den vigtigste danske kvindegrav fra vikingetiden.
Videnskab.dk - Udgravning af Borgring ved Køge
Borgring er den 5. i rækken af ringborge i Danmark. Her kan du se, hvad arkæologerne blandt andet håber på at finde, når de graver ud.
Læs mere om det i en Videnskab.dk-artikel her:
Borgring
3D reconstruction of the Viking fortress Borgring, Denmark. The reconstruction is produced by Archaeological IT for the Borgring project. The reconstruction is based on excavations and surveys conducted by Aarhus University and The Museum of South East Denmark in 2014. Some parts of the reconstruction are hypothetical, for example the fortress houses, which has not yet been positively identified.
----
3D rekonstruktion af vikingeborgen Borgring, nær Køge. Rekonstruktionen er produceret af Arkæologisk IT for Borgring projektet. Rekonstruktionen bygger på resultater af udgravninger og surveys foretaget af Aarhus Universitet og Museum Sydøstdanmark 2014. Dele af rekonstruktionen er hypotetiske, bl.a. er der endnu ikke fundet sikre spor af borgens huse.
-----
Credits:
Produced by Archaeological IT, Aarhus University (arkaeologi.dk/it)
3D modelling and animation: Peter Jensen
Vectorisation and digitisation: Ib Radoor, Casper Skaaning Andersen
Archaeological data © Borgringprojektet, Aarhus University and The Museum of South East Denmark.
LIDAR data © Geodatastyrelsen
Vikingeborg / Ringborg i køge
En opsang til Nationalmuseet og Køge kommune.
Nu må i se at få bygget den Ringborg fra vikingetiden op.
Når man kan bygge en kopi af en Ringborg i Trelleborg i Sverige som alle kan ha glæde af.
Så kan man også gøre det i Danmark.
.
Vikingeborg / Ringborg i køge
En opsang til Nationalmuseet og Køge kommune.
Nu må i se at få bygget den Ringborg fra vikingetiden op.
Når man kan bygge en kopi af en Ringborg i Trelleborg i Sverige som alle kan ha glæde af.
Så kan man også gøre det i Danmark.
Vikingeborgen (The Viking Fortress) - En dokumentarfilm om Trelleborg
English subtitles by Thomas Gringer Jakobsen.
Årets Shaking Stevens Film 2013. En dokumentarfilm om vikingeborgen, Trelleborg, som ligger uden for Slagelse.
Filminstruktør Rune Kreim Larsen har gennem grundig research udviklet en dokumentarfilm om dette fæstningsværk, som gennem digitale og dramatiserede rekonstruktioner vækker stemningen fra vikingetiden til live.
Sammen med historikeren, Kåre Johannesen, fortæller Rune Kreim Larsen den dramatiske fortælling om Trelleborgs funktion og levetid, hvilket bl.a. indebærer en borgerkrig, et kongemord og et angreb fra den tysk-romerske kejser.
Planken der satte årstal på Vikingeborgen
Arkæolog Søren Michael Sindbæk fortæller om den planke, der har gjort det muligt at datere Vikingeborgen Borgring
Jonas gør status over udgravningen i ådalen
Udgravningen af ådalen syd for Vikingeborgen, har ført til vigtige fund. Blandt andet en 1000 år gammel planke, der kan hjælpe arkæologerne med at datere borgen.
Update fra ådalen
Arkæolog på Vikingeborgen Jonas Christensen fortæller om den vigtige udgravning af ådalen syd for Vikingeborgen
Nu fortsætter jagten på flere bygninger fra Harald Blåtands borg - DR Nyheder
Blandt andet leder arkæologerne nu efter de huse og voldgrave, der tilhører vikingeborgen Borgringen.
Læs historien her:
---
Her på vores YouTube-kanal får du udvalgte nyhedsklip fra DR Nyheder. Det kan f.eks. være fra TV AVISEN, Deadline eller DR2.
Du er velkommen til at indlejre/embedde klippene på din hjemmeside.
Du kan altid finde programmer fra DR Nyheder i sin fulde længde på og læse flere nyheder på
Tag DR Nyheder med dig:
Nyheds-app: Send sms med APP til 1212 eller hent den i App Store eller Google Play.
Nyhedsbreve:
Facebook:
Twitter: (alle nyheder) og (kun breaking)
Abonner på YouTube:
Husk at tale pænt. Profilen her modereres efter DRs regler for god opførsel på DRs sociale profiler. Du kan læse dem her:
Arkæologien rundt - Borgring 2017 Trailer
Arkæolog fortæller om fund og udgravning i Helsinge Nord
Museum Nordsjælland afsluttede i marts 2017 Gribskov Kommunes hidtil største arkæologiske prøveundersøgelse. Et 30 hektar stort areal i Laugø nord for Helsinge, hvor kommunen har projekteret et nyt byudviklings område.
Arkæologer fandt bopladsspor med huse fra yngre bronzealder og jernalder, gruber fra yngre stenalder, en mystisk 180 m lang grøft fra ældre jernalder, et dødishul med velbevaret bearbejdet træ fra jernalderen samt fire bonde-teglovne fra udskiftningens tid.
Disse fortidsminder er udpeget til udvidet undersøgelse.
Tak til TV Nordsjælland som besøgte udgravningen og lavede nyhedsindslag.
Vallø slot
Vallø slot ligger lige syd of køge og bruges af mange lokale som en
åndehul.
Muligt fund af ny ringborg i Hobro
Vikings - Vikingeborgen
Vikingeborgen. Borgringen var en glemt vikingeborg men blev opdaget i 2014. Filmen her gi'r her et glimt af vikingernes leve måde. Billeder blev taget ved vikingemarkedet ved Vikingeborgen.
Vikings has come to Lellinge! Shot with D810.
Vikingeborgen Trelleborg
I vikingetiden var Skåne dansk, og området hørte under den danske konge Harald Blåtand. Han anlagde de såkaldte trelleborge, kæmpestore ringborge med masser af soldater, og på den måde fastholdte han magten i dele af landet. Harald Blåtand indførte kristendommen i Skåne og fik typisk opført kirker ved ringborgene. Både den genopførte ringborg Trelleborg og St. Nicolais kirke i Trelleborg ligger i dag på præcis samme sted, hvor de lå på Harald Blåtands tid.
Lauritshøj udgravning i Skødstrup ved Aarhus
Enestående fund af mose med menneske- og hundeofre fra jernalderen. Omfattende arkæologiske udgravninger ved Skødstrup nord for Aarhus har afsløret et udsædvanligt velbevaret komplet jernaldersamfund fra tiden omkring Kristi fødsel.
I vikingernes land - Trelleborg
Trelleborg er et af Danmarks mest kendte vikingesteder. Hvert år besøges denne ringborg af, i tusindvis, turister fra ind- og udland, der alle ønsker at mærke historiens vingesus. Og suset får man, i det øjeblik man er gået over broen og gennem det, der for mere end 1000 år siden var en port ind til selve hovedborgens strengt symmetrisk opbyggede område. Intet sted i verden kender man til noget, der minder om Harald Blåtands ringborge, hvor Trelleborg er den største og bedst bevarede. Få hele historien på dk4
Vikingeborg i Sverige Trelleborg
Vikingeborg i Sverige Trelleborg
Var nok dengang Hovedstaden i Danmark i Vikingetiden.
En 1000 år gammel vikingeborg
I slutningen af 1980erne fandt arkæologer resterne af en vikingeborg midt inde i Trelleborg by. Der var tale om en ringformet borg, som blev dateret til 980erne, dengang Harald Blåtand regerede over Danmark, og Skåne var dansk. Med fundet af den gamle Trelleborg fik man pludselig en forklaring på byens navn.
Der var intet tilbage af selve borgen. Men der, hvor stolperne havde stået i jorden, fandt arkæologerne sorte pletter. Mærkerne efter borgens palisader (mur af nedgravede pæle) dannede en tydelig cirkel med 143 meter i diameter. Der har været tre porte ind til ringborgen.