Gronings Goud: 50 jaar afsluiting Lauwerszee
Op 23 mei 1969 werd de Lauwerszee afgesloten en ontstond het Lauwersmeer. Inwoners van het dorp Zoutkamp ervoeren dit als een regelrechte ramp. Met de afsluiting verdwenen niet alleen het eb en het vloed, maar ook de vissersschepen en de bedrijvigheid uit het dorpsbeeld.
Precies 50 jaar na dato vertelt De Verhalen van Groningen het verhaal van de afsluiting van de Lauwerszee. Deze film is een productie van De Verhalen van Groningen, SPOT en Marketing Groningen in het kader van 50 jaar Lauwersmeer.
Met dank aan het Visserijmuseum Zoutkamp, Ruben Smit producties, NP Lauwersmeer, de Groninger Archieven, Tresoar en Wim Mollema.
Varen met de ZK 4 Albatros en de ZK 31 Neptunus op het Reitdiep
Vaartocht met twee historische schepen van het Visserijmuseum in Zoutkamp. Film en soundtrack Sarah Stiles, drone beelden door Sander Meijer. In opdracht van het Visserijmuseum Zoutkamp.
zoutkamp 2e pinksterdag d.d. 14 mei 2010
pittoreske vissersdorp Zoutkamp viert vlaggetjes dag op 2e pinksterdag met grote toeristenmarkt op tweede pinksterdag
Op tweede pinksterdag (vlaggetjesdag) zal traditiegetrouw de nieuwe garnalenkoningin en hofhouding worden binnengehaald. Er kan door belangstellenden gratis worden meegevaren op het Lauwersmeer, op één van de met vlaggetjes versierde kotters.
Van oudsher tot het begin van de vorige eeuw genoot Zoutkamp (Soltcamp) vooral een militaire reputatie als versterkte schans. Door de strategische ligging aan de Lauwerszee was Zoutkamp bij uitstek geschikt als eerst verdedigingspost voor het binnenland, waaronder de stad Groningen. De Lauwerszee zelf is ontstaan door een aantal grote zee-inbraken in de 10e en 11e eeuw, waar daarvoor het Reitdiep en de Lauwers samen kwamen.
Slechts één keer per jaar is de hele Zoutkamper vloot te vinden in de havens van Zoutkamp. Dit is tijdens de traditionele 'Vlaggetjesdagen' op tweede Pinksterdag wordt nog in ere gehouden. Het hoogtepunt is de verkiezing van het mooist verzorgde schip. Naast een prijs, valt de bemanning de eer te beurt om de garnalenkoningin te mogen in halen. De rest van de gepavoiseerde schepen begeleidt deze intocht en zorgt zo voor een prachtig historisch schouwspel
Het dorp Zoutkamp nu
Wie vandaag de dag door Zoutkamp wandelt, ademt nog de sfeer die hoort bij een historische vissersplaats. De onder koning Willem III aangelegde buitendijkse havenhoofden zijn in oude glorie hersteld. Ook de voormalige binnenhaven is geheel gerestaureerd. Het enige verschil met vroeger is dat ze nu dienst doen als aanlegplaats voor de historische zeiltjalken en --klippers.
In de historische Rijksbetonningsloods, centraal gelegen aan de oude binnenhaven, is sinds 1994 het visserijmuseum gevestigd. Hier krijgt de bezoeker de gelegenheid om de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij in permanente- en wisselende exposities te bekijken.
ZK4 Albatros bezoekt Grachtenfestijn 2013
Zoutkamp 4 Albatros het schip van Visserijmuseum Zoutkamp gaat langs bij Grachtenfestijn. Het zal Maartje niet zijn ontgaan. Langs het Hoge der Aa en Het Lage der Aa, de Museumbrug en Brugstraat passerend maakt het een rondje. ZK4 in 1921 gebouwd als beurtschip en later omgebouwd tot vissersschip maakt deel uit van de collectie van het Visserijmuseum Zoutkamp. Visserijmuseum.com
Zoutkamp sep 2016
Drone beelden Zoutkamp September 2016
Varen naar de Engelsmanplaat
Visserij museum Zoutkamp
Varen met de ZK4 en ZK9 naar de Engelsmanplaat. Een zandplaat welke tussen Ameland en Schiermonnikoog ligt.
Vishandel Sterkenburg
Zaterdag was er van 11.00 tot 16.00 uur “Open Huis”
bij Vishandel Sterkenburg op de haven van Lauwersoog.
demonstratie van de vrijwilligers van het Visserijmuseum uit Zoutkamp met het garnalenpellen en kon je genieten van optredens van shantykoor Schiermonnikoog.
Er werden vishapjes klaargemaakt door een kok en
speciaal klaargemaakte vlamzalm.
Visser Jaap Vegter aanwezig om verse oesters en kokkels te
laten proeven.
Weerproatje met Jaap Nienhuis bij de opendag brandweer Zoutkamp
Onze Spullen 2.0
Een film van Margriet Westerhof in opdracht van Landgoed Borg Verhildersum (i.s.m. Openluchtmuseum Het Hoogeland, Visserijmuseum Zoutkamp en de Bibliotheek in Leens) als onderdeel van het project Onze Spullen 2.0.
Naar een idee van Lenny Bulthuis en mede mogelijk gemaakt door:
Fonds voor Cultuurparticipatie, SNSReaal fonds, Rabobank NWG, Stichting DOEN, Provincie Groningen, Gemeente De Marne
Met dank aan: Lou en Weike Guikema, Luken Evers, de vrijwilligers van Landgoed Borg Verhildersum en de bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Zonnehuis Olde Heem in Kloosterburen
Toneel vereniging Dukdalf Zoutkamp 2017 De Lauwerszee mot dicht
Uitvoering toneelvereniging Dukdalf Zoutkamp met de voorstelling De Lauwerszee mot dicht. Gepeeld in het Visserijmuseum te Zoutkamp.
Reitdiep tour/dagtocht - beleef een prachtig stukje Groningen vanaf het water!
Deze zeer gevarieerde dagtocht is een ware belevenis. U beleeft een prachtig stukje Groningen vanaf het water en komt langs prachtige plekjes waar u normaal niet kunt komen. Meer informatie:
Lunch en diner zoals getoond in deze video zijn apart te bestellen voor groepen en dus niet bij de dagprijs inbegrepen. Meer informatie over onze catering:
Ook zeer geschikt voor verenigingen of als start van bijvoorbeeld een personeelsfeest!
Beschrijving van de dagtocht:
Na vertrek van de aanlegsteiger tegenover het station gaat de tocht eerst door één van de oudste stukjes van de stad, het Hoge- en Lager der Aa en varen we langs de Hofstede, de Grootkade en Paddepoel de stad uit richting Dorkwerd. In de sluis van Dokwerd worden we 1.80 m naar beneden geschut, een leuke ervaring voor wie dat nog niet eerder heeft meegemaakt. Daarna steken we het van Strarkenborghkanaal over en bij het oude 'Paddepoel' zetten we koers naar Garnwerd. We passeren de dorpjes Wieringenschouw en Oostum en het duurt niet lang voor we de prachtige molen van Garnwerd in beeld krijgen. Bij Garnwerd komen we langs het bekende cafe Hammingh. We vervolgen de tocht en komen door een verlaten deel van het Reitdiep. Alleen weilanden, de dijk, de grazende koeien en soms een mooie klipper zijn de stille getuigen van onze reis. Na enkele grote ronde lussen in het Reitdiep komen we langs de oude zijlen van Aduarderzijl. Kenmerkend is één van de bekendste witte huisjes uit onze provincie dat al eeuwen boven de dijk vanuit de verte te herkennen is.
In de volgende lange bocht komen we langs Schaphalsterzijl en Roodehaan en gaan richting een bekende naam: Electra. Nu is het niet ver meer naar Zoutkamp. Het Reitdiep wordt hier al zichtbaar breder en eenmaal in Zoutkamp meren we af voor een lunchstop. U kunt in Zoutkamp een hapje eten in een (vis)restaurant, een visje happen op de dijk, even snacken of uw eigen meegebrachte boterhammen opeten. Dit kan uiteraard ook aan boord, waar u tevens een kop koffie/thee of frisdrank kunt kopen.
Er is daarnaast ook tijd om een kijkje te nemen in het knusse Visserijmuseum, Zoutkamp te bezichtigen of te genieten van het uitzicht vanaf de dijk en even de benen te strekken.
Als we allemaal weer aan boord zijn vervolgen we de reis door de sluis van Zoutkamp en gaan over de Zoutkamperril naar het schitterende Lauwersmeergebied voor een rondvaart. Hierbij zien we nog het vuurtorentje van Oostmahorn, dat herinnert aan de tijd dat het Lauwersmeer nog Lauwerszee was en eb en vloed hun invloed hier nog lieten gelden. Daarna zetten we weer koers naar Zoutkamp en gaan weer richting Aduarderzijl. Hier gaan we bij de 'Zijlen' door de oude sluis en varen over het laaste deel van de reis richting Oostersluis in Groningen. Na deze laatste imposante 'hindernis' varen we naar de aanlegsteiger bij het station. Einde van een gevarieerde dagtocht voor jong en oud.
toeristische route Pieterzijl naar Lauwersoog via Electra, Houwerzijl en Zoutkamp
toeristische route voor fiets, bromfiets, motor en auto door het Groningse platteland, van Pieterzijl naar Lauwersoog, via Electra, Houwerzijl en zoutkamp. door het nationaal park de lauwersmeer.
(i.v.m de duur van de rit is de snelheid enigzins aangepast)
Vlaggetjesdag 2013
Aankomst Zoutkamper garnalenvloot Vlaggetjesdag 2013. De Garnalenkoningin Karin Wolters en haar hofhouding worden onthaald door CdK.
2017 Pinksterfeest Zoutkamp
trawler parade
Timelapse
Pinksterfeest Zoutkamp
alle trawler parade
Timelapse
Mehr auf einraumwohnung.eu
Meer op einraumwohnung.eu
Fischkutterfest in Zoutkamp
Ein mega Wochenende. Wie schon mehrmals zuvor sind wir in Zoutkamp. Ein toller Platz. Am Pfingstwochenende findet hier jedes Jahr das Krabbenkutterfest im Haven Zoutkamp statt. Wir genießen das immer sehr und bleiben daher auch noch bis morgen auf dem tollen Platz bei Camping de Rousant.
Tot ziens
uw Wiebke & Knut
ZK 31 Neptunus - het bouwen van een sloep
De ZK 31 van het Visserijmuseum Zoutkamp, is een replica van een houten garnalensloep zoals die in de jaren dertig van de vorige eeuw gebruikt werd door Zoutkamper vissers op de toenmalige Lauwerszee. In dit filmpje: vanaf de bouw in 2010 (uitgelegd door bouwmeester Pieter Dijkstra) tot de doop en te waterlating in 2012 verricht door de Garnalenkoningin van Zoutkamp en de commissaris van de koningin van de provincie Groningen dhr. Max van den Berg. De ZK 31 Neptunus kan gehuurd worden voor diverse doeleinden. Er kunnen 12 gasten mee aan boord.
t Loug ien tied van Slag om Soltkamp
Imprezzie van sfeer ien t dörp - 17 en 18 september 2016
Deze garnalen zijn gewoon out of the box - RTV Noord
Met de hand garnalen pellen gebeurt in ons land al niet meer sinds 1990. Dat is verplaatst naar Marokko, want: goedkoper. Toch opende onlangs in Den Haag het eerste Nederlandse pelatelier de deuren. Vier Zoutkampster vrouwen die demonstraties garnalenpellen geven, waren nieuwsgierig en gingen naar Den Haag.
Blijf op de hoogte van al het nieuws uit de provincie Groningen:
Volg ons ook op
Facebook:
Twitter:
Instagram:
Website:
Link naar video: