Water Mills Eftimie Murgu from Rudăria - The largest water mills complex in southern Europe
Simplicity and beauty at the foot of Almăjului Mountains of Banat, Rudaria, in Caras Severin county, Romania.
#WaterMills #EftimieMurgu #Rudaria #WaterMillsRudaria
Watermills from Eftimie Murgu, Caraș-Severin, Romania
Watermills from Eftimie Murgu, Caraș-Severin county
Romania
Rezervaţia mulinologică “Cheile Rudariei” se află situată pe teritoriul comunei Eftimie Murgu din judeţul Caras-Severin, în partea de sud-vest a României pe valea râului Rudăria.
Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22, funcţionale toate.
Morile se află în proprietatea a 15-20 familii care le întreţin şi transmit proprietatea rândul la moară din generaţie în generaţie.
Atracţia acestor mori de apă cu ciutură este dată de legendele fiecărei mori, modul arhaic de funcţionare precum şi peisajul sălbatic al zonei.
Sursa:
Sound: What a wonderful world by Richard Clayderman (All rights for the sound belongs to him).
All rights reserved for the video content. Any copy/illegal upload will be reported.
Recorded with an iPhone XS MAX. All rights for the name iPhone, model and any other things related to it belongs to Apple Inc.
Watermills from Rudaria, Morile de apa de la Rudaria, Eftimie Murgu, iulie 2015, Romania
TVR - Rudaria Water Mills
Original title: Morile de la Rudaria
The water mills in Rudăria are at least 500 years old and are part of the European cultural heritage. Even now, the mills have highly importance in the daily life of the local community. In September 2014, a once in a century flood completely destroyed the valley. Several villages became isolated and all the mills went out of service. People are struggling to repair the mills but the valley will never be the same without support from authorities. Lazăr Sârbu is 83 years old and he’s leading the community in its fight to keep the traditions alive against the time, the nature and the globalization.
Reportage produced by TVR for CIRCOM Regional Citizenship and Election Process Coproduction, theme Regulation & Global Market.
#circomregional
Web: circom-regional.eu
FB:
Twitter:
HD Morile de apa, de pe Cheile Rudariei (Eftimie Murgu) - watermills
La poalele Munţilor Almăjului din Banatul Montan, localitatea Rudăria sau mai nou Eftimie Murgu, îşi trăieşte veacurile pe nişte ritmuri mai puţin obişnuite: scrâşniturile pietrelor de moară în vuietul râului prăvălit pe trepte. Le auzi mai greu dacă ţii drumul asfaltat; dacă însă te abaţi puţin spre şuvoiul năvalnic şi dai de căsuţele din lemn priponite de mal, muzica morilor de apă îţi va suna ca un cântec de seară, odihnitor, familiar.
Atestată documentar încă din anul 1470, aşezarea îţi oferă prima surpriză încă din momentul în care afli că această comună are în componenţă o singură localitate, cea amintită mai sus. Vechiul nume vine de la râul Rudărica, ce traversează satul, şi care în traducere slavonă ar însemna „râul de fier”, denumire primită probabil ca urmare a uriaşelor zăcăminte care se găsesc în munţii din împrejurimi. Populaţia numără aproape două mii de suflete, dintre care doar vreo 30 lucrează la oraş. Restul se ocupă cu agricultura şi creşterea animalelor. Localitatea este cunoscută, în primul rând, pentru numărul mare de mori de pe „Rudărica”, dar şi pentru că aici e locul unde s-a născut şi a copilărit Eftimie Murgu.
Cele două izvoare ale Rudaricii îşi au originea în Munţii Svinecea. Dupa unirea celor două izvoare, Rudarica Mare şi rudarica Mică, râul parcurge 10 km printr-o vale splendidă (Valea Rudaricii) şi intră în localitatea care până nu demult îi purta numele.
Cheile sunt dominate de stânci uriaşe şi abrupte, două dintre ele având înfaţisare omenească, iar localnicii le-au numit Adam şi Eva. În această porţiune de 2 km, valea este vestită prin morile sale de apă vie, mori ce formează cel mai mare complex mulinologic din SE Europei.
În Complexul Mulinologic de la Rudăria, măcinatul grăunţelor este o datină pe care azi rudărenii o păstrează ca pe o adevărată comoară.
Pe malul râului Rudăria (din slavă: rudă - minereu, reka - râu), 22 de mori de apă sunt prinse ici-colo, stânga-dreapta, ca nişte mărgele pe o salbă, cum le place localnicilor să le descrie. Deşi localitatea este atestată documentar din 1241 şi primele 8 mori sunt consemnate oficial în 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusă în această zonă încă din secolele II-III. În 1874, erau 51 de mori funcţionale, însă câteva inundaţii succesive au redus numărul lor la jumătate. Rudărenii nu-şi mai amintesc de când au grijă de morile lor de apă, ştiu doar că fac parte din viaţa lor. Le folosesc la măcinat, dar şi ca loc de întâlnire, de stat la taclale, de împărtăşit momente importante din viaţă. Numele morilor sunt luate după numele străbunicilor şi din imaginaţia creatoare a localnicilor: Moara de la Tunel, Moara Trăiloanea, Moara Firiz, Moara Roşoanea, Moara Îndărătnica dintre Râuri, Moara Prundulea, Moara Popeasca, Moara Maxinoanea, Moara Hămbăroanea...
Construcţia unei mori de apa este simplă: sub moară, un jgheab lung prinde apa râului şi o duce spre o roată metalică orizontală, cu mici palete (de unde vine şi denumirea de moară cu ciutură). Roata stă pe un braţ lung orizontal (furcă), prins de o bară cu vârful intrat în podeaua casei morii şi ţinut de un mâner numit ridicător. Învârtit, el ridică sau coboară sistemul hidraulic exterior. Apoi, rotirea paletelor cu ajutorul apei mişcă un fus (un ax vertical) care urcă în moara propriu-zisă din căsuţă. Aici, pietrele mari îşi îndeplinesc rolul ancestral: macină încet, ritmic, grăunţele din coş şi separă, prin sită, pulberea de tărâţe. Făina se adună, în final, în lada mare
O asemenea moară, macină 130-140 kg de boabe în 24 de ore Localnicii se mândresc cu făina ieşită din morile lor: se pare că ea are un gust deosebit, pentru că roţile mişcate de apă macină încet, spre deosebire de cele acţionate electric, a căror viteză este mai mare.
Muzica : Marin Gheras - Codrule codrutule
Working watermills in Rudăria | Wassermühlen in Rudăria | July 2019 | Motorcycle Trip Romania |
Ein ganzes Tal voller Wassermühlen...
In wild romantischer Schlucht finden sich entlang des kleinen Flusses über 20 alte Wassermühlen, die teilweise bis heute in Funktion sind. Ein schöner Spaziergang mit spannenden Einblicken in das Leben von früher. Einmal in Eftimie Murgu angelangt, hat man am anderen Ende des Dorfes die Klamm vor sich.
Nicht den steilen, kantigen Felswänden gilt unsere Aufmerksamkeit, sondern den abseits der Straße, am Bachlauf klappernden Mühlen.
Es sind kleine Holzbauten von kubischer Form, mit steilem V-förmigem, symmetrischem Dach (aus Schindeln), einer kleinen Tür und mitunter einem nur eine gute Spanne breiten quadratischen Fenster an der Vorderwand.
A whole lot full of watermills ...
In a wildly romantic gorge there are over 20 old water mills along the small river, some of which are still in operation today. A nice walk with exciting insights into life from before. Once in Eftimie Murgu, you have the gorge in front of you at the other end of the village.
We do not pay attention to the steep, angular rock walls, but to the mills clattering off the road at the stream.
They are small wooden buildings of cubic shape, with a steep, V-shaped, symmetrical roof (made of shingles), a small door and sometimes a square window on the front wall that is only a good span wide.
EFTIMIE MURGU - morile de apa de la RUDARIA
EFTIMIE MURGU - morile de apa de la RUDARIA
The watermills from RUDARIA
Morile pe apa de la Rudaria - Eftimie Murgu in prag de toamna
O parte din aceste mori care alcătuiesc rezervaţia de azi sunt încă funcţionale, făina şi mălaiul obţinându-se şi azi prin aceleaşi metode seculare de măcinat. Gustul fainii măcinate la morile din Rudăria, este unic în lume, spun cei ce au mâncat mămăligă făcută cu făină de porumb de Rudăria. Citeste tu mai departe aici:
Timpul se macină la Rudăria
Timpul se macină la Rudăria
Comuna Eftimie Murgu, din Caraş Severin, era cunoscută până în anul 1970 sub numele de Rudăria, se află aşezată în Ţara Almajului, pe Valea Rudăriei şi este este formată dintr-un singur sat ce are o suprafață de 99,92 km din care vatra satului ocupă 72,6 ha.
Rudăria (fostul nume al localităţii Eftimie-Murgu) – aflată în perimetrul Văii Almajului, judeţul Caraş – Severin – este datată documentar din anul 1241. Este cunoscută prin salba morilor de apă, unde atât sătenii, cât şi cei din satele învecinate macină grăunţele, din care scot făina, dar şi astăzi acest măcinat a rămas moştenire din moşi strămoşi, iar muzica morilor de apă, ce se lasă peste Valea Rudăriei, în serile de vară sau de toamnă, îţi dă impresia că nu numai grăunţele se macină în aceste mori, ci şi timpul. Timpul strămoşilor noştri de la care au rămas aceste mori, care sunt păstrate cu sfinţenie în Complexul Mulinologic de la Rudăria.
Tărâmul morilor de apă de la Rudăria, unul cele mai fascinante locuri din România
Complexul de mori de apa de la Rudaria, județul Caras Severin, este compus din 22 de mori de apă care încă mai funcționează. Astfel, turiștii care ajung în comuna Eftimie Murgu pot vedea cum sunt măcinate grânele ca pe vremea dacilor și pot primi la plecare și făină măcinată de la săteni.
Rudaria- Țara Morilor de apă de la Rudăria, locul în care timpul este măcinat odată cu mălaiul
Ca şi în urmă cu sute de ani, şi în prezent, la Rudăria în Banat, localnicii îşi pregătesc făina de mălai şi de grâu la morile de apă cu ciutură, mori mai vechi decât satul şi cu care fiecare s-a pomenit. Daca mergi în Banatul Montan şi o iei de la Reşiţa înspre Anina şi de acolo către Bozovici, ajungi la locul unde se intră în Ţara Morilor pe apă, zona Rudaria - cea mai întinsă zona mulinologică de acest fel din Europa.
Citeste un material complet pe infocs.ro sau intra aici la:
Ținutul Morilor de Apă- Eftimie Murgu
Dacă pleci din Băile Herculane pentru a vizita Cascada Bigăr și ți se pare că nu se merită, abate- te din drum și pe aceste minunate meleaguri, ale comunei Eftimie Murgu.
Ravensca
Iarna in satul Ravensca, com. Sopotu Nou, jud. Caras Severin
Boboteaza in apele Rudaricai in Valea Almajului
Obicei inedit de boboteaza in Valea Almajului. De cum se iese de la biserică de la Liturghia de Boboteaza, oamenii merg la izvoarele Rudăricăi - râul ce trece prin localitatea Eftimie Murgu. De aici, ei iau în găleți apă neîncepută. Aceasta este dusă acasă,. ..Citeste tu mai departe aici:
Rudăria - Ţara morilor de apă
Rudaria, cum o numim noi almajenii, este satul in care s-a nascut si a copilarit Eftimie Murgu, astazi localitatea purtand chiar numele ilustrului filozof si revolutionar pasoptist. Rudaria reprezinta un important reper turistic al Vaii Almajului, al Romaniei si al zonei de sud-est a Europei prin existenta parcului mulinologic, asezat pe locul unde apa macina timpul si pe apa unde timpul sta in loc.
Nici nu treci bine de ultima casa si ai impresia ca ai pasit intr-o alta lume si intr-un alt timp, pe un drum si pe o vale incadrate de stanci inalte si abrupte, unde sunetul paraului Rudarica participa la spectacolul pe care natura si omul l-au creat din cele mai vechi timpuri si care aici inca se pastreaza intact.
Cheile Rudariei se intind pe o lungime de aproximativ 2km, de la iesirea din sat si au ca principala atractie morile de apa, mori la care randasii isi macina cerealele, folosindu-se de forta apei, utilizand un sistem de captare prin care apa este dirijata spre baza unui angrenaj compus dintr-o roata orizontala cu paleti radiali astfel incat forta apei sa produca miscarea de rotatie necesara actionarii pietrei de la celalalt capat al angrenajului. Aici, boabele de porumb pica intr-un ritm aproape constant din cosul care sta deasupra intregului sistem, undeva in lateral existand o deschizatura prin care faina se aseaza incet intr-o lada, emanand un miros imbietor. Acesta este tot secretul obtineriii fainei din boabele de porumb cu ajutorul morilor de apa dar adevaratul secret consta in pastrarea si functionarea acestor mori, despre care imaginile surprinse la fata locului vorbesc cel mai mult.
Exclusiv în România: Morile de apă din Sicheviţa, judeţul Caraş-Severin (@TVR1)
Reportaj din ediţia Exclusiv în România difuzată sâmbătă, 2 iunie, de la ora 18:00, la TVR1
Mai multe înregistrări găsiţi pe canalul nostru de YouTube
rudaria adiMoara ÎndărătnicA de la Perete din Rudăria a revenit la viață, miracolul s-a produs
Una din cele mai vechi mori din complexul mulinologic din Rudăria (Eftimie Murgu), Moara Îndărătnică de la perete, pe care nu a reușit nici timpul și nici aluviunile din 2014 să o trântească, a revenit la viață. Ca miracolul să se producă, a fost nevoie de intervenția de urgență a celor de la Ambulanța pentru Monumente Banat și-a mai multor voluntari din întreaga țară. Citeste tu mai departe aici:
Viața Parohiilor. Întoarcere în timp la Rudăria (04 07 2018)
Eftimie Murgu Ansamblul de mori de pe Valea Rudariei
Vezi mai multe poze despre acest obiectiv turistic aici:
traseeromania.ro/eftimie-murgu-ansamblul-de-mori-de-pe-valea-rudariei
... si pentru multe altele pe traseeromania.ro
Daca v-a placut, am aprecia un Subscribe la acest canal de youtube si un like pe facebook
facebook.com/traseeromania
Toate drepturile rezervate traseeromania.ro