Monnickendam
Een registratie van een bezoek aan het prachtige stadje Monnickendam in Noord Holland. Met zijn prachtige speeltoren en de vele monumentale gebouwen. En de sfeervolle haven.
Wintertentoonstelling Waterlandsmuseum De Speeltoren over Monnickendam van Vroeger
Monnickendam van Vroeger is de titel van de wintertentoonstelling van Waterlandsmuseum De Speeltoren. En vanaf zondag 18 november is de tentoonstelling open voor publiek. PIM nam alvast een kijkje.
Janneke van Dijk en Frans Fontaine, bedenkers van de tentoonstellingen, weten het zeker: Elke Monnickendammer moet hier komen kijken om te leren van de geschiedenis van zijn voorouders. Op de nieuwe tentoonstelling zijn leuke voorwerpen, veel foto’s, en unieke documenten te zien uit de periode 1800 – 1950. En er is ook een “doe-activiteit”: er liggen blaadjes waarmee je de tentoonstelling kunt aanvullen en misschien wel verbeteren.
In de tentoonstelling worden drie thema’s belicht: De Stad en de mensen, Harde werkers en kleine harde werkers, en Ontspanning. Janneke van Dijk en Frans Fontaine hebben ook veel onderzoek gedaan naar bekende gezichten. Maar ze kennen niet iedereen en hulp is welkom. Wie is de persoon op de foto? Maar ook: zijn het wel de juiste namen bij de onderschriften?
Er spreekt veel nostalgie uit de getoonde werken: leven en hard werken in een arme tijd, maar ook tijd voor ontspanning. Er zijn foto’s van verenigingen en clubs, veel schoolfoto’s, maar vergeet ook het harde werken in de visverwerking niet. Waterlandsmuseum De Speeltoren roept een ieder op om het Monnickendam van de 19e en eerste helft van de 20e eeuw te ontdekken tijdens deze wintertentoonstelling. Zeker is dat alle Monnickendammers hier moeten komen, liefst met hun kinderen en kleinkinderen, om de geschiedenis uit de vervlogen tijd weer tot leven te wekken. En ook om onze voorouders in hun eigen tijd te laten herleven.
Waterlandsmuseum De Speeltoren is van november - maart op zaterdag en zondag geopend van 11.00 - 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur geopend.
Speeltoren Monnickendam
Speeltoren Monnickendam slaat 5 uur
De Middendamsluis - historisch centrum Monnickendam / Amsterdam area
Sluizen in Nederland - Copyright beelden Peter Eijking
Schutsluis uit 1425 in het oude Centrum van Monnickendam, gelegen tussen het Zuideinde en het Noordeinde. De houtensluis is in 1620 vervangen door een stenen sluis. In 1850 en in 1969 is de sluis gerestaureerd
Monnickendam Noord-Holland: uurslag speeltoren
Toon : d'
Gieter: Van Wou
Monnickendam NL: Speeltrommel van de Speeltoren
Dit is de oudste carillon ter wereld (700 jaar !)
Speeltoren Monnickendam
Bezoek aan mijn geboorte stad Monnickendam en De Speeltoren
Opening Museumseizoen De Speeltoren
Monnickendam NL: Opwinden van het gewicht van de speeltrommel van de Speeltoren
Gewicht in kg : 674 kg
2017 11 25 In gebruikname van de klokjes Speeltoren Edam
In gebruik name van de klokjes Speeltoren Edam
Rondleiding Speeltoren Monnickendam
De rondleiding met : uurwerken, speeltrommels en natuurlijk kerkklokken
Netherlands Noord-Holland Monnickendam stone facade Historical city gevelstenen
Monnickendam city in the Dutch province of North Holland. It is a part of the municipality of Waterland, and lies on the coast of the IJsselmeer, about 8 km southeast of Purmerend. It received city rights in 1355 and suffered a lot of damage during the fires of 1500 and 1513.
Monnikendam was also the name of a number of warships - mainly built at the port of that name - during the Anglo-Dutch Wars.
Monnickendam was a separate municipality until 1991, when it was merged into Waterland. Although it is a small fishing village today, it was an important port in earlier centuries. It possesses a seventeenth century weigh house, once used by merchants and port officials, and a bell tower that dates from 1591. The fourteenth century church of St. Nicholas, renovated in 1602, is particularly notable. The synagogue was built in 1894. Jewish families named Monnikendam trace their roots to this town.
The town was the site of an artist's colony in the early twentieth century.
About scleroderma:
Blog Cuba, Egypt, France, Italy and the Netherlands can be found at:
All about dollhouses and miniatures can be found at:
Over sclerodermie:
Artikelen over Cuba, Egypte, Frankrijk, Italië en Nederland zijn te vinden op:
Alles over poppenhuizen en miniaturen vind je op:
Monnickendam is een stad in de gemeente Waterland, Nederlandse provincie Noord-Holland, gelegen aan de Gouwzee . Monnickendam is een monumentaal stadje dat een rijke geschiedenis kent.
Op 25 februari 1355 -- de dag na Sint Matthijsdag -- verkreeg Monnickendam van de graaf van Holland handvesten en privileges, ook wel stadsrechten genaamd. Monnickendam vielen belangrijke voorrechten ten deel, waardoor de stad samen met andere steden (van Holland) goed op de kaart kwam te staan. De stad Monnickendam vormde een eigen rechtskring met een eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. Dit betekende het begin van verdere groei. Een kerk werd gebouwd op de driesprong Kerkstraat, Noordeinde, Middendam. Tegenwoordig resteert alleen hiervan de Speeltoren.
In 1356 werd ook begonnen met de uitbreiding van de stad en omstreeks 1400 werd nabij de huidige Grote- of Sint Nicolaaskerk een klooster gebouwd met de naam Mariëngaarde. De Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk is na 1400 gebouwd.
In 1575 werd de ommuring van de stad vervangen door een omwalling met vier poorten en vier bastions. Op het bastion voor de Zuiderpoort werd later de joodse begraafplaats ingericht; daar is een restant van de muur nog aanwezig. Van de rest van de omwalling getuigt alleen de vesting, een wandelpad om het grootste gedeelte van de historische stad.
Het is niet zo eenvoudig een volledig beeld te vormen van Monnickendam in de veertiende eeuw, omdat er geen afbeeldingen van bewaard zijn gebleven. Wel weten we dat Monnickendam in die tijd een duidelijke bestuurlijke of economische centrumfunctie en een bevolkingsomvang had, die rechtvaardigden dat het stadsrechten kreeg.
Tentoonstelling over 100 jaar Hakvoort in Monnickendam
100 jaar Hakvoort in Monnickendam. Dat is de naam van de zomertentoonstelling in Waterlands Museum De Speeltoren.
Er is veel te zien in de zaal speciaal ingericht voor deze expositie. De familiegeschiedenis, de scheepsbouw tijdens de laatste 100 jaar, fraaie foto’s van interieurs en schaalmodellen.
In 1919 kocht Albert Klaasz Hakvoort de werf van Dirk Sz Kater. Deze familie Kater had de werf toen al 300 jaar in bezit. Albert Hakvoort kwam vanuit Urk naar Monnickendam en bouwde vooral houten botters. Later werd overgestapt op stalen viskotters.
Tegenwoordig in Hakvoort Shipyard beroemd om de zeer luxe jachten voor de rijken der aarde. In de tentoonstelling krijgt u een inkijk in de weelde van deze jachten. U hoeft er niet helemaal voor naar Saint Tropez.
De tentoonstelling is te bezichtigen tot 22 juli, alle dagen van de week, behalve op maandag.
Aannemer Monnickendam Leguit & RoosrAannemersbedrijf BV
Leguit & RoosrAannemersbedrijf BV gevestigd in Monnickendam is een uitstekende keuze wanneer u op zoek bent naar aannemer of aannemers. Voor meer informatie, bel 0299 651301, kom langs op, 'T Prooyen 1, 1141VD Monnickendam of bezoek bovenstaande website.
Melodieën versteken Speeltoren Monnickendam HD
Henk Verhoef de bejaardier van de Speeltoren te Monnickendam geeft uitleg over het versteken van melodieën
Monnickendams Speeltoren, een uniek monument
De beiaard van Monnickendam werd in de jaren 1595/97 gegoten door Peeter van den Ghein uit Mechelen, lid van een beroemde klokkengietersfamilie. Ze heeft de in die tijd gebruikelijke omvang van 15 klokken, aangesloten aan het klavier als c' --a diatonisch, met bes' en fis. Behalve deze klokken hing men een slagklok voor het hele uur (Thomas Both, 1591) en een voor het halve uur (Geert van Wou en Johannes Schonenborch, 1513) in de nieuwe torenbekroning. Mr. Roeloff Oths., 'uurwerkmaker te Amsterdam op de Ossemarkt', maakte het uurwerk, de slagwerken en de speeltrommel. Hij maakte ook een ruiterspel: ieder uur voeren vier ruiters een steekspel uit, terwijl een gevleugelde figuur, de Faam, op een trompet blaast. Beiaard, uurwerk en ruiterspel bleven tot in onze tijd bewaard. Monnickendam is ermee in het bezit van een uniek ensemble. Uniek, omdat de meeste steden die rond 1600 over een beiaard beschikten deze later vervangen hebben. In 1643 ontdekte men namelijk de kunst van het klokkenstemmen, en werd het mogelijk klokkenspelen te vervaardigen van een tot dan ongekende zuiverheid. De oude beiaarden werden ingeruild voor zuiver gestemde, grotere klokkenreeksen. En alleen waar geen geld was bleven de zestiende-eeuwse beiaarden bestaan. De laatste oude carillons (bijvoorbeeld in Zierikzee, Edam, Heusden en Oudewater) zijn overal in de twintigste eeuw alsnog vervangen; St. Maartensdijk nog in 1981.
Maar Monnickendam behield zijn Van den Ghein beiaard. Nog dagelijks klinken over de stad de klokken uit 1597, ongestemd ('vals' zo men wil) en karakteristiek. Nog altijd legt het onvergelijkelijke uurwerk getuigenis af van het kunnen van Mr. Roeloff. De Monnickendammer beiaard, inmiddels het oudste bespeelbare carillon ter wereld, bestond in 1997 400 jaar
Faam Speeltoren weer terug op haar plek
Met behulp van een hoogwerker is de Faam van de Speeltoren weer terug op haar oude, vertrouwde plek gezet op de toren gezet.
Onder het toeziend oog van vele toeschouwers werd de Faam afgelopen zaterdag weer teruggeplaatst. Frans Fontaine, voorzitter van Waterlandsmuseum De Speeltoren: Onze goede Faam heeft natuurlijk jarenlang in weer en wind gestaan en begon toch wat scheurtjes en barstjes te vertonen, en dat is de reden waarom ze eraf ging. Ze heeft onder andere nieuw bladgoud op haar vleugeltjes gekregen. Kortom, ze heeft dus een schoonheidsbehandeling ondergaan en is weer helemaal op en top.
Onder de toeschouwers waren ook mensen die blij waren dat de Faam weer terug op haar plek is. De Speeltoren is de Eiffeltoren van Monnickendam, zeg ik altijd, en de Faam is echt helemaal uniek. Ik ben net heel Noord Holland doorgeweest tijdens de verkiezingscampagne, en op veel plekken staan speeltorens, maar de Faam staat maar op een plek, en dat is Monnickendam, aldus Vincent Koerse, raadslid GroenLinks van de gemeente Waterland, en tevens lid van de Vleppyie Auwurs.
Tijdens de opening presenteerde het museum ook haar nieuwe onderwijsprogramma voor de basisscholen in Waterland. Dankzij een subsidie van de gemeente Waterland en de Rabobank heeft het museum drie speelse en leerzame lespakketten voor het basisonderwijs kunnen maken. De lesmethode is opgezet om de leerlingen bewust te maken van de geschiedenis van Waterland, zodat ze hun eigen leefomgeving beter kunnen plaatsen. De kinderen leren o.a. meer over ‘de geschiedenis van wonen en werken in Waterland’ en ‘de natuur’. Zo komen bijvoorbeeld de scheepvaart, de visverwerking en de dierenwereld van Waterland in het programma voor.
Gabrielle Bekhuis, wethouder Cultuur en Onderwijs van de gemeente Waterland, kreeg een eerste exemplaar van de lespakketten overhandigd en daarmee was het museumseizoen van Waterlandsmuseum De Speeltoren officieel geopend.
Heropening Carillon De Speeltoren
Het oudst bespeelbare carillon ter wereld, gebouwd in 1596, kan er weer even tegen. De gemeente Waterland, eigenaar van de Speeltoren, heeft het carillon laten restaureren. En op vrijdag 10 maart werd Voor zo een restauratie komt maar één bedrijf in aanmerking, en dat is Royal Eijsbouts in Asten. Alleen zij hebben de expertise in huis om dat werk goed uit te voeren. Al in 2015 heeft het bedrijf het mechanisme uit elkaar gehaald, door een dakvenster via het museum naar beneden getakeld, en vervoerd naar Asten in Brabant. Na 50 jaar was het carillon, vooral het mechanische deel, toe aan een grondige restauratie. En na de geslaagde restauratie is eind 2016 de omgekeerde werkwijze toegepast, en nu zit alles weer op zijn plaats.
Misschien hebben de mensen in Monnickendam het helemaal niet gemerkt, want het carillon kon wel bespeeld worden. Beiaardier Henk Verhoef deed dat ook elke zaterdagmorgen. Maar door het ontbreken van het carillon waren bijvoorbeeld al die tijd de ronddraaiende paardjes en de Faam niet te zien. Om dat goed te kunnen bekijken moet je enige afstand nemen van de Speeltoren.
De gemeente Waterland verzorgde op vrijdagmiddag 10 maart de heropening van het gerestaureerde carillon. Met een receptie en toespraken voor genodigden. Eind maart kunnen alle inwoners van Waterland weer het mechanisme van het carillon bewonderen op de 4e verdieping van het museum de Speeltoren. Daarvandaan kun je in de toren komen, en ook via een webcam kun je zien hoe het mechanisme werkt. Het is niet alleen leuk voor techneuten, voor alle bezoekers is het meer dan de moeite waard. De speeltrommel, de hamertjes en de radertjes, alles kun je in vol bedrijf zien.
Beiaardier Henk Verhoef speelt er weer op los. Voor de kritische luisteraar: Henk speelt niet vals, het carillon is vals. Dat was zo en dat is ook zo gebleven.
Rondleiding Waterlandsmuseum De Speeltoren
Woensdag 4 januari was Omroep Waterland te gast in Waterlandsmuseum De Speeltoren. Daar wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het museum dat medio april/mei zijn deuren zal openen. Presentatrice Nienke Dobber praat met voorzitter van het museum Frans Fontaine over het museum.
De Speeltoren
Deze video gaat over Het Waterlands museum De Speeltoren in Monnickendam, leuk voor groot en klein