Het Watersnoodmuseum
Het Watersnoodmuseum heeft de ambitie om hét ‘Nationaal kennis- en herinneringscentrum van de Watersnood 1953’ te worden. Met het meerjarenbeleidsplan 2015-2018 werkt de organisatie toe naar een toekomstbestendig museum over watersnood en waterveiligheid. Deze promofilm geeft een beeld van de bijzondere plek, zowel van de locatie als het verhaal van het museum.
Terugblik Herdenking Watersnoodramp 1953 - Watersnoodmuseum Ouwerkerk
Op 1 februari 2018 was het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok. Een ramp waarbij 1835+1 mensen bij om het leven kwamen.
De Watersnoodramp werd herdacht bij het Nationaal Monument Watersnood 1953 te Ouwerkerk. Daarna werd er een symposium gehouden in het naastgelegen Watersnoodmuseum, met als thema '1953-2018: 65 jaar Verhalen over Water'.
Naast nabestaanden, ooggetuigen en andere belangstellenden, waren ook prinses Margriet, staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Deltacommissaris Wim Kuijken bij deze Herdenking aanwezig.
De werking van een caisson - Watersnoodmuseum
Holland Stories | Nederland Waterland - Het Watersnoodmuseum
In Ouwerkerk, op het eiland Schouwen-Duiveland, vindt u een uniek museum dat het verhaal vertelt van de watersnoodramp die Zeeland in 1953 voorgoed veranderde. Een ‘must see’ voor iedereen die Zeeland bezoekt en meer wil weten over watermanagement in Nederland.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bezoek nu Holland en ontdek het zelf!
Word abonnee! ►
Holland Stories ► Klik en bekijk meer ►
De officiële bron voor het laatste nieuws over uitjes, weekendjes weg en vakantie in Nederland.
(NL) WATERSNOODMUSEUM OUWERKERK 2018
Het laatste gat gedicht: het verhaal van Leny van Westen
De trouwerij van Leny en Jan van Westen was al voor de ramp gepland. Ze lieten het toch maar doorgaan. Leny ging dat jaar vaak kijken bij het werk van haar man: het sluiten van de dijkgaten op Schouwen-Duiveland.
Special: Watersnoodramp 1953 (Watersnoodmuseum)
Naar aanleiding van mijn bezoek aan het watersnoodmuseum heb ik deze special gemaakt.
Hoe kon het gebeuren en wat gebeurde er? Wat waren de gevolgen?
Check het hier!
Watersnoodramp 1953 .Museum in Ouwerkerk Zeeland
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 sloeg het noodlot toe ! De dijken in het Deltagebied waren veel te laag en in combinatie met Springtij en een Noord Wester storm kwam 165.000hectare land onder water te staan. Ruim 1800 mensen verdronken en 100.000 mensen waren huis en bezittingen kwijt. Ouwerkerk in Zeeland - Viele sind Ertrunken - Bezienswaardigheid Nederland - Visit to Holland - Day trip Holland - Ausflug Niederlande - Zware Storm - Veel Doden - Dieren Verdronken - Springtide - Watersnoodmuseum - Delta werken - Angst - Flood - Many are drowned -Een klein overzicht - Hochwasser Niederlande - Lenz - Museum - Vacation the Netherlands - Urlaub Niederlande - Oosterscheldekering - Historisch - Nabestaanden - Vreugde om Redding - Verdriet en Rouw - Reddingsmateriaal - Roeiboten - Tentoonstelling - Expositie - Terug in de tijd - Holland en de strijd tegen het water - Dijken - Polders - Duinen - Eb - Vloed -
Dierenleed - Infrastructuur vernield - Storm Nederland -Lage Dijken begeven het - Water Destroyed Southern of the Netherlands - Angst - Wanhoop - Video - Film - Caisson - Stroomgaten - Deltawerken - Stormvloedkering - Nederland Rouwt - Koninklijk bezoek - Een klein overzicht -
Watersnoodramp - 1953 - Springtij - Zeeland - West Brabant - Zuid Hollandse eilanden - Museum - Herdenking - Dijken - Delta gebied - Dagje uit Nederland - Holland waterland - Strijd tegen het water - Sightseeing the Netherlands Europe - Noodweer - Alarm -
Op ontdekkingstocht door het Watersnoodmuseum!
NL70 Watersnoodmuseum Ouwerkerk
Nedlloyd 70 Najaarstocht 2017 naar Watersnood museum in Ouwerkerk
Hollandtrip - Wasserbecken mit Seewasser am Ufer bei Ebbe - ??? - Visit Watersnoodmuseum
Am Ufer sind Steinbecken aufgebaut - wenn das Wasser abzieht bleibt Restwasser drin. Seit gespannt was da zu sehen gibt - Dann der Besuch des Watersnoodmuseum - die über die Flutkatastrophe 1953 berichtet
#Hollandtrip #Watersnoodmuseum #Zeeland
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, Zeeland.
Droneflight Through Schouwen-Duivenland - Watersnoodmuseum
This is my first movie made with my DJI Phantom 2
Captured in Schouwen - Duivenland at the Watersnoodmuseum - Ouwerkerk.
Hope you guys enjoy! theres more to come!
droneflight
dji phantom
gopro
schouwenduivenland
Rutas temáticas | Holanda, Tierra de agua - Watersnoodmuseum
En Ouwerkerk, en la isla Schouwen-Duiveland, está el singular museo que cuenta la historia de la inundación de 1953, que cambió Zelanda para siempre. Una visita imprescindible para cualquiera que se acerque a Zelanda y quiera saber más sobre la gestión del agua en Holanda.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
¡Suscríbete! ►
Rutas temáticas ► I Haz clic aqui para ver más vídeos ►
Tu fuente oficial de información sobre eventos, viajes y actividades de ocio en Holanda. ¡Saca el máximo partido a tu estancia!
Verhaal van Henk Ovink over waterveiligheid wereldwijd
Henk Ovink is Internationaal Watergezant van de Nederlandse regering. Hij werkt aan meer waterbewustzijn wereldwijd en adviseert overheden na rampen én om rampen te voorkomen.
Dit verhaal is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Watersnoodmuseum.
Watersnoodmuseum Ouwerkerk heropend
Premier Balkenende heeft donderdagmorgen het vernieuwde en uitgebreide watersnoodmuseum in Ouwerkerk geopend.
Na de opening kreeg hij een rondleiding door het museum van Ria Geluk, die de leiding had over de uitbreiding. De Zuid-Koreaanse minister president Han Seung-soo vergezelde Balkenende.
Verhaal van Johanna Burgers-Nieuwkerk (Heijningen) over de Watersnoodramp van 1953
Johanna Burgers-Nieuwkerk was ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 in Heijningen, als 22-jarige woonde ze samen met haar vader, moeder en drie zussen op een boerderij. Zij vertelt hoe ze 's nachts werden verrast door het water en veilig gebied wisten te bereiken.
Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.
Watersnoodmuseum in Ouwerkerk bestaat 10 jaar
OUWERKERK - Zierikzeeënaar Jaap Schoof zet een punt achter zijn officiële dienstverband bij het museum maar aan helemaal stoppen moet de 67-jarige Schoof nog niet denken.
Watersnoodramp 1953 groots herdachts
OOST-SOUBURG - Op verschillende plaatsen in Zeeland wordt vandaag de Watersnoodramp van 1953 herdacht, precies 60 jaar geleden. De Nationale Herdenking vindt plaats bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ook zijn er herdenkingen in onder meer Stavenisse, Kruiningen, Kruisdorp, Oosterland, Wolphaartsdijk en Sint Philipsland.
Commissaris van de Koningin Karla Peijs hield een toespraak bij de herdenking in Ouwerkerk. Daarbij waren ook minister Schultz van Hagen en de commissarissen van de Koningin van Noord-Brabant en Zuid-Holland aanwezig. Ook burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland kwam aan het woord. De slachtoffers van de Watersnoodramp werden herdacht met een minuut stilte en er werden kransen en bloemen bij het herdenkingsmonument naast het Watersnoodmuseum gelegd.
Balkenende
Oud-premier Jan Peter Balkenende houdt vanmiddag een toespraak bij de herdenking in Kruiningen. Bij het watersnoodmonument, het beeld van Jan Wolkers in de tuin van de Johanneskerk, worden drie plaquettes onthuld met de namen van de slachtoffers uit Kruiningen.
Schade
Bij de Watersnoodramp in 1953 kwamen in Nederland 1835 mensen om het leven. Ook veel dieren verdronken: meer dan 47.000 stuks vee en 140.000 stuks pluimvee kwamen om in het water. 3.000 woningen en 300 boerderijen werden verwoest en meer dan 40.000 woningen en 3.000 boerderijen raakten beschadigd. De totale materiële schade werd geschat op ruim anderhalf miljard gulden.
Slachtoffers
Meer dan 160.000 hectare land kwam onder water te staan. Het zuiden van Duiveland en van Overflakkee werden het allerzwaarst getroffen. Daar viel ruim veertig procent van het totale aantal slachtoffers van deze Watersnoodramp. In Oude-Tonge kwamen 303 mensen om, in Nieuwerkerk 288 en in Ouwerkerk 91 mensen. Ook Engeland, België, Duitsland en Denemarken werden getroffen. In Engeland vielen meer dan 300 slachtoffers en in België kwamen 25 mensen om het leven.
Website
Op onze website is een speciale pagina ingericht met betrekking tot de watersnoodramp. Programma's als 'Boven Water'en 'Trugkieke' zijn hier terug te vinden. Ook ooggetuigenverhalen zijn hier terug te lezen.
Nederland Vroeger 18: Afsluiten dijkgaten en bemaling Zeeland (1953)
Bijzondere beelden van het afsluiten van de doorgebroken dijken en de bemaling van de polder bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland in november 1953.
De watersnoodramp op 1 februari van dat jaar, nu bijna 63 jaar geleden, had grote gaten in de dijken geslagen. Om deze te dichten werden caissons, enorme betonnen blokkendozen, ingezet. Deze caissons waren eerder bedacht om als noodhaven te kunnen dienen bij de geallieerde invasie in Normandië in 1944 en werden van Portland in Engeland versleept, waar zij als golfbreker lagen.
We zien een vloot van schepen, waaronder zeeslepers. Rijkswaterstaat had maar liefst 11.500 man ingezet, dag en nacht werd er gezwoegd.
Aannemersbedrijf Gebroeders Berkelaar (De Adelaar) uit Vinkeveen, waaronder de maker van de film Cees Berkelaar, had zich aangeboden voor de bemaling van de polder rond Ouwerkerk.
De originele film is zwaar beschadigd en vrijwel onbruikbaar, maar is dankzij een minutieuze restauratie weer beschikbaar gemaakt.
Restauratie van deze film is mede mogelijk gemaakt door Gemeentearchief Schouwen-Duiveland.
Een film van Cees Berkelaar uit Vinkeveen.
Meer van zijn films op Facebook CeesBerkelaarFilms.