Isparta yazılı kanyon milli parkı. Saint paul hac yolu. Antalya'ya yakın mesire yeri.
Antalya'ya yakın en serin yer yazılı kanyon milli parkı. Isparta'ya yakın bir mesire yeri. Tarih kokan milli park. Saint paul hac yolu.Türkiye'de tatil geçirilecek en güzel yer.
Yazılı Kanyon Milli Parkı & Eğirdir Gölü Timelapse
Burdur / Isparta / Eğirdir Gölü / Yazılı Kanyon Milli Parkı Trafik Timelapse Videosu ve Fotoğraflar..
Burdur / Isparta / Eğirdir Lake / Written Canyon National Park Traffic Timelapse Videos and Photos ..
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı ISPARTA
Yazılı Kanyon Çandır / Sütçüler / Isparta
Yazılı Kanyon Tabiat Parkından görüntüler.
Nasıl giderim :
Yazılı Kanyon 1. Etap Kış Mevsimi Doğa Sistemleri İsparta 4K UHD
ISBN 978-605-88104-0-2
Yazılı Kanyon 1. Etap Kış Mevsimi Doğa Sistemleri İsparta 4K UHD
10 Ocak 2016 günü öğleden sonra yarı kapalı havada doğa ananın muhteşem büyülü manzaraları içinde Yazılı Kanyon sahası girişinden çekimlerimize başladık. Hala Hazandan kalma ve Kış mevsimine rağmen pırnal meşeleri yapraklarını inatla dökmemiş solgun pastel renklere bürünmüş, kameramıza görüntü vermek için bunca zaman bizi beklemişler.
Çekimlerimiz sona erdikten sonra, artık geri kalan yapraklarını dökeceklerini ve bizi ilkbaharda yeni giysileriyle karşılayacaklarını suyun çağıltısı eşliğinde söylediler. Kanyon tabanında kıvrıla kıvrıla akan Değirmendere çayını artık çok net görüyoruz. Neden mi diyeceksiniz? Çünkü derin kanyon sahasında kış şartları iyiden iyiye kendini hissetirmiş, çamların arasındaki bodur tüm bitkiler yapraklarını dökmüş kaya blokları ve kanyon tabanı açığa çıkmış, çekimlerimiz için çok cesur pozlar verdi.
Kanyonun büyülü güzellikleri saymakla bitmez. Güzelliklerini görmek ve kayda almak üzere doğa ve endemik ekosistemlerin hakim olduğu en güzel bölgede enfes bir doğa yürüyüşü yapmamız gerekiyordu. Anlık ışık değişimleriyle anlık renk kombinasyonları sınırsızdır. Saniyeler bile renklerin değişimine ayak uyduramıyor.
Ocak ayında yükseklere yağan yağmurlar, kanyona su bereketi getirmiş, ancak ne varki turkuaz renkli su çok utangaç ve çağıltısı da küskündü. Yukarı dağ zirvelerindeki mermer ocaklarının tüm güzelliklerini bozduğunu, tahrip ettiğini ses değişimi ile kameramıza nakşettiler.
Muhteşem doğa, kameramız karşısında dile gelerek; Selfi yapmadığını, para ile pulla ilişkisinin hiç olmadığını, kimseden asla emir almadığını ve zamanı gelince bana hoyratça davranan insanların nefesini keseceğim, hele hele beni rant uğruna yapımı değiştirenlerin yapısını bozacağım dedi.
Yazılı Kanyonda ilerledikçe yer yer kuvvetli çavlan ve kazanlara tanık oluyoruz. Çavlanlar da çok kırgın ve dargın bakıyor doğa düşmanı rantçılara! Dağdan çıkış noktası çok temiz olan sular kirletilmiş çaya karışırken hüngür hüngür ağlıyorlardı. Kış mevsimine uyum sağlayan kuşlar bile dargın!
Akdeniz Bölgesinde Isparta ili Sütçüler ilçesi sınırları içerisindedir. Bitki örtüsü, yaban hayatı çeşitliliği ve arkeolojik kaynakları ile eşsiz manzara güzelliğine sahip yörenin 600 hektarlık bölümü 1989 yılında Tabiat Parkı olarak ayrılmıştır. Nisan-Ekim ayları arası Tabiat Parkını ziyaret için en uygun dönemdir.
Parka adını veren kanyonun yüksekliği 100 ile 400 metre arasında değişmektedir. Zengin bitki örtüsü, yabanıl yaşamı ve doğal güzellikleri görmeye değer.
Kanyon tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi önem taşır. Kanyondaki ikinci köprüyü geçince sağda bulunan tahrip edilmiş yazıt Antalya Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından çözülmüş ve Isparta İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi’nin girişimleri ve katkısıyla bu yazıtın karşısına Türkçe ve İngilizce çevirisi asılmıştır.
Aziz Paul’un, Perge’den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçtiği yazılmıştır. Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkı. Yazılı denmesinin sebebi kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski yunan şairlerinden Epiktetos'un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir'inin yer almasıdır. Bu yüzden kanyon, Hıristiyanlar ve din turizmi için de kutsal yerlerden birisi sayılıyor.
Isparta Sütçüler ilçesine 10 km. uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı 600 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Milli parka ismini veren kanyon 100-400 m. derinliğindedir. Kanyon, Sütçüler ilçesinin güneybatısında bulunur. Değirmendere Çayı vadisi içinden geçerek Karacaören Baraj Gölü’ne dökülür. Yaklaşık uzunluğu 10 km.dir.
Jeolojik olarak Kretase yaşlı kalın kireçtaşlarında oluşan kırıklar boyunca gelişen karstlaşma erime söz konusu kanyonun oluşmasına neden olmuştur. Sürekli olarak akan Değirmendere Çayı, kanyon içinde irili ufaklı birçok cepler yani kazanlar oluşturmuştur.
--------------------------------------------
Kamera : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan SÖKMEN
Çekim Tarihi : 10.01.2016
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 15.01.2016
Video Prodüksiyon Yapım,
Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: mehmetsokmen.tv
youtube.com/mehmetsokmen1
Yazılı Kanyon Isparta/Türkiye
Isparta ili sütçüler ilçesi sınırları içerisindedir. Bitki örtüsü, yaban hayatı çeşitliliği ve arkeolojik kaynakları ile eşsiz manzara güzelliğine sahip yöre tabiat parkı olarak turizim bakanlığınca koruma altına alınmıştır. tabiat parkının başlıca bitki türleri olarak ağaçlardan;kızılçam, kızılağaç, saçlı meşe, çınar, ardıç, ceviz, keçiboynuzu, zeytin ağaçcıklardan; pırnalmeşesi, akça kesme, sandal, defne, tesbih, sakız, alıç, zakkum çalılardan; mersin, karaçalı, katırtırnağı, yabangülü otsulardan;laden, sarmaşık ve eğreltiler bulunmaktadır. yaban hayatı sakinlerinden ise domuz, yabankeçisi, tilki, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızılakbaba, doğan, güvercin, üveyik ve kekliğe rastlanmaktadır. kovada gölü'nden daha güneye, antalya yönüne doğru torosların vadilerinden inmeye başladığınızda sizi inanılmaz güzellikte yazılı kanyon karşılıyor.
Saint Paul hac yolu olarak da araştırmalar yapılabilir.
(Teknik bir hatadan dolayı çok kısa bir video alabildim. Videonun 2. partını ilerleyen zamanlarda yüklemeyi planlıyorum.)
Yazılı Kanyon Sütçüler/Isparta
Yazılı Kanyon Ve Doğası Isparta
ISBN 978-605-88104-0-2
Yazılı Kanyon Ve Doğası Isparta
Bu görüntülerimiz tek ve özeldir, yürünerek kayıt edilmiştir.
Yazılı kanyona ülkemizin az bilinen doğal ve tarihi güzelliklerinden birisi. Kanyonda
yapılacak yaklaşık bir, bir buçuk saatlik bir kolay yürüyüş parkuru sizlere bu doğa
harikasını yeterince tanıtmaya yetecek kanısındayım. Yazılı kanyon, Isparta-Antalya
arasında bulunan Aksu nehrinin Çandır kolunun bir devamı niteliğinde. Yaklaşık 600
hektarlık bir alanı kapsayan kanyon geç de olsa bir milli park statüsüne kavuşturulmuş.
Kanyonda yürüyüşe başladığınızda ilk dikkatimizi çeken altınızda çağlayarak akan bir
nehir başınızın üstünde yer yer yüz metreden dört yüz metreye varan sivri tepeler ve
gözlerinizin önünde bu kadar değişik türde ağacı ve bitkiyi başka hiçbir yerde
bulamayacağınız bir vadi uzanıyor. Bu eşsiz tabiat Tabiat Parkı'nda kızılçam, kızılağaç,
saçlımeşe, çınar, ardıç, ceviz, pırnal meşesi, keçiboynuzu, akça kesme, defne, zeytin,
sandal, sakız, tesbih, mersin, alıç, karaçalı, ladin ağaçları ile katırtırnağı, zakkum,
yaban gülü, sarmaşık, eğrelti gibi bitki türleri eşsiz renk ve koku cümbüşü içinde sizleri
karşılıyor. Yürüyüş parkuru içinde pek görülmeseler de yaban keçisi, porsuk, su samuru, tavşan, sincap, kartal, kızıl akbaba, doğan, güvercin, üveyik, keklik gibi yabani hayvanlar da parkın yaşam türlerini oluşturuyorlar.Yürüyüş demir köprülerden sonra meşhur kral yoluna ulaşıyor. Kanyonun içinde ikinci köprünün sağında tahrip edilmiş olan Hür İnsan Üzerine adlı şiir Antalya Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi Prof. Dr. Sencer Şahin tarafından çözülmüş ve Isparta Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Başmühendisliği'nin girişimi ve katkısı ile bu yazıtın karşısına Türkçe ve İngilizce tercümesi asılmıştır. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiocheia'ya giderken bu kanyondan geçmiştir.Bu yüzden kanyon, hristiyanlar ve din turizmi için de kutsal yerlerden birisi sayılıyor.
-------------------------------------------
Çekim Tarihi 09.09.2012 Isparta
Çekim ve Yayın Mehmet SÖKMEN - 0532 5258493
mehmetsokmeninyeri.com
[Gezi,Travel 4] Yazılı Kanyon Tabiat Parkı. Çandır, Sütçüler, Isparta
YAZILI KANYON TABİAT PARKI
İli: Isparta
İlçesi: Sütçüler
Alanı: 6000 Dekar
JEOLOJİK YAPI:
Toros Kuşağı üzerinde yer alan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, Batı ve Orta Toroslar'ın birleşim yerinde bulunmaktadır. Oldukça dar bir alan kapsamasına karşın, alan içerisinde, Beydağları Otoktonu, Tahtalıdağ Napı, Alakırçay Napı ve Tekirova Ofiyolit Napları’na ait kaya birimleri yer almaktadır. Tabiat Parkında kanyon oluşumu içinde yer alan Yazılı dere ise Tabiat Parkı’nın en önemli kaynak değerini oluşturmaktadır.
FAUNA :
Memeliler:
Tabiat Parkı içinde 12 memeli türünün yayılış göstermektedir. Yaban keçisi, Kirpi, Sincap, Domuz, Tilki, Tavşan ve Gelincik Tabiat Parkı’nda yaşayan başlıca memeli hayvanlarıdır.
Kuşlar:
34 familyaya ait 76 kuş türünün Tabiat Parkı içinde yayılış göstermektedir. Kızıl akbaba, Atmaca, Şahin, Kukumav, Ebabil ve Arıkuşu başlıca kuş türleridir.
Balıklar:
Park içinde 4 familyaya ait 6 balık türü bulunmaktadır. Bunlar; Yılan balığı, Sazan, Gümüş havuzbalığı, Çamur balığı, Alabalık ve Bıyıklıbalık’dır.
Sürüngenler:
5 familyaya ait 8 adet sürüngen türü Tabiat Parkında yer almaktadır. Bunlar; Adi tosbağa
Dikenli keler, Tıknaz kertenkele, Toros kertenkelesi, Büyük yeşilkertenkele, Hazer yılanı, Kara yılan ve Küpeli suyılanıdır.
FLORA :
Tabiat Parkı içinde; 2’si Yazılı Kanyon Endemiği, 4’ü Yazılı Kanyon ve yakın çevresinde, 6’sı Türkiye Endemiği olmak üzere 54 bitki türü bulunduğu tespit edilmiştir.
KÜLTÜREL VE ARKEOLOJİK DEĞERLERİ :
Antik çağdan bu tarafa gelen Antalya-İç Anadolu bağlantısını sağlayan Kral veya İpek Yolu, Bu yol üzerinde bulunan ve Tabiat Parkının içinde kalan kaya yazıtı, rivayete göre St. Paul ile St. Barnebau’nun karşılaşmalarına izafeten yapılan dua mahalli önemli değerleridir.
Yazılı Kanyon’un adını aldığı açık hava dua mahalli, yazıtları ile birlikte taşınmaz bir kültür varlığının doğa ile bütünleşmesini sergilemektedir. Geçmiş kuşaklardan günümüze kadar gelen, Aziz Paulus’un da kullandığı yol, bu yazıtların hemen önünden geçmektedir. Yazıtlarda yer alan köle Epiktetos’un şiiri, günümüz toplumuna hürriyetin önemini bir daha hatırlatmaktadır.
MEVCUT ARAZİ KULLANIM :
Tabiat Parkı içinde; Günübirlik Kullanım Alanı mevcuttur. Günübirlik Kullanım Alanı içinde; yağmur barınağı, tuvalet, bebek bakım odası, mescit, piknik üniteleri ve çeşmeler bulunmaktadır. Ayrıca Günübirlik Kullanım Alanı içinde; yürüyüş yolları bulunmaktadır.
YAZILI KANYON TABİAT PARKI’NDA YAPILABİLECEK AKTİVİTELER :
Zengin Bitki Örtüsü Gözlemi,
Doğa Yürüyüşü,
Piknik,
Fotoğrafçılık,
Dağcılık,
Kaya Tırmanışı,
Kanyoning,
Doğa Sporları,
Manzara Seyri,
Olta Balıkçılığı İmkânı bulunmaktadır.
ULAŞIM :
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’na 84 km’lik Isparta-Eğirdir güzergâhı ve 69 km’lik Isparta-Antalya (Dereboğazı) karayolları ile ulaşılmaktadır. Kanyon girişi, Çandır Köyü Bağırsak Deresi altındadır. Tabiat Parkı’na Çandır-Kargıcah ’tan gelen, 4 m genişliğinde asfalt bir yol ile ulaşılmaktadır.
Kaynak :
Isparta, Sütçüler, Yazılı Kanyon Milli Parkı, Harika bir doğa, büyüleyici bir kanyon...
Antalya ve Isparta arasında muhteşem bir doğa.
Ağustos ayında bile serin bir kaçamak, alabalık avı, trekking, piknik...
Hiçbir yerde doğayla bu kadar içiçe olamazsınız.
İster çadır, ister karavan, isterseniz yıldızlı gökyüzü. Kalmayı dert etmeyin :)))
Yazılı Kanyon Milli Parkı
Isparta Bisiklet Festivali 2015
Yazılı Kanyon Harika Doğa - Dron Çekimi
Yazılı Kanyon Sütçüler / Isparta
Yazılı Kanyon Balık Çiftliği Isparta Yazılı Kanyon Yolu Written Canyon and Fish Hatchery Road
ISBN: 978-605-88104-0-2
Yazılı Kanyon Balık Çiftliği Isparta Yazılı Kanyon Yolu 31.07.2011
Yazılı Kanyon Doğası ve Yaşam Alanları
Piknik Yaşamı, Endemik ve Ekosistem Yapısı,
Coğrafi Özellikler ve Oluşumlar, Faunal Sistemler
Floral ve Orman varlıkları ile Bütünleşik
Saklı Cennetler Topluluğu
Çekim ve Yayın: Mehmet SÖKMEN - 0532 5258493
mehmetsokmeninyeri.com
ISBN: 978-605-88104-0-2
Written Canyon and Fish Hatchery Road 31.07.2011
Written Canyon Nature and Living Areas
Life of a picnic, the endemic and Ecosystem Structure,
Geographical Features and Formations, Faunal Systems
Integrated with floral and forest assets
Secret Heavens Community
Capture and Release: Mehmet SÖKMEN - 0532 5258493
mehmetsokmeninyeri.com
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı - Isparta
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı - Isparta
Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 ha.lık bir alanı kapsamaktadır. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir. Kanyonun derinliği 100 ile 400 m.dir. Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.
Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistlerin sürekli ziyaret ettiği bir yerdir. Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi önem arz etmektedir. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçmiştir. Park alanı içerisinde, halkın dinlenmesine uygun kamp alanı bulunmaktadır.
Çandır (Aksu’nun bir kolu) Vadisinde Yazılı Kanyon Kaya Yazıtı:
(Hür insan üzerine şiir)
Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek :
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi ,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Yürüyüş Parkuru:
Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesi’ne giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yol (N37° 27.392' E30° 54.196') olarak alınmıştır. Araçla kanyonun girişine (N37° 27.752' E30° 54.656') kadar gidilebilir ve yürüyüşe buradan da başlanılabilir.
Kanyon girişinde su, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği küçük bir kafe bulunmaktadır. Bu noktada ziyaretçileri iki doğal güzellik karşılar… İlki kanyon duvarlarını oluşturan çok yüksek kaya blokları; ikincisi ise bu kayalardan süzülüp gelen ve vadi tabanında size yol gösteren Göksu Çayı’dır. Araç park yerinden kanyonun içine doğru yürüdükçe kaya bloklarına daha da yaklaşırken patika üzerindeki işaretler de dikkat çeker. Bu kanyon da Aziz Paul’ün geçtiği, Türkiye’nin işaretlenmiş en uzun ikinci yolu olan Aziz Paul Yolu’nun bir bölümüdür.
Dar patikada 300 metre yürüdüğünüzde karşınıza çıkan demir köprüden (N37° 27.795' E30° 54.837') kanyonunun diğer tarafına geçilir ve burada Epikür’ün “Hür İnsan” adlı şiirinin yazılı olduğu kayaya ulaşılır. Yazılı Kanyon’un adı da bu yazıttan gelmektedir.
Yazıttan kanyonun içine doğru çeşitli bitkilerin, ağaçların ve çok yüksek kayaların oluşturduğu güzelliği hemen solunuzdan akıp giden Göksu Çayı’nın şırıltısı tamamlar.
1 kilometre bu şekilde yürüdükten sonra açık bir alanla (N37° 28.074' E30° 55.225') karşılaşılır. Bu alanın solundan aşağıya inen patika az ilerde ziyaretçilerini bir su kaynağına götürür. Kanyonun girişinde karşılaştığınız insanların söylediği “Suyun Çıktığı Yer” burasıdır.
Çayın geldiği yönde ilerleyen patikadan kanyonun daha içlerine ilerlenebilir. Ancak 1 kilometre kadar sonra patikalar biter ve bu noktada su geçişi yapmak gerekir. Bu da tehlikeli olabileceği için bu parkurun daha geride bir noktada (N37° 28.083' E30° 55.373') bitirilmesi tavsiye edilir.
Başlangıç : Yazılı Kanyon Yol Ayrımı (N37° 27.392' E30° 54.196') veya Kanyon Girişi (N37° 27.752' E30° 54.656')
Bitiş : Bitiş Noktası (N37° 28.083' E30° 55.373')
Yazılı Kanyon Fotoğraf Çekim Noktası:
Kanyon, doğal bir fotoğraf çekim alanı cennetidir. Zengin bitki örtüsünün yanı sıra yaban hayatı çeşitliliği de alanı dört mevsim ziyaret etmek için iyi bir nedendir.
Aşağıda belirtilen noktalardan muhteşem akarsu, kanyon ve dağ manzarası fotoğrafları çekilebilir.
Fotoğraf Çekim Noktaları :
Kanyon Başlangıç Noktası : N37° 27.749' E30° 54.666' (320 m)
Yazıtın Olduğu Nokta : N37° 27.795' E30° 54.840' (330 m)
Orman Yolu : N37° 27.893' E30° 55.091' (355 m)
Suyun Çıkış Noktası : N37° 28.089' E30° 55.246' (350 m)
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Can Günay İle Isparta, Eğirdir | Yazılı Kanyon, Kovada ve Eğirdir Gölleri
Hanımlar & beyler selamlar. Youtube kanalımdaki videolara devam ediyoruz. Setur öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz Isparta Göller Diyarı ve Gül Hasadı turumuzdan en güzel görüntüleri içeren iki video hazırladık. İlk olarak Eğirdir Gölü, Kovada Gölü ve Yazılı Kanyon ile başlıyoruz.
Kanalıma abone olabilir videoları takip edebilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum, iyi seyirler.
Profesyonel Tur Rehberi, Dünya İnsanı, Hayvan Sever, Doğa Aşığı, Seyyah..
Eşsiz doğa manzarasına sahip yazılı kanyon milli parkı'nı gezdik!
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı - Isparta
Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 ha.lık bir alanı kapsamaktadır. Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazılar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir. Kanyonun derinliği 100 ile 400 m.dir. Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir.
Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve yaban hayatı ile seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistlerin sürekli ziyaret ettiği bir yerdir. Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi önem arz etmektedir. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiokheia’ya giderken bu kanyondan geçmiştir. Park alanı içerisinde, halkın dinlenmesine uygun kamp alanı bulunmaktadır.
Çandır (Aksu’nun bir kolu) Vadisinde Yazılı Kanyon Kaya Yazıtı:
(Hür insan üzerine şiir)
Ey yolcu, yol hazırlığını yap ve koyul yola; şunu bilerek :
Hür kişi sadece karakterinde hür olan kişidir
Kişi hürriyetinin ölçüsü bizzat kendi doğasında bulunur
Ve kararında içtenlikliyse hür kişi ,
Yüreğinde ise dürüstlüğü, işte bunlar asil yapar kişiyi
Ve bununla yücelir hür kişi, hatalarla değil.
Ana-babadan gelen uydurma bir asaletten tad almaz o
Zira ana-baba değildir hür insanı doğuran
Zeus’tur herkese ata olan ve de tek kök insanoğluna
Herkesin tek şansı vardır. O alır kader icabı beden güzelliğini
Budur soy güzelliği ve hür olma hali gerçek anlamda.
Ruhen köle olan ise sakınmaz kötü sözden, katmerli köle de olsa
Aşırılıktır şiarı bu kişinin, yüreğinde soysuzluk vardır
Ey yolcu, Epiktetos köle bir anadan doğmuştu, ama
Yüceydi herkesten, bir kartal gibi: bilgelikte ise takdire şayandı ruhu
Söylemem gerekirse, tanrısal bir varlık doğurdu onu. Keşke şimdi de (bu mümkün olsa)
Böylesine yararlı ve sevinç kaynağı bir insan
Tüm ünlü kişiler arasında köle bir anadan dünyaya geldi.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Yürüyüş Parkuru:
Yürüyüş parkurunun başlangıç noktası Çandır Köyü’nden Sütçüler İlçesi’ne giden yolda, köy çıkışında Yazılı Kanyon’a ayrılan yol (N37° 27.392' E30° 54.196') olarak alınmıştır. Araçla kanyonun girişine (N37° 27.752' E30° 54.656') kadar gidilebilir ve yürüyüşe buradan da başlanılabilir.
Kanyon girişinde su, tuvalet gibi temel ihtiyaçların karşılanabileceği küçük bir kafe bulunmaktadır. Bu noktada ziyaretçileri iki doğal güzellik karşılar… İlki kanyon duvarlarını oluşturan çok yüksek kaya blokları; ikincisi ise bu kayalardan süzülüp gelen ve vadi tabanında size yol gösteren Göksu Çayı’dır. Araç park yerinden kanyonun içine doğru yürüdükçe kaya bloklarına daha da yaklaşırken patika üzerindeki işaretler de dikkat çeker. Bu kanyon da Aziz Paul’ün geçtiği, Türkiye’nin işaretlenmiş en uzun ikinci yolu olan Aziz Paul Yolu’nun bir bölümüdür.
Dar patikada 300 metre yürüdüğünüzde karşınıza çıkan demir köprüden (N37° 27.795' E30° 54.837') kanyonunun diğer tarafına geçilir ve burada Epikür’ün “Hür İnsan” adlı şiirinin yazılı olduğu kayaya ulaşılır. Yazılı Kanyon’un adı da bu yazıttan gelmektedir.
Yazıttan kanyonun içine doğru çeşitli bitkilerin, ağaçların ve çok yüksek kayaların oluşturduğu güzelliği hemen solunuzdan akıp giden Göksu Çayı’nın şırıltısı tamamlar.
1 kilometre bu şekilde yürüdükten sonra açık bir alanla (N37° 28.074' E30° 55.225') karşılaşılır. Bu alanın solundan aşağıya inen patika az ilerde ziyaretçilerini bir su kaynağına götürür. Kanyonun girişinde karşılaştığınız insanların söylediği “Suyun Çıktığı Yer” burasıdır.
Çayın geldiği yönde ilerleyen patikadan kanyonun daha içlerine ilerlenebilir. Ancak 1 kilometre kadar sonra patikalar biter ve bu noktada su geçişi yapmak gerekir. Bu da tehlikeli olabileceği için bu parkurun daha geride bir noktada (N37° 28.083' E30° 55.373') bitirilmesi tavsiye edilir.
Başlangıç : Yazılı Kanyon Yol Ayrımı (N37° 27.392' E30° 54.196') veya Kanyon Girişi (N37° 27.752' E30° 54.656')
Bitiş : Bitiş Noktası (N37° 28.083' E30° 55.373')
Yazılı Kanyon Fotoğraf Çekim Noktası:
Kanyon, doğal bir fotoğraf çekim alanı cennetidir. Zengin bitki örtüsünün yanı sıra yaban hayatı çeşitliliği de alanı dört mevsim ziyaret etmek için iyi bir nedendir.
Aşağıda belirtilen noktalardan muhteşem akarsu, kanyon ve dağ manzarası fotoğrafları çekilebilir.
Fotoğraf Çekim Noktaları :
Kanyon Başlangıç Noktası : N37° 27.749' E30° 54.666' (320 m)
Yazıtın Olduğu Nokta : N37° 27.795' E30° 54.840' (330 m)
Orman Yolu : N37° 27.893' E30° 55.091' (355 m)
Suyun Çıkış Noktası : N37° 28.089' E30° 55.246' (350 m)
Bisiklet Turumuz ( Isparta, Eğridir, Kovada gölü, Yazılı kanyon, Yeşilvadi, Köprülü kanyon, Serik )
Kevin MacLeod sanatçısının Lachaim adlı şarkısı, Creative Commons Attribution lisansı ( altında lisanslıdır.
Kaynak:
Sanatçı:
ISPARTA; GEZİLECEK YERLER | Neyi Meşhur, Nesi Meşhur | Şehir Turu
ISPARTA; GEZİLECEK YERLER
Isparta'nın gezilecek, görülecek yerleri.
ÇAYBOYU
GÖKÇAY
AYAZMANA
GÖLCÜK MİLLİ PARKI VE MİLAS MESİRELİĞİ
EĞİRDİR AKPINAR KÖYÜ SEYİR TERASI
ŞARKİKARAAĞAÇ KIZILDAĞ MİLLİ PARKI
YALVAÇ ÇINARALTI
YALVAÇ ANTİOKHEİA ANTİK KENTİ
EĞİRDİR GÖLÜ
AKSU ZİNDAN MAĞARASI ISPARTA
ATABEY ERTOKUŞ MEDRESESİ ISPARTA
YALVAÇ SU KEMERLERİ
SÜTÇÜLER YAZILI KANYON
EĞİRDİR HIZIRBEY CAMİİ
GELENDOST ERTOKUŞ KERVANSARAYI
EĞİRDİR KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI
ATABEY DEMOKRASİ MÜZESİ
YALVAÇ MÜZESİ
DAVRAZ KAYAK MERKEZİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
ISPARTASPOR
ABDÜLGAFFAR CAMİİ
ADA CAMİİ
ADADA ANTİK KENTİ
AKSU ZİNDAN ROMA KÖPRÜSÜ
ALAADDİN CAMİİ
ALİ EFENDİ CAMİİ
ANABOURA HARABESİ
ANABOURA KALESİ
ANTİOKHEİA ANTİK KENTİ ROMA HAMAMI
ATABEY ERTOKUŞ KÜMBETİ
ATABEY SİNAN (KURŞUNLU) CAMİİ
AVŞAR CAMİİ
AVŞAR HAMAMI
BAHÇE CAMİİ
BAHTİYAR KÖYÜ CAMİİ
BURHANETTİN PAŞA CAMİİ
BÜLBÜL (ALEMDAR) CAMİİ
CİRİMBOLU KÖPRÜSÜ VE SU KEMERİ
CONANA HARABESİ
ÇEŞNİGİR PAŞA CAMİİ
DALBOYUNOĞLU CAMİİ
DEVLETHAN CAMİİ
DÜNDARBEY MEDRESESİ
EĞİRDİR KALESİ
EĞİRDİR KEYHÜSREV KERVANSARAYI (EĞİRDİR HANI)
ESKİ HAMAM
ESKİ ÜZÜM PAZARI
FEYZULLAH PAŞA CAMİİ
FİRDEVS BEY BEDESTENİ
GARGILI LALA MEDRESESİ (TAŞ MEDRESE)
GÖKVELİ SULTAN (ŞEYH RECEP)
HACE-İ SULTAN (ABDÜLKADİR GEYLANİ)
HIZIR BEY CAMİİ
HIZIRABDAL SULTAN
İNCESU CAMİİ
İPLİKÇİ (HACI ABDİ) CAMİİ
KAPIKAYA HARABESİ
KARAAĞAÇ HAMAMI
KARABEY HAMAMI
KAŞ AŞAĞI CAMİİ
KAŞ CAMİİ (KAVAKLI)
KAŞ HACI BEY CAMİİ
KAŞ YUKARI MAHALLE CAMİİ
KAVAKLI (ABDİ PAŞA-PEYGAMBER) CAMİİ
KIRIKMİNARE (CUMA) CAMİİ
KOCAKÖY HARABESİ
KUTLU BEY (ULU) CAMİİ
KÜÇÜKGÖKÇELİ KIRIK MİNARE CAMİİ
KÜRT CAMİİ (ALACA MESCİT)
LEBLEBİCİLER MAHALLE CAMİİ
LİMENİA ADASI
MALOS HARABESİ
MERKEZ AĞA CAMİİ
MERKEZ HIZIR BEY CAMİİ
MERKEZ YENİ CAMİİ
MİMAR SİNAN CAMİİ
MİNARE
MÜBARİZEDDİN ERTOKUŞ TÜRBESİ
MÜDERRİS MAHALLE CAMİİ
ÖRDEKÇİ KALESİ
PİRİ EFENDİ SULTAN (PİRİ MEHMET HALİFE) TÜRBESİ
PROSTANNA HARABESİ
SAĞAŞIK MEZARI
SALUR MAHALLE CAMİİ
SARAY MAHALLE CAMİİ
SEFERAĞA CAMİİ
SELEUKEİA SİDERA HARABESİ
SELEUKEİA SİDERA SU YOLU
SIĞIRLIK I KALESİ
SIĞIRLIK II KALESİ
SITMA DEDESİ
SİNAN BEY CAMİİ
SOFULAR MAHALLE AŞAĞI CAMİİ
SOFULAR MAHALLE YUKARI CAMİİ
SULTAN FATİH CAMİİ
ŞARKİKARAAĞAÇ KİRELİ HAN
ŞEYH AHMET CAMİİ
ŞEYHLER CAMİİ
ŞEYHÜL'İSLAM ELBERDAİ TÜRBESİ
TABAKHANE CAMİİ
TAŞKAPI HARABESİ
TAVGANALI ŞEYH HACI MEHMET NURİ EFENDİ
TEBERDAR MEHMET DEDE
TYNADA HARABESİ
ULU CAMİ (CAMİ-İ KEBİR)
ULUBORLU AHİ ŞEMSEDDİN TÜRBESİ
ULUBORLU KALESİ
VELİ BABA SULTAN TÜRBESİ
YALVAÇ ESKİ HAMAM
YALVAÇ YENİ HAMAM
YAVRUZADE (KILICI) HACI HÜSEYİN EFENDİ
YEDİ ŞEHİTLER
YENİHAMAM (DALBOYUNOĞLU) HAMAMI
YILANLIOĞLU CAMİİ
ZENGİBAR KALESİ
ZORZİLA HARABESİ
BABA SULTAN TÜRBESİ
BACA
CUMHURİYET İLKOKULU
ESKİ BELEDİYE KONAĞI
GARNİZON BİNASI
GAZİ İLKOKULU
GÜMÜŞGÜN TREN İSTASYONU
ISPARTA GAR KOMPLEKSİ
İNÖNÜ İLKÖĞRETİM OKULU
KEÇİBORLU TREN İSTASYONU
OKUL - SENİRKENT
SİNAN DEDE TÜRBESİ
TİCARET YÜKSEK OKULU
TRAŞCIZADE EVİ
YAKAÖREN TÜRBESİ
YALVAÇ MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ
YUNUS EMRE MEZARI
YUNUS EMRE TÜRBESİ
İlçeleri; Merkez, Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli
Sonbaharın Yaşandığı En Güzel Yer | KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI | ISPARTA, EĞİRDİR
Isparta ve çevresi; doğası, mevsim geçişleri ve etrafında birbirinden güzel bir çok göl bulundurması sebebiyle her mevsim ilgimizi çeken bir bölge olmaya devam ediyor. Rotamız bir çok defa Kovada Gölü Milli Parkı'na düşmek üzereyken hep son dakika değişiklikleriyle farklı yönlere gitmiştik. Bu sefer bu kara talihe bir son verelim istedik...
Keyifli seyirler.
Kovada Gölü'nü daha detaylı tanımak isterseniz aşağıdaki linkteki blog yazımıza göz atabilirsiniz.
**
KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN
**
pedalperest.com
**
Instagram: pedalperestgezginler
Yazılı Kanyon milli park
Burdur Isparta sınırlarında yer alan Antalya karayolu üzerinde sütçüler mevkide tarihi doğal kanyon
Gölcük - Isparta - Turkey
On the way from Isparta to Burdur you pass the Natural Park Gölcük. In this beautiful park you can walk in the forest around a crater-lake.
Kamp günlükleri #1 (Beyşehir gölü, Dedegöl yaylasi, Eğirdir, Kovada gölü, Yazılı Kanyon)
İlk videom acemilik eserimiz olsun ses yok müzik eşliğinde alt yazılı sunduk. Takip ettiğimiz rotamiz videonun sonunda mevcut.
İyi seyirler.