Zierikzee. De parel van Schouwen-Duiveland
Rondje Zierikzee
2. En toen was het geld op - Interactieve QR ontdekkingstocht Zierikzee
Je staat nu bij de St. Lievensmonstertoren. Deze locatie is onderdeel van een interactieve QR ontdekkingstocht langs bijzondere, mooie en verrassende plekjes in de historische stad Zierikzee. In totaal zijn er 15.
Hallo, ik ben Dirk Bolijn, 61 jaar oud en koopman. We staan nu bij de Sint Lievensmonstertoren, een toren zonder spits omdat er geen geld meer is!
Jullie denken misschien dat een financiële crisis van deze tijd is, nee hoor, 500 jaar geleden, in mijn tijd is er in Zierikzee ook financiële ellende.
De export naar Rotterdam, Antwerpen en Londen ligt stil. Er wordt nauwelijks iets verdiend. Er zijn veel werklozen en bittere armoede, want een WW-uitkering bestaat niet. En daarom moet iedereen bezuinigen. Zelfs het stadsbestuur moet op de kleintjes letten.
Veel mensen denken dat de spits is verdwenen door brand of een storm, nee, gewoon door bezuinigingen! Vandaar die rare stomp.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze toren hoger zou worden dan de Domtoren in Utrecht, meer dan 120 meter! Maar ja, als het geld op is...
En ondanks het ontbreken van een spits blijft hij mooi, onze Sint Lievensmonstertoren van Zierikzee, een markant herkenningspunt als je van verre komt aanlopen. Of zijn jullie met zo'n raar nieuwerwets ding, een auto?
Uitzicht vanaf St. Lievensmonstertoren (Dikke Toren), Zierikzee (10-08-2016) (1)
Prachtig uitzicht (ondanks hier en daar flinke bewolking en regen) vanaf de Sint Lievensmonstertoren (ook wel Dikke Toren genoemd) in Zierikzee. Uitzicht over Zierikzee, eilanden Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en zelfs Goes in de verte, bijna heel Zeeland dus!
Historisch Monument Zierikzee
Zierikzee is een van de oudste steden in Zeeland. Het is een monumentenstad en zeker een bezoek waard. Tevens zijn er enkele linken naar Mechelen, een andere historische stad, maar dan in Belgie
Burgh Haamstede Zierikzee Neeltje Jans en Brugge in België
Een filmpje gemaakt bij Burgh-Haamstede, Zierikzee, Neeltje Jans en in Brugge in België
De Plompe Toren laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke
De Plompe Toren is het laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke
Hollandtrip - der Plompe Tore - ein Kirchturm eines in der Flut versunkenen Dorfes
In den Niederlande findet man immer wieder Denkmäler, die an die verheerende Fluten und die Gefahren des Wassers erinnern, dem sich die wagemutigen Niederlande aussetzen müssen.
Laserdisc von Chris Zabriskie ist unter der Lizenz Creative Commons Attribution ( lizenziert.
Quelle:
Künstler:
#plopetore #hollandtrip #zeeland #gopro
Plompetoren Koudekerke
Plompe Toren (Koudekerke)
(Ga naar: )
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie:
De Plompe Toren (ook wel Plompetoren) is een kerktoren aan de Oosterschelde, een paar kilometer ten zuiden van Burgh-Haamstede. De toren is het enige restant van Koudekerke, een inmiddels in de Oosterschelde verdwenen dorp op Schouwen-Duiveland. De toren staat nèt binnendijks en in het dijkprofiel: in de binnenglooiing van de Oosterscheldedijk is een uitholling rond de voet gemaakt.
In 1468 kocht Lodewijk van Gruuthu(u)se het ambacht Coudekerk. Hij bouwde een nieuwe kerk, omdat de oude in verval raakte. Rond 1550 begon de Oosterschelde noordwaarts op te rukken en vrat de zeearm het Zuidland van Schouwen weg. Al in 1583 sloopten werklieden de kerk, maar de toren liet men staan. Die diende als baken voor de drukke scheepvaart op de Oosterschelde. Alle schepen die naar Antwerpen voeren, zeilden toen nog langs deze route. De Oosterschelde rukte echter verder op en nog voor 1700 was het hele dorp weggespoeld.
Op initiatief van jonkheer C. A. van Citters, burgemeester van het dorp Noordgouwe, vond er in 1935 een restauratie plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de toren nogal wat schade op, er was een Duits Widerstandsnest met bunkers. In 1962 volgde een nieuwe restauratie. In 1974 liet de stad Zierikzee de buitenkant van de toren herstellen. Later kwam de toren in beheer van de stichting Het Zeeuwse Landschap. Sinds 1997 is de Vereniging Natuurmonumenten de beheerder. De Plompe Toren is tegenwoordig een toeristische attractie.
Muziek : Reel: The Colliers (Willie Clancy)
Zeelandbrug, Oesterdam and the lost land of Saeftinghe filmed by drone. Music by Enigma (Voyageur)
(description below)
I'd like to thank my good buddies of droneshop.nl for keeping me airborn.
You can find more information about the holiday homes of Oesterdam here:
Wikipedia: Zeeland (/ˈziːlənd/; Dutch pronunciation: [ˈzeːlɑnt] ( listen), Zeelandic: Zeêland [ˈzɪə̯lɑnt]) is the westernmost province of the Netherlands. The province, located in the south-west of the country, consists of a number of islands and peninsulas (hence its name, meaning sea-land) and a strip bordering Belgium. Its capital is Middelburg. Its area is about 2,930 square kilometres (1,130 sq mi), of which almost 1,140 square kilometres (440 sq mi) is water, and it has a population of about 380,000.
Large parts of Zeeland are below sea level. The last great flooding of the area was in 1953. Tourism is an important economic activity. In the summer, its beaches make it a popular destination for tourists, especially German tourists. In some areas, the population can be two to four times higher during the high summer season. The coat of arms of Zeeland shows a lion half-emerged from water, and the text luctor et emergo (Latin for I struggle and I emerge) The country of New Zealand is named after Zeeland (not Zealand (Sjælland) in Denmark, as sometimes claimed).
Wikipedia article on the lost land of Saeftinghe:
Wikipedia article on the Zeeland Bridge:
Er-op-uit (5): Schouwen-Duiveland (deel 2)
Twee Antillianen, Max van Varsseveld en George Juliana, reizen met presentator Ton van der Horst over Schouwen-Duiveland. We zien hen onder meer in een vogelreservaat in de duinen vlak bij Haamstede en in Zierikzee. Kinderen in een klas lezen verhalen over het verdronken stadje Westenschouwen. We zien de Plompe Toren, een kerktoren aan de Oosterschelde en de Antilliaanse gasten vertellen hun ideeën over de Zeeuwse aard.
Een Wereldomroep film uit 1970. Met: Ton van der Horst (presentatie), Frans Bromet (camera), Piotr van Dijk (geluid), Juan Goudsmit (regie).
Tour de France 2015 Burgh Haamstede Werbekarawane
Tour de France Werbekarawane 2. Etappe in Holland Burgh Haamstede aufgenommen im Kreisverkehr
Holland - Zeeland - Schouwen Duiveland
Kurzvideo von Zierikzee, Westenschouwen und Bruinisse
Weekje Zeeland. -6-
Bij/In de Pannekoekenmolen, Burgh-Haamstede...
Stukje zeeland parrot bebop drone
Tour de France 2. Etappe in Burgh Haamstede (Holland) Spitzengruppe mit fast Motorrad Sturz
Stage 2
Tour de France 2015 Burgh Haamstede Netherlands
Haamstede in 4K | Drone video
Haamstede is een dorp in de gemeente Schouwen-Duiveland en ligt voor het grootste gedeelte achter de duinen. De stranden zijn bekend bij toeristen, evenals de vuurtoren, West Schouwen.
Alle beelden zijn gefilmd met een DJI Phantom 3 4K door Sander Coppens. Bekijk xlcreations.nl voor meer informatie en contactgegevens.
Muziek: ReformeSound - Minimal Ambient (standard licence)
Zeeland De Plompetoren _ 4K
Enkele beelden van de Plompetoren. Is voor mij een mooi plekje om roofvogels en velduilen te fotograferen.
Spectaculair uitzicht vanaf nieuwe toren in Halsteren
Het hoogste punt van de nieuwe uitkijktoren ‘Pompejus’ is bereikt. Het is een robuuste toren van 25 meter hoog. Na twaalf jaar wachten, verrijst hij dan eindelijk op Fort De Roovere in Halsteren. Het uitzicht is adembenemend.
Holandia - kraj polderów
Krajobraz holenderskich polderow jest w calosci uksztaltowany przez czlowieka