Grota Urșilor din BORSEC - Bear Cave (Medve-barlang, Borszék), Harghita County, Romania
Grota Urşilor de la Borsec este o formatiune carstică situată în zona ariei protejate (rezervaţie naturală de tip geologic şi botanic) Dealul Rotund. Această rezervaţie se găseşte la nord de oraşul Borsec şi la est de staţiunea Borsec, ocupând o suprafaţă de 40 ha. Specificul rezervaţiei este dat de depozitele groase de travertin (rocă sedimentară calcaroasă de precipitaţie fizico-chimică rezultată prin precipitarea carbonatului de calciu în jurul izvoarelor minerale) şi de manifestările postvulcanice (izvoare minerale şi mofete). Obiectivele principale ale rezervaţiei Dealul Scaunul Rotund (Kerek-szék domb, Round Seat Hill) sunt Poiana Zânelor (Tündérkert, Fairy Glade, conţinând un ansamblu de izvoare minerale şi băi de picioare), Grota (Peştera) Urşilor, Peştera cu Stalactite (Cseppkőbarlang, sau Peştera Scaunul Rotund, în vârful dealului), Peştera de Gheaţă (Jégbarlang), Izvorul Străvechi (Ősforrás, acum fără apă, doar mofetă) şi cele două cariere de travertin, având activitatea sistată.
Grota Urşilor de la Borsec apare ca un ansamblu de coridoare adânci şi înguste, pe alocuri prelungite cu nişe, scobituri şi mici peşteri, săpate prin eroziune naturală în depozitele de travertin. Alături de ea, este o altă grotă asemănătoare, numită Cerdacul Iadului. Se poate ajunge la Grota Urşilor fie din staţiune, pe lângă forajele 10 (Kossuth), 11 (Petőfi ), Poiana Zânelor şi coborând puţin pe o cărare marcată cu triunghi roşu. În Poiana Zânelor sunt mai multe panouri indicatoare. De asemenea, se poate ajunge din oraş, urcând pe lângă cimitir spre zona împădurită dintre cele două cariere. Grota este accesibilă tot anul şi nu necesită echipamente speciale. Trebuie însă să acordăm atenţie pietrelor alunecoase în sezonul rece şi aerului mult mai rece din grotă în sezonul cald.
Pe poteci, spre inima ta! Ep 62: Borsec si muntii Giurgeu
Episodul 62 prezinta zona statiunii Borsec si a muntilor Giurgeului (judetul Harghita). Am filmat 2 pesteri, precum si o portiune din Banda Rosie a Carpatilor. Cu poieni, paduri, afine si cateva animalute si cu impresia generala ca statiunea Borsec se ridica mult deasupra altor statiuni de la noi din tara, cel putin ca ingrijire si amenajare.
Episodul a fost difuzat si la postul tv Travel Mix.
Realizator: Ioan Stoenică.
Pentru mai multe detalii, vezi aici:
Exclusiv în România: La taifas prin Maramureş (@TVR1)
Ediţia emisiunii Exclusiv în România, difuzată sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 13:00, la TVR1, când echipa emisiunii a ajuns în nordul ţării. Am vizitat cea mai înaltă biserică de lemn din Europa, am colindat potecile Munţilor Rodnei şi ne-am oprim şi în staţiunea Borşa.
Why Romania???
A reason why you should visit this beautiful country of Romania
Marea Hamaceala, cel mai tare leagan - Aventura in Natura - Bigswing
Un eveniment inedit petrecut la Calcarele de la Ampoita unde am avut parte de catarat, slackline, bigswing si multa multa distractie.
Multumesc tuturor celor care au participat la eveniment,
echipei Carpatrek -
MORE THAN Explore (Simon Istvan) -
si in special lui Marius Milascon pentru buna organizare a evenimentului.
Multumesc si lui Yoyo ( cel care ne-a incantat cu muzica live pana dimineata.
Bigswingul s-a desfasurat in maxima siguranta datorita hamacului foarte rezistent de la
Filmarile au fost facute cu Canon 5D mark II, drona DJI Mavic Pro, Gopro Hero 5.
Filmare, montaj de George Moldovan.
Cascada termală CLOCOTA Thermal Waterfall (Geoagiu-Băi, Hunedoara County, Romania)
Cascada Clocota din Gioagiu-Băi este una din cele două cascade termale din România (cealaltă fiind la Toplița, județul Harghita), fenomen rar în întreaga lume. Cascada este situată pe Pârâul Clocota la marginea estică a stațiunii balneare Geoagiu-Băi, la circa 15 minute de mers de jos din centru. Cu o înălțime de circa 20 m, Cascada Clocota este deosebit de spectaculoasă datorită depunerilor albicioase de travertin sub formă de cruste subțiri succesive acoperind stâncile și rădăcinile copacilor pe care curge apa. Depunerile sunt formate din travertin, rocă sedimentară formată prin precipitarea carbonatului de calciu sub formă de calcit (mineral, formula chimică CaCO3) din apele minerale bogate în carbonați. În partea de sus a cascadei, aceste depuneri creează cruste ondulate, falduri sau chiar un fel de stalactite pe rădăcini. În partea inferioară, sub cascada propriu-zisă, depunerile carbonatice formează mici bazine cu contur semicircular amintind de vestita stațiune turcească Pamukkale. Apa termominerală din cascada Clocota ar avea o temperatură de 27°C deoarece pârâul colectează izvoarele termale din amonte, după unii acestea fiind în număr de 16. Din acest motiv se spune că această cascadă nu îngheață niciodată, deși la fel ca la Toplița, în perioadele de geruri extreme se formează cruste subțiri sau țurțuri de gheață. De asemenea se spune că apaă de la clocota ar fi foarte ”pură”, termen destul de vag care ar caracteriza mai curând apa distilată, ceea ce nu-i cazul. În schimb, poate fi apă minerală plată. Depunerile continui și destul de abundente de travertin, la fel ca la Toplița, duc la modficarea permamentă a aspectului Cascadei Clocota și de la an la an ne putem aștepta la modificări evidente. Pe porțiunile stropite de apa cascadei apare o vegetație cu alge și mușchi, specifică apelor termale. Dintre organismele endemice este amintită o specie de salamandre și una de ferigi.
The Clocota Waterfall in Gioagiu-Bai is one of the two thermal waterfalls in Romania (the other being in Toplita, Harghita County), a rare phenomenon all over the world. The waterfall is located on the Clocota Creek at the eastern edge of the Geoagiu-Bai Spa Resort, about 15 minutes' walk from the center. With a height of about 20 m, the Clocota Waterfall is particularly spectacular due to the whitish deposition of travertine in the form of successive thin crusts covering the rocks and roots of the trees. The deposits consist of travertine, sedimentary rock formed by the precipitation of calcium carbonate in the form of calcite (mineral, chemical formula CaCO3) from the carbonate-rich mineral waters. At the top of the waterfall, these deposits create corrugated crusts, folds or even a kind of stalactites on the roots. In the lower part, under the cascade itself, the carbonate deposits form small semi-circular pools reminiscent of the famous Pamukkale Turkish resort. The thermal mineral water of the Clocota cascade would have a temperature of 27 ° C because the brook collects the upstream thermal springs, probably 16. For this reason, it is said that this cascade never freezes, although as in Toplita, in periods of extreme frosts form thin ice crusts or icicles. It is also said that thermal water would be very pure, a vague term that would rather characterize distilled water, which is not the case. Instead, it can be still mineral water. The continuous and quite abundant deposits of travertine, like in Toplita, lead to the perpetual modification of the appearance of the Clocota Waterfall and from year to year we can expect obvious changes. On the portions sprinkled by the cascade water a vegetation with algae and moss appears, specific to the thermal waters. Among the endemic organisms is a species of salamander and one of ferns.
Mamaia, Constanta | Romania
Mamaia is a resort on the Romanian Black Sea shore and a district of Constanța.
Considered to be Romania's most popular resort, Mamaia is situated immediately north-east of Constanţa's city center. It has almost no full-time residents, being populated mostly during the summer.
Mamaia lies on a strip of land 8 km (5.0 mi) in length and only 300 m (328 yards) in width, between the Black Sea and Lake Siutghiol.
The beach season is at its best between mid June and early September, when average daytime temperatures range between 25 to 30 degrees Celsius (78 to 86 degrees Fahrenheit). The water stays warm until mid autumn.
Hotels range from mid-end to exclusive 4 and 5 stars hotels and private clubs. There are also camping sites in the north.
explore the world with us!
Special Thank to Montblancpictures for the video footage!
Cluj | Transilvania | Romania
Travel to Cluj, Transilvania, Romania, 12 mai 2015, Camera Canon Legria G10
Băile NÁDASSZÉKI gyógyfürdő (Harghita, Romania)
Nádasszéki gyógyfürdő
Nádaszéki Spa (Varghis Valley, Harghita County, Romania)
Băile Nádasszéki (sau Nádas Széki, adică nádas = cu stuf, szék = scaun) sunt situate pe marginea vestică a Munţilor Harghita de Sud, în valea Vârghiş, puţin amonte de confluenţa cu pârâul Chirui. Din punct de vedere adminisitrativ aparţine de comuna Lueta. Locaţia este foarte puţin cunoscută, dar foarte căutată de cei care au ajuns să o cunoască sau să o vadă. Peisajul este de un pitoresc deosebit, în zonă fiind mai multe case de vacanţă. Nu există niciun stabiliment medical oficial, în schimb, în apropiere, la intersecţia drumurilor se află un bufet cu terasă având un nume pitoresc şi mai greu de tradus: Asszony bosszantó (femeia pe care o enervezi).
Băile propriu-zise constau dintr-o clădire de lemn care adăposteşte un bazin de lemn cu dimensiunile 4 x 4 m, vestiar şi o mică terasă. Bazinul este alimentat cu apă minerală încălzită la o sobă cu lemne (soba a fost confecţionată la fostul combinat metalurgic de la Vlăhiţa).
Lângă băi, într-o grădină, se dezvoltă masiv stuful pe un substrat turbos, mlăştinos. Denumirea băilor provine de la stuf (nádas). Turba formează şi terenul din jurul băilor, pe alocuri fiind elastic. Grădina cu stuf se găseşte pe partea dreaptă a cărării de acces la băi, iar pe partea stângă apar mici băltiri cu depuneri albe de sare, înconjurate de vegetaţie pitică, roşcată, specifică solurilor sărate.
Conform legendei, efectul terapeutic al apei minerale sărate şi cu turbă a fost descoperit în anul 1830 de către Balázs József în timp ce cosea desculţ, aceste băi, purtând şi numele lui. De asemenea, ele poartă şi numele de Băile Negre (Fekete fürdő) din cauza culorii negricioase a apei, datorată probabil particulelor microscopice de turbă.
În opinia noastră, trei factori terapeutici participă simultan la această apă, conferindu-i un efect terapeutic deosebit: apa minerală carbogazoasă, sarea şi turba. Conform celor afişate la faţa locului sau găsite pe internet, tratamentul la aceste băi este eficace pentru tratarea artritei, nervozităţii, neliniștei, insomniei, hipertensiunii arteriale şi aterosclerozei.
Analiza chimica detaliată care se poate vedea în tabloul prins la intrarea în stabiliment (vezi fotografia din videoclip), prezintă o apă puternic mineralizată (mineralizaţia totală = 44,6387 g/l). Apa este, în primul rând, sărată, având un conţinut de sare (NaCl) de 27,5471 g/l. Sarea provine din depzitele sedimentare aflate sub cele vulcanice care apar la suprafaţă, noi aflându-ne aici în zona limitrofă a aliniamentului de diapire de sare situat pe marginea estică a bazinului Transilvaniei (aliniamentul Sânpaul - Mărtiniş - Lueta - Odorheiu Secuiesc - Corund - Praid - Sovata). Componenta vulcanică a mineralizaţiei apei este dată de cel puţin o parte din conţinutul de hidrogencarbonat (HCO3-) de 11,9348 g/l, dar, în special, de dioxidul de carbon (CO2) liber de 0,802 g/l. Conform legislaţiei actuale (H.G. 1020/2005) apa analizată este puternic mineralizată, clorurată, sodică, hidrogencarbonatată, sulfatată, calcică, magneziană, acidulată, feruginoasă.
A Kiruly- és Vargyas-patak összefolyásától északra van a Nádasszéki sósfürdő. Itt a felszínhez közel lévő sótörzs fölött sósláp képződött, amelyben jellegzetes sókedvelő növényzet alakult ki.
A fás kazánnal fűtött 4 x 4 méteres szabadtéri medence vize tiszta nátrium-klorid típusú, ásványi sótartalma 25618,5 mg/l. A fürdő vizét a balneológusok főleg ízületi megbetegedések, idegesség, nyugtalanság érszűkület és magas vérnyomás kezelésére javasolják.
A fürdővel szemben van a Nádasszéki borvízforrás, nátrium-klorid-hidrogénkarbonát típusú szénsavas ásványvizzel.
Cum fost prima zi cu telescaun la Pârtiile Mărișel