Netherlands Antilles Tourist Attractions: 15 Top Places to Visit
Planning to visit Netherlands Antilles? Check out our Netherlands Antilles Travel Guide video and see top most Tourist Attractions in Netherlands Antilles.
Top Places to visit in Netherlands Antilles:
Bonaire National Marine Park, Klein Bonaire, Donkey Sanctuary Bonaire, Lac Bay, Bari Reef, Jibe City, Hilma Hooker, Fort Oranje, St Eustatius, Washington-Slagbaai National Park, Lake Gotomeer, Slave Huts, Playa Lechi, Mangazina di Rei Cultural Park, Salt Flats, The Quill, St Eustatius,
Visit our website:
Things To Do in Leiden | Visiting the Netherlands.
Google Maps with locations.
This video was originally created for a competition, which I didn't win. But I hope lots of you still enjoyed watching it and will go visit Leiden at some point!
Holland Beach
Holland; small in size, big in events, attractions and activities! Official youtube site giving you a taste of the many things our country has to offer.
We would like to welcome you to Holland soon.
Rotterdam The Coolest City of The World Created by Mario
Rotterdam The Coolest City of The World Created by Mario
Boompjes, Coolsingel, Centraal Station, Erasmusbrug, Euromast, Hotel New York, Koopgoot, Beurs, Kop van Zuid, Kubuswoningen, Markthal, Skyline, Spaanse Poort, Spido Rondvaart, Splash Bus, Stadhuis, Willemsbrug, Willemswerf, Holland, Nederland, Netherlands, Dutch, Oranje, Travel, Traveling, Tourism, Destinations, Vacation, Hotels, Epic, Amsterdam
The Netherlands Antilles (HD1080p)
*** The Netherlands Antilles were, until 10 October 2010, an autonomous State formed by five islands of the Caribbean Sea (which until 1986 included Aruba), belonging to the Kingdom of the Netherlands, together with the Netherlands themselves (European). The capital of the five islands was also the capital city of Cura?ao: Willemstad. Other important cities were: Philipsburg in Sint Maarten, Kralendijk in Bonaire, Oranjestad in Aruba and The Bottom in Saba. The islands, being an autonomous territory of the Kingdom of the Netherlands. ***
Niederlande Sehenswürdigkeiten - Noordwijk
Nicht nur die Tulpen lieben das Küstenklima. Der Bollenstreek ist eine beliebte Urlaubsregion, wie das kleine Örtchen Katwijk an de Rejn. Direkt neben Katwijk, liegt der beliebte Badeort Noordwijk, aber auch das größte Weltraumzentrum mit einer riesigen Ausstellung. Die größte Attraktion ist sicherlich eine originale Mondlandefähre.
DIT WIL JE ZIEN IN LEIDEN | De Gids #8
De studentenstad van Nederland is natuurlijk Leiden, maar je kunt je er ook goed vermaken met de VIP-KAART. Leiden kent vele musea, gezellige restaurantjes en eeuwenoude monumenten. Zo ben je in het oude Egypte in het Rijksmuseum van Oudheden, geniet je van het uitzicht op de middel-eeuwse Burcht en sta je oog in oog met een giftige vogelspin in Naturalis.
In deze video laat 'De Gids' je zien wat de sleutelstad Leiden zoal te bieden heeft.
In deze video:
- Visbrug (00:03)
- Breestraat (00:06)
- Zijlpoort (00:16)
- *Rijksmuseum van Oudheden (00:23)
- Huis van Soldaat van Oranje (00:50)
- Pieterskerk (00:58)
- De Waag (01:09)
- De Burcht (01:21)
- *Museum Volkenkunde (01:17)
- Molen de Valk (01:46)
- Zoeterwoudsesingel (01:54)
- *Naturalis Biodiversity Center (01:57)
- Galgewater (02:20)
- Haarlemmerstraat (02:23)
- The Bishop (02:24)
- Hooglandse kerk (02:34)
*BankGiro Loterij VIP-KAART locaties
***
Bedankt voor het kijken naar het BankGiro Loterij VIP-KAART-kanaal. Iedere woensdag wordt er een nieuwe video gepubliceerd waarin wij jou laten zien waar je zoal heen kan met je VIP-KAART en omgeving.
Meer weten? Kijk op bankgiroloterij.nl/vipkaart, like onze Facebookpagina facebook.com/bankgiroloterij of volg ons op instagram.com/bankgiroloterij.
Kampen the Netherlands
Geschiedenis
Middeleeuwen
Rond 1150 was er al houten bebouwing op de plaats waar het huidige Kampen ligt, maar de naam Kampen wordt in de geschiedenis pas genoemd in 1227. Echter, in het GemeenteArchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege verleent aan de Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251.[2] Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad (het Rotterdam van de Middeleeuwen) en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze Koggeschepen werd de Ommelandvaart gemaakt: de zeereis rond Denemarken naar de Oostzee. In de steden rond de Oostzee werd zout verhandeld, dat Kamper Koggeschepen uit Portugal hadden gehaald. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236, al is het best mogelijk dat Kampen, evenals Deventer, Steenwijk,Zwolle en Hasselt, stad is geworden door gewoonterecht.[3] De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. In de veertiende eeuw ruilde Kampen met de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, de polder Mastenbroek tegen het recht op aanwas in de IJsseldelta.
Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze. De stad had veel invloed binnen de Hanze: ondanks luidkeels protest van benedenloopse steden aan de IJssel en andere Hanzesteden werd in 1448 besloten tot de bouw van een brug over de IJssel.[4] Dit karwei werd in een recordtijd van 5 maanden voltooid. Met deze brug hoopte Kampen meer binding te hebben met het achterland.
Na-Middeleeuws
Op 11 augustus 1572 werd Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Willem van Oranje. Na het bloedbad van Zutphen op 15 november gaf de stad zich echter vrijwillig over aan de Spanjaarden. In 1578 kwam de stad weer in Staatse handen na het Beleg van Kampen, onder leiding van George van Lalaing.
De Hollandse Oorlog, tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland en Frankrijk, betekende een definitief einde aan de enorme macht van de stad. Door het recht op aanwas in de IJsseldelta was de stad wel eigenaar geworden van het steeds groter wordende Kampereiland. Vanaf 1500 werden de eilanden verpacht. De pachtinkomsten werden zo groot dat de stad geen belasting hoefde te heffen.
Kampen verkreeg pas weer naam in de 19e eeuw. Kampen was toen vanuit zee moeilijk bereikbaar, omdat de omliggende watergebieden verzand en dus ondiep waren. Gedurende de voorgaande eeuwen is de waterloop van de IJssel wel meerdere malen uitgebaggerd, maar de kosten hiervoor waren relatief hoog en binnen enkele jaren was de rivierstroom weer dichtgeslibd. De IJssel kende hier, als delta, toentertijd meerdere uitgangen. De hoofdvaarroute werd ook meerdere malen verlegd, als reactie op de natuurlijke loop. In de 19e eeuw begon men actief in te grijpen: rivierlopen werden afgedamd, om meer water met hogere snelheid door één of twee hoofdvaarroutes te laten gaan. Dit had als voordeel dat er minder zand en slib werd afgezet, waardoor zo'n rivierloop zichzelf schoon spoelde. Sleutelfiguur in dit verhaal is Nicolaas Plomp, stadsarchitect van Kampen. Naast zijn werk voor het huidige IJsselfront van de stad Kampen, hield hij zich ook bezig met de waterbouwkunde. Voor 1839 liet hij al strekdammen van 2500 meter aanleggen in het Keteldiep, om het water een gerichte uitgang te bieden.
In 1839 kwam daar nog eens 900 meter bij. In deze strekdammen is materiaal van de stadsmuur van Kampen verwerkt. Vanwege de opkomende nijverheid in de 19e eeuw en het belang van landwegen en spoorwegen, werd ook vaart gemaakt met zogenaamde straatwegen, geplaveide wegen, in plaats van zand- en modderwegen. Zo werd in 1828 de straatweg van Kampen verbeterd, in 1837 werd de Zwolseweg als straatweg aangelegd, in 1840 werd de straatweg van Kampen naar Genemuiden aangelegd, en in 1851 de Kamperstraatweg naar Wezep, alwaar die aansloot op de Zuiderzeestraatweg. Ook werden stoombootdiensten geopend: in 1844 een dienst naar Hamburg en in 1847 naar Hull
Netherlands Leiden
Leiden in Netherlands
BEHIND THE SCENES WORKING IN HOLLAND!
▶ Check out my gear on Kit:
This is our week in Holland where we shot the lifestyle video for Currys PC World for a new Laptop they are launching!
SUBSCRIBE -
▼ FOLLOW US ▼
◎Become a Patron ↠
◎Instagram ↠
◎ Facebook ↠
◎ Twitter ↠
◎ Our Website ↠ kinging-it.com