Danny, ervaringsdeskundige in armoede, in het Gevangenismuseum Merksplas
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).
De landlopersbegraafplaats van Merksplas-Kolonie
Op 1 mei 2012 gidste Karel Govaerts de familie Van Herpe in Merksplas-Kolonie. Wij woonden er 20 jaar, van 1939 tot 1959. Op de begraafplaats van de landlopers was ik als misdienaar enkele keren aanwezig bij de begrafenis van een landloper.
Bezoekerscentrum Merksplas-Kolonie
Op vrijdag 2 juli 2017 werd het bezoekerscentrum van Merksplas-Kolonie officieel geopend door Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Toerisme Ben Weyts.
Terug in de tijd deel 70: Kolonies Wortel en Merksplas
De kolonies Wortel en Merksplas in België kennen een bijzondere geschiedenis.
De Steenbakkerij
Deze film (voor het archief van het Gevangenismuseum van Merksplas, GMM) kwam tot stand met de welwillende medewerking van Louis Vanderhallen, ex-chef-technieker van de steenbakkerij, Jos Proost, ex-chef-technieker van de Nijverheid en Pierre Van Vught, ex-bewaker van de ploeg die in de kleiputten werkte. De heer Gros (Zelpa) gaf toestemming om te filmen in de vroegere steenbakkerij, waarvoor dank!
De opnames gebeurden tussen 2005 en 2019. De belangrijkste waren de ontmoeting op de voormalige steenbakkerij met Louis Vanderhallen, Jos Proost en Roger Hoeymans (ex-directeur van de Nijverheid) op 13 september 2008 en de gesprekken met Louis Vanderhallen 11 jaar later (7, 12 en 19 februari 2019), twee maanden voor zijn overlijden op 12 april 2019. Ook Pierre Van Vught gaf nog veel nuttige informatie tijdens de montage van de film.
Gezien er weinig of geen beeldmateriaal uit die tijd bestond, heb ik de persoonlijke getuigenissen zoveel mogelijk opgesmukt en verduidelijkt met beelden uit films die ik op youtube vond. De interessantste waren: Het leven zoals het was... Steenbakkerij en De Steenbakkerij van Membruggen, een film van Louis Vanheusden Enkele foto's komen uit Jaargang XXVI 2004 van Heemkundige Kring De Vlierbes van Beerse-Vlimmeren.
Er was dus veel knip-en plakwerk nodig om hiervan een min of meer samenhangend geheel te maken. Het is een amateuristische poging om het verleden van Merksplas-Kolonie te bewaren voor de toekomst.
Meerdere films die ik met die bedoeling over de kolonie maakte zijn te zien op: youtube landloper2330
Gevangene keel overgesneden in cel in Sint-Gillis
donderdag 5 december 2019
Gevangene keel overgesneden in cel in Sint-Gillis | Sky België Weather
In de gevangenis van Sint-Gillis is een gedetineerde vrijdagochtend levenloos aangetroffen in zijn cel, zo meldt HLN. Kathleen Van de Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, bevestigde dat het om een onnatuurlijk overlijden gaat. Volgens HLN zou de gevangene de keel zijn overgesneden door zijn celgenoot. Het parket voert nu een onderzoek uit naar wat er precies is gebeurd. (Fausto by Tagtik/Source: Belga, HLN/Picture: Belga)
#Sky_België_Weather
Ondertekening charter in Merksplas
Op 5 juli 2012 ondertekenden veertien partners uit Nederland en België in Merksplas (B) een handvest om samen de vijf Koloniën van Weldadigheid in 2018 op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.
Angelino, ervaringsdeskundige in armoede, in het Stadsarchief Gent
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).
Meesters in misdaad: Koen Vermeiren
Koop nu:
Koen Vermeiren over Deadline: Uit de gevangenis van Merksplas is een sadistische serieverkrachter ontsnapt, die enkele jaren geleden een jonge vrouw vermoordde en wiens chemische castratie bijna is uitgewerkt. In zijn zoektocht naar slachtoffers gaat hij almaar driester en brutaler te werk. Bij het FAST beseffen ze dat het nog slechts een kwestie van tijd is voor hij opnieuw aan het moorden gaat. Op verzoek van hogerhand houden commissaris Mark Van Den Eede en zijn team zich ook bezig met een dossier dat voor heel wat commotie bij Justitie zorgt. Een terminaal zieke crimineel die werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, maar zijn onschuld altijd staande is blijven houden, slaagt erin te ontsnappen uit het ziekenhuis. Onmiddellijk na zijn proces had hij gezworen zich te zullen wreken op de rechters die hem hebben veroordeeld. Het dreigement wordt aanvankelijk niet serieus genomen. Maar dat verandert vlug wanneer de betrokken magistraten doodsbedreigingen ontvangen.
ALLMYLIFE Armoede in de Bloementjeswijk 2017
Armoede in Belgie 2017
408 Belgen op weg naar Tilburgse gevangenis
408 Belgen op weg naar Tilburgse gevangenis
Solo 2015 Het andere Brussel
Een opdracht voor Rits, school of arts
Soloproject 2015
Armoede in Brussel
Jana Vandermeersch
Koloniën van Weldadigheid - Op weg naar Werelderfgoed 2018
De zes Koloniën van Weldadigheid - Veenhuizen, Frederiksoord/ Wilhelminaoord, Ommerschans, Willemsoord en Wortel en Merksplas - werken samen om de status van Werelderfgoed te bereiken in 2018. Dat is de inzet van 14 partners uit Nederland en België.
In het najaar begint een onderzoek naar de uitzonderlijke en universele waarden van de Koloniën van Weldadigheid. Onderdeel daarvan is een vergelijkende analyse, die moet uitwijzen hoe uniek de Koloniën op wereldschaal zijn. Eind 2013 bepaalt de stuurgroep welke waarden zij in het nominatiedossier wil opnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om landschap, gebouwen en de achterliggende visionaire aanpak van armoede- en criminaliteitsbestrijding. De Nederlandse overheid overhandigt het dossier uiteindelijk aan UNESCO in Parijs. Het streven van de stuurgroep is dat de Koloniën van Weldadigheid in 2018, 200 jaar na de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid, op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat onvervangbaar en uniek is en beschouwd moet worden als eigendom van de hele wereld. Werelderfgoed trekt publiek aan. Het vraagt van de overheden en eigenaren om een zorgvuldige behandeling. Ook is lokaal draagvlak van groot belang. Daarom worden speciaal klankbordgroepen in het leven geroepen. De Werelderfgoedstatus zet geen 'kaasstolp' over een gebied. Wel vraagt het om ontwikkelingen aan te laten sluiten op de bijzondere karakteristieken van een gebied. Hieraan willen de zes koloniën samenwerken.
'Mayeur, we houden van u' | Vossenplein Brussel
Onder het Vossenplein komt dan toch geen parking en de bewoners en marktverkopers zijn daar merkbaar heel blij mee. Ondertussen zijn er wel plannen om een parking aan te leggen aan de Noord-Zuidverbinding in de wijk.
_________________________
Subscribe ---
Website ------
Twitter --------
Google+ -----
Nieuwsvideo's kijken waar en wanneer je maar wil. Vanuit Amsterdam brengen we dagelijks nieuws, sport, entertainment en nog veel meer actualiteiten. Met een team enthousiaste journalisten produceren we zeven dagen per week een groot aantal nieuwsvideo's, waarmee je verzekerd bent van het laatste, leukste en opvallendste nieuws. Met Zoomin.TV ben je altijd up-to-date!
Volg bij Zoomin.TV het laatste nieuws op video !
Abonneren is geheel GRATIS --
_________________________
Zoomin.TV keeps you up-to-date with all the latest Fashion, Gossip, Entertainment, Viral, National and International news. Zoomin.TV publishes around 200 news videos daily in ten languages on more than 1500 channel sites across 11 countries.
_________________________
Zoomin.TV Deutschland ----
Zoomin.TV Frankrijk ----------
Zoomin.TV España -----------
Zoomin.TV Italia ---------------
Zoomin.TV Brazil --------------
Zoomin.TV UK ------------------
Zoomin.TV زوم ان.تيفي ----------
Zoomin.TV Wallonie ----------
Zoomin.TV Nederland --------
Zoomin.TV Vlaanderen ------
MNM Ninjanieuws: strijd tegen armoede mislukt
De strijd tegen armoede is nog lang niet gestreden. Ondanks vele beloftes van de regering is het niet gelukt om de armoede in België te halveren. Integendeel, het aantal armen in ons land is op tien jaar tijd amper verminderd. Meer dan 600.000 Vlamingen leven nog altijd in armoede, en de kinderarmoede is zelfs bijna verdubbeld. Armoedeorganisaties eisen een beter beleid van de regering.
Farman, ervaringsdeskundige in armoede, in het Stadsarchief Leuven
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).
Elke, ervaringsdeskundige in armoede, in het Huis van Alijn
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).
Penitentiair bewakingsassistent worden?
Freddy, ervaringsdeskundige in armoede, in het Algemeen Rijksarchief in Brussel
Film gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800' (2017).