Bedrijfsfilm Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek
Hier is onze nieuwe bedrijfsfilm. In dit filmpje, gemaakt door Van den Berg Mediaproductions, is goed te zien wat er allemaal bij komt kijken om handgevormde en handbeschilderde tegels of aardewerk te maken.
Geschiedenis van Tassenmuseum Hendrikje
Film over de geschiedenis van Tassenmuseum Hendrikje in Amstelveen en de oprichters van het museum.
tassenmuseum.nl
GPTV: WGF Jansen in het Hannemahuis
In gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen is een grote overzichtstentoonstelling te zien van werk van Willem George Frederik Jansen. Hij werd in 1871 geboren in de Friese havenstad en overleed in 1949. Het Hannemahuis toont meer dan 75 schilderijen, tekeningen en keramiek van W.G.F. Jansen. Zijn schilderijen kunnen getypeerd worden als nabloei van de Haagse School, een kunststroming tussen 1880 en 1890, waarin in de vrije natuur werd geschilderd en waarbij de atmosfeer van een landschap en de weergave van het licht het belangrijkst waren. De expositie in het Hannemahuis kreeg de titel 'W.G.F. Jansen, Schilder van de losse toets'. Te zien tot en met 19 september.
Waterprojectie Gouden Halve Maan Harlingen
Harlingen loopt massaal uit voor waterprojectie van varende Gouden Halve Maen
Meer dan 2.500 Harlingers zien Halve Maen opnieuw uitvaren
De gouden verschijning van VOC-schip de Halve Maen uit het Hannemahuis is Harlingen binnengevaren. Daar is dit roemruchte schip als gigantische 3D-animatie via een feeërieke waterprojectie t/m zondag, het einde van de Nationale Museumweek 2018, te zien. Museumdirecteur Hugo ter Avest is trots op het pronkstuk uit het Hannemahuis: “Harlingen heeft een maritiem verleden. Bovendien woonde en werkte de maker van deze replica, Lolke Johannes van der Wal, in Harlingen. Daarom heeft de Halve Maen zo’n prominente plek in de stad!. Dat werd beaamd door loco-burgemeester van Harlingen Hein Kuiken: “De stad Harlingen is een openlucht museum en een prachtig decor voor de Halve Maen. Het Hannemahuis slaagt er steeds in met bescheiden middelen onze prachtige collectie te presenteren en zo een breed publiek aan te spreken. En zie hier de indrukwekkende bewijsvoering: Harlingen is uitgelopen voor dit Gouden Pronkstuk!”.
CULTUUR IN HARLINGEN?! - City Blog Harlingen #VLOG 2
Een museum saai? Niet in Harlingen! De bibliotheek, boekenwinkel én het museum Hannemahuis hebben ze verbonden tot één cultureel centrum. Wij waren nieuwsgierig en gingen even kijken!
Volg ons:
cityblogharlingen.nl
Facebook /CityBlogHarlingen
Instagram @CityBlogHarlingen
Harlingen industriehaven
Het is weer druk in de haven van Harlingen. Tijd voor het overslaan van pootaardappelen. Een gezellige drukte in deze tijd van het jaar.
Harlingen van Vroeger
Oude nostalgische foto's en beelden fotografie van de oude Friese Zuiderzee (nu het IJsselmeer) plaats Harlingen van vroeger.
GPTV: Echte Rembrandt ets plotseling in Harlinger Hannemahuis
Tijdens de Rembrandt-tentoonstelling in het Hannemahuis kwam plotseling een echtpaar binnen met een originele Rembrandt-ets. In het het Harlinger museum worden op dit moment ruim 100 etsen uit de particuliere verzameling van Jaap Mulders getoond.
Rembrandt-kenner Mulders en museum-directeur Hugo ter Avest waren blij verrast toen de ets het Hannemahuis werd binnen gebracht. De ets met een Bijbelse voorstelling bleek een echte Rembrandt, namelijk 'Het loflied van Simeo'. Rembrandt maakte de ets rond 1640.
Op de tentoonstelling 'Rembrandt in zwart-wit is de 17de -eeuwse druk van 'Het Loflied van Simeon' te zien. Bij nader onderzoek bleek de ets van het echtpaar in de 18de eeuw te zijn afgedrukt, maar wel van de originele etsplaat van Rembrandt. De originele koperen etsplaat met 'Het loflied van Simeon' behoorde in de 17de eeuw tot de verzameling van de Amsterdamse prent- en kunstverkoper Clement de Jonghe, die de geëtste koperplaten waarschijnlijk zelf van Rembrandt heeft gekocht. Deze etsplaten kwamen in de 18de eeuw in Franse handen en werden in de 18de en 19de eeuw door Franse uitgevers en verzamelaars nieuw afgedrukt, nadat ze eerst met een ets- of graveertechniek waren bewerkt. Kort na 1916 werden de platen ingeïnkt en van een laklaag voorzien om verder afdrukken onmogelijk te maken. In 1993 kwamen de etsplaten in de kunsthandel. Het tot dan toe bijeengebleven bezit viel uiteen en kwam in handen van musea, handelaren en particuliere verzamelaars over de hele wereld. De etsplaat van 'Het Loflied van Simeon' kwam in 1993 terecht in de collectie van het Rembrandthuis in Amsterdam. Ook verzamelaar Jaap Mulders wist een koperen etsplaat van Rembrandt te verwerven. Op de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit in het Hannemahuis is naast de afdruk ook de etsplaat met het portret van predikant Johannes Uytenbogaert te zien.
GPTV: Miniatuurhuis voor Hannemahuis.
Het Hannemahuis, centrum voor Harlinger cultuur en historie heeft een heel bijzonder 'poppenhuis' geschonken gekregen. Het poppenhuis dat 2,5 m hoog, 2 m breed en 80 centimeter diep is, is eigenlijk een miniatuurhuis, en is vervaardigd door de schenker Daan Hensens. Hij bouwde vanaf 1990 tien jaar lang zeer minutieus aan dit miniatuurhuis. Hij maakte alle onderdelen zelf. Het is helemaal gebouwd in de traditie van de oudere kunstkabinetten en dan ook niet bedoeld als speelgoed. Het minatuurhuis van Hensens was afgelopen maanden één van de publiekstrekkers op de tentoonstelling XXSmall in het Haagse Gemeentemuseum. Hensens zocht na afloop van die tentoonstelling een goede bestemming en vond die in het Hannemahuis.
Het komende weekend is het Museumweekend en dan is het miniatuurhuis van Daan Hensens een belangrijke trekker in het Hannemahuis. Woensdagmorgen was de bouwer druk bezig met het inrichten van het miniatuurhuis.
Goud uit Georgië verlengd - Drents Museum
Frans Wytema restaureert het tegeltableau uit 1750.
Frans Wytema restaureert het tegeltableau van circa 1750.
De smuiger van de nieuwe Chocolaterie Lagedijk 14 is klaar!
De marmeren vloerplaten worden inmiddels ook gelegd.
Door Bart Nieuwenhuijs en Patrick Berkhout.
De Elout Wytema Stichting.
paviljoentjalk 003
Dit schip is uitgehouwen uit een grote balk eikenhout en is dus massief. Het is gebouwd naar het scheepsmodel de drie gebroeders dat in het museum het Hannemahuis staat in Harlingen.
Nationale Museumweek 2018 | Halve Maen in Harlingen
Harlingen ziet massaal waterprojectie Halve Maen.
Op vrijdag 13 april 2018 is de gouden verschijning van VOC-schip de Halve Maen uit het Hannemahuis in Harlingen binnengevaren. Daar is dit roemruchte schip als gigantische 3D-animatie via een feeërieke waterprojectie t/m zondag 15 april 2018, het einde van de Nationale Museumweek 2018, te zien.
Museumdirecteur Hugo ter Avest is trots op het pronkstuk uit het Hannemahuis: “Harlingen heeft een maritiem verleden. Bovendien woonde en werkte de maker van deze replica, Lolke Johannes van der Wal, in Harlingen. Daarom heeft de Halve Maen zo’n prominente plek in de stad! Dat werd beaamd door loco-burgemeester van Harlingen Hein Kuiken: “De stad Harlingen is een openlucht museum en een prachtig decor voor de Halve Maen. Het Hannemahuis slaagt er steeds in met bescheiden middelen onze prachtige collectie te presenteren en zo een breed publiek aan te spreken. En zie hier de indrukwekkende bewijsvoering: Harlingen is uitgelopen voor dit Gouden Pronkstuk!”
De onthulling van de Gouden Waterprojectie werd muzikaal omlijst door de ‘4Tuoze Matroze’. Zij schreven speciaal voor de gelegenheid het lied ‘Halve Maen’. Ambassadrice Kim-Lian van der Meij kondigde tot slot de 'Skúmkoppen' aan, een Harlings Zeemanskoor dat de onthulling afsloot.
Dit schaalmodel van de Halve Maen is door het Hannemahuis in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum te Hoorn en daar het hele jaar te bewonderen. Daarom gaat de Halve Maen voor de Nationale Museumweek eenmalig terug naar waar het schip vandaan komt.
De Halve Maen dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC maakte. Tegen de orders van de VOC in, verkende de oostkust van Noord-Amerika op zoek naar een alternatieve zeeroute naar de rijkdommen van Indië. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Een replica van de Halve Maen is het hele jaar te zien bij het Westfries Museum.
Kijk voor meer activiteiten en evenementen tijdens de Nationale Museumweek op
Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaatsvindt van 9 t/m 15 april 2018, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om #OnsEchteGoud heen kan.
Harlingen
Maps+Motion (Mapping History) presents computer-animated maps digitizing the historical development of cities and rural areas
Harlingen 1350-2008
The Hannemahuis museum commissioned Mapping History to make a dynamic historical map of the city in 2008. This animation (dutch) shows the growth and development of Harlingen from the 14th century to the present day.
The digital historical map forms the basis of an interactive programme about the history of Harlingen. Voice over, historical photos and films relate the history of the oldest city in the province of Friesland.
mapsplusmotion.com
Zilversmid - Fries Zilver
Ein oan Makkumer ierdewurk
Ierdewurkfabryk Tichelaar yn Makkum hâldt op mei it meitsjen fan tradisjoneel diggelguod. It âldste noch besteande bedriuw fan Nederlân rjochtet him tenei op de profesjonele merk mei grutte tegelprojekten fan arsjitekten. Dat docht Tichelaar al in skoft en der sit genôch wurk yn foar de takomst. De winkel oan de Turfmerk giet ticht. Op Himelfeartsdei wurdt de foarried mei koarting ferkocht. It fabryk ferhuzet yn de simmer fan de Turfmerk nei it gebou bûten it doarp dêr't al grutte projekten makke wurde. Fiif fan de 52 minsken ferlieze har baan.
Aardewerkfabriek Tichelaar in Makkum houdt op met het maken van traditioneel porselein. Het oudste nog bestaande bedrijf van Nederland richt zich voortaan op de professionele markt met grote tegelprojecten van architecten. Dat doet Tichelaar al een poos en er zit voldoende werk in voor de toekomst. De winkel aan de Turfmerk gaat dicht. Op Hemelvaartsdag wordt de voorraad met korting verkocht. De fabriek verhuist in de zomer van de Turfmerk naar het gebouw buiten het dorp waar nu al grote projecten worden gemaakt.
Hannema experience - Gemeentemuseum Harlingen
Talking head, movie projection, lighting fx in historic distillery.
Eerste cruiseschip Harlingen (06-05-2014)
HARLINGEN- Dinsdagmiddag rond 13:00 liep het eerste cruiseschip, de National Geographic Explorer onder masale belangstelling de haven van Harlingen binnen. Geflankeerd door twee sleepboten werd het 112 meter lange schip naar de kade in 't Dok gedirigeerd.
Daar werden de bemanningsleden en de Amerikaanse gasten welkom geheten door Burgemeester Sluiter en werd er een plaquette uitgereikt. De gasten gingen nadat het schip aangemeerd was op excursies naar onder andere het Planetarium in Franeker en het Hannemahuis in Harlingen. In de Grote Kerk in Harlingen is een orgelconcert georganiseerd voor hen. Speciaal voor de komst van het cruiseschip is dinsdagavond een extra koopavond in Harlingen gepland.
Foto's online op Scannernet.nl:
Boekpresentatie 'De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis' door Anne Doedens en Jan Houter
Op 7 maart 2018 presenteerden de schrijvers Anne Doedens en Jan Houter hun nieuwe boek 'De Watergeuzen. Een vergeten geschiedenis, 1568-1575' in het Hannemahuis te Harlingen. Ze hielden een bevlogen en enthousiaste presentatie over de onbekende geschiedenis van de Watergeuzen en de Waddeneilanden. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de 80-jarige oorlog begon. De Watergeuzen speelden toen een belangrijke rol, zo blijkt het uit het boek!
Dorpstuin Makkum
Guy Cotemans is permacultuur ontwerper en bestuurslid van Makkum Aantrekkelijk Duurzaam. Makkum Aantrekkelijk Duurzaam is een vereniging die inzet op het aantrekkelijk duurzaam maken van het dorp Makkum, onder andere door de ontwikkeling van een bewust ontworpen permacultuur dorpstuin. De eetbare dorpstuin is beschikbaar voor iedereen die belangstelling heeft. Bij een permacultuurtuin wordt ingezet op de samenwerking tussen mens en natuur, waarin beide optimaal en op een lange termijn elkaar versterken. Meer informatie vindt u op onze website:
Mede mogelijk gemaakt door:
Makkum Aantrekkelijk Duurzaam
Netwerk Duurzame Dorpen
Met dank aan:
Guy Cotemans
Jaap Koen Bijma
Johannes Lankester
Productie:
Peter van der Leij
Marijn Bruinen
Well Produced Media & Beeldgolf