Kamper Kogge langs IJsselkade Kampen
De Kamper Kogge in actie tijdens Monumentendag 2013 in een Middeleeuwse sfeer. De Kamper Kogge is een in Kampen gereconstrueerde kogge. Kampen is daardoor de enige stad in Nederland met een kogge. De Kamper Kogge is een reconstructie van een wrak uit 1336 dat gevonden is in de Flevopolder ter hoogte van Nijkerk. Naast informatie uit dit wrak is ook archiefonderzoek gedaan om zo veel mogelijk oorspronkelijke informatie in de reconstructie te kunnen verwerken. Hierdoor is het gelukt de kogge op authentieke wijze te bouwen. In de middeleeuwen werd een kogge in vier maanden tijd gebouwd. In Kampen is vier jaar aan de reconstructie van het schip gewerkt.
Kamper Kogge Zangers tijdens kerst in oud Kampen
RTV IJsselmond: Kamper Kogge Zangers tijdens kerst in oude Kampen
Kamper Kogge met motorpech terug in Kampen
De ‘Trots van Kampen’ De Kamper Kogge (De zwarte dame) heeft vanwege motorpech haar reis naar diverse locaties en evenementen noodgedwongen moeten afbreken. Om een bezoek te kunnen brengen aan de buitenlandse evenementen is de Kamper Kogge 5 mei al vertrokken richting Blankenberge (België)
In Blankenberge werden de Folkloristische Havenfeesten bezocht. Vanuit daar werd de reis voortgezet richting Bremerhaven om deel te nemen aan het Seestadtfest, om vervolgens door te reizen naar Rostock voor de Internationale Hanzedagen. Richting Blankenberge is er voornamelijk ‘op zeil’ gevaren. Na het evenement ging de reis noordwaarts. Bij Scheveningen volgde een korte tussenstop en werd de reis voortgezet naar IJmuiden. Vlak voor het omvaren van IJmuiden viel de stuurboordmotor uit. De Kamper Kogge werd aangemeerd in de visserijhaven, maar daar kon het probleem met de motor niet verholpen worden.
Onder begeleiding van een hulp-bootje voer de Kamper Kogge terug naar Kampen en zal naar verwachting daar zaterdagmiddag rond drie uur aanmeren. Terug in haar thuishaven Kampen zal gekeken worden naar de exacte oorzaak van de problemen met de stuurboordmotor en zal bekeken worden welke oplossingen er zijn om deze problemen op te lossen. Zonder de stuurboordmotor kan de Kamper Kogge niet varen. Een van de redenen is dat er vaarwegen zijn waar alleen met behulp van een motor gevaren mag worden.
Tegelijkertijd wordt ook gekeken naar de tijdsplanning. Deelname aan het Stadtfest in Bremerhaven is niet meer mogelijk. De deelname aan de Hanzedagen in Rostock en daarmee ook het, op historische wijze afleveren van de goederen uit Kampen, Deventer en Doesburg, is op dit moment nog onzeker.
Op dit moment is nog niet veel duidelijk over de omvang van de motorproblemen, de reparatie en de voortzetting van de reis, mogelijk komen we hier in een later stadium nog op terug.
Feest op de Koggewerf met De Kamper Koggezangers
RTV IJsselmond: Feest op de Koggewerf met De Kamper Koggezangers
Kamper Kogge naar evenementen in België. Deel 1.
RTV IJsselmond: Kamper Kogge naar evenementen in België. Deel 1.
Kamper Kogge vertrekt naar lubeck
VIDEO Kamper Kogge vertrekt naar lubeck
De Kamper Koggezangers Harderwijk , Netherlands ,18 juli 2012.
De Kamper Koggezangers Harderwijk , Netherlands ,18 juli 2012.
Voor het koor, opgericht in 1996, was meteen grote belangstelling.
Het koor telt 40 zangers. Zij worden muzikaal ondersteund door drie accordeons, een basgitaar, een mondharmonica en een drum.
Joke Riesebos-van Tent is de dirigente en artistiek leider.
Kamper kogge klaar voor de Ommelandvaart
Vertrek vanaf ponton Kampen bij IJsselbrug Kampen
mm van de Kamper koggezangers
door A.C.Vermeulen
De Kamper Koggezangers
bezoek naar duitsland
Kogge Kampen 1280x720
Animatiefilmpje van de Kogge in Kampen
kamper kogge naar zee, replica uit 1336 bouwjaar 1998. 16-5-2018
Ommelandvaart 2016 Kamper Kogge
Beelden van De Kogge en de Ommelandvaart 2016
We wensen Henri Bouwmeester met natuurlijk de andere bemanningsleden van de Kamper Kogge veel succes tijdens de aankomende weken!
Wil je de Kogge live volgen? Kijk dan op de website: ommelandvaart.nl
Kamper Kogge met vuurwerk, kerkklokken en publiek begroet in Kampen
De kerkklokken luidden, vuurwerk ging de lucht in en ruim honderd man langs het water in Kampen: de Kamper Kogge arriveerde in haar thuishaven net na 15.00 uur.
Bekijk het hele bericht op:
Een dagje naar Kampen | Is Het Een Uitje Waard?
De eeuwenoude Hanzestad Kampen staat bekend om haar rijke geschiedenis. In deze aflevering van Is Het Een Uitje Waard? neemt Oskar een kijkje in Kampen en bezoekt hij de Oudestraat, de stadskazerne en de Kamper Kogge. Is Kampen een uitje waard?
Bekijk al onze aanbiedingen op:
Abonneer je op ons kanaal:
Kamper Kogge wil alsnog Ommelandvaart voltooien
De bemanning van de Kamper Kogge gaat opnieuw proberen om de zogeheten Ommelandvaart in zijn geheel af te varen. De tocht staat gepland voor 2016, maar wanneer precies is niet bekend.
Bekijk het hele bericht op:
Kerst in Oud Kampen 2019: Buitenkerk: De Kamper Koggezangers en Recht deur Zee.
RTV IJsselmond: Kerst in Oud Kampen 2019: Buitenkerk: De Kamper Koggezangers en Recht deur Zee.
Northern Holland - Old Kampen & River IJssel on a Sundaymorning [Feb 26, 2017]
A little stroll in the old traders' town of Kampen, on the River IJssel. A view of the replica of the Kamper Kogge ship. Tall sailing ships along the river banks. Intimidating large churches. A beautifully preserved medieval gate. And - all those picturesque small streets and alleys.
Music: Solar Fields, 'Sol [remix]'
Kampen the Netherlands
Geschiedenis
Middeleeuwen
Rond 1150 was er al houten bebouwing op de plaats waar het huidige Kampen ligt, maar de naam Kampen wordt in de geschiedenis pas genoemd in 1227. Echter, in het GemeenteArchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege verleent aan de Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251.[2] Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad (het Rotterdam van de Middeleeuwen) en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze Koggeschepen werd de Ommelandvaart gemaakt: de zeereis rond Denemarken naar de Oostzee. In de steden rond de Oostzee werd zout verhandeld, dat Kamper Koggeschepen uit Portugal hadden gehaald. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236, al is het best mogelijk dat Kampen, evenals Deventer, Steenwijk,Zwolle en Hasselt, stad is geworden door gewoonterecht.[3] De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. In de veertiende eeuw ruilde Kampen met de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, de polder Mastenbroek tegen het recht op aanwas in de IJsseldelta.
Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze. De stad had veel invloed binnen de Hanze: ondanks luidkeels protest van benedenloopse steden aan de IJssel en andere Hanzesteden werd in 1448 besloten tot de bouw van een brug over de IJssel.[4] Dit karwei werd in een recordtijd van 5 maanden voltooid. Met deze brug hoopte Kampen meer binding te hebben met het achterland.
Na-Middeleeuws
Op 11 augustus 1572 werd Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Willem van Oranje. Na het bloedbad van Zutphen op 15 november gaf de stad zich echter vrijwillig over aan de Spanjaarden. In 1578 kwam de stad weer in Staatse handen na het Beleg van Kampen, onder leiding van George van Lalaing.
De Hollandse Oorlog, tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland en Frankrijk, betekende een definitief einde aan de enorme macht van de stad. Door het recht op aanwas in de IJsseldelta was de stad wel eigenaar geworden van het steeds groter wordende Kampereiland. Vanaf 1500 werden de eilanden verpacht. De pachtinkomsten werden zo groot dat de stad geen belasting hoefde te heffen.
Kampen verkreeg pas weer naam in de 19e eeuw. Kampen was toen vanuit zee moeilijk bereikbaar, omdat de omliggende watergebieden verzand en dus ondiep waren. Gedurende de voorgaande eeuwen is de waterloop van de IJssel wel meerdere malen uitgebaggerd, maar de kosten hiervoor waren relatief hoog en binnen enkele jaren was de rivierstroom weer dichtgeslibd. De IJssel kende hier, als delta, toentertijd meerdere uitgangen. De hoofdvaarroute werd ook meerdere malen verlegd, als reactie op de natuurlijke loop. In de 19e eeuw begon men actief in te grijpen: rivierlopen werden afgedamd, om meer water met hogere snelheid door één of twee hoofdvaarroutes te laten gaan. Dit had als voordeel dat er minder zand en slib werd afgezet, waardoor zo'n rivierloop zichzelf schoon spoelde. Sleutelfiguur in dit verhaal is Nicolaas Plomp, stadsarchitect van Kampen. Naast zijn werk voor het huidige IJsselfront van de stad Kampen, hield hij zich ook bezig met de waterbouwkunde. Voor 1839 liet hij al strekdammen van 2500 meter aanleggen in het Keteldiep, om het water een gerichte uitgang te bieden.
In 1839 kwam daar nog eens 900 meter bij. In deze strekdammen is materiaal van de stadsmuur van Kampen verwerkt. Vanwege de opkomende nijverheid in de 19e eeuw en het belang van landwegen en spoorwegen, werd ook vaart gemaakt met zogenaamde straatwegen, geplaveide wegen, in plaats van zand- en modderwegen. Zo werd in 1828 de straatweg van Kampen verbeterd, in 1837 werd de Zwolseweg als straatweg aangelegd, in 1840 werd de straatweg van Kampen naar Genemuiden aangelegd, en in 1851 de Kamperstraatweg naar Wezep, alwaar die aansloot op de Zuiderzeestraatweg. Ook werden stoombootdiensten geopend: in 1844 een dienst naar Hamburg en in 1847 naar Hull
Kamper koggezangers optreden Buitenhaven en Plantage 1998
Eerste optreden Koggezangers 1998
Kamper Koggezangers
Hijsen door de Kamper Koggezangers