Netherlands: The Hanseatic Town of Kampen
Kampen is a municipality, a city and an old Hanseatic city at the lower reaches of the river IJssel in the Dutch province of Overijssel.
It has one of the best preserved old town centres of the Netherlands, including remains of the ancient city wall (of which three gates are still standing): The Koornmarkt Gate, The Friar Gate (Broederpoort) and the Cellebroeders Gate.
Kampen, Overijssel Netherlands / Niederlande 07 / 2017 Sightseeing Kampen Downtown, Bridge & Marina
Die ehemalige Hansestadt Kampen, befindet sich in der Provinz Overijssel, welche eine Verbindung zum Ijsselmeer darstellt.
Die Aufnhamen in meinem Video sind bei einem Stadtrundgang / Spaziergang in Kampen entstanden. Die Hauptattraktion ist die Stadsbrug (die Brücke / Hebebrücke) welche sich anhebt, damit größere Schiffe, Boote, Yachten und Segelschiffe durchfahren können. Diese Hebebücke (Stadsbrug) der selten Art, dient auch gleichzeitig als Zufahrt zur Stadtmitte von Kampen.
Die schöne Altstadt von Kampen, wird mit mehreren Kirchen, sowie einer Burgmauer und einem Torbogen geschmückt. Glockenspiele begleiten den Aufenthalt positiv, in Kampen.
Kampen verfügt über mehrere kleine Yachthäfen (Marina).
Einige Geschäfte in der Einkaufsstraße bzw. Füßgängerzone bleiben Monatgs geschlosen, sind jedoch Sonntags geöffnet.
Ein Besuch im Lokal der Hafenmeisterei erweckt durch die beidseitigen Blicke auf die Hafenmolen und der kleinen Boot das Maritime Flair.
Weitere Ausflugsmöglichkeiten in der Umgebung: Ijsselmeer, Enkhuizen, Urk, Katemaar, Zware Maar, Lelystad (Outlet), Amsterdam.
Weitere Videos aus den Niederlanden könnt Ihr in meiner Playlist Netherlands / Niederlande finden:
- Giethoorn The Venice of the Netherlands
- Urk am Ijsselmeer
- Enkhuizen am Ijsselmeer
- Egmond aan Zee (Nordseeküste)
- Kampen, Hansestadt an der Overijssel
Coming soon ...
Weitere Videos aus den Niederlanden folgen in Kürze aus Lemmer und Sneek.
Zu den Aufnahmen selbst, diese sind mit einer Nikon Coolpix, mit einer GoPro, sowie mit meinem IPhone entstanden.
Ich hoffe Ihr habt Spaß mit diesem Video, bei gefallen bitte liken und auch gerne abonnieren, da ich mit auch gerne Eure Videos anschaue...
Matt B - Travel the Netherlands... Reisen in den Niederlanden
Kampen is a nice City with a nice Oldtown / Downtown. The most popular sightseeing attraktions are the Bridge, the old churches and it's Sailing Ship Port.
Matt B Travel Netherlands - Reise in den Niederlanden...
Urlaub, Trip, Reise, Holiday, Wanderlust, reisen, erleben, entdecken, bootfahren, radfahren, schwimmen, surfen, segeln, ausruhen, Ausflug, Kurztrip, NL, Holland, Niederlande, Netherlands, Water, Watersports, sailing, swim, boating, camping, Motorrad, Rundfahrt, Rundreise, Wasserstraßen, Sehenswürdigkeiten, Wochenende, Grachten, Grachtenfahrt, Städtereisen, Städtetour, Historic Old Town Area, Historische Altstadt...
Kampen the Netherlands
Geschiedenis
Middeleeuwen
Rond 1150 was er al houten bebouwing op de plaats waar het huidige Kampen ligt, maar de naam Kampen wordt in de geschiedenis pas genoemd in 1227. Echter, in het GemeenteArchief van Kampen is nu nog een charter aanwezig waarin Abel, de koning van Denen en Slaven en hertog van Jutland, een privilege verleent aan de Ommelandvaarders, gedateerd 24 september 1251.[2] Kampen was in die tijd reeds een belangrijke en machtige stad (het Rotterdam van de Middeleeuwen) en had een flinke vloot aan Koggeschepen. Met deze Koggeschepen werd de Ommelandvaart gemaakt: de zeereis rond Denemarken naar de Oostzee. In de steden rond de Oostzee werd zout verhandeld, dat Kamper Koggeschepen uit Portugal hadden gehaald. De stad kreeg stadsrechten omstreeks 1236, al is het best mogelijk dat Kampen, evenals Deventer, Steenwijk,Zwolle en Hasselt, stad is geworden door gewoonterecht.[3] De gunstige ligging aan de drukbevaren handelsroute tussen de Zuiderzee en de Rijn maakte dat Kampen zich al snel ontwikkelde van eenvoudige nederzetting tot welvarende handelsstad die zou uitgroeien tot een van de machtigste en toonaangevende steden van Noordwest-Europa. In de veertiende eeuw ruilde Kampen met de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, de polder Mastenbroek tegen het recht op aanwas in de IJsseldelta.
Het verzanden van de IJssel maakte vanaf 1430 zeer geleidelijk een einde aan de voorspoed van Kampen. Gedurende lange tijd wilde Kampen zich niet tot een verbond laten verplichten en economische en politieke concessies te leveren aan andere steden, zoals in de Hanze gebruikelijk was. Toen het Graafschap Holland oorlog voerde tegen de Hanze kwam aan deze situatie een einde: de stad werd gedwongen te kiezen voor een van beide zijden. Kampen was van oorsprong meer georiënteerd op de Oostzee-handel en handel met het achterland van de Rijn, en trad daarom in 1441 formeel toe tot de Hanze. De stad had veel invloed binnen de Hanze: ondanks luidkeels protest van benedenloopse steden aan de IJssel en andere Hanzesteden werd in 1448 besloten tot de bouw van een brug over de IJssel.[4] Dit karwei werd in een recordtijd van 5 maanden voltooid. Met deze brug hoopte Kampen meer binding te hebben met het achterland.
Na-Middeleeuws
Op 11 augustus 1572 werd Kampen op de Spanjaarden veroverd door Willem van den Bergh, een zwager van Willem van Oranje. Na het bloedbad van Zutphen op 15 november gaf de stad zich echter vrijwillig over aan de Spanjaarden. In 1578 kwam de stad weer in Staatse handen na het Beleg van Kampen, onder leiding van George van Lalaing.
De Hollandse Oorlog, tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Engeland en Frankrijk, betekende een definitief einde aan de enorme macht van de stad. Door het recht op aanwas in de IJsseldelta was de stad wel eigenaar geworden van het steeds groter wordende Kampereiland. Vanaf 1500 werden de eilanden verpacht. De pachtinkomsten werden zo groot dat de stad geen belasting hoefde te heffen.
Kampen verkreeg pas weer naam in de 19e eeuw. Kampen was toen vanuit zee moeilijk bereikbaar, omdat de omliggende watergebieden verzand en dus ondiep waren. Gedurende de voorgaande eeuwen is de waterloop van de IJssel wel meerdere malen uitgebaggerd, maar de kosten hiervoor waren relatief hoog en binnen enkele jaren was de rivierstroom weer dichtgeslibd. De IJssel kende hier, als delta, toentertijd meerdere uitgangen. De hoofdvaarroute werd ook meerdere malen verlegd, als reactie op de natuurlijke loop. In de 19e eeuw begon men actief in te grijpen: rivierlopen werden afgedamd, om meer water met hogere snelheid door één of twee hoofdvaarroutes te laten gaan. Dit had als voordeel dat er minder zand en slib werd afgezet, waardoor zo'n rivierloop zichzelf schoon spoelde. Sleutelfiguur in dit verhaal is Nicolaas Plomp, stadsarchitect van Kampen. Naast zijn werk voor het huidige IJsselfront van de stad Kampen, hield hij zich ook bezig met de waterbouwkunde. Voor 1839 liet hij al strekdammen van 2500 meter aanleggen in het Keteldiep, om het water een gerichte uitgang te bieden.
In 1839 kwam daar nog eens 900 meter bij. In deze strekdammen is materiaal van de stadsmuur van Kampen verwerkt. Vanwege de opkomende nijverheid in de 19e eeuw en het belang van landwegen en spoorwegen, werd ook vaart gemaakt met zogenaamde straatwegen, geplaveide wegen, in plaats van zand- en modderwegen. Zo werd in 1828 de straatweg van Kampen verbeterd, in 1837 werd de Zwolseweg als straatweg aangelegd, in 1840 werd de straatweg van Kampen naar Genemuiden aangelegd, en in 1851 de Kamperstraatweg naar Wezep, alwaar die aansloot op de Zuiderzeestraatweg. Ook werden stoombootdiensten geopend: in 1844 een dienst naar Hamburg en in 1847 naar Hull
Overijssel Tourist Attractions: 15 Top Places to Visit
Planning to visit Overijssel? Check out our Overijssel Travel Guide video and see top most Tourist Attractions in Overijssel.
Top Places to visit in Overijssel:
Holten Canadian War Cemetery, Kasteel Twickel, De Brink, Weerribben-Wieden National Park, Rijksmuseum Twenthe, Museum de Fundatie, Sassenpoort, Theater De Spiegel, De Oude Aarde, Avonturenpark Hellendoorn, Het Lutterzand, Museum Giethoorn 't Olde Maat Uus, Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug, Volkspark Enschede, Techniekmuseum Heim
Visit our website:
Kampen (Overijssel), Netherlands VIDEO
Recorded 6/2016
Hanzestad Kampen
Charme en historie aan het water
19 X hotspots in ZWOLLE die je waarschijnlijk nog niet kent // Zwolle City Guide
In deze nieuwe STAYCATION serie neem ik jullie mee naar mijn favoriete steden in Nederland en België die ik voor mijn gelijknamige boek één voor één bezocht heb om op zoek te gaan naar de leukste hotspots. In mijn Peugeot 208 ben ik afgelopen jaar namelijk bijna iedere week op een vakantie dicht bij huis gegaan om voor jullie een nieuwe serie travel guides te maken. In de tweede aflevering neem ik jullie mee naar Zwolle. Daar heb ik verrassend veel leuke adressen ontdekt zoals concept store Moonloft! Welke hotspots ik nog meer ontdekt heb? Dat zie je in deze nieuwe travel guide! Zin in meer tips? In mijn nieuwe boek STAYCATION vind je een nog veel uitgebreidere guide voor Zwolle én voor 21 andere steden in Nederland en België. Ga je mee op STAYCATION? Liefs, Anne
TIP: wil je mijn boek bestellen? Dat kan via deze link direct bij Bol.com:
SUBSCRIBE & FEED YOUR WANDERLUST ►
►Interested in a collaboration with Your Little Black Book? Send Anne an e-mail via anne@yourlittleblackbook.me
✈------✈------✈------✈------✈
ABOUT YOUR LITTLE BLACK BOOK
YOURLBB.TV is the YouTube platform from Amsterdam based travel blog Your Little Black Book, the largest travel blog of The Netherlands founded by Anne de Buck for everyone who has the wanderlust gen and loves to travel the world. Anne is also the author of the books Wanderlust (the first travel lifestyle guide in the world) and The Amsterdam City Guide.
Recently Your Little Black Book also released an Amsterdam City Guide app with over 700 Yourlbb approved” addresses that you can download for a small fee in the app stores (ANDROID: & IOS:
On YOURLBB.TV you can watch travel video's about the latest hotspots in Amsterdam and Amsterdam travel tips for everyone who wants to go where the locals go.
Your Little Black Book travels to destinations all over the world and on this channel you find travel guides and city guides for many other destinations! From Los Angeles to Cape Verde and from New York to Nusa Lembongan near Bali. Anne collects the best hotspots from around the world in her travel vlogs.
In the personal vlogs Anne gives viewers a weekly sneak peek behind the scenes at Your Little Black Book and she takes you with her on her daily adventure.
Don't want to miss it? Don't forget to subscribe!
✈------✈------✈------✈------✈
►BLOG:
BOOKS:
► WANDERLUST:
► THE AMSTERDAM CITY GUIDE:
AMSTERDAM CITY GUIDE APP:
► ANDROID AMSTERDAM APP:
► IOS AMSTERDAM APP:
► INSTAGRAM:
► FACEBOOK:
► TWITTER:
► GOOGLE+:
► PINTEREST:
✈------✈------✈------✈------✈
ABOUT YOUR LITTLE BLACK BOOK
Your Little Black Book is the largest urban travel blog of The Netherlands, with thousands of Amsterdam tips and hundreds of travel guids. Founder Anne de Buck travels all around the globe for the platform, and finds herself in a different city almost every week in her search for the best hotspots or culinary addresses. All those tips can be found in the travel guides of Your Little Black Book.
The platform reaches over 272.000 unique visitors every month (measured september 2017), who are responsible for over 928.400 page views. In 2016 Anne has released her first two books, Wanderlust and The Amsterdam City Guide which were followed with the Amsterdam City Guide app for iOS and Android that was released in 2017 (ANDROID & IOS
► Interested in a collaboration with Your Little Black Book? Send Anne an e-mail via anne@yourlittleblackbook.me
Apeldoorn Tourist Attractions: 12 Top Places to Visit
Planning to visit Apeldoorn? Check out our Apeldoorn Travel Guide video and see top most Tourist Attractions in Apeldoorn.
Top Places to visit in Apeldoorn:
Apenheul, Paleis Het Loo, Park Berg en Bos, Kinderparadijs Malkenschoten, Kroondomein Het Loo, Oranjepark, CODA Museum, Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, Grote Kerk of Koninginnekerk, De Kus, The man with the two hats, Kinderboerderij Laag Buurlo
Visit our website:
Zwolle und Deventer Nederland
Zwolle und Deventer Nederland
Das in der Nähe des IJsselmeeres gelegene Zwolle ist die Hauptstadt der niederländischen Provinz Overijssel. Im Gebiet von Zwolle entsteht das nur 19 km lange Zwarte Water, das dann auch das Wasser der Vechte (Overijsselse Vecht) ins Zwarte Meer leitet. Weiter gibt es einen Kanal zur IJssel, deren Mündung beim Nachbarort Kampen liegt.
An der Stelle, wo Zwolle liegt, wurden Siedlungsreste aus der Jungsteinzeit und der Bronzezeit gefunden. Die Stadt entstand auf einem kleinen Sandrücken (suol, vergleiche Deutsch: geschwollen) zwischen der IJssel und der Vecht. Die Sankt-Michaeliskirche wurde bereits 1040 urkundlich erwähnt.
Die Stadt, einstiges Mitglied der Hanse, erhielt 1230 die Stadtrechte, die 1438 durch das Stapelrecht erweitert wurden. Das 15. Jahrhundert war die größte Blütezeit Zwolles. Die Stadt war damals, wie Deventer, eine Hochburg der Buchdruckerkunst. Auch gab es Unterrichtsanstalten größter Bedeutung. Die Mitglieder der Brüder vom gemeinsamen Leben oder Devotio moderna arbeiteten von Zwolle und Deventer aus in ganz Nordwesteuropa. Zwolle hat in dieser Zeit eng mit den Nachbarstädten Kampen und Deventer zusammen-gearbeitet, sie prägten sogar während einiger Jahrzehnte gemeinsame Münzen.
Nach etwa 1550 trat ein wirtschaftlicher Rückgang ein, obwohl die Stadt immer einen der größten Viehmärkte der Niederlande und mehrere Buchdruckereien behielt. Neuer Aufschwung trat um 1890 ein, als die Stadt an das Eisenbahnnetz angeschlossen wurde.
Die jüdische Gemeinde von Zwolle wurde im Zweiten Weltkrieg durch Deportationen in deutsche Konzentrationslager dezimiert. Auch gab es in der Stadt mehrere Hinrichtungen von Widerstandskämpfern. Einige Kriegsdenkmäler erinnern noch an diese Ereignisse.
Deventer ist eine Gemeinde in der Provinz Overijssel (Niederlande); die Stadt Deventer ist der Hauptort in dieser Provinz.
Die Stadt Deventer, auf deren Grundgebiet schon vor Anfang des 4. Jahrhunderts Germanen lebten, wurde vor dem 8. Jahrhundert gegründet. Der angelsächsische Missionar Lebuin (= Liafwin – „lieber Freund“) gründete dort 768 oder 769 eine Kirche. Der Ort an einer kleinen Anhöhe am Fluss Ijssel war damals schon ein wichtiger Handelsplatz. Als die Wikinger den Ort im Jahr 882 auf ihren Raubzügen in den Rheinlanden zerstörten, wurde Deventer bald wieder aufgebaut und mit Erdwällen befestigt.
Im 9. und 10. Jahrhundert war Deventer vorübergehend Sitz des Utrechter Bischofs. Eine Münze von hier aus dem 11. Jahrhundert findet sich im Münzfund von Sandur auf den Färöern. Die Stadt entwickelte sich zu einem wichtigen Knotenpunkt von Handelswegen und schloss sich der deutschen Hanse an. Vor allem der Handel mit Stockfisch aus Skandinavien war bedeutend. Im 15. Jahrhundert fand in der Stadt fünfmal im Jahr ein Jahrmarkt statt. Als im 16. und 17. Jahrhundert die Seewege über Holland immer wichtiger wurden und der Wasserpegel in der Ijssel sank, so dass große Schiffe den Fluss nicht länger benutzen konnten, verlor die Stadt vorübergehend stark an Bedeutung. Im 18. Jahrhundert wurde eine Eisengießerei gegründet, und zwischen 1850 und 1930 wuchs die Industrie stark, um nach 1970 wieder an Wichtigkeit einzubüßen.
In der Zeit der Zugehörigkeit zum Französischen Staat war Deventer Hauptort des gleichnamigen Arrondissements im Département des Bouches-de-l’Yssel (Departement der IJsselmündungen).
Quellennachweis Wikipedia
N302 Lelystad - Enkhuizen, NL
Provincial road N302 in the Netherlands, crossing the 27 kilometer dam from Lelystad to Enkhuizen, also known as the Houtribdijk or Markerwaarddijk