Leksand - I tider av ljus Leksands kyrka
Leksand- I tider av ljus Leksands kyrka. En musikalisk resa med öppna sinnen. Leksands kyrka 11 jan 2002. Kapellmästare Jan Sjönneby. Regi Eric L:son Johnson.Bild Jovica Marceta.
Svenska kyrkan Leksand Djura Siljansnäs
Djura och Leksands barnkörer framför Åsa Hagbergs och Nadja Erikssons nyskrivna barnmusikal med titeln ”I samma båt” i Djura Kyrka under Kristihimmelsfärdsdagen 2018. Klippet är drygt 7 min långt med en potpurri av bilder och låtar från musikalen.
Historien utgår från alla djuren på Noas ark. I samma båt ska alla djur samsas om det begränsade utrymmet. Kameleonten vill smälta in medan påfågeln gärna gör det motsatta. Vågorna växer och hur ska det gå? Elefanten får stå i mitten för att få jämnvikt… Vem kan se land ? Jo, hoppets fågel –Duvan!
Leksands och Djuras Barnkörer har tillsammans med körledarna Fumiko Okino och Ulf Skagerstam övat under vårterminens körövningar och under ett gemensamt körläger.
2019 Sigvard Funeral Edith's Performance
Abendlied R. Schumann
Edith Samuelsson, violin June 25, 2019
Leksands Church
Kyrkallén 23,
793 31 Leksand,
Sweden
+46 247 807 30
Leksands Medeltidsmarknad i Dalarna
Film från Leksands Medeltidsmarknad i Dalarna 2008
Filmproduktion: SB Media
Svenska kyrkan Leksand Djura Siljansnäs
Under tacksägelsemässan i Leksands kyrka den 8 oktober 2017. Leksands pastorats predikar pastoratets nya teckenspråkiga präst Barbro Lilja Battgård på teckenspråk.
Leksand- I tider av ljus Henrik Alinder
Leksand- I tider av ljus, Henrik Alinder. En musikalisk resa med öppna sinnen.
Leksands kyrka 11 jan 2002. Regi Eric L:son Johnson.Bild Jovica Marceta.
Taizégudstjänst i S:t persgården, Leksand
Taizé i samband med gudstjänster eller mässa baseras på ljus,
sång, bön och bibeltexter utan predikan. Sångerna är lätta att
lära sig eftersom de består av korta, kärnfulla psalmer, böner eller
bibelord som upprepas till stämningsfulla toner.
Kalabalik på Medeltidsmarknaden i Leksand 2013
Kalabalik på Medeltidsmarknaden i Leksand 2013.
Leksand- Tällbergs bryggan
Leksand- Tällbergs bryggan. Kort film Media produktion
FOTOGRAF ANDERS JONES LEKSAND
Fotoutställning - Bakom kameran ANDERS JONES, Leksands kulturhus dec. 1997 - jan. 1998. Bildspel från 1997. Foto, klipp, JM
C. Leksands lokalhistoriska arkiv.
Luciafirande i Siljansnäs kyrka 2013
En festlig familjegudstjänst med Luciafirande lördagen den 14 december 2013 i Siljansnäs kyrka. Siljansnäs barnkör, Suzuki elever, piano och fiol, samt småbarnssången medverkade under ledning av Margareta Störling, kantor i församlingen. Lotta Eriksson Präst i församlingen läser välsignelsen.
Hela Kyrkan Sjunger
Det är numera tradition att sommarens musikevenemang i Leksands kyrka mer eller mindre kröns i slutet av augusti av att Hela Kyrkan Sjunger med festmingel och snittar efteråt i kyrkan. I klippet varvar John Sund, Stina Pellas, Ingemar Ihlis och Mikael Boström Eric’ folkkära visor och sånger med psalmer. Bland annat fick alla stämma in i en alldeles pinfärsk psalm eller polska skriven av Per Harling för Svenska kyrkan i Utlandet. ”Vart vi oss i världen vänder” I texten blandas strofer och uttryck från flera välkända svenska psalmer. Ingemar Ihlis drog ett nummer utanför repertoaren med John Sund som hakade på med stark röst; ”Till havs” . Ett folkligt mingel i Kyrkan och kring Husmor Jessicas goda snittar avslutade kvällen!
Kollekten under kvällen samlades in till ACT Svenska kyrkan. ACT står för Action by Churches together. Och syftar på organisationen Act Alliance där kyrkor och organisationer runt om hela världen samarbetar. För att rätt hjälp ska komma till rätt människor. Tack för att ni bidrar till att fler män och kvinnor får utbildning och försörjning, så att fler barn får näringsrik mat och utvecklande skolgång!
Förstgångs- och angångsringningar i Stora Kopparbergs kyrka (bildspel)
Förstgångs- och angångsringningar i Stora Kopparbergs kyrka en majsöndag 2017 klockan 09.00 och 09.30, med största klockan och näst största klockan. Storklockan som har slagtonen giss0 har undertonen H och övertonen ciss1 (en vacker kvart över slagtonen, inte en moll- eller dur-ters). Undertonen H (nästan längst ner på ett pianoklaviatur) är däremot en mollters över oktavundertonen under slagtonen (Giss). Det innebär att den är en s.k. sextklocka, undertonen är en sext under slagtonen och inte en oktav under.
Jag har lite uppgifter om klockorna i Stora Kopparbergs kyrka i Falun, hämtade från boken Dalarnes kyrkklockor nu och fordom av Mats Åmark, tryckt i Stockholm 1924, s. 54-61.
Det finns en del äldre dokument om kyrkans klockor fr.o.m. medeltiden. Det äldsta är ett avlatsbrev, daterat 1471 och handlar om att lösa från synder dem som fromt ber Fader Vår vid aftonklämtningen i Kopparbergs Mariakyrka. Det utfärdades av ärkebiskop Jakob i Uppsala och biskoparna Johannes i Skara, Johannes i Strängnäs, Lydekinus i Västerås och Gudmundus i Växjö. I klockskatten 1531 togs en ganska stor klocka ner, kyrkans näst största klocka, som vägde 8 skeppund, ett lispund och 5 marker mindre än den största. 1576 hade kyrkan fyra klockor i en klockstapel och en liten i takryttaren/tornet över koret vid en biskopsvisitation av biskop Erasmus. Den sistnämnda var kyrkans sanctusklocka/primklocka/valvklocka, som under den katolska tiden användes vid nattvarden m.m.
Vid en annan visitation av biskop Olof 1606 hade klockornas antal minskat till två i stapeln. Men redan 1608 vid hans andra visitation i kyrkan var de tre i stapeln (samt en liten i takryttaren), så en av klockorna höll alltså på att gjutas under åren omkring 1605-1606-1608. 1608 vägde den största 30 skeppund (4080 kg), den näst största 18 skeppund (2448 kg), den tredje 14 skeppund (1904 kg) och en klocka över valvet (takryttaren). En klocka stod i ”Kiörkiobodhen” och vägde 2 skeppund (272 kg). 1677 fanns en lika stor klocka på 2 skeppund i rådstugutornet, så möjligen flyttade den sedan dit. 1634 vid biskop Johannes Rudbeckius visitation fanns fyra stora klockor i stapeln och en liten i takryttaren. De två sista gångerna som den lilla sanctusklockan i takryttaren omnämns var vid visitationer 1672 och 1684, men är sedan dess försvunnen. Kanske flyttades den till någon annan del av staden (kanske gruvkyrkan) och blev omgjuten.
De nuvarande klockorna:
Storklockan som idag finns i Stora Kopparbergs kyrka göts första gången 1598, men göts om den 9 augusti 1744 i Falu Stads Gjuthus i Falun av klockgjutaren och mästaren (gjutarmästaren) Isaac Rockman från Sala. Detta gjordes i närvaro av en stor folkmassa. Den hade spruckit vid kungsringningen efter drottning Ulrika Eleonora 1742, den hade blivit så illa remnad att hon ej til någon ringning mer kunde brukas. Denna klocka har slagtonen giss0 och har diametern 191 cm. Kläppen är 132 cm lång och klockan väger 30 skeppund (4080 kg).
Tidigare var den näst största klockan i tornet den klocka som nu står på kyrkogården nordväst om västportalen. På informationsskylten står det att den kallades Mäster Pers klocka (se 51:55; övriga bilder på klockan efter 36:21, närbilder med inskriptioner efter 40:18), liksom i tidigare webbinformation från församlingen. Men i boken kallas den Trappklockan eftersom den hängde vid trappan i tornet. Den göts första gången 1647 av Jurgen Putenson i Stockholm (som även gjutit klockor till Storkyrkan där), men blev omgjuten av Isaac Rockman 1737. Den fick en spricka på 1980-talet och blev stum och ersattes av den mindre Sankt Anna-klockan, idag kyrkans minsta klocka, gjuten 1987. Därför står den nu på kyrkogården. Den hade tonen aiss0 eller b0 eller möjligen a0, eftersom författaren ansåg att Storklockan hade tonen a0. Den har diametern 173 cm, väger 21 skeppund (2856 kg) och hade en kläpp på 125 cm.
Angångsklockan är nu kyrkans näst största klocka (i bruk) och var tidigare tredje största/näst minsta klockan i tornet. Förstgången varierades nog då mellan Storklockan och Trappklockan. Angångsklockan göts första gången 1628, men göts 1695 om i Falun av Gerhard Meyer från Stockholm. Den har diametern 155 cm, har en kläpp på 116 cm och har slagtonen ciss1.
Den tidigare minsta klockan, nu den tredje och näst minsta klockan, kallades tidigare Lillklockan eller Pinglan. Den göts också första gången 1628, men göts sedan år 1706 om i Falun av nämnde Gerhard Meyer. Samma sirater/mönster (delar av gjutformen) användes på denna klocka som på Säters och Leksands storklockor. Den har diametern 137 cm, väger 10 skeppund, 9 lispund och 9 skålpund (sammanlagt 1440 kg; 1440,38 kg) och har slagtonen d1. En av texterna på klockan lyder på tyska som följer:
”Durch Gottes Gnad bin ich geflossen, Gerhardt Meyer von Stockholm hat mich gegossen. Anno 1706.”
Den minsta klockan idag är Sankt Anna-klockan som göts 1987 och ersatte den tidigare Mäster Persklockan eller Trappklockan i tornet. Den har slagtonen f1.
Start Leksandsrodden 2009
Siljansnäsarn III vid start under Leksandsrodden 2009. Seger med endast 8 tiondelar på en sträcka av 2650 meter. Kyrkbåt. Kyrkbåtsrodd. Church boats. Siljansnäs.
Församlingschef, Caroli
Vi söker en församlingschef till Caroli församling i Borås! Kyrkoherde Stefan Hiller berättar mer om tjänsten.
Storklockan i Strängnäs, 4 ringningar (samt hel-, halvtimmes- och kvartsslag)
Tre förstgångsringningar samt en tacksägelseringning (i slutet) med Storklockan i Strängnäs domkyrka. Sist ligger ett par inspelningar av ett par kvartsslag samt en inspelning av ett heltimmesslag klockan 12 (tolvslaget).
Storklockan har en något sänkt slagton a0 (drar ner mot giss0). Den har två tydliga undertoner: stora A, som är en oktav under slagtonen, samt c0, en sext under slagtonen och en liten ters (mollters, dvs. tre toner) över stora A. Övertonen är d1, en kvart dvs. fyra heltoner över klockans slagton.
Jag skapade det här videoklippet med YouTubes videoredigerare (
Stockholm Bulgariska Damkör i Leksand 4
PROCU SE MOMA - Stockholm Bulgariska Damkör i Leksands kyrka med Qvinnoväsen, Damkör från Leksand. Vår Kärlek - Öst möter väst i folkmusiken. 29 mars 2014.
Tingsmarschen
Nord String Quartet plays Tingsmarschen, trad. arr Adrian Jones in Vantaa Church during Kaamospelit festival, Helsinki, Finland. Based on a traditional march from Leksand in Dalarna, Sweden
Leksands kyrkokör repar inför Allhelgona, 2015
Leksands kyrkokör har övat ända sedan juni inför konserten på Alla helgons dag. Då framförs Steve Dobrogosz Requiem.
Körledare Mikael Boström Eric´ leder repetitionen.
Under Alla helgons dag i Leksands kyrka medverkar Tjugofyra gästspelande orkestermusiker från b.l.a. Gävlesymfonikerna, femton stråkmusiker, nio blåsare och Leksands kyrkokör framför Välkomna till Leksands kyrka, Lördag, 31/10 kl 18.00! I
Apostladagarna i Rönnäs 2015
Ett sammandrag av kyrkfesten i Apostlarna Petrus och Paulus kyrka i Rönnäs, Leksands kommun, 11-12 juli 2015.
Heliga Anna av Novgorods ortodoxa församling, Beograds Patriarkat.
Heliga Annas ortodoxa församling MMV
f:ma LurkeProductions t:mi MMV