Danube Delta and Letea Forest, Romania (Delta Dunarii si Padurea Letea)
Route/Traseu: Tulcea - 23 Mile/Mila 23 - Letea Forest/Padurea Letea - Sulina - Tulcea
Audio - Kai Engel - multiple tracks
Rezervația Pădurea LETEA - Forest Reserve (Danube Delta, Romania)
Enable English subtitle ! - Activați subtitrarea în românește !
Aspectul neobișnuit al Pădurii Letea, prezentând o mare varietate de arbori și ierburi dispuse sub formă de fâșii alungite nord-sud, paralele cu vechea linie a țărmului și separate de nisipuri (chiar sub forme de dune) a atras atenția încă din anul 1930, în 1938 fiind înstituită pe 500 hectare Rezervația Pădurea Letea, cea mai veche rezervație naturală din România. În prezent, aria protejată Pădurea Letea are peste 5.200 hectare din care zona strict protejată peste jumătate din suprafață, reprezentând una din cele 18 zone protejate ale Rezervației Biosferei Delta Dunării. În afară de vegetația deosebită (fiind cea mai nordică pădure subtropicală din România), Pădurea Letea atrage o mulțime de turiști care vor să vadă caii sălbatici de aici, estimați la circa 2.000 exemplare. Vizitarea de către turiști a Pădurii Letea este permisă într-un singur loc unde este amenajată o potecă tematică ce traversează transversal, pe 235m, o fâșie de pădure alungită pe mai mulți kilometri, ajungând la dunele de nisip. Punctul de vizitare este destul de izolat, la 11 km de debarcaderul satului Letea, distanță pe care o turiștii o parcurg pe drumuri de nisip în mașini modificate gen safari. Pe acest traseu, cu detalii în subtitrarea videoclipului, turiștii pot vedea și afla din tradițiile deosebite ale ucrainenilor haholi din satul Letea și ale rușilor lipoveni din satul C.A. Rosetti.
The unusual aspect of Letea Forest, presenting a wide variety of trees and herbs arranged in strips elongated north-south, parallel to the old coastline and separate by sands (even as dunes) has attracted attention since 1930, in 1938 being set up on 500 hectares the Letea Forest Reserve, the oldest natural reserve in Romania. Currently, the Letea protected area having 5,200 hectares of which more than half the strictly protected area, representing one of 18 protected areas of the Danube Delta Biosphere Reserve. Apart from special vegetation (the most northern subtropical forest in Romania) Letea attract a lot of tourists who want to see the wild horses here, estimated at about 2,000 heads. The tourists visiting of the Forest Letea is permitted in one place where is arranged a thematic path that crosses transversely on 235m, a strip of forest elongate several kilometers, reaching the dunes. The viewing point is quite isolated, 11 km from the Letea village wharf, a distance that tourists travel on sandy roads in modified safari cars. On this route, with details in the video subtitles, tourists can see and learn from the great traditions of the village Letea inhabited by Ukrainian Hohols and of the village C.A. Rosetti inhabited by Russian Lipovans.
Padurea Letea 2014 (Discover Romania one day Letea Forest)
Descriere
The wild horses of Letea: First successes for the FOUR PAWS birth control project
About 500 wild horses live in the forest of Letea, a biosphere reserve and part of the UNESCO World Heritage in the Romanian Danube Delta. For the past few years, their increasing population has presented a growing problem for the vegetation, which lead to the decision of the Romanian authorities, to reduce the number of animals by killing them. FOUR PAWS acted immediately. After several intensive talks and meetings, we were able to stop the killings and develop an action plan for the Romanian wild horses, which in less than a year of its start has been showing the first successes.
Letea Forest by car - Safari Letea
Letea Forest/ Pădurea Letea
700 year old oak trees
Stejari seculari de 700 de ani.
Letea -- forest and village, Danube Delta, Romania.
Letea Forest is the oldest natural reservation in Romania that was established in 1938. It is located between the Sulina and Chilia branches of Danube in the Danube Delta. It also covers an area of approximately 2,825 ha (6,980 acres).
It has a subtropical aspect, due to the presence of the tropical creeper named Periploca graeca. This is a Mediterranean plant which finds its most northern refuge in the Danube Delta. Along with this, types of liana and other climbing plants are woven on the branches of the trees, such as the wild vine, the hop plant and the ivy.
Letea Forest is formed mainly from trees like White Poplar, Black Poplar, Elm tree, English Oak, Silver Lime, Narrow-leafed Ash and Common Alder. Along with these ones above, it is completed by a rich scale of sub-shrub species.
It is also home for a rich fauna like the Red-footed Falcon, the White-tailed Eagle, the Roller, the Hoopoe, the Vipera ursinii and the Danube Delta horse. There are approximately 1600 entomofauna species identified until today.
Letea village (404 inhabitants and 155 households) - is located on the arm of sand with the same name (fishing village, surrounded by small agricultural areas, especially cultivated with vineyards and corn)
KERUCOV .ro: In Delta Dunarii - 4 - Satul Letea si Padurea Letea
In Delta Dunarii - 4 - Satul Letea si Padurea Letea / The Danube Delta - 4 - Letea Village And The Letea Forest
GoNEXT.ro | Satul Letea din Delta Dunării, locul unde tradiția se îmbină cu frumusețea naturii
Cai sălbatici în Pădurea Letea - Ciprian Safca
Wild horses in the Letea forest
Caii salbatici din padurea Letea 28.iulie 2019
În pădurea de la Letea, din Delta Dunării, trăiesc în jur de 2000 de cai sălbăticiți. Pădurea este cea mai veche rezervație naturală din România și printre ultimele locuri din Europa în care se mai găsesc cai sălbatici.
Filmari aeriene Constanta : 0766336264
Nu putem face lucruri mari, ci doar lucruri mărunte, cu multă dragoste...
Pădurea Letea, un loc unic în Europa
Stejari de sute de ani cu ramuri intortocheata, liane, dune de nisip, cai salbatici, mii de specii de pasari, insecte si animale - toate intr-un singur loc de care se leaga legende fantastice. Padurea Letea este un taram de poveste, iar ghid printre copacii fermecati va este in minutele urmatoare colega mea, Oana Matei.
Pădurea Letea din Delta Dunării
În Delta Dunării oricare drum spre vreun obiectiv turistic este implicit o vizită în sine a mărețului laborator viu în continuă prefacere; practic fiecare pas pe ape înseamnă posibilitatea de a admira exponatele... Aceia însă care aprofundează cu răbdare vor fi răsplătiți cu generozitate... Cel mai tânăr pământ al Europei se află în mare parte în România, în Delta Dunării. Delta Dunării este cea mai umedă zonă a Europei, are cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, cea mai joasă și mai nouă regiune de câmpie. Acoperită în mare parte cu nisip, Delta are o înălțime medie de …0.52 metri, deci jumătate de metru peste nivelul mării. Iar în această minunată zonă umedă cele mai mari înălțimi sunt pe grindurile marine, adică la Letea. Aici avem în câteva locuri uimitoarea înălțime de …13 m. În Delta Dunării se întâlnesc câteva dintre puținele păduri de nisip din România, una fiind pădurea Letea și o alta, pădurea Caraorman. La Letea, una dintre printre primele rezervații din România (din anii ‘30 ai secolului XX), suntem în partea de nord a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, la cam 20 km nord de Sulina și la foarte puțin de țara vecină, Ucraina. Aici cresc liane ale căror lungimi pot ajunge chiar și la 25 de metri. O să rămâneți uimiți și de vița de vie sălbatică pe care o puteți vedea la tot pasul. La fel de ciudat este un alt aspect: mulți dintre stejari au crengi răsucite ca un covrig, încârligate și întoarse, de parcă am fi pe un tărâm magic. Animalele găsite la Letea sunt și ele de poveste. Vulturul Codalb este cea mai mare pasăre pe care o puteți găsi dacă sunteți norocoși; codalbul e un uriaș cu o întindere a aripilor de 2,5 metri. Dar Letea nu poate fi separată de povestea cailor sălbatici. Ei sunt urmașii cailor eliberați sau scăpați de localnici de-a lungul vremii. Localnicii spun că mii de cai trăiesc în aceste locuri, locuri care, pentru a fi protejate, sunt pe jumătate îngrădite. Pare uimitor că atâția cai trăiesc într-un mediu cu puțină hrană, dar ei se descurcă. În iernile mai lungi caii profită de orice au la îndemână. Un trunchi de copac căzut devine util, coaja îi e roasă de acești cai. Localnicii o să vă povestească și despre rănile pe care le fac în gură dacă rod prea multă coajă, dar până la urmă și asta face parte din viața sălbatică a Letei. Letea este un sat mărunt, izolat, dar frumos. Aparține de comuna C.A. Rosetti a județului Tulcea. Conform recensământului populației din anul 2011 satul Letea număra 348 de locuitori. O să găsiți case tradiționale, mult nisip, vaci crescute liber și multă liniște.
PĂDUREA LETEA - Grindul Letea - Delta Dunării - 20_09_2019
Pentru a vizita o pădure subtropicală nu trebuie să ajungeți până în America de Sud sau Centrală, ci doar să mergeți în Delta Dunării şi de aici să faceți o excursie în Pădurea Letea – cea mai nordică pădure subtropicală din Europa şi singura pădure de stejar din lume crescută pe un grind maritim.
Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România (1938) şi se întinde pe o suprafață de peste 5.000 ha. Peisajul de poveste al Pădurii include: fâşii de pădure (denumite hasmace) ce alternează cu dunele de nisip, practic întreaga Pădure crește pe nisip; peste 500 de specii de copaci şi plante cățărătoare (stejari brumării, frasini, tei, plopi, vița sălbatică, hamei, etc.) şi peste 3000 de specii de păsări şi animale (codalb, şoimulețul de seară, pupăza, dumbrăveanca, prigoria, şopârla de nisip, vipera de stepă etc.), din care 2000 de insecte; singurul loc din Europa unde sunt liane, dezvoltate aici datorită semințelor aduse din Africa de păsările călătoare; cai sălbatici ce trăiesc aici în libertate.
To visit a subtropical forest you do not have to reach South or Central America, but just go to the Danube Delta and from there take a trip to Letea Forest - the northernmost subtropical forest in Europe and the only oak forest in the world. raised on a sea beam.
Letea forest is the oldest natural reserve in Romania (1938) and covers an area of over 5,000 ha. The story landscape of the Forest includes: strips of forest (called hasmace) that alternate with sand dunes, practically the whole Forest grows on sand; over 500 species of trees and climbing plants (oak woods, ash, linden, poplar, wild vine, hops, etc.) and over 3000 species of birds and animals (codalb, evening snapper, pupa, dumbrăveanca, prigoria, lizard) sand, steppe viper, etc.), of which 2000 insects; the only place in Europe where there are lilies, developed here because of the seeds brought from Africa by traveling birds; wild horses living here in freedom.
Danube Delta Letea Forest
Am creat acest videoclip utilizând Creatorul de slideshow-uri YouTube (
Letea-Biserica din sat-Universul Credintei-Televiziunea Romana
Letea - satul, padurea UHD
Delta Dunarii, satul Letea, Padurea Letea, Dunele de Nisip, excursie cu barca rapida din Uzlina
Letea, destinația pentru o vacanță romantică în Delta Dunării
Neatza cu Răzvan și Dani a ajuns în satul Letea, locul perfect pentru o vacanță romantică în Delta Dunării. Iată cum arată vechile case pescărești din satul Letea.
#Neatza #NeatzaCuRazvanSiDani #Antena1
➠ Abonează-te la canalul nostru:
Urmăreşte cel mai iubit matinal şi pe:
➠ TV Antena 1, în fiecare dimineața, de luni până vineri, între orele 8:00 și 12:00.
➠ Site-ul „Neatza cu Răzvan și Dani”:
➠ liveVIDEO şi emisiunea integrală, doar pe
➠ Facebook:
YouTube network: Antena TV Group
Padurea Letea
Proiectul Conservarea Pădurii Letea Prin implementarea proiectului, se urmareste mentinerea si imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii din aria naturala protejata Padurea Letea prin implicarea activa a sectorului neguvernamental si dezvoltarea unui parteneriat durabil cu ARBDD, in vederea conformarii cu prevederile acquis-ului de mediu si cu respectarea cerintelor internationale si comunitare de conservare a biodiversitatii.
MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT_CAII DIN PADUREA LETEA (Wild horses from the Letea forest)
va rog raspanditi daca credeti ca merita ! (please share if you think so...) godoroja.ro
subscribe newsletter :
****************************************************************************************** MIKE GODOROJA & BLUE SPIRIT _CAII DIN PADUREA LETEA (Wild horses from the forest Letea)
composer Mike Godoroja/ Luca marius / Alex Visan ; Lyrics : Mike Godoroja
* extract from the album Hippie cu diamante (Hippie with diamonds) - released 2012
with Mike Godoroja - vocal, Luca Marius on banjo and accordion , Alex Visan on acc guitar, Robert Ardeleanu on bass and vali vatuiu- drums
********************************************************************************