ΦΑΡΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ LIGHTHOUSE GYTHEIO GREECE hlias mpr photography
#greece #visitgreece #aerial#dji #mavic #gythio #hlias_mpr_photography #lighthouse
Gytheio - Lighthouse Cranae
Φάρος Γύθειο Λακωνία - Lighthouse Gythio Laconia, Greece
© Video Nikos Tamvakologos
Του Γιάννη Σαΐτα, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου Ε.Ο.Τ.
(πηγή: mani.org.gr)
Πρώτος μεταξύ των τριών φάρων της Μάνης χτίστηκε στα 1873 ο φάρος στο λιμάνι του Γυθείου, στο μυχό του Λακωνικού κόλπου. Την εποχή εκείνη το Γύθειο γνώριζε σημαντική ακμή: από το 1860 έως το 1900 ο πληθυσμός αυξανόταν από 2.000 κατ. σε 5.000 κατ. η πόλη αποκτούσε ένα νέο ιπποδάμειο σχέδιο επέκτασης (1861) και τα τεχνικά έργα για τη διαμόρφωση των παραλιακών ζωνών (επιχώσεις, μολώσεις, προκυμαίες) κατασκευάζονταν με γοργούς ρυθμούς. Μεγάλη ώθηση στην υποδομή του λιμανιού έδωσε η σύσταση του Λιμενικού Ταμείου το 1865. Το Ταμείο μερίμνησε και για τον ναυτικό φωτισμό του λιμανιού, αρχικά με έναν φανό σταθερού φωτός (1859) και 13 χρόνια αργότερα (1873) με τον επιβλητικό μαρμάρινο φάρο που διασώζεται μέχρι σήμερα. Ο φάρος χτίστηκε σε υψόμετρο 4μ. στο ανατολικό άκρο της νησίδας Κρανάη, η οποία αργότερα (1898) ενώθηκε με κρηπίδωμα με την ξηρά, για την καλύτερη προστασία του λιμένος.
Το κτίριο διακρίνεται για τη συμμετρία των όψεων, την αρμονία των αναλογιών, την εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινη τοιχοποιία, τις οικοδομικές λεπτομέρειες και ιδίως για το λαμπρό, υψίκορμο, οκτάγωνο πύργο του. Ο πύργος έχει πέτρινο σώμα ύψους 20μ. και περιλαμβάνει τη σπειροειδή σκάλα ανόδου με 93 σφηνοειδείς μαρμάρινες βαθμίδες. Ως κεφαλή, στην κορυφή του πύργου επικαθόταν διώροφος μεταλλικός κλωβός με το φωτοστάσιο, ώστε το ύψος του φωτιστικού μηχανήματος με το «οπτικόν» να είναι στα 27 μ. από τη στάθμη της θάλασσας. Το άριστο περιστροφικό σύστημα Sautter Lemonnier, με ωρολογιακό μηχανισμό περιστροφής με αντίβαρο, είχε κατασκευαστεί στο Παρίσι (1871) και αγοράστηκε από το Λιμενικό Ταμείο έναντι 30.000 γαλ. φράγκων. Εξέπεμπε «φως λευκό σταθερό (55') εναλλάσσον προς αναλαμπή (5) εξ υπαμοιβής λευκή και σταθερά, γεωγραφικής ακτινοβολίας 15 ν. μιλίων».
Ο φάρος διασώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η λιθοδομή της ανατολικής όψης του οικήματος διαταράχθηκε από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής, στον περίβολό του, οχυρωματικών έργων από τους Ιταλούς. Μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, τον Απρίλιο του 1949, η Διεύθυνση Φάρων μετέτρεψε το φάρο του Γυθείου από επιτηρούμενο σε ανεπιτήρητο (ασετυλίνης) με αυτόματο πυρσό αναλαμπών («οπτικόν» Chance 800 m/m, αγγλικής κατασκευής). Από τότε το εστιακό ύψος περιορίστηκε από 27 σε 25 μέτρα και η εμβέλεια από 15 σε 9 ν. μίλια. «Εντόνους διαμαρτυρίας αφήκε εν χρονογράφημα της εν Γυθείω εκδιδομένης εφημερίδος «Η Λακωνία», αλλά τα ώτα εκώφευον και κακότεχνον τι κατασκεύασμα εκάλυψε τον λαμπρόν μας «αλλ' ακέφαλον» πλέον Φάρον», αναφέρει σε αίτημά του για επιστροφή του μηχανήματος του φάρου ο δήμαρχος Γυθείου. στα 1958. Στα 1976 το «οπτικόν» του Γυθείου διατέθηκε από το αρχηγείο ναυτικού στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιώς, ώστε μέχρι σήμερα κοσμεί τον λιμένα του ομίλου. Ωστόσο, και στη δεκαετία του 1980 οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Γυθείου επανέλαβαν το αίτημά τους για επαναλειτουργία του παλαιού τύπου περιστροφικού φάρου με ηλεκτρικό πλέον κινητήρα.
Από το 1989 προγραμματίστηκε η συστηματική αποκατάσταση του μαρμάρινου φάρου της νησίδας Κρανάη, ώστε αφενός να διασωθεί το εξαιρετικό μνημειακό κτίριο, που δεσπόζει ως βασικό τοπόσημο του Γυθείου, αφετέρου να λειτουργήσει ως παράρτημα του κύριου ιστορικού κτιρίου της νησίδας, δηλαδή του πύργου Τζανετάκη. Ο ιστορικός αυτός πύργος, που χτίστηκε το 1829 και βρίσκεται στο μέσον της νησίδας, έχει περιέλθει από το 1978 στον ΕΟΤ και έχει διαμορφωθεί (1980 - 1989) ως Ιστορικό - Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Από το 1993 στεγάζει την έκθεση «Περιηγητές στη Μανή, 15ος - 19ος αι.», την οποία έχει διοργανώσει το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το 1989 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) διέθεσε στον ΕΟΤ τη χρήση και τη διαχείριση του φάρου της Κρανάης και της περιοχής ασφαλείας του (24 στρεμ. περίπου) για να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της νησίδας. Δόθηκε η άδεια να διαμορφωθεί το Ναυτικό Μουσείο της Μόνης στο ισόγειο του φόρου και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής στον περιβάλλοντα χώρο και στο παρακείμενο κτίριο συνοδείας. Ο πύργος του φάρου προβλέφθηκε να παραμείνει στη χρήση του Γ.Ε.Ν.
Όταν συμπληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες θα ακολουθήσει η εκθεσιακή - μουσειακή διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, που θα είναι επισκέψιμοι από το κοινό. Στο προαύλιο του φάρου προβλέπεται να εκτεθεί ο παλαιός «κλωβός» με το αρχικό αυθεντικό οπτικό και φωτιστικό μηχάνημα του 1873.
Με την αποκατάσταση του φάρου και την απόδοση του στη νέα χρήση θα ξανακερδηθεί ένα μέρος από την παλιά του αίγλη και θα συμμετάσχει και πάλι στη σημερινή ζωή της πόλης.
******************
Gytheio strand 004
14 januari 2014 aan het strand tussen Gythio en Skala. Tijdens de ochtendwandeling van Olga met de honden. Het had die nacht ook flink geregend.
178 - 2017 peloponnes 70 gythio - neapolis 44
Beschreibung
Padilikia By Stefanos Gytheio Part 2/3
By Stefanos Gytheio
Φάρος Κρανάη Γυθείου / Gythio lighthouse, Kranae islet Greece
Το νησάκι Κρανάη, στην άκρη του λιμανιού του Γυθείου, ήταν σύμφωνα με τη μυθολογία το ερωτικό καταφύγιο του Πάρη και της Ωραίας Ελένης μετά την απαγωγή και προτού αναχωρήσουν για την Τροία. Συνδέεται με τη μεγάλη στεριά με έναν λιμενοβραχίονα και η θέα προς την αμφιθεατρικά κτισμένη πολιτεία με τα πάμπολλα νεοκλασικά σπίτια είναι πανοραμική.
Σε αυτή την πλευρά του νησιού βρίσκεται και ο πύργος Τζαννετάκη, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Μάνης. Αν όμως ο επισκέπτης αποφασίσει να διασχίσει το πευκοδάσος και να βρεθεί στην άλλη γωνιά της Κρανάης, τότε θα βρεθεί μπροστά σε μια αποκάλυψη. Ενας από τους παλιούς φάρους, από τους λίγους που έχουν διασωθεί, στέκει εκεί από το 1873 για να μεταφέρει στις μέρες μας την αίσθηση άλλων εποχών. Ψηλός, πετρόκτιστος, τριγυρισμένος από τα βοηθητικά κτίσματα και τις συκιές, προβάλλεται στο γαλάζιο πέλαγος. Η καλύτερη ώρα για τον περίπατο του επισκέπτη στον φάρο είναι η αυγή, όταν ο ήλιος ανατέλλει από τη θάλασσα ξεδιπλώνοντας την πιο πλούσια χρωματική παλέτα που διαθέτει.
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1873. Το ύψος του άσπρου οκταγωνικού του πύργου είναι 23 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 78 μέτρα. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο και η ακτίνα της δέσμης φωτός του έφτανε τα 15 ν.μ. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Γυθείου στην νησίδα Κρανάη.
ΓΥΘΕΙΟ ΚΡΑΝΑΗ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΠΑΥΛΟΣ
Taking my father back home to Gytheio Greece near Sparta to be buried with his father and ancestors.
Spyros Rozakis was 94 when he lay down his head and passed away like an angel. He will be remembered as a philosophical man full of history and quotes. A man from the war we honor him by taking him back home to be buried with his ancestors. A man of sonG, dance, harmonica and a huge smile who loved Greece with a passion. We will miss you Dad. Here is a tribute to him . His memorial in Gytheio by the sea and his memorial in Glyfada Greece near his home. He left Greece 57 years ago and came back home to retire and gently pass away.
Wedding in Mani, Greece
Documenting the wedding of Dimitra and Michaelis in Oitylo, Mani. The party in the taverna the night before, the ceremony in front of the old church in Oitylo and the party afterwards in Karavostasi.
Ride to Peloponnisos 1st video
Είναι το 1ο βίντεο από το 7ήμερο ταξίδι
It was the 1st video from 7 days travel
Mavrovouni Beach Video Drone
Ένα βίντεο με drone με εναέρια πλάνα από την παραλία Μαυροβούνι.
A video by drone with aerial shots of Mavrovouni beach.
o faros havdata kefalonia
o faros sta xavdata stin kefalonia
WRECK of the ship DEMETRIOS II
MV Demetrios II
From Wikipedia, the free encyclopedia
was a cargo ship, built in 1964 by J. J. Sietas, at their shipbuilding yard in Hamburg-Neuenfelde, Germany.
The Honduran-flagged M/V Demetrios II ran aground off Paphos Lighthouse on 23 March 1998 in heavy seas, during a voyage from Greece to Syria with a cargo of timber.
At the time of the accident, the ship had eight crew members - 4 Greeks, 2 Pakistanis and 2 Syrians. The crew were rescued and airlifted to the safety of Paphos by a British Military Helicopter.
It was subsequently confirmed in the Lloyd's List that the competency certificates for the Greek Captain and the Pakistani first officer were forgeries.
The wreck can clearly be seen whilst travelling along the main Paphos to Coral Bay Road.
Gythio Mavrovouni Farm House
Farm next to the beach
ΦΑΡΟΣ ΚΡΑΝΑΗ ΓΥΘΕΙΟ www.faroi.com
ΦΑΡΟΣ ΚΡΑΝΑΗ ΓΥΘΕΙΟ faroi.com
Gythio from the sky
Gythio from 400m high
Γύθειο: Αρχοντιά και νησιώτικος αέρας! Video drone
Ένα βίντεο με πλάνα από drone για το Γύθειο και την παραλία του Γυθείου, η οποία φιλοξενεί τις θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta. Δύο χιλιόμετρα νότια του Γυθείου βρίσκεται η δημοφιλής παραλία του Μαυροβουνίου, ενώ στην παραλία Βαλτάκι εντυπωσιάζει το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος». Στο πανέμορφο νησάκι Κρανάη στέκει ο παραδοσιακός, πέτρινος πύργος που σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, ενώ ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένος ο Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη του Γυθείου.
A video with shots by drone about Gytheio and the beach of Gytheio, which hosts the sea turtles caretta-caretta. 2km south of Gytheio we can find the popular beach of Mavrovounio, while at Valtaki beach the shipwreck of the ship ''Dimitrios'' stands out. On the spectacular island Kranai we meet the traditional stone tower, which today stands as the Historical National Museum of Mani, while the rock on which the Lighthouse has been constracted offers a panoramic view of the city of Gytheio.
Μάθετε περισσότερα για το Γύθειο:
Προσφορές Ξενοδοχείων: