ΦΙΛΙΠΠΟΙ - ΛΥΔΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ - οδοιπορικό
Φίλιπποι -- Λυδία
Λυδία -- Απόστολος Παύλος
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται το βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας, στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού, στο σημείο όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή από τον Απόστολο Παύλο.
Όταν ο Απόστολος Παύλος φτάνει εδώ το χειμώνα του 49 προς 50 μ.Χ. η πόλη κατοικείται κυρίως από Έλληνες και Ρωμαίους αποίκους και βετεράνους. Λίγοι οι Ιουδαίοι, που γι' αυτό δεν διαθέτουν Συναγωγή. Τα Σάββατα μαζεύονται σε μία υπέροχη τοποθεσία μέσα στη φύση στις όχθες του Ζυγάκτη, ενός παραπόταμου του Στρυμόνα.
Ένα τέτοιο Σάββατο, οι γυναίκες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί για να δοξάσουν τον Θεό, γίνονται οι πρώτες Ευρωπαίες που θα ακούσουν την χριστιανική διδασκαλία από το στόμα του Απόστολου Παύλου.
Ανάμεσά τους, η ευσεβής Λυδία, μία έμπορος πορφύρας, θα είναι η πρώτη που θα πιστέψει, θα βαφτιστεί εκεί στα καθαρά νερά του ποταμού, θα γίνει χριστιανή και θα βοηθήσει στη συνέχεια πολύ τον Απόστολο Παύλο να διαδώσει τον Θείο λόγο σε όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό, η ορθόδοξη εκκλησία την ανακήρυξε Αγία και Ισαπόστολο. Προς τιμή της αναγέρθηκε στην περιοχή εντυπωσιακός οκτάγωνος ιερός ναός -- βαπτιστήριο, διακοσμημένος με ψηφιδωτά και βιτρό.
Ο εξορκισμός που έκανε στους Φιλίππους ο Απόστολος Παύλος, προστάζοντας στο όνομα του Ιησού το πνεύμα πύθωνος που είχε καταλάβει μία μικρή υπηρέτρια να την ελευθερώσει, έγινε η αιτία να κατηγορηθεί ως πρόξενος ανωμαλίας. Έτσι, συνελήφθη μαζί με τον Άγιο Σίλα, ραβδίστηκε και φυλακίστηκε.αι Ισαπόστολο. Όμως την νύχτα, μεγάλος σεισμός ανοίγει τις πόρτες της φυλακής. Συγκλονισμένος από το θαύμα ο δεσμοφύλακας γίνεται χριστιανός, μαζί με όλη του την οικογένεια.
Ο χώρος όπου, κατά την παράδοση, φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος, σώζεται και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κοντά στα ερείπια της Βασιλικής Α', του μεγάλου Παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα.
Οι άρχοντες της πόλης τους ελευθερώνουν φοβισμένοι και τους ζητούν να φύγουν από την πόλη.
Διατηρεί όμως στενές σχέσεις με τους Φιλιππησίους που τον αγαπούν και τον στηρίζουν. Προς αυτούς θα γράψει, φυλακισμένος στην Ρώμη, την γνωστή επιστολή του, νουθετώντας τους να είναι ...αγνά τέκνα του Θεού, πάντα άψογοι και ακέραιοι για να λάμπουν σαν άστρα μέσα στον κακό και διεστραμμένο κόσμο (Πρ. 2, 15).
Ο Απόστολος Παύλος θα επιστρέψει στους Φιλίππους δύο ακόμη φορές (το 57 και το 58 μ.Χ.).
Οι σημερινοί κάτοικοι της Καβάλας γιορτάζουν στις 29 Ιουνίου με μεγάλες τιμές τον Απόστολο Παύλο, πολιούχο της πόλης τους. Η λαμπρή λιτανεία μέσα στην πόλη συνεχίζεται με κατανυχτική αγρυπνία κάθε νύχτα 28ης προς 29η Ιουνίου στον χώρο της Βασιλικής Α' στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
.