Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Αηδονιών, Κορινθία / Mycenaean Cemetery of Aidonia Greece
Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων βρίσκεται στην ελαιόφυτη πλαγιά του λόφου που περιβάλλει από ανατολικά την ομώνυμη κοινότητα, προσφέροντας εξαιρετική θέα στην κοιλάδα της Φλιασίας. Το νεκροταφείο έγινε γνωστό μετά τη βάναυση σύλησή του από οργανωμένες ομάδες αρχαιοκαπήλων, τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, φέρνοντας στο φως ευρήματα που κατέστησαν δυνατό τον συσχετισμό τους με τα προϊόντα της λαθρανασκαφής, όταν αυτά διατέθηκαν για πώληση στο εξωτερικό, το 1993. Η άμεση αντίδραση της ελληνικής πολιτείας οδήγησε στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων (1996), οι οποίες παρουσιάστηκαν με τα ευρήματα της ανασκαφής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.
Το νεκροταφείο περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: τον δρόμο, έναν επιμήκη διάδρομο που οδηγεί από την επιφάνεια του εδάφους στο στόμιο, την υπόγεια είσοδο δηλαδή, μέσω της οποίας εισέρχεται κανείς στον ταφικό θάλαμο. Οι θαλαμοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνται καθ' όλη την διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550-1100 π.Χ.) και βρίσκονται συχνά οργανωμένοι σε επιμέρους ομάδες-συστάδες. Όμοια αναπτύσσονται και οι τάφοι των Αηδονίων, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε τρεις συστάδες, στο ανώτερο, το μεσαίο και το κατώτερο τμήμα του λόφου, δύο εκ των οποίων ερευνήθηκαν φέτος. Στον τάφο της μεσαίας συστάδας, του οποίου η οροφή είχε καταρρεύσει, διακρίθηκε μία πρωτογενής ταφή και σημαντικός αριθμός ανακομιδών, κτερισμένες κυρίως με πήλινα αγγεία και ειδώλια. Ο τάφος της κατώτερης συστάδας είχε επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί, εκτός από τη μυκηναϊκή εποχή, στη γεωμετρική και την αρχαϊκή περίοδο και μεταγενέστερα. Παρά την μακρόχρονη χρήση, στο θάλαμο του τάφου αυτού διατηρήθηκε αδιατάρακτος λάκκος της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής (π. 1600/1550 - 1550/1450 π.Χ.), ο οποίος μεταξύ άλλων περιέλαβε ταφή κτερισμένη με χάλκινα όπλα και άλλα αντικείμενα γοήτρου.
Mycenaean Tholos Tombs. Freizeittipps
The Mycenean cemeteries of Pellana and Aidonia in Greece.
Kладбищах микенской культурыPellana и Aidonia в Греции.
Athensmagazine.gr: Το οικογενειακό δράμα που βασάνιζε τον Βασίλη Μελενικλή!
Athensmagazine.gr: Το οικογενειακό δράμα που βασάνιζε τον Βασίλη Μελενικλή!
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. ΜΕΡΟΣ 1/4
Ανιχνευτές μετάλλων - Ανιχνευτές Χρυσού Πολατίδης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2381023237 και +306941550822
Περισσότερες πληροφορίες στο site
ΧΡΥΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο χρυσός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την 5η χιλιετία π.χ. Οι ιδιότητες του και μάλιστα το λαμπερό κίτρινο χρώμα του, τον ταύτισαν με τον ήλιο, το ουράνιο σώμα που λάτρεψαν όλοι οι λαοί της αρχαιότητας και επειδή η πολιτική εξουσία είναι συνδεδεμένη με τη θρησκευτική εξουσία ο χρυσός αποτέλεσε το κατεξοχήν σύμβολο θρησκευτικής εξουσίας-σχέση με ήλιο-αλλά και πολιτικής εξουσίας στην αρχαιότητα. Ο χρυσός επομένως έγινε το σύμβολο και της θρησκείας, αλλά και της πολιτικής εξουσίας. Από πάρα πολύ παλιά βρίσκουμε το χρυσό σε τάφους, όχι βέβαια γιατί μόνο στα ταφικά έθιμα τοποθετούσαν χρυσά αντικείμενα, αλλά γιατί όταν ο χρυσός βρίσκεται σε ανάκτορα, σπίτια και οι επερχόμενες γενιές το έλιωναν. Ενώ στους τάφους, οι τάφοι είναι ένα κλειστό σύνολο και γι’αυτό το λόγο διατηρούνταν. Στους πρώτους τάφους που βρέθηκαν χρυσά αντικείμενα είναι στη Βάρνα της Βουλγαρίας και χρονολογούνται στα τέλη της 5ης χιλιετίας π.χ. Οι νεκροί είχαν σκήπτρα χρυσά, ελάσματα που κάλυπταν το σώμα τους και πιθανολογείται ότι η χρήση του χρυσού ήταν καθαρά ιδεολογική. Ο χρυσός όμως χρησιμοποιήθηκε και στην Ευρώπη, σε τάφους που βρίσκουμε στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στη Δανία, στη Γερμανία σε εξέχοντα μέλη των κοινωνιών της τότε εποχής. Όλα τα αντικείμενα τους κοσμούνται με χρυσό. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο χρυσός αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει τη θρησκευτική και την πολιτική εξουσία. Αργότερα στη Νότια Ελλάδα, επειδή προχώρησε το πολίτευμα και αναπτύχθηκε περάσαμε από τη βασιλεία, στην αριστοκρατία, στην τυραννία και στην δημοκρατία στην Αθήνα, εκεί πλέον ο χρυσός δεν αποτέλεσε σύμβολο της πολιτικής εξουσίας, αλλά σύμβολο πλούτου. Όμως και πάλι με το χρυσό πλησίαζε ο κόσμος το Θεό. Η Μακεδονία είναι η πλέον χρυσοφόρα περιοχή της Ελλάδας. Η αρχαία Ελληνική παράδοση, μας αναφέρει διάφορες πηγές όπως τα μεταλλεία της Θάσου, τα μεταλλεία του Παγγαίου, που απαντώνται σε εδάφια του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, τον χρυσό στις όχθες του γαλλικού ποταμού, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εχέδωρος ακριβώς επειδή έφερνε δώρα, δηλαδή χρυσή σκόνη, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος και τέλος ο Στράβωνας μας αναφέρει και τον Στρυμόνα ποταμό. Η λήψη χρυσού από τα ποτάμια, προσχωματικού δηλαδή χρυσού, ήταν πολύ πιο εύκολη και ξεκίνησε πιο νωρίς. Δεν απαιτούσε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε και ιδιαίτερο κόπο. Η λήψη του χρυσού σε κάποια χρονική περίοδο γινόταν με δέρματα, ορμώμενοι από το μύθο του χρυσόμαλλου δέρατος, στην Κολχίδα στην περιοχή της Γεωργίας, όπου επίσης υπήρχε χρυσός στα ποτάμια. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην αρχαία Ελληνική παράδοση ότι οι κάτοικοι εκεί με δέρματα ζώων, με μακριά τρίχα, όπου είχε λίπος η τρίχα, μπορούσαν και έπαιρναν τη χρυσή σκόνη από τα ποτάμια, γιατί η σκόνη κολλούσε πάνω στο λίπος του δέρματος.
Εδώ θα σας δείξουμε έτσι πειραματικά πως μπορεί να γινόταν αυτή η διαδικασία. Σήμερα ίσως πιο μοντέρνα με το λεγόμενο gold pan kit το πιο εξειδικευμένο σετ πιάτων της Garrett, μπορούμε να βρούμε εύκολα φυσικό χρυσό. Ο χρυσός παγιδεύεται κυρίως μέσα στις ρίζες, πίσω από μεγάλες πέτρες. Οι ρίζες μπορούν και κρατούν το χρυσό, αυτό μας θυμίζει λίγο το χρυσόμαλλο δέρας, όπου στον Πακτωλό σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς γινόταν η έκπλυση του χρυσού και τον συγκέντρωναν με ποδιές από πρόβατα. Θα πρέπει κανείς να καθαρίσει καλά το ίζημα, για να είναι πολύ ελαφρύ, γιατί πολλές φορές ο χρυσός κολλάει στον πηλό και παρασύρεται από τα νερά. Ο χρυσός τώρα, αν υπάρχει ψήγμα χρυσού βρίσκεται τώρα στο βάθος του gold pan kit, των πιάτων της Garrett για φυσικό χρυσό, επειδή είναι πάρα πολύ βαρύς. Ο χρυσός όσο απομακρύνεται από την πηγή προέλευσης, τόσο πιο λεπτομερέστερος γίνεται, γιατί στο δρόμο γίνεται η απομάκρυνση του αργύρου και μένει καθαρός χρυσός. Εδώ βλέπουμε στο τέλος πολύ λεπτά ψήγματα χρυσού, πρέπει να είναι 30-50 μικρά. Αυτή είναι η μαύρη άμμος, όπου λόγω του μεγάλου ειδικού βάρους μένει πάντα στο τέλος. Από τα ελαφρότερα είναι ο χαλαζίας, ο αστρίους, που έχουν μικρότερο ειδικό βάρος και με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται ευκολότερα από το νερό.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εξειδικευθεί με το δικό τους τρόπο να βρίσκουν χρυσό. Στις μέρες μας η εύρεση χρυσού είναι ευκολότερη χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ανιχνευτών χρυσού που υπάρχουν και χάρη στα νέα εξαρτήματα, τα πιάτα deluxe gold pan kit. Τα πατενταρισμένα πιάτα 90° της Garrett μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε χρυσό πιο αποτελεσματικά. Ο σχεδιασμός αυτού του καινοτόμου χρυσοχοϊκού δίσκου παρέχει 33% περισσότερη επιφάνεια δαπέδου από οποιαδήποτε άλλο τυπικό 14″ πιάτο.
Κοντά στο χωριό Περιστερά λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει από την αρχαιότητα αποδεδειγμένα μια περιοχή με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα που δε τη συναντάμε όμως σε καμία ιστορική πηγή. Τα υπολείμματα έκπλυσης χρυσού είναι εμφανείς στην περιοχή και εκτείνονται σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α') 1650-1150 π.Χ.- ΜΥΚΗΝΕΣ
Βαρύ Πεζικό, Ελαφρύ Πεζικό και Ακροβολιστές, Στρατιωτική και Διοικητική Οργάνωση.
The Mycenaeans: Lords of the Stone Palaces
When we think of ancient Greeks, we often thinks of the classical age of Athens and Sparta. Yet, there was another Greek culture which came long before them, a society barely out of the Stone Age, yet one which created vast palaces, tightly organized states, and warriors who may have inspired the Trojan War!
ΖΑΓΟΡΙ - Παιδιά έπαιζαν αμέριμνα και ανακάλυψαν βυζαντινό τάφο!
Η εκπομπή Κρυμμένοι Θησαυροί βρέθηκε στο Μουσείο Καπνού Καβάλας
videotex.gr | enachannel.gr
Copyright © ENA Channel
Σπήλαιο - αρχαίοι λαξευτοί τάφοι ''Αγίας Ειρήνης'' - Κρήτου Τέρρα Πάφος
αρχαίοι λαξευτοί τάφοι σε σπήλαιο πλησίον στο όμορφο χωριό Κρήτου Τέρρα στην Πάφο σε μια περιοχή γνωστή ως Αγία Ειρήνη από την ομώνυμη εκκλησία που υπήρχε εκεί ...
MYCENAEAN CHAMBER TOMBS THEBES BOEOTIA HELLAS
Θαλαμωτός τάφος Οιδίποδος Παίδων.
Ο θαλαμωτός τάφος ο λεγόμενος Οιδίποδος Παίδων βρίσκεται στο λόφο Μεγάλο Καστέλλι στα ανατολικά της Καδμείας ακρόπολης της Θήβας. Πρόκειται για μυκηναϊκό θαλαμωτό τάφο μνημειωδών διαστάσεων που ταυτίστηκε με τον τάφο των Οιδίποδος Παίδων που αναφέρει ο Παυσανίας, δηλαδή του Ετεοκλή και Πολυνείκη, οι οποίοι αλληλοσκοτώθηκαν μονομαχώντας μπροστά στα τείχη της Θήβας στην εκστρατεία των ?Επτά επί Θήβας? (Ο Παυσανίας ονομάζει τους τάφους αυτούς μνήματα, δηλ. μνημειακές ταφικές κατασκευές). Το επιβλητικότατα μυκηναϊκό ταφικό μνημείο αποκαλύφθηκε στη βόρεια πλαγιά του λόφου του μεγάλου Καστελλίου από τον έφορο Θ. Σπυρόπουλο, ο οποίος από το 1970 ως το 1973 ερεύνησε συστηματικά το λόφο. Ο τάφος χρονολογείται στον 14-13ο αιώνα π.Χ. Είναι από τους μεγαλύτερους γνωστούς θαλαμωτούς τάφους των μυκηναϊκών χρόνων και δεν υστερεί πολύ σε διαστάσεις από τους σημαντικότερους θολωτούς (σημειώνεται εν προκειμένω ότι στην περιοχή των Θηβών δεν έχουν εντοπιστεί θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι). Πιθανώς πρόκειται για τάφο που προοριζόταν για τα μέλη βασιλικής οικογένειας. Σχηματίστηκε από την ενοποίηση δύο ταφικών δωματίων που είχαν λαξευτεί στο λόφο σε διαφορετικό επίπεδο και με ξεχωριστούς δρόμους (διαδρόμους πρόσβασης). Ο κυριώτερος από τους δρόμους έχει μήκος 25 μέτρα, 10 μέτρα ύψος και 4 μέτρα πλάτος. Ο δεύτερος δρόμος που φαίνεται μεταγενέστερος είναι 1,30μ. ψηλότερος από τον πρώτο και οδηγεί σε θάλαμο που διαμορφώθηκε ως προέκταση του πρώτου θαλάμου (όλος ο χώρος του θαλάμου έχει 11,5μ μήκος, 7 μέτρα μήκος και 3,5μ ύψος. Ο τάφος είναι από τους λίγους θαλαμωτούς των μυκηναϊκών χρόνων που είχε διακοσμηθεί με τοιχογραφίες. Η γραπτή διακόσμηση -σπείρες, φυτικός διάκοσμος,γυναίκες με υψωμένα χέρια σε στάση θρήνου- ήταν στα τοιχώματα του θαλάμου και στις κάθετες επιφάνειες των θρανίων που άλλα λαξεύτηκαν και άλλα χτίστηκαν στο εσωτερικό του θαλάμου. Οι τοιχογραφίες αποκολλήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Δ/νση Συντήρησης. Κατά το 1997 μεταφέρθηκαν πίσω στο Μουσείο Θήβας όπου και βρίσκονται.
Συντάκτης
Βασίλειος Αραβαντινός, αρχαιολόγος.
Μοναδική ανασκαφή στη Μεσσηνία-Δύο ασύλητοι θολωτοί τάφοι με χιλιάδες κτερίσματα | 18/12/2019 | ΕΡΤ
Subscribe στην ΕΡΤ:
Ανεξάντλητοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της χώρας και πολύτιμα τα ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Στη Μεσσηνία, κοντά στο ανάκτορο του Νέστορα και στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή, η ανασκαφή του οποίου προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό, βρέθηκαν ασύλητοι δύο ακόμη θολωτοί τάφοι με μοναδικά κτερίσματα
Official Site:
Facebook:
Twitter:
Instagram:
#ΕΡΤ
Βασιλικός Τάφος του Αγαμέμνονα
Soundtrack: Edge Of Tomorrow - Composed by Christophe Beck
ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΓΕΙΟ,ΣΕ ΤΑΦΟ ΗΓΕΜΟΝΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ, ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.
*** ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΑ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ**
Video translation by EstiaTv Translation Team (2018) ⭐Εγγραφείτε - SUBSCRIBE: ⭐
Website —►
SUPPORT US: Υποστηρίξτε την προσπάθεια μας.......►
SOCIAL:
Facebook...► Instagram..►
Twitter........► --------------------------------------------------------------------------
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΖΟΪΡΕΣ ΣΤΥΛΟΥ
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΘΟΛΩΤΟΣ ΤΑΦΟΣ (ΑΖΟΪΡΕΣ ΣΤΥΛΟΥ)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑ ΑΗΔΟΝΙΑ ΝΕΜΕΑΣ
Στην αποκάλυψη νέων ταφικών μνημείων στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια Νεμέας προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 28 Αυγούστου το μεσημέρι,
στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, δόθηκε συνέντευξη τύπου
από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Πελοπίδα Καλλίρη,
παρουσία του Δημάρχου Νεμέας κ. Κωνσταντίνου Καλατζή,
του Δρ. Κωνσταντίνου Κίσσα
και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιώργου Πετρίτση,
σχετικά με τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στα Αηδόνια Νεμέας.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗ ΜΠΕΗ ΔΕΡΒΕΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟΨΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΚΑΜΙΝΙΩΝ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ) 18-8-2012.
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ στα ΚΑΜΙΝΙΑ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ) 18-8-2012.
18-08-2012. Ωρα 19:30: Ξενάγηση στους ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ στα ΚΑΜΙΝΙΑ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ), ΠΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ από την κυρία Ξένια Αραπογιάννη, επίτιμη έφορο του Υπουργείου Πολιτισμού. VIDEO (53 δευτερόλεπτα), με το τουμπί (τύμβο), τους τάφους και τον κόσμο στην εκδήλωση.
MYCENAEAN TOMBS of KAMINIA (Area of the SPRING of FOURTZI') 18-08-2012.
18-08-2012. 19:30: A lecture of Mrs Xenia Arapogianni, about the MYCENAEAN TOMBS of KAMINIA (Area of the SPRING of FOURTZI'), PILOS, MESSENIA, GREECE . A 53 second VIDEO, presenting the tomb, and the participants of this event.
✅ Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκαν τάφοι 3.400 ετών στη Νεμέα (εικόνες)
???? Please Visit:
???? Please Subscribe:
✍ Τα ευρήματα της ανασκαφής Ο πρώτος από τους δύο τάφους, ο οποίος διέσωζε την οροφή του θαλάμου, περιείχε δύο πρωτογενείς ταφές και τα οστά από 14 ακόμη άτομα σε ανακομιδές. Ο δεύτερος τάφος διατηρούσε οροφή, η οποία παρουσίαζε καταρρεύσεις ήδη από τη μυκηναϊκή περίοδο, μέσα και πάνω από τις οποίες διαπιστώθηκαν τρεις πρωτογενείς ταφές. Αμφότεροι οι θαλαμοειδείς τάφοι απέδωσαν πήλινα αγγεία και ειδώλια, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, όπως κομβία. Τα ευρήματα αυτά αντιπαραβάλλονται προς τα κτερίσματα των τάφων της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου (περίπου 1.600 – 1.400 π.Χ.), που ερευνήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα Αηδόνια και επιτραπέζια και αποθηκευτικά αγγεία, οπλισμό και αντικείμενα γοήτρου. Τα Αηδόνια, που βρίσκονται στις βορειοδυτικές παρυφές του οινοπεδίου της σύγχρονης Νεμέας ή της Φλυασίας των ιστορικών χρόνων, αποτέλεσαν μείζον κέντρο της περιοχής κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (π. 1.700 – 1.100 π.Χ.). Τα Αηδόνια έγιναν γνωστά έπειτα από την εκτεταμένη σύληση του μυκηναϊκού νεκρ ...
???? #αρχαιολογικάευρήματα, #μυκηναϊκήεποχή, #Νεμέα, #ΥπουργείοΠολιτισμού
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ στα ΚΑΜΙΝΙΑ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ) 18-8-2012
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ στα ΚΑΜΙΝΙΑ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ) 18-8-2012.
18-08-2012. Ωρα 19:30: Ξενάγηση στους ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ στα ΚΑΜΙΝΙΑ (ΦΟΥΡΤΖΟΒΡΥΣΗ), ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΠΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ από την κυρία Ξένια Αραπογιάννη, επίτιμη έφορο του Υπουργείου Πολιτισμού. VIDEO (27 λεπτά), με το τουμπί (τύμβο), τους τάφους και τον κόσμο στην εκδήλωση.
MYCENAEAN TOMBS of KAMINIA (Area of the SPRING of FOURTZI') 18-08-2012.
18-08-2012. 19:30: A lecture of Mrs Xenia Arapogianni, about the MYCENAEAN TOMBS of KAMINIA (Area of the SPRING of FOURTZI'), VELANIDIA, PILOS, MESSENIA, GREECE . A 27 minute VIDEO, presenting the tomb, and the participants of this event.