Oude Stadsbegraafplaats Spanjaardslaan music clip
Music clip very old graveyard in Leeuwarden, Holland.
Beelden en muziek van Stads Begraafplaats Spanjaardslaan, oktober 2008.
Music: Light Years from the Comsat Angels, album Sleep no more, 1984.(?)
(in fact this is kind of tribute to them, such a powerful song, and yes, yessss I really met them and had some beer with them in Utrecht, Holland! Very nice pple to go around with. They used an Emulator II and I had also one, a rare instrument)
Sorry for digitally dropouts in the footage.
Helaas zitten er digitale dropouts in de beelden. Volgend jaar maar weer filmen..
Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden
Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden
De groene archieven van Leeuwarden
Funeraire cultuur op begraafplaatsen
Bijna 50.000 overledenen passeerden sinds de ingebruikname in 1833 de hekken van de Algemene Stadsbegraafplaats aan de Spanjaardslaan. De landschaptuin van de beroemde tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard is daarmme een groen archief geworden, waar tussen de monumentale bomen vele familiegeschiedenissen zijn verborgen. Er staan waardevolle grafstenen, verdeeld over verschillende afdelingen. Het meest opmerkelijk is de eerste afdeling, waar honderden overledenen uit vooral de adel en gegoede burgerij zijn begraven.
Door een verbod op het begraven in kerken, moesten edelen en rijke burgers in het begin van de negentiende eeuw voor grafplaatsen plots uitwijken naar alternatieven, zoals de Algemene Stadsbegraafplaats, die tot 1969 in gebruik zou blijven. De vermogende families Van Eysinga, Van Andringa de Kempenaer en Ypeij kozen bijvoorbeeld voor graven op de eerste afdeling aan de Spanjaardslaan. Sommige kochten meerdere graven, anderen lieten kelders aanbrengen of grote grafmonumenten. Een in zijn tijd bekende Leeuwarder was Frans Julius Johan Eysinga (1818-1901), die het via de Provinciale Staten schopte tot de Eerste Kamer, waarvan hij acht jaar voorzitter was. Behalve politicus was hij ook landeigenaar, rechter en waterstaatkundige.
Een ander adellijk geslacht was de familie Van Andringa de Kempenaer, van wie vele leden hun laatste rustplaats vonden tussen het door Roodbaard bedachte groen. Van de familie Van Beijma ligt onder meer jonkheer mr. Julius Matthijs van Beijma (1813-1898) aan de Spanjaardslaan. Hij was officier van justitie bij de arrondissementsrechtbank. De Leeuwarder jonkheer Jacobus Speelman (1855 1883) werd niet oud, maar was toch al rijksbetaalmeester in Winschoten. Opmerkelijk genoeg wilde ook adel uit de rest van het land in Leeuwarden worden begraven, zoals Jan Adriaan baron van Zuylen van Nijevelt (1776 1840), die ten tijde van de vereniging met het Franse keizerrijk van Napoleon de titel Baron de lEmpire kreeg en in 1826 tot zijn overlijden gouverneur van Friesland was. De forse steen van de baron beslaat maar liefst zes graven. Een ander niet-Fries geslacht waarvan vele leden in Leeuwarden zijn begraven, was de familie Panhuys. De telgen stammen oorspronkelijk uit Limburg, maar werden in Friesland onder meer griffier van het gerechtshof, kamerheer van koning Willem II en commissaris des Konings.
De vooraanstaande familie Ypeij had een familiegraf met ruimte voor zes leden. Vijf liggen er dan ook begraven binnen het smeedijzeren hek rond de graven, maar een zesde, Frederik Ypeij (1798-1869) ligt er net buiten. De reden was, zo fluisterde men destijds in de stad, dat Frederik krankzinnig was en het zwarte schaap van de familie. De ware reden was echter dat de plaats was gereserveerd voor de toekomstige vrouw van Age Looxma Ypeij. Deze kunstverzamelaar trouwde echter nooit en dus bleef die plek leeg, terwijl Frederik buiten het familiegraf bleef liggen.
De funeraire cultuur is in Leeuwarden waardevol, ook al is deze niet uitbundig. De adel besteedde wel geld aan goede materialen, maar op de begraafplaatsen zijn geen torenhoge monumenten of grote grafkelders te vinden. Ook niet op de rooms-katholieke begraafplaats langs de Harlingerstraatweg, die in 1882 in gebruik werd genomen. Hier liggen geen edelen begraven, maar wel een aantal telgen uit families van bekende winkelketens, zoals Brenninkmeijer, Copini, Rolf, Röben en Schweigmann. De meest indrukwekkende monumenten zijn dus van rijke burgers.
De Noorderbegraafplaats dateert uit 1919. De opzet is strak: rechte paden en rechthoekige velden. In omvang is de begraafplaats tegenwoordig tweemaal zo groot als bij de ingebruikname. Het gezegde dat iedereen na de dood gelijk is, lijkt zeker waar op deze begraafplaats. De graven van adel en rijken zijn vrijwel niet te onderscheiden van de rest, een trend die zich in de loop van de twintigste eeuw ook elders in Nederland voordeed. Jonkheer Coert Lambertus van Beijma (1909-1953) en diens echtgenote jonkvrouw Amelia Gerardina Quarles van Ufford (1912-1988) hebben er een eenvoudig graf met hun daarop vermelding van hun titels. Typerend is dat op het graf van hun zoon Jucke van Beijma (1939-1985) dat al niet meer het geval is. Andere fraaie namen op zerken van de Noorderbegraafplaats zijn Beyeren Bergen en Henegouwen, Bloembergen Santee, De Rooi van Gosliga en De Griendt Dreux. Geen van deze families zijn echter van adel. Bron: Funeraire cultuur in Leeuwarden Wim Cappers e.a.
Stadsgezichten van Leeuwarden (1921)
Een overzicht van de stad Leeuwarden gefilmd vanaf de Oldehove, en beelden van de prinsentuin, het Wilhelminaplein en het Paleis van Justitie.
Doorzoek onze volledige collectie op
Archiefinfo:
TaakID: 51232
Dragernummer: BG_33735_MPG_-FHD00Z025AI
Oude foto's van Leeuwarden
Oude foto's van Leeuwarden
Oud Leeuwarden
Compilatie oude foto's en ansichtkaarten van Leeuwarden
Oude begraafplaats - Overijssel / Holland
Tomb of the Frisian Nassau Family in the Jacobijner Church, Leeuwarden, The Netherlands
Read the article here:
Tomb of the Frisian Nassau Family in the Jacobijner Church, Leeuwarden, The Netherlands for
Twitter:
Facebook:
Blog:
Contact: info@historyofroyalwomen.com
Begraafplaats Zorgvlied, Amstelveen
Begraafplaats Zorgvlied Amstelveen: begraafplaats waar veel bekende Nederlanders liggen zoals Antonie Kamerling, Hermam-Brood, Ramses Shaffy, Paul Huf, Joop Doderer (swiebertje), Bobby Farrell, Piet Romer, Harry Mulisch, Leen Jongewaart, Manfred de Lange, Frank Govers, Sophia Knoll, Ton van Duinhoven, Anni mg schmidt, Frans Hassema en vele anderen.
Fotografie Arthur van Leeuwen uit Duiven
fotografievanleeuwen.nl
Leeuwarden winter 1979
8mm film winter 1979 locatie molenpad centrale op achtergrond bisschopstraat ruiterskwartier nieuwestad zuiderplein oostersingel oosterkade tuinen wjbrand de geeststraat oostergrachswal
Het Leeuwarder Dagboek 94 Open Monumentendag 2010 Leeuwarden
Open Monumentendag Leeuwarden 11 september 2010
The Scrolls of Leeuwarden/ De Wetsrollen van Leeuwarden, 1966
Story of the survival of the scrolls and other religious objects of the ancient Dutch synagogue of Leeuwarden and how they were transferred to the Kfar Batya children's village in Israel after World War II.
Deze film vertelt hoe drie Thora-rollen, het interieur en de gebruiksvoorwerpen van de Leeuwarder Synagoge in de Tweede Wereldoorlog uit handen van de Duitsers bleven en in 1965 in Israël een tweede leven kregen in Kfar Batja, een dorp voor jonge Joodse kolonisten in de nieuwe staat Israël. Er is gefilmd in Israël, Amsterdam, Leeuwarden en Berltsum (Berlikum).
In opdracht van: The Mizrachi Women's Organization of America
De film komt uit de collectie van Historisch Centrum Leeuwarden (
Open Monumenten Dag Leeuwarden 2013
Een regenachtige zaterdag, maar toch een levendig Leeuwarden! Door het slechte weer konden we jammer genoeg niet alles filmen in verband met regen :( Maar in Leeuwarden zouden we sowieso nooit klaar zijn met filmen want er is altijd wel wat te zien :D
Bedankt voor het kijken en anders veel kijk plezier!
Voor meer zulke video's bekijk onze YouTube pagina:
oudste kerkhof van leeuwarden
Oudste gebouw van Nederland staat in Heerlen
De resten van het Romeinse badhuis in Heerlen zijn waarschijnlijk ouder dan altijd is aangenomen.
En het gebouw is daarmee mogelijk het oudste van Nederland.
Dat zegt conservator Karen Jeneson van het Thermenmuseum in Heerlen.
Onderzoek
De komende drie jaar gaat het museum duizenden vondsten die eerder in en om het badhuis zijn gedaan nader onderzoeken. Zo moet de precieze leeftijd van het badhuis worden vastgesteld.
gedateerd
Het museum dat om de opgraving heen is gebouwd is bijna 40 jaar oud en moet eigenlijk grondig worden verbouwd. Door het ontbreken van een klimaatbeheersing hebben de opgravingen inmiddels flinke schade opgelopen.
Beschrijving
Verlaten... Stadsbegraafplaats || Aflevering 1
In deze eerste aflevering van Verlaten... bezoek ik bij avond een verlaten stadsbegraafplaats in Friesland. Op deze avond ervaren wij vreemde geluiden en vallen er grote takken uit de bomen.
Weet jij een mooie en verlaten locatie?
Meldt het in de reacties of stuur een mail: rfproductions2015@gmail.com
▷ ☛ SOCIAL PLATFORMS ☟
FACEBOOK:
INSTAGRAM:
▷ MY EQUIPMENT
????Canon EOS 60D
????Lensen: 15-30mm, 18-55mm, 50mm, 70-300mm.
????RØDE Videomic GO
????HP OMEN by 15-dc0000nd
▷ SOFTWARE:
????Adobe Première Pro 2019
????Adobe After Effects 2019
????Adobe Photoshop 2019
Tags:
#urbex #friesland #begraafplaats #geesten
GPTV: Mariaprocessie door Leeuwarden wordt traditie
Zondagmiddag vindt in Leeuwarden voor de tweede maal de processie plaats van Onze Lieve Vrouw van Leeuwarden, een eeuwenoud genadebeeld van Maria. De historie van dit beeld en de devotie tot haar gaan terug tot het begin 16de eeuw. Toen had het beeld een centrale plaats in de Sint Vitus van Oldehove, ooit de kathedraal van het bisdom Leeuwarden, waarvan enkel de toren is overgebleven.
In 2010 werd voor het eerst na 1580 het beeld weer door de stad gedragen. Nu gaat de processie van de Sint Bonifatiuskerk naar de Dominicuskerk ook langs plek van de voormalige Sint Vitus. Op het Oldehoofsterkerkhof wordt stilgestaan.
De processie begint om 15.15 uur.
Oud Leeuwarden op foto en ansichtkaart
Mooie plaatjes van oud Leeuwarden
MOAISTE FAN FRYSLAN: Apotheek Centraal, Leeuwarden
De sintrale apoteek op ‘e Foarstreek yn Ljouwert is in bysûnder gebou, dat by in soad Friezen bekend is. De sintrale apoteek is stêdsboukundich ien fan de arsjitektoanyske topstikken fan Ljouwert. It Jugenstill-pand is in ryksmonumint en opnommen yn de kuierrûte fan bysûndere Ljouwerter gebouwen. Apoteker Sake Tijsma is sûnt 1854 de fiifde apoteker op rige op dit plak. In prachtich wurkplak, sa seit er. Tijsma fûn syn apoteek sa bysûnder dat hy stedsdichter Arjen Hut opdracht joech om in gedicht oer de sintrale apoteek te skriuwen.
De Oude Begraafplaats Gouda
The Old Cemetery Gouda 2017-2018
A part of a continous investigation into paranormal phenomena.
Music Ludovico Einaudi
Gesprek Met De Doden Op Begraafplaats Bovenkarspel
Ghost Box Sessie met zeer duidelijke EVP's. Koptelefoon aanbevolen!