Arts District 2, ep. 3 - Palatul Brâncovenesc Potlogi
Invitata editiei este doamna Irina Cîrstina, autor și muzeograf în cadrul Complexului Curtea Domnească de la Târgoviște, iar alaturi in calitatea de moderator si inițiatorul proiectului Arts District va fi domnul Sebastian Gheorghiu
Iar în a doua parte a transmisiunii v-am pregătit un recital inedit de percuție cu Alexandru Anastasiu, Irina Rădulescu și invitații lor.
Cu acest prilej, va fi interpretată o lucrare în primă audiție absolută dedicată Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi compusă de Gabriel Mălăncioiu special pentru acest eveniment: „Rituel du Potlogi” scrisă pentru vibrafon și marimbă.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi - Dambovita / Casa lui Constantin Brancoveanu - Palatul Potlogi
SPATIU SPIRITUAL - Exp. a Ziarului Neconventional Romania - Palatul Brancovenesc Mogosoaia
SPATIU SPIRITUAL - Exp. a Ziarului Neconventional Romania - Palatul Brancovenesc Mogosoaia - 17 oct .- 7 nov. 2015 - ALAMA REDLINGER, BRANDUSA BONTEA, MIRCEA BARZUCA, IRINA FLORESCU, BOGDAN PELMUS, MAGDA PELMUS, DANIELA CHIRION, CONSTANTIN ABALUTA, RADU COMSA, LUCIAN TARAN, PAULA RIBARIU, - curator RALUCA BALOIU - film realizat de Viorica Tomov
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, inaugurat după renovare
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, inaugurat în cinstea Zilei Naționale a României! Evenimentul consemnează încheierea lucrărilor de renovare a edificiului de mare valoare istorică, demarate în urmă cu câțiva ani. Complexul de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională.
Inaugurarea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi
EVENIMENT: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost inaugurat.
Am avut onoarea si privilegiul să fiu prezent la un eveniment grandios, invitat fiind de către doamna Irina Sava, presedintele Comisiei profesionale a AFAPRR: Asociatia Filiala Artă Plastică Religioasă si Restaurare a Uniunea Artiștilor Plastici din România: Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, județul Dâmbovița, a fost inaugurat duminică 29 Noiembrie 2015, după lucrări ample de restaurare cu fonduri europene.Irina Sava a coordonat echipa de restauratori.Felicitări.Sunt mândru ca Român in primul rând (dar si ca prieten , artist, istoric, membru si consilier media al AFAPRR ) că am putut participa la o zi istorică.Iată ce ne-a declarat pictorul-restaurator Irina Sava despre munca depusă, in exclusivitate pentru Jurnalul Bucurestiului :
“ La 45 de kilometri de București, în comuna Potlogi din județul Dâmbovița, se află două monumente construite de către Constantin Brâncoveanu:
Biserica „Sfântul Dumitru” - construită în anul 1683. Lucrările efectuate în anul 1904 i-au modificat aspectul într-un mod drastic. În anul 2011 s-a realizat proiectul de conservare-restaurare, iar în anul 2013 lucrările erau finalizate.
Palatul cu anexele sale - a fost construit în 1698 spre latura de vest a unor case boierești deja existente.
Intervențiile de conservare-restaurare a tencuielilor originale și a stucaturilor, executate în perioada 2014-2015, au avut ca scop crearea unității ansamblului plecând de la existența a patru realități fizice:
• tencuielile originale.
• elementele noi provenind de la intervenția de reconstrucție executată de către Balș.
• reparațiile sporadice de proastă calitate.
intervențiile actuale de conservare-restaurare avizate.
Pornind de la ruine in 1966 Ștefan Balș a reconstruit pereții, acoperișul și de apreciat, zone importante de stucatură concepute după cele originale.
Colectivul a fost format din Sava Irina, Stoenica Eduard, Elena Avram, Emil Tivrea, MIculete Maria, Iosu Mihai, Costache Elena, Eugen Curelici, Mihai Suth si altii. “
Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori și ale droșcăriei (șopron în care se reparau trăsurile).
Complexul Brâncovenesc de la Potlogi face parte de-acum din Complexul muzeal Curtea Domnească din Târgovişte şi va fi inclus într-un circuit turistic la nivel naţional, alături de palatul domnitorului Brâncoveanu de la Mogoşoia şi de vechea Cetate de Scaun a Târgoviştei. Cititorii ziarului Jurnalul Bucurestiului au avut posibilitatea să fie parte la derularea manifestărilor, pe care le voi prezenta in cele ce urmează(am realizat si videoclipuri pentru cei interesati):
Am intrat in curte , ducându-mă spre Biserica ansamblului , urmărind si filmând garda călare in costume de epocă, ceva asemănător am văzut recent la Alba-Iulia, o splendoare, semn că dacă se vrea, se poate. Irina Sava mi-a prezentat capela Bisericii, având hramul “Inăltarea DOMNULUI”, recent pictată tot de dumneaei. Am participat apoi la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Nifon , arhiepiscop de Târgoviste in Biserica de la intrarea in ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi; biserica are hramul Sf.Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, este construită in 1683, având pictură din nou in naos si altar, precum si pictura in pridvor si pronaos restaurată, ambele procedee fiind incheiate in 2013 si beneficiind de măiestria binecunoscutului pictor si restaurator Nicolae Sava.
Poanta zilei (in ceea ce mă priveste) i-a apartinut IPS Nifon, care la sfârsitul Liturghiei arhieresti a vorbit cu numerosii politicieni prezenti, iar eu stând lânga ei, m-a intrebat “dumneavostră presedintele cărui Consiliu Judetean sunteti?”, iar când a aflat că nu am treabă cu politica a răsuflat usurat si m-a binecuvântat…cine stie, poate a fost o premonitie!
După încheierea ceremoniei liturgice si inainte să fie tăiată panglica inaugurală și să fie vizitat palatul, au fost rostite câteva alocuțiuni, eu le-am retinut pe cele care au atins pe larg condescendenta si admiratia pentru echipa de restauratori condusă de Irina Sava:
deputatul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii; academicianul Răzvan Theodorescu; istoricul Radu Ștefan Vergatti.
Fotoreportaj de : Claudiu Victor Gheorghiu, artist vizual, istoric; afilieri: membru Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România si VISARTA; consilier media si al Comitetului Director al Asociatia Filiala Arta Religioasa si Restaurare a UAP : AFAPRR a Uniunii Artiștilor Plastici din România ; Senior editor al paginii de Cultură a agentiei de presă Intell News si al ziarului Jurnalul Bucurestiului si redactor , consilier tematic Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe si Serviciul specializat de presă LOnews.
Articol publicat pe 2 Decembrie 2015 in ziarul Jurnalul Bucurestiului.
MULTUMESC.Slavă lui DUMNEZEU pentru toate.
Brancoveanu Palace in Potlogi
We have visited the newly restored Brancoveanu Palace in Potlogi, Dambovita county. It is a 300 years old Palace built by the Prince Constantin Brancoveanu, ruler of Wallachia. Located only 45 km away from Bucharest it is a ideal visiting destination for a Sunday afternoon.
Am vizitat Palatul Brancovenesc din Potlogi, judetul Dambovita.
Filmed in Bucharest and Potlogi, July 10th 2016. Ctiturie a voievodului Constantin Brancoveanu, construit in 1698, palatul a fost restaurat si introdus in cicuitul turistic in decembrie 2015. Este situat in satul Potlogi, judetul Dambovita, la doar 45 de km de Bucuresti.
#WorldOfGabriel - Episode 7
Brancoveanu Palace official website:
Gabriel Bespoke official site and online store:
Follow Gabriel Bespoke on facebook:
Music by:
Please like, share and subscribe if you enjoyed this video.
Visit Romania
#worldofgabriel #visitromania #bucharest #noisuntemgabriel #potlogi #constantinbrancoveanu #palatulbrancovenesc
Palatul Brancovenesc - Sambata de Sus
Palatul Brancovenesc de la Sambata de Sus - - a fost construit in secolul XVIII de domnitorul Constantin Brancoveanu si se afla la distanta de 10 km fata de Manastirea Brancoveanu, in judetul Brasov. Pentru mai multe informatii vizitati: ...
Partener TV. PALATUL BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI A FOST INAUGURAT !
Partener TV. PALATUL BRÂNCOVENESC DE LA POTLOGI A FOST INAUGURAT !
Vizita la Palatul Potlogi - www.columnatv.ro
palatul Brancovenesc-Mogosoaia
mai multe filmari si fotografii aeriene gasiti aici:
Palatul de la Potlogi se redeschide - www.columnatv.ro
Pregătiri pentru deschiderea Palatului Brâncovenesc (Columna TV)
Călătorie în timp! Cufere, paftale, sfeșnice și alte obiecte vechi vor recrea atmosfera de secol XVII în interiorul Palatului Brâncovenesc de la Potlogi! Cu doar câteva luni înainte de redeschiderea porților Palatului, specialiștii din cadrul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească lucrează la restaurarea pieselor care vor fi expuse acolo, multe dintre ele pentru prima dată în fața publicului.
Romania. Palatul Potlogi. M-rea Caldarusani. M-rea Snagov. M-rea Ghigiu Ploiesti. Iulie 2017
Romania. Palatul Potlogi. M-rea Caldarusani. M-rea Snagov. M-rea Ghigiu Ploiesti. Iulie 2017
Partener TV. REABILITAREA PALATULUI BRÂNCOVENESC POTLOGI ESTE PE ULTIMA SUTĂ DE METRI !
Partener TV. REABILITAREA PALATULUI BRÂNCOVENESC POTLOGI ESTE PE ULTIMA SUTĂ DE METRI !
Exclusiv în România ajunge la Comana şi Palatul Mogoşoaia
Sâmbătă, 30 mai, de la ora 18.00, la TVR1, TVR HD şi pe TVR+, Cristian Tabără şi echipa emisiunii Exclusiv în România ne prezintă locuri de evadat din Bucureşti.
Mai multe detalii găsiţi pe tvr.ro
PALATUL POTLOGI DESCHIS PENTRU PUBLIC!
Partener TV. PALATUL POTLOGI DESCHIS PENTRU PUBLIC!
KERUCOV .ro: Traseu MTB Bucuresti - Palatul Brancovenesc de la Potlogi
Traseu MTB Bucuresti - Palatul Brancovenesc de la Potlogi / MTB Ride Bucharest - Brancoveanu Palace From Potlogi
Poveşti neştiute ale muzeelor: Palatul Mogoșoaia (@TVR1)
Episodul 5 din seria „Poveşti neştiute ale muzeelor”, difuzată pe TVR1, TVR3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA, în care telespectatorii au fost invitaţi să urmărească 10 scurtmetraje care surprind lucruri mai putin cunoscute despre marile muzee ale Capitalei. Lectura îi aparţine inconfundabilei actriţe Maia Morgenstern.
Potlogi in era turismului istoric - www.columnatv.ro
Premierul Dacian Cioloș a vizitat astăzi Palatul Brâncovenesc de la Potlogi.
5 01 2016 comuna Potlogi, Dâmbovița
Premierul Dacian Cioloș a vizitat astăzi Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, recent reabilitat.
Premierul a fost însoţit de ministrul muncii, Ana Costea şi de ministrul educaţiei, Adrian Curaj.