Nederland Catamaran zeilen Bergen aan zee Sail 2009
Bergen is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente telt 31.155 inwoners en heeft een oppervlakte van 119,85 km² (waarvan 22,70 km² water). De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio Kennemerland.
De gemeente is een populaire toeristenbestemming, vooral vanwege de vele stranden en badplaatsen langs de Noordzeekust.
Sinds ongeveer 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd in 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunsttiendaagse in oktober).
Andere bezienswaardigheden in de gemeente Bergen zijn onder andere het Zeeaquarium (Bergen aan Zee), het Auto Union Museum (Bergen) met een verzameling oldtimers, het Museum Kranenburgh voor beeldende kunst en de historische musea Het Sterkenhuis (Bergen) en het Museum van Egmond (Egmond aan Zee).
Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen wel vijf kilometer breed. Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen.
In Bergen is ook een Europese school.
Voormalig verkeersregelhuisje Muntplein
Piet Kramer
Pieter Lodewijk (Piet) Kramer (Amsterdam, 7 januari 1881 - Santpoort, 4 februari 1961) was een Nederlands architect en een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Hij is vooral bekend als architect van de Haagse Bijenkorf en van honderden bruggen in Amsterdam.
Leven en werk
Kramer werkte van 1903 tot 1913 op het architectenbureau van Eduard Cuypers, waar ook Michel de Klerk en Jan van der Mey werkzaam waren. Het drietal Kramer, De Klerk en Van der Mey ontwierpen in 1911 het Scheepvaarthuis, dat geldt als eerste grote voorbeeld van Amsterdamse Schoolarchitectuur. Na 1913 was Kramer werkzaam op het bureau van K.P.C. de Bazel.
Van 1917 tot 1952 was hij architect bij de afdeling Bruggen van de Gemeentelijke Dienst Publieke Werken. In totaal ontwierp Kramer zo'n tweehonderd bruggen.
Bij die bruggen ontwierp hij ook vaak de bijbehorende brughuisjes, het smeedwerk en zelfs de beplanting. Het beeldhouwwerk werd meestal door Hildo Krop verzorgd. Van deze vele bruggen draagt de P.L. Kramerbrug zijn naam.
Ook ontwierp Kramer in de jaren '20 diverse woonblokken in de nieuwe wijken Amsterdam-Zuid en Amsterdam-West. De meest bekende hiervan zijn de
'arbeiderswoningen' van wooningbouwvereniging De Dageraad in de Nieuwe Pijp uit 1921, die in samenwerking met De Klerk tot stand kwamen. De hoekpartij van het complex P.L. Takstraat/Burg. Tellegenstraat is hier zeer opvallend. Net als bij het torentje van De Klerk aan de Hembrugstraat had deze geen functie, maar was puur als versiering bedoeld.
Buiten Amsterdam ontwierp Kramer onder meer de Bijenkorf (1924-1926) in Den Haag en een tuinmanswoning en drie villa's in Park Meerwijk in Bergen. De drie villa's werden al spoedig door brand verwoest. Ook leverde Kramer bijdragen aan het tijdschrift Wendingen.
Hij is begraven op Begraafplaats Westerveld in Driehuis. Zijn zoon, Friso Kramer, is industrieel ontwerper.
Selectie van werken
1913-1916: Scheepvaarthuis, Amsterdam (samen met Jan van der Mey (hoofdarchitect) en Michel de Klerk.
1919-1922: Woningcomplex De Dageraad, P.L. Takstraat/Burg. Tellegenstraat en omgeving, Amsterdam (samen met Michel de Klerk).
1916-1918: Villa's Tamelone, Mevena en Rogier, in Park Meerwijk, Bergen NH (verwoest in 1922).
1917: Huis Tyltyl in Park Meerwijk, Bergen.
1921: Het Zwarte Huis, Okeghemstraat, Amsterdam.
1921: Brug 400 (naderhand P.L. Kramerbrug genoemd), Amsterdam Brug 400 in de Amsteldijk te Amsterdam. De brug werd in 1921 gebouwd en later de naam P.L. Kramerbrug gegeven. Het beeldhouwwerk is van Hildo Krop. Rijksmonument nr. 527854
1924-1926: Bijenkorf, Den Haag.
1927: woningcomplex en leeszaal Coöperatiehof
1937: Brug 413, Zuider Amstelkanaal, Amsterdam
aldus WikipediA
op deze webpagina staat een foto met daarop het Verkeersregelhuisje op het Muntplein Amsterdam
Buitenplaats Landgoed Het Hakenberg, Beuningen
De Buitenplaats Landgoed Het Hakenberg ligt op de stuwwal in het Nationaal Landschap Noord-Oost Twente in de driehoek Oldenzaal/Denekamp/ De Lutte en is begin vorige eeuw aangelegd als fabrikantenbuitenplaats in landschapstijl.
De aanleg is van belangrijke historische waarde, enerzijds omdat hier de tuinkunst van begin twintigste eeuw tot uitdrukking komt, anderzijds van wege de plek die de aanleg inneemt in het oeuvre van de befaamde landschapsarchitect Pieter Wattez.
Bij de aanleg van de buitenplaats is optimaal gebruik gemaakt van de voor Nederland bijzondere terreinsituatie namelijk een reliëfrijk landschap met een heuveltop. Vanaf deze top is het silhouet van het Slot Bentheim aan de horizon te zien.
De Buitenplaats Landgoed Het Hakenberg is landschapsarchitectonisch van belang en uniek als geïntegreerde aanleg in die zin dat bosbouw, landbouw, sieraanleg en wonen samen gaan. De aanleg is interessant vanwege de ogenschijnlijke eenvoud van de ingrepen in het landschap in combinatie met het bereiken van een groot ruimtelijk effect. Van dendrologisch belang is de gevarieerde aanplant waarbij gebruik is gemaakt van minder algemene soorten. De afwisseling in het terrein en de structuurvariatie zijn van ecologische waarde. De duurzaam bewerkte landbouwgronden en weilanden vormen een onlosmakelijk onderdeel van de aanleg terwijl de boerderijen een ferme ornée vormen in de landschappelijke aanleg.
Het landhuis in chaletstijl – ontworpen door streekarchitect Jan Jans – is onlosmakelijk onderdeel en letterlijk hoogtepunt van de aanleg op Het Hakenberg. De koepel nabij het landhuis is oorspronkelijk het vertrekpunt voor de aanleg in die zin dat bij de aanleg alle zicht en lichtlijnen hier hun oorsprong vonden.
Het Buitenplaatsgedeelte – ongeveer 13 hectare – van Landgoed Het Hakenberg is in particulier bezit, het omliggende gebied is eigendom van Natuurmonumenten.
Na herstel en restauratie is wederom ruim 200 jaar cultuurgeschiedenis – van herenkamer, theekoepel, tot buitenplaats in Engelse landschapsstijl – vrijwel onaangetast aanwezig en waarneembaar.
Meer informatie: R365 Christie's International Real Estate:
Filmproductie: Onlinebezichtigen.nl |