Kerk op bres - JAKOEBOE vzw - Oostende
Een thuis voor vluchtelingen, welkom en ontvangst, luisteren en begeleiden. Hulp samen met het CAW van Oostende. Vluchtelingen en migranten helpen elkaar thuiskomen en een plaats te vinden in de samenleving.
Tram 58 - Laatste reis
Op 26 september 1993 verliet Tram 58 voor de laatste keer z’n standplaats aan de kerk in Vilvoorde. De toenmalige beleidsvoerders van Vilvoorde, Burgemeester Courtois (Open VLD) en Dehaene (CD&V) hadden geoordeeld dat de kost van de vernieuwing van de sporen te hoog was en dat Vilvoorde best kon afgesneden worden van deze toegangsweg van en naar Brussel. Kwamen de over het algemeen Franstalige Marokkanen niet te gemakkelijk met de tram naar Vilvoorde, zo opperde Courtois en kan deze ijzeren band dan maar niet het best doorgeknipt worden.
Het tekent de geest van vroeger die nog altijd de politieke breinen van tegenwoordig niet verlaten heeft, ook al is de tram weg. Want de Marokkaanse Brusselaars hebben natuurlijk toch hun weg naar Vilvoorde gevonden en ze voelen er zich thuis.
Maar gedurende 25 jaar moest alles wat Frans sprak of Marokkaans uit Vilvoorde geweerd, geen enkele faciliteit, elke zelforganisatie, het integratiecentrum Mikst, voetbalclub Amal, Casa Blanca voor de vrouwen, de jeugdclub tegenover het nu prachtig gerenoveerde Tuchthuis, alles moest eraan. Na 25 jaar gemeenschapsafbraak, ondermeer in 3 legislaturen met Bonte, werd vanaf juni 2014 de klok hopelijk definitief omgedraaid door het binnenhalen van de ervaring van Mechelen waarbij het Jeugdcentum ROJM (het vroegere Rzoezie) van Mechelen in autonoom beheer en onder haar leiding een jeugdcentrum in Vilvoorde heeft opgestart. En geloof het of niet, maar sinds juni 2014 is er geen enkele Vilvoordse jongere nog naar Syrië vertrokken.
Maar goed, op 26 september 1993 werd het lot van Tram 58 bezegeld door de politiek, met steun van de Groenen, ook die lieten de tram verdwijnen in de ijdele hoop dat hij in 1994 zou terugkomen. Op de woelige debatavond op 17/09/1993 deed ikzelf, nadat ook ‚de oppositie’ afhaakte een oproep om de laatste tram in vilvoorde te houden tot alle sporen vernieuwd waren. Daartoe zou gedurende 2 dagen het spoor met een menselijke barrière geblokeerd worden, 48 mensen elk gedurende 1h, met steun van de gehele bevolking, zodat de laatste tram niet zou kunnen vertrekken. Dat was de enige manier om Tram 58 nog te redden zo stelde ik, dus wie voor de tram wil gaan liggen, afspraak de 26ste september.
Zoals in de reportage te zien is, met ook TV-Brussel aanwezig, werd gedurende 53 minuten het vertrek van de laatste tram vertraagd. Uiteindelijk ging hij toch, met een laatste krans vanwege de trambestuurders, de Brusselse mist in.
Maar ooit komt hij terug!
Zie ook het verslag van TV-Brussel op 27/09/1993:
Jan Hertogen
Intussen bestaat Tram 58 nog als muziekgroep en blijft hij intussen op de muziekscene voortleven, zie
Een Tram 58 van Vilvoorde zou nog versleept zijn naar Tucson, Amerika, volgens Carine Maniquet, zie
In een fotoreportage van Ring TV van 30/10/2015 is te zien hoe de laatste sporen in de Vilvoordse binnenstad worden verwijderd, zie
Ook de Franstalige versie van de VRT besteedt op 04/11/2015 kort aandacht aan het verdwijnen van de laatste sporen, Allicht was het niet van voldoende gewicht om er ook een Nederlandstalig iteem van te maken.
Ook het Laatste Nieuws van besteed ruim aandacht aan het verdwijnen van de sporen en van de Tram in 1993. Ider z'n waarheid zoals mag blijken uit de Vilvoordenaar die Tram 58 liever kwijt dan rijk was, zie
En op het forum van Trein, Tram Bus is er ook een rubriek met info over tram 58 en de sporen, zie
Wie wie het echte verhaal van het einde van Tram 58 wil kennen moet de commentaar hierboven (nog maar) eens lezen.
Ruiselede, Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk, luidklokken
Ruiselede, Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk, luidklokken, bells, cloches.
3 klokken / bells / cloches:
1. Maria
.....1948, Michiels Jr., Tournai
.....116,4 cm --- kg
.....f1+13 --- fa3
2. Josephus
.....1948, Michiels Jr., Tournai
.....99,8 cm --- kg
.....g1+15 --- sol3
3. Amandus
.....1834, Jacobus Dumery, Brugge
.....90,0 cm --- kg
.....bes1-25 --- sib3
Klankanalyse / sound analysis / analyse des fréquences:
00:04 Sfeerfoto's
02:18 Klok 3
02:22 .....Foto's
03:07 .....Opschrift
03:15 .....Luiden
05:29 Klok 2
05:33 .....Foto's
06:04 .....Opschrift
06:16 .....Luiden
07:51 Klok 1
07:55 .....Foto's
08:28 .....Opschrift
08:36 .....Luiden
10:27 Volgelui
17:09 einde
Luiders / ringers / sonneurs:
Individuele klokken / Single bells / Cloches individuelles: Joeri De Vreese
Volgelui / Plenum: Klok 1: Tim Martens, klok 2: Thierry Pauwels, klok 3: Joeri De Vreese
Met dank aan pastoor Bart Bonné voor de toestemming om de klokken op te nemen en aan koster Paul Desmet voor de gastvrije ontvangst ter plaatse. Dank aan Tim Martens voor de oragnisatie van het bezoek. Dank aan Tim Martens en Joeri De Vreese voor de assistentie in de toren, in het bijzonder voor de verlichting en de luidtouwen.
2016 Belgique, Noël à Knokke, Visite Des Cousins H., by HabariSalam
Visite de La Famille de Gene et Marc, le 25, Avant Leur Départ Pour Séville.
Christophe Dirige.
Les Garçons Ont Oublié Leur Livrée de Service...
(Neuhauss, Amareto, Nuxe, Rose de Noël)