Pier Pander Museum Prinsentuin Leeuwarden Friesland Netherlands
Pier Pander Temple Prinsentuin Leeuwarden Friesland Netherlands
Leeuwarden to Pier Pander Oliehandel
Leaving Leeuwarden on 24 October 2019 and heading towards the Pier Pander Bunkerstation on our 1926 Dutch Barge.
Pier Pander Museum, lange gang
De lange gang in het Pier Pander Museum en de entree met de balie
Travel The Netherlands - Prinsentuin, Leeuwarden
The Prinsentuin is the city park of Leeuwarden, Friesland. The Prinsentuin was built by order of Prince Willem Frederik van Nassau. This was a tribute to the end of The Eighty Years’ War, Dutch War of Independence from Spain (1568-1648). This park was closed to the public for 150 years. It was rebuilt several times. In 1795 King Willem donated this park to the Leeuwarden community. In 1822, the park was rebuilt by architect Lucas Pieters Roodbaard. In 2004, the marina was built in the park. In 1989, Theo Douma built a restaurant in this park, is known as De Koperen Tuin, named after Simon Vestdijk’s novel. The restaurant was opened by widow Mieke Vestdijk. “Fietsend meisje in laatste oorlogswinter” is a war memorial, a gratitude to all the women and girls who took care of others during the war. Nowadays The Prinsentuin is a wonderful place to walk, sunbathe, to have a picnic and to hang out with friends. On sunny days, people come here to meet and enjoy the sun. The marina in this park is one of the most beautiful marina of the Netherlands. There is a grand café next to a romantic lake and a stage for music. Pier Pander museum is also next to the park.
Have a look at my other page:
Mieterse Tijd - 6 juli 2007 - Pier Pander Stapel
Pier Pander Stapel werkt aan de ondertiteling. Filmpje in het kader van zomerproject Een Mieterse Tijd te Argument Vertoningsruimte, Tilburg. Film: Martijn de Boer
Grand Café Restaurant De Koperen Tuin Leeuwarden - Johannes Sigmund - Blaudzum
De Prinsentuin is een park aan de noordkant van de binnenstad van Leeuwarden. Zomers spelen hier veel muziekgroepen, bandjes, artiesten etc. Johannes Sigmund, Blaudzum.
Geschiedenis
In 1648 werd er op deze plaats een park/lusthof aangelegd in opdracht van prins Willem Frederik van Nassau. Een eerbetoon aan het eind van de 80-jarige oorlog en de vrede van Münster. Dit gedeelte van de stad zou nog zo'n 150 jaar afgesloten blijven voor het publiek.
In opdracht van Koning Willem l werd het park openbaar. Hij schonk De Prinsentuin aan de Leeuwarder bevolking. Het park werd meerdere malen verbouwd, in 1734 in Le Nôtrestijl totdat het in 1795 vrij toegankelijk werd.
Rond 1822 werd de tuin weer verbouwd door Lucas Pieters Roodbaard. Na weer een aantal verbouwingen werd de tuin in 2004 weer grotendeels hersteld in de stijl zoals Roodbaard deze destijds had laten aanleggen. Ook werden er toen accommodaties gebouwd ten behoeve van de stadsjachthaven.
De Leeuwarder Theo Douma bedacht en bouwde de huidige horecavoorziening met de naam De Koperen Tuin, vernoemd naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk. Het etablissement werd in 1999 door de weduwe Mieke Vestdijk officieel geopend.
Van de Prinsentuin naar de Noordersingel is een pontverbinding voor voetgangers en fietsers. Het veer vaart alleen in juli en augustus en heeft een elektromotor die gevoed wordt door zonne-energie.
In de tuin bevindt zich ook het Pier Pander Museum, dat in 1954 werd geopend.
De tuin uit de roman De koperen tuin van Simon Vestdijk is waarschijnlijk de Prinsentuin. De belangrijkste delen van het verhaal spelen zich hier af.
Gefilmd en gemonteerd door Tjalling Brookman , Leeuwarden.
Ek oar wurk te sjen yn Pier Pandermuseum Ljouwert
Yn it Pier Pander Museum yn de Prinsetún yn Ljouwert meie no ek oare keunstners har wurk eksposearje. De erven fan Pier Pander hawwe no tastemming jûn ek oar wurk ta te litten. Doel is om mear besikers te lûken nei it museum, dat allinnich simmers iepen is. Op 1 juny iepenet it museum de doarren wer. Dan is der, neist it wurk fan Pier Pander, ek wurk te sjen fan byldhouster Eja Siepman van den Berg fan Beetstersweach.
Beeldhouwer uit Leeuwarden #209
Pier Pander, een échte Friese beeldhouwer gevestigd in de Prinsentuin. Wij namen een kijkje!
Verder krijgen we een update voor wat er de komende tijd op de planning staat bij Historisch Centrum Leeuwarden.
Tot slot kijken we bij de broedplaats van het Freeze Festival, Fryslân Pop.
Schrans 22 B & 22 C Leeuwarden 2014
Historisch Centrum Leeuwarden
Stop Motion Leeuwarden
Dit is een stop-motion van Leeuwarden!
De binnenstad van Leeuwarden in ongeveer 1000 foto's
Plaatsen waar de foto's gemaakt zijn:
Station
Achmea toren
Zaailand/Wilhelmina plein
Harmonie
Nieuwstad
Gemeente huis
Kleine Kerkstraat
Oldehove
Prinsentuin
Pier Pander tempel
Friesnatuur museum
stadhuis
Bibliotheek
Bedankt voor het kijken of anders veel kijk plezier!
Bekijk ook ons vorige filmpje:
Schenking van 6500 prentbriefkaarten Leeuwarden aan HCL
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) verhuist een unieke beeldcollectie met onder andere 6500 prentbriefkaarten van de stad Leeuwarden. De verzameling is van Leeuwarder Dirk Swierstra, die een paar weken geleden overleed. Hij heeft de collectie van het Leeuwarder beeldmateriaal geschonken. Het materiaal wordt op dit moment overgebracht van het huis van Swierstra naar het HCL,
Van bijna elke straat in de stad had Swierstra wel een ansichtkaart.
Open Monumentendag 2007 in Swichum
Aankomst van Freark Smink als Viglius van Aytta bij de opening van Open Monumentendag 2007 in Swichum, gem. Leeuwarden
Cosmic U - Call My Name|3VOOR12 RANDOM sessie
Cosmic U - Hungry Eyes|3VOOR12 RANDOM sessie
Peter Broderick live op het Fries StraatFestival
Peter Broderick speelde tijdens het Fries StraatFestival enkele nummers in de Pier Pander tempel in de Prinsentuin in Leeuwarden. Het leidde tot een prachtige acoustische show.
GPTV: Gegevens van 13 miljoen Friezen online
Het moet een walhalla zijn voor stamboomonderzoekers. Vanaf deze week staan namelijk de gegevens van dertien miljoen Friezen online. Het betreft hier alle Friezen die geboren, getrouwd of overleden zijn in Fryslân, van de zestiende eeuw tot 1960. De gegevens zijn te vinden op de internetsite allefriezen.nl. De site is een gezamenlijk project van het Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar, de Friese gemeentearchieven en het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland. Het platform is de derde versie van Allefriezen.nl sinds het in 2007 werd opgericht. Deze nieuwste versie beschikt over nog meer nieuwe zoekmogelijkheden zoals het zoeken met een tweede persoon en het sorteren van de zoekresultaten op voornaam, achternaam, datum en dergelijke.
Waar moet dit heen?
Kijken waar alles heen moet om uitgepakt te worden in de depots van de nieuwbouw.