Plaiuri românEȘTI. Berca, județul Buzău (29 07 2017)
Realizator: Alina Buzea
Dosar România: Potopul de la Rătești
Duminică, 24 mai, de la ora 18:45, la TVR1 şi online pe TVR+ aflaţi în ce condiţii trăiesc maicile de la Mănăstirea Răteşti, în reportajul „Potopul de la Răteşti” semnat de Catălin Apostol.
Mai multe detalii gasiti pe tvr.ro
Manastirea Ratesti, Universul credintei, TVR,
Manastirea Ratesti, Universul credintei, 26 august
Redactor Constantin Lupescu
Moștenirea Brâncovenească. ISTORIA INEDITĂ A MĂNĂSTIRII BERCA (28 11 2014)
Monahia Casiana Paiu, stareța Mănăstirii Berca
Vulcanii Noroiosi de la Berca , Buzau
Un peisaj selenar , cu canioane miniaturale lipsite de viata te intampina in Subcarpatii Buzaului , zona Berca-Arbanasi , unde se gasesc 4 areale cu vulcani noroiosi ,cele mai cunoscute fiind Paclele Mari si Paclele Mici . Acesti vulcani apar ca urmare a eliberarii gazelor din adancimi , care antreneaza la suprafata noroi Cand se depun in jurul punctului de eruptie creaza cratere mai mari sau mai mici , noroiul se depune sub forma de val , ceea ce da un aspect placut si interesant , iar zona apare sub forma unei suprafete mlastinoase . Acest noroi scos la suprafata are urme de petrol, sare , argile , calcare fosilifere , gresii si gipsuri . Gazele care ies la suprafata agita noroiul , dand impresia de fierbere , de aceea se mai numesc popular La Fierbatori . Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari se afla la o altitudine de 322m , in centrul Depresiunii Berca si nu trbuie sa-i ratati , daca ajungeti in zona . Sunt spectaculosi...In zona mai gasiti Tabara de sculptura de la Magura si manastirea Ciolanu , locuri deosebit de pitoresti .
BANI PENTRU CASA MAICUTELOR DE LA MANASTIREA RATESTI
Campus TV Buzau
Tel. redactie: 0238/720.026
Ciolanu Monastery, icons and religious objects
Manastirea Ciolanu din judetul Buzau, icoane si obiecte de cult. Pelerinaj in luna mai 2011
MANASTIREA FORTIFICATA DE LA BERCA (JUDETUL BUZAU )
S.O.S.! Manastirea Berca - in lupta cu timpul si cu nesimtirea contemporanilor
Biserica cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din comuna Berca, judetul Buzau, este actualmente un mic asezamant monahal in care isi duc viata cateva maicute provenite dintr-o manastire apropiata, si anume de la Schitul de maici de la Ratesti. Asezamantul de la Berca are o insemnata incarcatura istorica,
fiind un important obiectiv de patrimoniu pentru Evul Mediu buzoian, slab exploatat din punct de vedere al turismului cultural si fara a beneficia de o strategie de marketing turistic realizata in mod corespunzator. Manastirea Berca coboara, din punct de vedere cronologic, la finele veacului al XVII-lea, si anume pe la 1694, cand Domnia Sa, boier Mihalcea Candescu, si soata sa, Alexandrina, nascuta Cantacuzino, nepoata a Marelui Spatar Mihai Cantacuzino si ruda apropiata a domnului Tarii Romanesti, vor ridica manastirea de la Berca. Acest asezamant este expresia clara a puterii financiare si a prestigiului nobiliar al clanului boierilor Candesti, boieri locali care controlau un domeniu funciar insemnat in zona si care cuprindea mosiile Candestilor, Josenilor, Berca, Tisaului si pana la Patarlagele. Aceiasi boieri Candesti, si anume Marele Comis Radu Mihalce cu soata lui, Sofica, si fratii sai ridicasera, cu cateva decenii mai devreme, biserica de zid de la Manastirea Bradu (comuna Tisau), o manastire fortificata, cu o incinta de plan trapezoidal, cu turnuri de colt circulare, dar si o casa domneasca cu pivnite si parter, obiectiv de patrimoniu care constituie un alt reper de importanta turistica si culturala pentru medievalitatea buzoiana.
Biserica vechiului asezamant monahal de la Berca, actualmente in curs de restaurare, mai pastreaza si astazi portalul, ferestrele si coloanele executate in maniera cunoscutului stil brancovenesc. Pictura originara este, dupa toate probabilitatile, opera lui Parvu Mutu, un cunoscut artist al epocii brancovenesti, iar, ulterior, pictura este refacuta pe la 1832-1834, de catre pitarul Nicolae Teodorescu, cel care a coordonat la Buzau o scoala de pictura bisericeasca, infintata de catre Chesarie, Episcop al Buzaului.
Din nefericire, la ora actuala, fosta Staretie a manastirii, cu pivnita, corpul de chilii si turnul-clopotnita, cat si un fragment din zidul de incinta al fortificatiei, toate se afla intr-o stare extrem de avansata de degradare ( ... )
Adrian Constantin Marţi, 25 Iunie 2013 14:00 | newsbuzau.ro
Vezi :
Medievistica - Ce şi cum abandonăm. Avem prea multe ori ...
... (US) · Privacy · Terms · Cookies ·. More. Like · Medievistica · 2,238 like this ... See Translation. S.O.S CETATEA BERCA - JUD BUZAU.mpg. youtube.com.
Vezi :
Patrimoniul istoric medieval din nord-estul Munteniei | Facebook
Patrimoniul istoric medieval din nord-estul Munteniei, Buzau, Romania. 117 likes · 11 talking about this. MISIUNE Cu fiecare proiect punem în valoare ...
Vezi :
ADRIAN CONSTANTIN - Google+
de ADRIAN CONSTANTIN - în 51 de cercuri Google+
ADRIAN CONSTANTIN - FIŞĂ DE AUTOR LUCRARI DE SPECIALITATE ŞI PUBLICISTICĂ Domeniul-cercetare Lucrări publicate : ,,Identitate şi alteritate în ...
NEWS BUZAU MANASTIREA RATESTI - iunie 2016
NEWS BUZAU MANASTIREA RATESTI - iunie 2016
Cetatuia Buzau
Asa se ajunge la schitul Cetatuia de la poalele Dealului Ciolanu, Judetul Buzau
Zi de sărbătoare la Mănăstirea Bârsana
DURMUL SPRE MANASTIRE DEBLOCAT
Manastiri din Episcopia Râmnicului
S.O.S CETATEA BERCA - JUD BUZAU.mpg
Punct: Fosta mănăstire cu hramul „Sf. Împăraţi
Fosta mănăstire este situată la marginea de NV a localităţii, pe malul stâng al râului Buzău la confluenţa cu pârâul Sărăţel, pe un bot de deal de tip pinten barat. Din fostul ansamblu monahal se mai păstrează biserica de plan trilobat, cu turlă pe naos şi pridvor pe stâlpi din zidărie - închis cu ocazia restaurării din anii '80 ai sec. trecut - fosta stăreţie - alcătuită dintr-un parter înălţat, acum în ruină, ce surmontează o pivniţă cu gârlici de acces -, un corp de chilii şi un turn-clopotniţă - situate la S de biserică şi aflate în stare avansată de ruină - şi o parte din zidul de incintă - la E de biserică.
Mănăstiri din Județul Buzău care merita vizitate.
Mănăstirea Ciolanu -Muzeul Pietrei Sângeru- Tabăra de sculptura Măgura
Manastirea Apostolache(Prahova)-Manastirea Ciolanu(Buzau)
Manastirea Ciolanu 3/3
Un parinte tanar de varsta si plin de intelepciune, parintele Filaret.
Manastirea Ciolanu (DJI Mavric Air, HD)
Mănăstirea Ciolanu este o mănăstire de călugări creștini ortodocși din județul Buzău, România, localizată în imediata apropiere a Taberei de Sculptură de la Măgura, pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către pârâul Nișcov. Mănăstirea este atestată din secolul al XVI-lea.
travel360.blog