Lustrum Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen
Uitzending Verborgen Museumschatten RTV Oost d.d. 11 oktober 2016
Promo: Stedelijk Museum Kampen
MuseumTV brengt de mooiste tentoonstellingen & collecties in beeld. Bekijk de volledige mini-documentaire op:
Artbite: Stedelijk Museum Kampen
Stedelijk Museum Kampen vertelt via vier verschillende onderwerpen alles over de historie van de stad Kampen.
Voor meer video's en informatie, ga naar
Volg ons ook op social media:
Expositie Jan voerman Oneindig Laagland Stedelijk Museum Kampen
Expositie Jan voerman Oneindig Laagland Stedelijk Museum Kampen
Portret koning Willem Alexander onthuld in Stedelijk Museum Kampen
De collectie Oranje-portretten in het Stedelijk Museum Kampen is sinds vandaag weer compleet. Burgemeester Koelewijn en oud-conservator Spliethoff van Paleis Het Loo hebben vanmiddag het portret van koning Willem Alexander onthuld.
Bekijk het hele bericht op:
Historisch Pop-Up museum in Kamper binnenstad
Tijdens de Hanzedagen 2017 heeft Ernst Hupkes (tekampen.nl) de ramen van zijn monumentale woning aan de Boven Nieuwstraat 21 in Kampen ingericht als Pop-Up museum.
“Dit is mijn persoonlijke inbreng voor de Hanzedagen. Door de hele stad zijn Pop-up musea, maar als je dat in een winkelpand doet dan moet je daarbij aanwezig zijn, ik wilde zelf ook genieten van de Hanzedagen, dus bedacht ik om een paar stellingkasten in mijn vensterbank neer te zetten en daar een paar leuke dingen over de geschiedenis van Kampen neer te leggen. Mensen kunnen dan op eigen gelegenheid langslopen, even kijken en weer doorlopen, of langer blijven kijken…..”
Het Pop-Up museum is te zien tijdens de Hanzedagen aan de Boven nieuwstraat 21 in Kampen.
Het verhaal achter de schilder Voerman Sr.
Een boerenzoon. Geboren in 1857 te Kampen bleek veel tekentalent te hebben. Veel mensen kennen hem nu vooral als de man die eindeloze wolkenpartijen, koeien en IJsselgezichten schilderde. Jan Voerman is zijn naam.
Maar wie is nu die man achter die prachtige wolkenpartijen. Tijdens de expositie van zijn schilderijen in het stedelijk museum stellen we die vraag aan zijn achterkleinzoon.
Bijdrage van Diana de Groot
Camera en montage: Rudi Last
Voice-over: Gert Bartelink
Opening expositie Sieraden - De Keuze van Kampen
Zondag 29 november 2015 werd in de Buitenkerk de tentoonstelling Sieraden De keuze van Kampen geopend.
In ‘Sieraden De keuze van Kampen’, die te zien is in het Stedelijk Museum van Kampen, worden 25 sieraden uit de collectie van Galerie Marzee in Nijmegen, de grootste galerie met hedendaagse sieraden ter wereld, geëxposeerd.
25 Kampenaren mochten een sieraad uit zoeken in de galerie. Vervolgens stonden zij allemaal, mét ‘hun’ sieraad, model voor de camera van Johannes van Camp. Zowel de sieraden als de foto’s worden tentoongesteld.
De tentoonstelling loopt nog tot en met 31 januari 2016
Bijdrage: Gert Bartelink en Rudi Last
Verwacht programma Hanzedagen Kampen 2017
Een korte impressie van wat het publiek mogelijk kan verwachten van het programma tijdens de Hanzedagen in Kampen, die volgend jaar juni plaats vindt.
Drie bijzondere schilderijen voor Stedelijk Museum
Wethouder Janita Tabak en directeur Stan Petrusa van het Stedelijk Museum Kampen hebben woensdag 30 oktober drie bijzondere schilderijen in ontvangst genomen.
De schilderijen komen uit het legaat van mevrouw Dieters-Noordtzij.
De officiële overhandiging van de werken vond plaats in de Gouden Zaal.
Het betreft twee miniaturen, geschilderd door Hendrik Jan de Cock. Op de miniaturen staat het echtpaar Helenius de Cock (1824-1894) en Anna van Andel (1827-1891) afgebeeld.
Het derde werk is een schilderij van Jan Voerman: een portret van Maarten Noordtzij. Noordtzij was bijna 30 jaar lid van de Kamper gemeenteraad (1883-1906) en lange tijd hoogleraar aan de Theologische Hogeschool Kampen.
Voerman is bekend van zijn landschappen. Hij heeft maar weinig portretten geschilderd. Dat maakt dit werk extra bijzonder.
RTV IJsselmond 2013
Spoor-Galop 150 jaar later uitgevoerd door het Stedelijk Orkest Kampen
In 1865 werd het Kamper spoorlijntje richting Zwolle in gebruik genomen. Om dat te vieren werd toen speciaal voor de opening het muziekstuk de Spoor-Galop gecomponeerd door Kampenaar H. Voorthuis.
150 jaar later speelt het Stedelijk Orkest het oude spoorlied voor de ingang van het Stationsgebouw ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de spoorlijn Kampen-Zwolle.
Het muziekstuk begint met een conducteursfluitje en komt net zo langzaam op gang als de eerste stoomtrein genaamd Woeste Willem.
Klik op deze link voor een verslag van de expositie ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van het Kamperlijntje, in de Kamper volksmond ook wel Boemeltje genoemd:
Plantage schittert met 3D-pronkstuk van Stedelijk Museum
Uitvergroot museumstuk vestigt aandacht op Museumweek
Als één van de zeven uitvergrote gouden pronkstukken tijdens de Nationale Museumweek, is op 20 april in Kampen een enorme middeleeuwse vergulde drinkbeker onthuld. De opbouw bleef gisteren niet onopgemerkt en KampenOnline maakte daar al een reportage van. Na drie korte speeches maakte burgemeester Koelewijn als eerste een selfie. Daarna werd het publiek uitgenodigd om een selfie te maken met het 3D-pronkstuk. Tevens werd iedereen uitgedaagd om het originele museumstuk in het Stedelijk Museum te gaan zoeken.
KampenOnline was aanwezig en maakt er deze reportage van.
Camera: Rudi Last
Intervies: Maarten van Gemert
Nationale museumweek onthult gouden museum pronkstuk in Kampen
De oudste drinkbeker van Nederland, een museum pronkstuk van het stedelijk museum in Kampen, is levensgroot in gouden piepschuim nagemaakt en staat sinds vandaag te pronken op het plein voor het Stedelijk Museum Kampen.
Bekijk het hele bericht op:
De nieuwe huisstijl van het Stedelijk Museum door Mevis & Van Deursen
Grafisch vormgevers Armand Mevis en Linda van Deursen vertellen over de ontwikkeling van de nieuwe huisstijl van het Stedelijk Museum Amsterdam en de implementatie daarvan in het museum.
Het duo, dat ook verantwoordelijk was voor de grafische identiteit van Temporary Stedelijk, wordt internationaal gerekend tot de meest inventieve en gerenommeerde Nederlandse ontwerpers. De huisstijl wordt in aanloop naar de heropening van het museum op 23 september verder ontwikkeld, en zal te zien zijn in onder meer het logo, de website, publicaties, de nieuwsbrief, briefpapier, folders en posters. Meer informatie over de huisstijl is te vinden op:
stedelijk.nl
Kampen in oorlogstijd
filmpjes opgemaakt in 2015 maar nog steeds actueel....
Nationale Museumweek 2015 | Ons echte goud in Kampen
Sinds maandagochtend 20 april prijkt een 6 meter hoge gouden Drinkhoorn op de Plantage in Kampen. Burgemeester Koelewijn, de heer Petrusa (directeur van het Stedelijk Museum Kampen) en sommelier van het jaar, de heer Walthaus, onthulden het vierde gouden pronkstuk van de Nationale Museumweek.
Voor meer informatie:
#OnsEchteGoud #MuseumweekNL
Slag om de poorten van Kampen
één van de hoogtepunten tijdens de internationale Hanzedagen was ongetwijfeld de slag om de poorten van Kampen.
De Slag om de Poorten van Kampen is een theatrale veldslag. Het verhaal is gebaseerd op een veldslag die op 25 juni 1427 voor de poorten van Kampen plaatsvond. Het leger van de Hertog van Gelre
hield toen een plundertocht in de Ommelanden van Kampen, waarop Kampen haar manschappen mobiliseerde en de Geldersen aanviel.
Open - by Rory Pilgrim. Stedelijk Museum Amsterdam
(Filmed by King Canary)
Created for the official reopening of the Stedelijk Museum Amsterdam, a significant moment in the building's history as it transforms from an original concept of 'local city museum' to a site of global significance, 'Open' unites the museum's past with its new future. Exploring the traditions of ceremony, an anthem weaves a tapestry of music, spoken and sung words. The words of the anthem, originating from working with the Blikopeners, young people from the Stedelijk, their concerns and hopes for the future providing the text for the new anthem.
Gathered under the new monumental facade, the anthem brings together young people from across The Netherlands, with performers including the Nationaal Jeugdkoor and a young Brass ensemble. Beginning with the fanfare ' Women and Children: What has made this building last ?' the performance gives birth to a new anthem for the future. Woven within the central refrain, 3 members of the Blikopeners addressed the crowd, offering a question for the future. The words of the anthem were carried inside the museum on a large-scale banner, unveiled by Her Majesty Queen Beatrix of the Netherlands. Hand embroidered in the traditions of union and state banners, it displayed the central refrain:
Where do we find hope
That builds from the past?
What do we hope to become?
Where do we find hope
In a future to come?
What do we hope to become?
Open
And always remain open
With special thanks to:
Stedelijk Museum Amsterdam
Nationaal Jeugdkoor (Conducted by Wilma ten Wolde)
Janne Igubuwe (Speaker)
Gena Haensel (Speaker)
Romaine Gijsberti Hodenpijl (Speaker)
De Blikopeners
Dorine Van Kampen
David Andrews (Lettering Design)
Hand and Lock (Banner Makers)
Martijn van Nieuwenhuyzen
Kathrin Jentjens
Henri Sandront
Onthulling Koningsportret Willem-Alexander
Vrijdagmiddag 22-april 2016 is officieel het portret van Koning Willem Alexander onthuld in het Stedelijk Museum. Het portret werd onthuld door Burgemeester Bort Koelewijn en Marieke Spliethof, oud-conservator van Paleis Het Loo.
Het is altijd spannend de onthulling van een portret.De Koning had voor het portret niet geposeerd. Lijkt hij wel of niet op de afgebeelde persoon.
Kampen voegt het portret van de maker Kenn Grégoire toe aan een uniek collectie Koningen en Stadhouders van Oranje die begon bij Willem van Oranje. Nergens in Nederland is iets vergelijkbaars te vinden.