Πύργος Τζανετάκη, Γύθειο Λακωνίας / Tower of Tzanetakis , Gythio of Laconia Greece
Παραδοσιακός Πύργος, σε πολύ καλή κατάσταση κτισμένος το 1829, σε έκταση 875 τ.μ. στη νησίδα Κρανάη, στο Γύθειο Λακωνίας.
Πρόκειται για τον πύργο του Μπέη της Μάνης Τζαννετάκη Γρηγοράκη και είναι ανακηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η Κρανάη (ή Mαραθονήσι) είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και από το 1898 ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης μήκους 150 μέτρων.
Ο Πύργος λειτουργεί ως Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.
Κοντά στον πύργο, επάνω στην Κρανάη, βρίσκονται επίσης το παλιό καρνάγιο, ο φάρος του Γυθείου και το εκκλησάκι των αγίων Πέτρου και Παύλου.
ΓΥΘΕΙΟ ΠΟΛΗ ΠΥΡΓΟΣ ΦΑΡΟΣ
Περιγραφή
Πύργος των Πετμεζαίων
Ο περίφημος Πύργος Πετιμεζά βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση στους Κάτω Λουσούς. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (ανάγεται στον 17ο αιώνα) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας (με μεγάλο αριθμό πολεμίστρων) και μοναδικό (ως προς τη διάταξη και τη μορφή του) κυκλικού αμυντικού πύργου. Υπήρξε κατ' εξοχήν κέντρο αντίστασης εναντίον των Τούρκων (προ και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821) και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Ο πύργος αποτέλεσε ορμητήριο της οικογένειας των Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων, η οποία σύμφωνα με την παράδοση, προερχόταν από την Ήπειρο απ' όπου αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας των τουρκικών διώξεων και να εγκατασταθεί στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων.
Κατά την εξέγερση της Πελοποννήσου (1770) εναντίον των Τούρκων και ως το 1800, περισσότεροι από είκοσι Πετιμεζαίοι κλέφτες και αμαρτωλοί έδωσαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με τους Τουρκαλβανούς.
Ο Αθανάσιος Πετμεζάς (1760-1804) μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Ζαχαρία δημιούργησαν τη θρυλική τριανδρία αρματωλών (1785). Μετά τη δολοφονία του Ζαχαρία εκδόθηκε σουλτανικό διάταγμα επικήρυξης των άλλων δύο, όπως γράφει ο Γ. Τερτζέτης στα Απομνημονεύματα που του υπαγορεύει ο Κολοκοτρώνης (.....ή υμάς τους δύο Πετμεζά και εμέ ή τα κεφάλια των κοτσαμπάσιδων). Το 1804 ο Αθανάσιος Πετμεζάς, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον Πύργο του.
Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, στην οποία οι Πετμεζαίοι πρωτοστάτησαν, εντάθηκε και κορυφώθηκε η εθνική τους δράση. Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι: Αναγνώστης (σκοτώθηκε την ίδια μέρα και ώρα με το υιό του Σωτηράκη στα Βασιλικά της Κορινθίας σε μάχη κατά του Δράμαλη - ο θάνατος του έχει απαθανατιστεί από τον Γερμανό ζωγράφο Von Hess και ο πίνακας βρίσκεται στα ανάκτορα του Μονάχου), Βασίλειος (φιλικός, στρατηγός κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα), Νικόλαος (φιλικός, στρατηγός, κινήθηκε δραστήρια κατά του Ιμπραήμ το 1826 ο οποίος προσπάθησε να καταπατήσει τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και τον απέτρεψε με τα λιγοστά παλικάρια του και τους μοναχούς της μονής), Γκολφίνος, Κωσταντής κ.ά που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Απογόνους των Πετμεζαίων οι οποίοι έχουν διακριθεί ως στρατηγοί, πολιτικοί, επιστήμονες, λόγιοι και έχουν αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, συναντάμε μέχρι τις μέρες μας.
Sunday 2Wheel Roadtrip Kalamata to Porto Kagio, Greece
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: 286 Χλμ.
Καλαμάτα – Σπάρτη – Γύθειο – Κότρωνας – Πόρτο Κάγιο – Αρεόπολη – Καρδαμύλη – Καλαμάτα. ( )
Από το κέντρο της Καλαμάτας ξεκινήσαμε 4 μοτοσικλετιστές στις 10:00, με σκοπό να κάνουμε την παραπάνω διαδρομή. Ο καιρός υπέροχος και η διάθεση για να περάσουμε καλά, είναι στο ζενίθ. Σκαρφαλώνουμε στον Ταΰγετο για να πάμε Σπάρτη, όσο ανηφορίζουμε, η καθαρή ατμόσφαιρα μας χαρίζει καταπληκτική θέα, όπου στο βάθος το γαλάζιο του ουρανού, γίνεται ένα με το γαλάζιο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Ο δρόμος γνωστός (χαμόγελα μέσα από το κράνος). Περνάμε Σπάρτη και συνεχίζουμε για Γύθειο. Πρώτη μας στάση για καφεδάκι και να επισκεφτούμε τη νήσο Κρανάη, όπου υπάρχει ο φάρος του Γυθείου και ο πύργος του Τζανετάκη. Συνεχίζουμε για Πόρτο Κάγιο, δια μέσου Κότρωνα και Λάγια. Στο Πόρτο Κάγιο φτάσαμε στις 15:00 όπου καθίσαμε για φαγητό.
Από το Πόρτο Κάγιο πήραμε το δρόμο της επιστροφής: Βάθεια, Γερολυμένα, Αρεόπολη. Στην Καρδαμύλη φτάσαμε περίπου στις 19:30 και κάναμε στάση, για να δούμε τη δύση του ηλίου, συντροφιά με μια μπάλα παγωτό. Αφού έχουμε οξύνει τις αισθήσεις μας, ξεκινάμε για τα σπίτια μας. Πλησιάζοντας στο τέλος της διαδρομής βλέπουμε την Καλαμάτα φωταγωγημένη. Η νύχτα μόλις ξεκινά!!!
Distance: 286 Km.
Kalamata - Sparta - Gythio - Kotronas - Porto Kayo - Areopolis - Kardamili - Kalamata. (Https://goo.gl/maps/aEB6rrZxysR2)
From the center of Kalamata started four motorcyclists at 10:00, in order to do the above route. The weather wonderful and the mood to have a good time, is at the zenith. Climb Taygetus Sparta to go, as we ascend, our clean air gives magnificent views where deep blue sky, becomes one with the blue of the Messinian Gulf. The famous street (smiles through the helmet). Pass Sparta and continue to Gythio. Our first stop for coffee and to visit the island Kranai, where the lighthouse of Gythion and the tower of Tzanetaki. We continue to Porto Cayo, through Kotrona and Laya. In Cayo Porto arrived at 15:00 where we seat to eat.
From Porto Cayo we took the road back: Vathia, Gerolymena, Areopolis. Kardamili arrived around 19:30 and we stopped to see the sunset, accompanied by a scoop of ice cream. After we sharpen our senses, we start in our homes. Nearing the end of the path we see the illuminated Kalamata. The night is just beginning !!!
Gythio, Greece - Peloponnese - AtlasVisual
Peloponnese Video Map:
Gythio is a seaside village in the South Peloponnese, and one of the most important towns in Mani. It is 43 km from Sparta and 256 km from Athens. Built into the hills, Gythio has narrow steep and stairs and a beautiful view of the Lakonian Gulf and the Kranai islet. There are all kind of tourist accommodation, camping, many restaurants and cafés across the coast and in the surrounding area, and great sandy organized beaches awarded with the blue flag. It is worth visiting the Historical Museum in Tzanetakis Tower on the islet, the Acropolis of the ancient town and the well preserved ancient theater where many events take place even today.
Subscribe to our channel:
Like us and share us on Facebook:
Βίλα Μαργαρίτα: Ο πύργος της ωραίας κοιμωμένης στο κέντρο της Αθήνας
Το ασυνήθιστο αρχοντικό άλλαξε πολλούς ενοίκους και πήρε το όνομα Μαργαρίτα από την κόρη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία... Ο παραμυθένιος πύργος έμοιαζε με αυτόν της ωραίας Κοιμωμένης ή της Σταχτοπούτας.
Διαβάστε το άρθρο μας εδώ:
Γύθειο: Αρχοντιά και νησιώτικος αέρας! Video drone
Ένα βίντεο με πλάνα από drone για το Γύθειο και την παραλία του Γυθείου, η οποία φιλοξενεί τις θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta. Δύο χιλιόμετρα νότια του Γυθείου βρίσκεται η δημοφιλής παραλία του Μαυροβουνίου, ενώ στην παραλία Βαλτάκι εντυπωσιάζει το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος». Στο πανέμορφο νησάκι Κρανάη στέκει ο παραδοσιακός, πέτρινος πύργος που σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, ενώ ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένος ο Φάρος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη του Γυθείου.
A video with shots by drone about Gytheio and the beach of Gytheio, which hosts the sea turtles caretta-caretta. 2km south of Gytheio we can find the popular beach of Mavrovounio, while at Valtaki beach the shipwreck of the ship ''Dimitrios'' stands out. On the spectacular island Kranai we meet the traditional stone tower, which today stands as the Historical National Museum of Mani, while the rock on which the Lighthouse has been constracted offers a panoramic view of the city of Gytheio.
Μάθετε περισσότερα για το Γύθειο:
Προσφορές Ξενοδοχείων:
Επεισόδιο 15 : Κρανάη
Subscribe:
If you enjoy this, donate below to help us make more - we only exist thanks to people like you.
Paypal :
ΚΡΑΝΑΗ (ΓΥΘΕΙΟ)
ΚΡΑΝΑΗ,ΓΥΘΕΙΟ
ΓΥΘΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ
Νήσος Κρανάη Γύθειο
Στις σελίδες του οδηγού μας θα βρεις μικρά και μεγαλύτερα μυστικά για τις μεγαλύτερες πόλεις και για τα μικρότερα χωριά, για τις παραλίες και τα ποτάμια, τα κάστρα και τους ανθρώπους που τα έφτιαξαν, τα δάση, τα μονοπάτια, τους καταρράκτες, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια, τα μουσεία και τα αξιοθέατα που συνθέτουν το παζλ αυτής της μαγεμένης γης.
Πνευματικά δικαιώματα βίντεο STUDIOKOUROS
Loutrakiblog.gr φάρος Μελαγκάβι
Επίσκεψη στο Φάρο Μελαγκάβι
Πύργος των Πετιμεζαίων . 2019 Ν Πλακίδας
Στον πύργο των Πετιμεζαίων .
10 λεπτά κουβέντα με τον κ Αντώνη Πετιμεζά Απόγονο της Ιστορικής οικογένειας .
για εμάς ήταν μεγάλη τιμή να μας Δεχτεί στον ιστορικό πύργο .
Νίκος Πλακίδας Μάρτιος 2019
foustanela.gr THL 26320 93218 KIN, 6944 597 806
Φάρος Γύθειο Λακωνία - Lighthouse Gythio Laconia, Greece
© Video Nikos Tamvakologos
Του Γιάννη Σαΐτα, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμου Ε.Ο.Τ.
(πηγή: mani.org.gr)
Πρώτος μεταξύ των τριών φάρων της Μάνης χτίστηκε στα 1873 ο φάρος στο λιμάνι του Γυθείου, στο μυχό του Λακωνικού κόλπου. Την εποχή εκείνη το Γύθειο γνώριζε σημαντική ακμή: από το 1860 έως το 1900 ο πληθυσμός αυξανόταν από 2.000 κατ. σε 5.000 κατ. η πόλη αποκτούσε ένα νέο ιπποδάμειο σχέδιο επέκτασης (1861) και τα τεχνικά έργα για τη διαμόρφωση των παραλιακών ζωνών (επιχώσεις, μολώσεις, προκυμαίες) κατασκευάζονταν με γοργούς ρυθμούς. Μεγάλη ώθηση στην υποδομή του λιμανιού έδωσε η σύσταση του Λιμενικού Ταμείου το 1865. Το Ταμείο μερίμνησε και για τον ναυτικό φωτισμό του λιμανιού, αρχικά με έναν φανό σταθερού φωτός (1859) και 13 χρόνια αργότερα (1873) με τον επιβλητικό μαρμάρινο φάρο που διασώζεται μέχρι σήμερα. Ο φάρος χτίστηκε σε υψόμετρο 4μ. στο ανατολικό άκρο της νησίδας Κρανάη, η οποία αργότερα (1898) ενώθηκε με κρηπίδωμα με την ξηρά, για την καλύτερη προστασία του λιμένος.
Το κτίριο διακρίνεται για τη συμμετρία των όψεων, την αρμονία των αναλογιών, την εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινη τοιχοποιία, τις οικοδομικές λεπτομέρειες και ιδίως για το λαμπρό, υψίκορμο, οκτάγωνο πύργο του. Ο πύργος έχει πέτρινο σώμα ύψους 20μ. και περιλαμβάνει τη σπειροειδή σκάλα ανόδου με 93 σφηνοειδείς μαρμάρινες βαθμίδες. Ως κεφαλή, στην κορυφή του πύργου επικαθόταν διώροφος μεταλλικός κλωβός με το φωτοστάσιο, ώστε το ύψος του φωτιστικού μηχανήματος με το «οπτικόν» να είναι στα 27 μ. από τη στάθμη της θάλασσας. Το άριστο περιστροφικό σύστημα Sautter Lemonnier, με ωρολογιακό μηχανισμό περιστροφής με αντίβαρο, είχε κατασκευαστεί στο Παρίσι (1871) και αγοράστηκε από το Λιμενικό Ταμείο έναντι 30.000 γαλ. φράγκων. Εξέπεμπε «φως λευκό σταθερό (55') εναλλάσσον προς αναλαμπή (5) εξ υπαμοιβής λευκή και σταθερά, γεωγραφικής ακτινοβολίας 15 ν. μιλίων».
Ο φάρος διασώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όμως η λιθοδομή της ανατολικής όψης του οικήματος διαταράχθηκε από μια έκρηξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής, στον περίβολό του, οχυρωματικών έργων από τους Ιταλούς. Μετά τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων, τον Απρίλιο του 1949, η Διεύθυνση Φάρων μετέτρεψε το φάρο του Γυθείου από επιτηρούμενο σε ανεπιτήρητο (ασετυλίνης) με αυτόματο πυρσό αναλαμπών («οπτικόν» Chance 800 m/m, αγγλικής κατασκευής). Από τότε το εστιακό ύψος περιορίστηκε από 27 σε 25 μέτρα και η εμβέλεια από 15 σε 9 ν. μίλια. «Εντόνους διαμαρτυρίας αφήκε εν χρονογράφημα της εν Γυθείω εκδιδομένης εφημερίδος «Η Λακωνία», αλλά τα ώτα εκώφευον και κακότεχνον τι κατασκεύασμα εκάλυψε τον λαμπρόν μας «αλλ' ακέφαλον» πλέον Φάρον», αναφέρει σε αίτημά του για επιστροφή του μηχανήματος του φάρου ο δήμαρχος Γυθείου. στα 1958. Στα 1976 το «οπτικόν» του Γυθείου διατέθηκε από το αρχηγείο ναυτικού στο Ναυτικό Όμιλο Πειραιώς, ώστε μέχρι σήμερα κοσμεί τον λιμένα του ομίλου. Ωστόσο, και στη δεκαετία του 1980 οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Γυθείου επανέλαβαν το αίτημά τους για επαναλειτουργία του παλαιού τύπου περιστροφικού φάρου με ηλεκτρικό πλέον κινητήρα.
Από το 1989 προγραμματίστηκε η συστηματική αποκατάσταση του μαρμάρινου φάρου της νησίδας Κρανάη, ώστε αφενός να διασωθεί το εξαιρετικό μνημειακό κτίριο, που δεσπόζει ως βασικό τοπόσημο του Γυθείου, αφετέρου να λειτουργήσει ως παράρτημα του κύριου ιστορικού κτιρίου της νησίδας, δηλαδή του πύργου Τζανετάκη. Ο ιστορικός αυτός πύργος, που χτίστηκε το 1829 και βρίσκεται στο μέσον της νησίδας, έχει περιέλθει από το 1978 στον ΕΟΤ και έχει διαμορφωθεί (1980 - 1989) ως Ιστορικό - Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Από το 1993 στεγάζει την έκθεση «Περιηγητές στη Μανή, 15ος - 19ος αι.», την οποία έχει διοργανώσει το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Το 1989 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.) διέθεσε στον ΕΟΤ τη χρήση και τη διαχείριση του φάρου της Κρανάης και της περιοχής ασφαλείας του (24 στρεμ. περίπου) για να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της νησίδας. Δόθηκε η άδεια να διαμορφωθεί το Ναυτικό Μουσείο της Μόνης στο ισόγειο του φόρου και να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής στον περιβάλλοντα χώρο και στο παρακείμενο κτίριο συνοδείας. Ο πύργος του φάρου προβλέφθηκε να παραμείνει στη χρήση του Γ.Ε.Ν.
Όταν συμπληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες θα ακολουθήσει η εκθεσιακή - μουσειακή διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, που θα είναι επισκέψιμοι από το κοινό. Στο προαύλιο του φάρου προβλέπεται να εκτεθεί ο παλαιός «κλωβός» με το αρχικό αυθεντικό οπτικό και φωτιστικό μηχάνημα του 1873.
Με την αποκατάσταση του φάρου και την απόδοση του στη νέα χρήση θα ξανακερδηθεί ένα μέρος από την παλιά του αίγλη και θα συμμετάσχει και πάλι στη σημερινή ζωή της πόλης.
******************
Γύθειο Αρεόπολη Ιούνιος 2019
ΦΑΡΟΣ ΚΡΑΝΑΗ ΓΥΘΕΙΟ www.faroi.com
ΦΑΡΟΣ ΚΡΑΝΑΗ ΓΥΘΕΙΟ faroi.com
ΝΗΣΑΚΙ ΚΡΑΝΑΗ-ΓΥΘΕΙΟ
ΝΗΣΟΣ ΚΡΑΝΑΗ
Στου ωραίου Λακωνικού τη δροσαγκάλη,
στ' άσπρα του Γύθειου απέναντι σπιτάκια
Θέτιδα, τα μαλλιά λυτά, προβάλλει
μικρόνησο, η Κρανάη, λίγα δεντράκια.
Απ' την αυγή ως το σούρπο στ' ακρογιάλι
οι αγνές παιδούλες τρέχουν, τ' αγοράκια,
τα χαίρονται οι αγαθοί ψαράδες κι' άλλοι
τα νέα ξεπροβοδούν τρεχαντηράκια.
Μα κάποτε, τη νύχτα ξάφνου αφρίζει
το πέλαο και βογγά κι' είναι σαν κρίμα.
Σταυροκοπιούνται οι γριές, πέτρες ραΐζει
το μοιρολόι που λέει βραχνά το κύμα:
Ελένη, Αρχόντισσά μου και κυρά μου,
η προσβολή πως θα πλυθή του Πριάμου;
Kουλής Αλέπης
ΓΥΘΕΙΟ ΚΡΑΝΑΗ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ & ΠΑΥΛΟΣ
Γύθειο, φάρος Κρανάης
Η νήσος Κρανάη είναι το μικρότερο από τα τρία κατοικημένα νησιά στη Λακωνία με γνωστότερο κάτοικο της, τον Γιάννη Ρίτσο, κατά τα Γυμνασιακά του χρόνια.
ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΩΡΑΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ _ Γύθειο
Το νησάκι της ωραίας Ελένης , ο πύργος Τζαννετάκη το εκκλησάκι και η πλευρά του Γυθείου προς το νησάκι
MUSIC FROM WONDERSHARE FILMORA9
1) Benjamin-Thompson-Lulaby
2) Drift-drift
3) Earth the rythm of memories