Mekaanisen musiikin museossa Varkaudessa 17072014
Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa (Parhaat palat!)
Mekaanisen musiikin museo Varkaudessa
Museoseikkailu 4: #Museoroadtrip (osa 5) – Mekaanista musiikkia ja matkamuistotatuoinnit Varkaudessa
Demin ja Jarkon #Museoroadtrip-seikkailun viimeinen Museokortti-kohde on Varkauden Mekaanisen musiikin museo, joka tarjoaa ainutlaatuisen musekokemuksen. Oppaiden vauhdikkaan shown, soiton ja laulun johdolla seikkailijat kulkevat museon salien ja musiikin eri aikakausien läpi nähden gramofoneja, posetiiveja, orkestrioneja ja paljon muuta. Demin ja Jarkon seikkailu päättyy matkamuistotatuointeihin, joihin he saivat inspiraation matkan ensimmäisenä päivänä Ahvenanmaan merenkulkumuseon merimiestatuoinnesta kertovassa Usko, toivo ja rakkaus -näyttelyssä.
Varkaus 90 vuotta - Valoa Varkaudessa Pääjuhla
Kisapuiston kentällä vietettiin Varkauden 90-vuotissynttäreitä 31.8.2019 aurinkoisissa ja iloisissa tunnelmissa suurella joukolla. Tässä katkelmia Pääjuhlasta.
Tiilijänis - Varkaus 1919-27
Varkauden teollisuuden suuret rakennusvuodet sijoittuivat 1910-1920-luvuille. Ne saivat alkunsa A. Ahlström Osakeyhtiön saatua haltuunsa Varkauden tehtaat ja siihen kuuluvat metsämaat. Koko teollinen yhteisö tehtaineen, palveluineen ja asuinrakennuksineen rakennettiin kokonaan uusiksi valtakunnan ykkösarkkitehtien suunnitelmien perusteella.
Video on osa Tarinoita piipun juurelta -näyttelyä, joka on Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteisnäyttely. Varkauden videot toteuttivat Kuoppakankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset Niklas Ranimäki, Jori Viljanen ja Riku Raittila ohjaajanaan Iiris Salmela.
Museoaineistoja: piipunjuurella.fi
Varkauden villi ja iloinen 50-luku
Matkaa Kalakukko-katujunalla ja museon näyttelyssä Varkauden villille ja iloiselle 50 -luvulle!
Luvassa faktaa, fiktiota sekä viihdettä!
Villin vuosikymmenen sykkeeseen katujunamatkustajat johdattaa liki kaikkitietävä ja sypäkkä Kosulanniemen saunottaja Lempi ”Liimaska” Liimatainen. Liimaska tuntee herrat ja narrit sekä mehukkaimmat juorut ja sattumukset, joten katujunan kyydissä aika ei käy pitkäksi. Suuren murroksen vuosikymmellä sattui ja tapahtui ja samanlaista on meno myös katujunan kyydissä. Kukaan ei tarkkaan tiedä draaman kaarta, kuka tai mikä katujunaa ja matkustajia kulman takana odottaa. Se tiedetään, että 50 –luvulla rillumarei raikui, ruukinpatruunat olivat voimissaan ja koulut sekä pihamaat olivat lapsia pullollaan.
Lähto ja paluu Wanha Asema, Asemakatu 3:
Ti 21.6. klo 18
Ti 28.6. klo 18
Pe 8.7. klo 18
Ma 11.7. klo 18
Ke 20.7. klo 18
Ke 27.7. klo 18
La 13.8. klo 12 Huom! lähtö kaupunkintalolta, Alhströminkatu 6
Matka kestää noin 45-60 min.
Varkaus varttuu ja vaurastuu - Varkauden iloinen 50-luku
Varkauden museot, Wredenkatu 5A
23.09.2016-22.01.2017
Millainen Varkaus oli 1950-luvulla, silloin kun kansakunta toipui sodan vuosista, rakennettiin modernia kaupunkia, teollisuus laajeni ja Varkaudesta tuli monialaisen, kansainvälisen teollisuuden tyyssija? Usko tulevaisuuteen ja kehitykseen leimasi sodan jälkeistä Suomea ja sama toistui Varkauden mittakaavassa. Vahva usko teollisuuden ja kaupungin kasvuun loivat positiivista henkeä, joka näkyi runsaana osallistumisena ja tapahtumien paljoutena. Suuret ikäluokat tulivat kouluikään ja syntyivät nuorison oma kulttuuri ja tavat.
1950-luku oli myös kovan työnteon aikaa, sillä teollisuuden kehittyminen vaati työvoimaa ja raskasta työtä. Tehtaan vaikutus varkautelaisiin oli edelleen vahva, vaikkakin kehittyvä kauppala otti yhä suurempaa roolia. Vaikka 1950-luvun murros oli voimakas, elettiin Varkaudessakin edelleen hyvin niukasti ja ahtaasti.
Nostalgisen ”vanhan hyvän ajan” muistot heräävät henkiin Varkauden museon valokuvanäyttelyssä, jossa voit osallistua myös tallentamaan omia muistojasi.
Road Trip Suomi Jakso 9 Varkaus ja Petteri Vähäkangas
Road Trip Suomi Jakso 9 Varkaus ja Petteri Vähäkangas. Tässä jaksossa vierailemme Sannan kanssa Varkaudessa suomalaisen caravan tubettaja Petteri Vähäkankaan kotikulmilla. Minä ja Petteri vietämme hauskan kuvauspäivän Varkauden vanhalla kanavalla.
Päivä inspiroi minut kuvamaan ja editoimaan tällaisen videon. Katso alla olevasta linkistä Petterin versio päivästä.
Petterin video:
Petteri Vähäkangas -kanava:
VIDEO:
Raul Fall / Fall Production
fallproduction.com
MUSIC:
Kalusto jolla kuvasin videon.
Kamera: Olympus OM-D 1 Mark II
Linssi: Olympus M.Zuiko 12 - 40 PRO2.8
Linssin suodin: Hoya Prond ND16
Gimbaali: Zhiyun Crane 2
Drone: Mavic Air
Drone suodin: DJi ND4
Mikrofoni: Rode Video Mic Pro
Näppäimistövekotin - Varkaus 1987-97
1980-luvun lopulta 1990 luvulle Suomen teollisuutta leimasi paikallisen omistuksen pristaloituminen ja tehtaiden siirtyminen suurten kansainvälisten yhtiöiden omistukseen. Näin kävi myös varkautelaiselle Altim Control-yhtiölle, joka oli edelläkävijä teollisuusautomaatiojärjestelmien saralla. Altim myytiin amerikkalaiselle Honeywellille 1992. Altimin toiminta oli alusta saakka hyvin kansainvälistä, sillä järjestelmiä myytiin käyttöön ympäri maailmaa. Videon näppäimistövekotin on kannettava kirjoitin, joka oli käyttäjänsä mukaan ennemminkin raahattava kuin kannettava, painoihan se kokonaista 18 kg.
Video on osa Tarinoita piipun juurelta -näyttelyä, joka on Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteisnäyttely. Varkauden videot toteuttivat Kuoppakankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset Niklas Ranimäki, Jori Viljanen ja Riku Raittila ohjaajanaan Iiris Salmela.
Museoaineistoja: piipunjuurella.fi
Kalapirtti Varkauden Ämmäkoskella
Nykyisin Seikkailujen saarena tunnetun saaren historia on pitkä, se juontaa juurensa jo 1500-luvulle. Vekara-Varkauden Seikkailujen saaren 2016 ja Ravintola Vilskeen kunniaksi katsaus saaren historiaan.
Katkelma A. Ahlström Osakeyhtiön Varkauden tehtaiden sosiaalifilmistä Elämää tehtaan piirissä vuodelta 1960. Kuvaus: P. Jänis
VisitLakeland talviaktiviteettejä Varkaudessa
Tunnelmia Varkauden talvisista touhuista.
Varkaus esittelyvideo
Tunnelmia ja pätkiä Varkaudesta.
Some images from Varkaus.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivä 13.9.2014 Varkaus
Euroopan kulttuuriympäristöpäivän kunniaksi Soisalo-opiston henkilökunta ja oppilaat, sekä Varkauden museot järjestivät yllätysesiintymisen takakonttikirppiksen myyjille ja asiakkaille. Tavoitteena havahduttaa ihmisiä kiinnittämään huomiota ympäröivään rakennusperintöönsä ja sen säilymiseen tulevaisuudessa.
Lämmin kiitos myös spontaanisti mukaan liittyneet osallistujamme.
Yhteiskoulun tontilla -tapahtuma Varkaudessa 10.9.2016 - Yhteiskoulun muistot performanssi
Yhteiskoulu, Keskikoulu, Savontien kerhotalo, Leikkikoulu, Savontien nuorisotalo, se yksi tyhjillään oleva kaunis rakennus. Portaat ei minnekään.
Varkaudessa vietettiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivää lauantaina 10.9.2016 palaamalla entisen Varkauden yhteiskoulun muistoihin. Nyt jo puretulla, vuonna 1921 rakennetulla Varkauden yhteiskoulurakennuksella on ollut monta käyttäjää ja toimijaa. Varkauden museot, Teatteriryhmä Nimettömät, Varkauden soittokunta ja Varkauden Nuorisopalvelut keräsivät yhteiskouluun, rakennukseen ja sen ympäristöön liittyviä erilaisia muistoja. Näihin muistoihin palattiin Euroopan kulttuuriympäristöpäivän iltana, koulusta jäljelle jääneillä, kivirappusilla Yhteiskoulun tontilla -tapahtumassa, jonka järjestäjinä ovat Varkauden museoiden lisäksi Teatteriryhmä Nimettömät ry, Varkauden Soittokunta ry ja Varkauden nuorisopalvelut.
Tapahtuma päättyi Silent Discoon, josta oma koosteensa täällä:
Tyynyn elämää - Varkaus 1937-47
Varkaudessa alettiin rakentaa elementtirakenteisia pientaloja 1938 arkkitehti Alvar Aallon johdolla. Pientalotuotanto perustui asuntoreformiaatteeseen, joka toi Suomeen mullistavan ajatuksen, että jopa työläisillä on oikeus omaan taloon ja kotiin. Talot olivat pieniä ja ne kalustettiin usein askeettisesti. Sisustukseen saatiin pehmeyttä tekstiileillä jotka sodan aiheuttaman pulan vuoksi valmistettiin usein korvikemateriaaleista. Varkaudessa tärkeä materiaali oli paperikoneen imuhuopa, josta valmistettiin kodintekstiilejä, jopa vaatteita.
Video on osa Tarinoita piipun juurelta -näyttelyä, joka on Varkauden, Forssan ja Valkeakosken museoiden yhteisnäyttely. Varkauden videot toteuttivat Kuoppakankaan koulun yhdeksäsluokkalaiset Niklas Ranimäki, Jori Viljanen ja Riku Raittila ohjaajanaan Iiris Salmela.
Museoaineistoja: piipunjuurella.fi
Varkauden Tehtaan Palokunnan Marssi - säv. Ilmari Kivisalo, es. Varkauden soittokunta
Varkauden palokunta täyttää vuonna 2017 100 vuotta. Sen kunniaksi Varkauden museot on julkaissut verkkonäyttelyn palokunta100.fi
Osana näyttelyä kuullaan Tehtaan palokunnan marssi. Varkauden soittokunnan ensimmäinen kapellimestari Ilmari Kivisalo sävelsi palokunnalle oman marssin todennäköisesti 1930-luvulla. Varkauden soittokunnan esittämä marssi äänitettiin Varkaudessa helmikuussa 2017.
Hello from Varkaus!
MediaLab hankkeeseen tehty video, jossa esitellään Varkauden erilaisia nähtävyyksiä. Erityisiä kiitoksia Terassikahvila Tornille, Mekaanisen musiikin ja Varkauden museolle
A video made for international MediaLab project. In the video we go sightseeing in Varkaus and discover new places. Special thanks to Torni Cafe, Mechanical music museum and Varkauden museum.
A Tour of the Mekaanisen Musiikin Museo in Varkaus, Finland
A few of the mechanical musical machines on display at the Mekaanisen Musiikin Museo in Varkaus, Finland, including a Poppers Violinovo and an echo stereo gramophone. Footage courtesy Museum of Portable Sound Board Member Meri Kytö.
==========
Become our Patron:
Book Your Visit:
Make a Donation:
Become a Member:
Follow us on Facebook:
Like us on Twitter:
Friend us on Instagram:
Tangotanssit Terassikahvila Torni Varkaus 2014
Varkauden ensimmäisen kauppalanarkkitehdin Kalevi Väyrysen syntymästä tule tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta, minkä lisäksi myös hänen merkkiteoksensa Vesitorni täyttää 60 vuotta. Molempia juhlavuosia juhlittiin Varkauden Soittokunnan tahtiin tangotansseissa Terassikahvila Tornissa. Mukana myös Kalevi Väyrysen viehättävä sihteeri Helmi Kosunen.
Tapahtuman järjestivät Terassikahvila Torni, Varkauden soittokunta, Varkauden museot ja Varkauden kaupungin kulttuuripalvelut.
Vanha Varkaus kumppanuuspöytä: Herrojen Kosulanniemi
Vanha Varkaus-alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Kehittyäkseen alue tarvitsee nyt aktiivisia toimenpiteitä. Vanha Varkaus-alueen kehittämisen keskiössä on toki rakennusten säilyminen, mutta myös se, kuinka aluella voidaan asua, yrittää ja toimia. Mitä toimintaa ja toimenpiteitä tarvitsemme, jotta Vanha Varkaus-alue voi tuottaa meille hyvinvointia, palveluita, työpaikkoja ja kuinka se voi välittää kaupunkilaisille merkityksellistä tietoa kulttuuriperinnöstä ja antaa meille luvan tulla ja viipyä meille merkityksellisistä paikoista?
Lue lisää kehittämistyöstä ja tule mukaan:
Vanha Varkaus kumppanuuspöytä päiväkirja osa 1
Vanha Varkaus-alue on Varkauden historian ydinalueita, kaupungin historia elää Vanhan Varkauden kaduilla, rakennuksissa, tehtaissa ja puistoissa. Kehittyäkseen alue tarvitsee nyt aktiivisia toimenpiteitä. Vanha Varkaus-alueen kehittämisen keskiössä on toki rakennusten säilyminen, mutta myös se, kuinka aluella voidaan asua, yrittää ja toimia. Mitä toimintaa ja toimenpiteitä tarvitsemme, jotta Vanha Varkaus-alue voi tuottaa meille hyvinvointia, palveluita, työpaikkoja ja kuinka se voi välittää kaupunkilaisille merkityksellistä tietoa kulttuuriperinnöstä ja antaa meille luvan tulla ja viipyä meille merkityksellisistä paikoista?
Lue lisää kehittämistyöstä ja tule mukaan: