Golfbak in Waterloopbos werkt weer zoals vroeger
De Golfbak in het Waterloopbos bij Marknesse is gerestaureerd. Het is het tweede waterloopkundige model dat is opknapt. Met een druk op de knop werden twee van de zeven pompen aangezet. Daarmee kwam er deining in het water. Op deze manier werd vanaf de jaren '50 onderzoek gedaan.
Waterloopbos 2018
Bezoek aan het Waterloopbos in Marknesse (Noordoostpolder), een buiten bedrijf gesteld onderzoeksgebied van het Waterloopkundig Laboratorium in Delft. De natuur mag haar gang weer gaan in dit bos vol bijzondere bouwwerken.
Waterloopbos Marknesse
29 maart 2019
Terrein van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium De Voorst in de Noordoostpolder
De Deltagoot is een monument ter herinnering aan de proefnemingen en berekeningen voor de bouw van de Oosterscheldekering in Zeeland.
Waterloopbos Marknesse
Het einde van een tijdperk
Verval en sloop van de Oosterscheldehal in het Waterloopbos
Timelapse 2017 of Waterloopbos, Marknesse
Timelapse with satellite imagery acquired over Waterloopbos in Marknesse, the Netherlands.
Work in Progress: Deltagoot - Waterloopbos, Marknesse
Holland Storys | Niederlande Wasserland - Deltawerk// im Waterloopbos
Seit Jahrhunderten haben die Holländer eine ganz besondere Beziehung zum Wasser. Weltberühmt sind die trockengelegten Polder zur Landgewinnung. Aber nicht weniger sehenswert sind Wehre, wie die Deltawerke und der Afsluitdijk, die die Holländer zum Schutz gegen das Wasser erbauten. Mit viel Know-how und Durchsetzungsvermögen haben sie Holland so erschaffen, wie wir es heute kennen. International sind die Höllander dadurch als eine Art Labor für die Welt bekannt, wenn es um die Wasserregulierung geht.
N719 Kraggenburg - Marknesse (NL)
De N719 is een noord-zuid route in de Noordoostpolder. Het eerste deel van de route gaat langs het Voorsterbos. Rond de Enservaart is het landschap een open polderlandschap. Het laatste deel van de route gaat door het dorp Marknesse.
Waterloopbos
Decennia lang deden ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium hier onderzoek met proefmodellen. Nu zijn de Haven van Libië, Deense Noordzeekust en de Haven van IJmuiden het leefgebied van libellen, vissen en waterplanten. Sinds 2016 heeft het Waterloopbos de status van Rijksmonument.
Natuurmonumenten heeft een plan gemaakt voor het behoud en ontwikkeling van het Waterloopbos. De komende tien jaar willen we onder andere tien modellen duurzaam restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de proefopstelling Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een groot waterspeelmodel en het model Deltagoot wordt een kunstwerk van meer dan 200 meter lang.
Special walk through Waterloopbos at night!
A unique, one time experience. Walking at night, through the story of the Waterloopbos (Marknesse, the Netherlands). From 1954 till 1996 the Waterloopbos was the setting of more then 200 national and international researches. This evening the history of these researches will be told with light and sound! The story about years of research of the power of water and how to use it to our advantage. A Dutch story, but also an international story!
Marknesse Noordoostpolder.wmv
Een korte impressie van Marknesse
Marknesse - Deltagoot krijgt nieuwe functie
De Deltagoot in het Waterloopbos bij Marknesse wordt op dit moment gerestaureerd. De goot krijgt daarmee ook een nieuwe functie als monument. Natuurmonumenten kreeg het stuk bos met de goot drie jaar geleden in handen en besloot er wat speciaals mee te doen.
Tot 2015 werd het betonnen kanaal gebruikt om golfbewegingen na te bootsen. Het was toen onderdeel van het openluchtlaboratorium De Voorst. Op deze plek werd jarenlang onderzoek gedaan naar de kracht van water voor bijvoorbeeld de Deltawerken.
Het Waterloopbos
Het Waterloopbos is onderdeel van het Voorsterbos. Dertig jaar lang deed het Waterloopkundig Laboratorium hier proeven. Met stuwen, dammen en golfslagmachines werd de werkelijkheid nagebootst. Kijk voor meer informatie op:
Buurkracht Marknesse(2)
Energie scan woningen Marknesse
Making of Waterloopbos LICHT AAN! 2018 event
BeamLab was responsible for Concept & Design of this magnificent project at Waterloopbos - Marknesse. We designed a nightwalk through the forest, highlighting old watermodels which are graduatly being 'taken back' by nature.
Belangstelling voor het Waterloopbos neemt enorm toe
De waterwerken in het Waterloopbos bij Marknesse zijn nog lang niet allemaal hersteld, maar bezoekers weten de weg naar het bos al goed te vinden. We zien ook steeds meer bezoekers van verder weg komen, zegt boswachter Norbert Kwint van Natuurmonumenten.
Kunstwerk 'Deltawerk //' open voor publiek
Het kunstwerk 'Deltawerk //' dat is gemaakt uit de voormalige Deltagoot in Marknesse is open voor publiek. Aan het 240 meter lange betonnen sculptuur in het Rijksmonument Waterloopbos is maandenlang gewerkt.
Atelier de Lyon en architectenbureau RAAAF gaven in opdracht van Natuurmonumenten een nieuwe bestemming aan de betonnen kolos, die tot 2015 werd gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Wiskundigen en natuurkundigen hebben daar decennia lang proeven gedaan met golven om de kracht van water te bepalen, bijvoorbeeld op de pijlers van de stormvloedkering in de Oosterschelde.
Betonnen panelen zijn uit wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt volgens architect Erik Rietveld 'een magische belevenis van licht en donker met tussendoor schitterende uitzichten op de omringende natuur.'
Het Waterloopbos
Het Waterloopbos.
In deze video wordt uitgelegd wat er in Het Waterloopbos gebeurde en wat er nog steeds te zien is.
Met dank aan:
Norbert Kwint
Jules Overmars